De 15 beste Oculus Rift demo’s & games

Het aanbod aan vr games is de afgelopen twee jaar in hoog tempo toegenomen. Met de releasedate van de Oculus Rift om de hoek en vele andere vr brillen op komst leek het ons een goed idee ons favoriete vr games op een rij te zetten.  De meeste games zijn direct te spelen met de Rift en voor andere heb je het programma Vorpx nodig.

Dit zijn (in willekeurige volgorde) volgens ons de 15 vetste vr games:

1. Alone in the Rift

Horror leent zich uitstekend voor een intense virtuele ervaring. Dit bewees de game Alien:Isolation die ik vorige week besprak en waar ik reeds een preview over schreef. Alone in the Rift is weer zo’n bloedstollende ervaring. De game maakt uitstekend gebruik van beeld en geluid om je hart op hol te laten staan. In de game loop je door een donker bos dat enkel verlicht wordt door kleine lampen. Tegen de tijd dat je bij doel bereikt, een huis in het bos, staan al je zintuigen reeds op scherp.  De blik van een chick die rechtstreeks uit Ring lijkt te komen is genoeg om het uit te schreeuwen. De combinatie van 3D en de beklemmende angst van angstaanjagende figuren die op je af rennen doet je waarschijnlijk snel terug verlangen naar een ritje in de achtbaan.

2. Quake 2

Vorige week besprak een andere classic shooter, half-life 2. Deze was in vergelijking met Quake 2 een rustgevende ervaring. Zoals gamers weten ligt het tempo in Quake hoog, bizar hoog. Dit valt op een pc scherm mee maar middenin de ervaring weet je niet waar je het moet zoeken. Ook hier voelt het richten en schieten een stuk natuurlijker omdat je precies heen kijkt waar je je headshot wil plaatsen. Het installeren van de game is ook lastig maar de moeite waard voor fans van high paced shooters.

3. MineCrift

Crift? Juist bijna Craft maar niet helemaal. Bedenker Markus Persson cancelde de release van Mincraft direct toen hij te horen kreeg dat Zuckerberg zijn klauwen in Oculus had gezet. To little, to late want toen was er al een mod gemaakt om de game speelbaar te maken op de Rift. Recent is de game geüpdatet en hij werk perfect met de Rift. De game hoeft verder geen uitleg. Het is één van de best verkopende games va de afgelopen tijd.  De game wordt echter nog vetter wanneer je de immense schaal van je bouwwerken in 3d kan bewonderen.

4. Team Fortress 2

De free-to-play game van Valve kreeg tegelijk met Half Life 2 Rift ondersteuning. Het is een van de weinige games waar je naar beneden kunt kijken en je voeten kunt zien. Ook hier ligt het tempo zeer hoog wat de game minder goed speelbaar maakt. Het feit dat het online is zorgt ervoor dat je geen kans maakt op het slachtveld. Leuk om even te zien maar het tempo en de continue afslachting maken het geen game die je langer wilt spelen. Het tempo van een shooter moet een stuk lager zijn om het een leuke ervaring te maken.

5. Radial G

Radial G is de enige race game op deze lijst en heeft deze plek absoluut verdient.  De game is een combinatie van F zero en Wipe-out. Hoog tempo, vette tracks en een sci-fi look maken dit een behoorlijkk intense ervaring  De baan zelf is tevens in 360 graden en heeft dus geen boven- of onderkant wat bijdraagt aan de spectaculaire ervaring. De graphics zijn ook prima, je kunt volledig om je heen kijken in de cockpit en de baan in de verte zien strekken.  Adrenaline junkies komen met deze games absoluut aan hun trekken!

6. Elite: Dangerous

Space battles zoals we die kennen van Star Wars beleef je intent met deze actie/shooter. Doel is het verkennen van het gigantische sterrenstelsel, verzamelen van loot en cash maar vooral knallen. Heel veel knallen. Als eigenaar van één of meerdere schepen space (haha) je rond en verkrijg je missies (bounties) van NPC aan boord van de vele spacestations. Vervolgens ga je met je schip op bad en knalt alle badguys die je onderweg tegen komt. Enkel toegevoegde RPG elementen maken deze game ook voor langere tijd leuk.

Het meeste plezier haal je echter uit het neerschieten van zoveel mogelijke andere schepen vanuit je zeer gedetailleerde cockpit. Native support en het de goed werkende positional tracking maken dit een zeer intense ervaringDe release staat gepland ergens begin volgend jaar, gelukkig precies in lijn met de releasedate van de consumentenversie van de Rift. Vorige week kwam de Beta 3.0 uit die enkele nieuwe features zoals nieuwe schepen en de mogelijkheid om meerdere schepen in bezit te hebben.

7. The Elder Scrolls V: Skyrim

De vetste RPG van de afgelopen tijd is nu ook speelbaar met de Oculus Rift. Dankzij de mod-community achter deze game is dit één van de eerste games die Rift Compatible werd gemaakt. Geen native support dus maar met behulp van VorpX meer dan speelbaar.  Het installeren van enkele additionele files en eventueel wat improvements mods maakt dit een ervaring zoals ik die graag zie in de toekomst. Open wereld, prachtige gevarieerde omgeving en intense actie maken dit een ideale game voor de Rift.  De game is zeker niet perfect want vooral de actie maakt de gameplay soms wat misselijkmakend. Het is echter meer dan de moeite waard om de prachtige omgeving te verkennen

8. Eve: Valkyrie

Deze game is exclusief voor de Rift ontwikkeld en lijkt wat op Elite: Dangerous. Momenteel enkel beschikbaar voor de Rift maar in de toekomst ook voor Sony’s Prijecte Morpheus. Doel is ook hier knallen en dat is behoorlijk intenst. Het tempo ligt bizar hoog en je dient continue je omgeving in de gaten te houden. Dit doe je door het bewegen van je hoofd en werkt goed dankzij het verbeterde postional tracking systeem.

Momenteel is enkel een deathmatch mogelijk maar de ontwikkelaar werkt aan andere modes zoals capture the flag en king of the hill. De implentatie van een skilltree en wat lichteRPG elementen maken geven deze game in de toekomst voldoende replay value. De game is nog in ontwikkeling en beloofd in de toekomst meer focus te leggen op gameplay buiten de cockpit. Dit is zeker ‘one to watch’ en wordt denk ik een van de belangrijkste releastitles voor de Oculus Rift.

9. Alien : Isolation

Over deze game schreef ik al eerder een preview en toen waren de verwachtingen al vrij hoog. De game is inmiddels een tijde uit en de game ontvang goede reviews. Dit is echt een intens enge game en niet geschikt voor mensen met een zwak hart (of blaas). Je bent De gameplay is minder intens dan de setting zelf maar de geweldige graphics, goede setting en vele schrikmomenten maken een hoop goed. De ‘lore’ van Alien wordt goed vertaald naar de game en de referenties voor de fans zijn talrijk.

 

De game heeft wat weg van het welbekende Dead Space en focust vooral op het gevoel van isolement en wanhoop terwijl je het schip waarop je ontwaakt verkent. De gameplay draait vooral om het uitvoeren van engineer-achtige taken terwijl je de Alien ontloopt of te lijf gaat met een breed arsenaal wapen. Dit is een game voor de echte Alien fan en geeft een goede indruk van de spanning en het grafisch vernuft dat de Rift naar boven brengt.

10. Half Life 2

Yes, deze all-time classic is tevens speelbaar met de Rift. Terwijl wij met z’n allen op deel 3 (komt ie of komt ie nie?) wachten is het opnieuw spelen van deze game absoluut de moeite waard. Het installeren en werkend krijgen van deze game schijnt nogal lastig te zijn maar loont uiteindelijk wel. Het tempo van deze game ligt wat lager dan bij andere shooters en toont aan dat de Rift prima geschikt is voor first person actie. Je bestuurt de game met toetsenbord en muis waarbij beweegt met het toetsenbord.

Rondkijken doe je met je hoofd en kleine correcties verricht je vrij soepel met de muis. Dit betekend dat je schiet naar wat je kijkt wat zorgt dat het plaatsen van een headshot relatief eenvoudig is. Dit is één van de betere games en toont de potentie van de rift. Wij kunnen niet wachten op om deel 3 te spelen, als deze ooit uitkomt…

11. GTA 5

Toen GTA op de markt kwam riepen wij al massaal dat dit nou een game is die wij ontzettend graag met de Rift willen spelen. Onze gebeden werden een week na de PC release al verhoord toen VorpX aangekondigde de GTA 5 aan de lijst van speelbare games toe te voegen. Het filmpje in combinatie met de Virtuix Omni ging gelijk viral en toonde potentie van vr sandbox games aan. Hoewel het geen volledige vr ervaring is en de game met een Rift nog weleens te snel gaat is het een ontzettend toffe manier om Los Santos te verkennen. Wij gaan ervan uit dat GTA 6 standaard ondersteuning krijgt voor vr brillen, wij kunnen niet wachten!

12. Sightline: The Chair

Technisch gezien is dit geen game maar een ervaring, je hebt geen controle over wat je doet, of wel? Sightline: The Chair is één van die vr applicaties die je op een wonderbaarlijke manier de potentie van virtual reality toon. Geen spectaculaire achtbanen of misselijkmakende actie maar een comfortabele en overweldigende ervaring.  Teveel vertellen over deze ervaring zou zonde zijn maar iedereen die hem ziet wordt achtergelaten met een ‘wow gevoel’. Dat is best knap voor een essentie simpele applicatie gemaakt door een fanatiek vr-nerd.

13. Discover:Space

Intergalactische ervaring sluiten natuurlijk perfect aan op het grensverleggende concept van virtual reality. Diverse ontwikkelaars hebben al ervaringen, video’s en games uitgebracht die zich in de ruimte afspelen maar geen enkele kan zich meten met Discover: Space.  Vanaf het moment dat plaats neem in je ruimteschip en de onmetelijke ruimte in wordt geschoten ben je verkocht.  Hoewel de game geen actie bevat, het gaat werkelijk om ontdekken, is het een ervaring die je niet snel vergeet.

14. Vox Machinae

Vox Machinea is een game die perfect gebruik maakt van de mogelijkheden van virtual reality. Je neemt plaats in een uitermate gedetailleerde cockpit van een gigantische robot en schiet op alles wat beweegt. De pracht en details van deze game tonen aan dat vr games niet perse blokkering jaren 90 graphics hoeven te hebben. Hoewel de gameplay (in de demo) wellicht snel verveelt blijft het besturen van een gigantische Battlemech gewoon awesome. Absoluut een game die je gespeeld moet hebben en waar wij veel van verwachten in de toekomst.

15. Time Rifters

De eerste echte vr shooter in het rijtje, en terecht. Deze game bewijst dat het prima mogelijk is om een vrij intense game ervaring in vr te creëren. De gameplay is simpel maar doeltreffend, een combinatie van tower defense en een shooter.  Doel is om zoveel mogelijk rondvliegende blokjes in verschillende rondes kapot te schieten. Elke ronde ga je verder waar je gebleven was dien je in samenwerking met je ghost zo efficient mogelijk te werk te gaan. Zeer verslavend en de vette graphics en pompende soundtrack maken het geheel af. Dit is dé shooter voor de Rift!

Honorable mention

The Hum:Abduction, die op dit moment alleen als proof of concept getoont is, is een enge horror game voor de Oculus Rift. Vanwege de sterke visualisatie en sterk verhaal is The Hum:Abdcution zeker de beleving waard!

Dit waren ze, de games die je absoluut moet checken? Meer? Dat kan! Op onze site vind je veel meer reviews van vr games! 

Menu sluiten
Je bent nu op de zakelijke Nederlandse site
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.