ClickCease

De belangrijkste verschillen tussen de PSVR1 vs PSVR2

VR Expert - PSVR2 vs PSVR1 Differences Cover

In dit artikel zullen we de belangrijkste verschillen tussen de PSVR1 (PlayStation VR1) vs de PSVR2 (PlayStation VR2), analyseren zodat u kunt beslissen of het de moeite waard is om te upgraden.

Wij zullen behandelen:

 • Het verschil in specificaties
 • Betere resolutie en gezichtsveld
 • Helderder beeldscherm
 • Dynamische foveated rendering
 • Ontwerp
 • Tracking
 • Controllers
 • Setup
 • Prijs
 • Andere opmerkelijke veranderingen
 • Conclusie

Het verschil in specificaties

PSVR1 PSVR2
Resolutie 960 × 1,080 per oog 2,000 × 2,040 per oog
Display Single OLED 2xOLED met HDR
Foveated rendering No Yes
Refresh Rate 120Hz 120Hz
Lenses Aspherical  Fresnel
Field-of-View 100° diagonaal 110° diagonaal
Connection & Setup Meervoudige kabels, onderbrekerbox met zijn eigen stroombron, en externe camera USB-C kabelaansluiting
Tracking 6 DoF Outside-in van externe camera 6 DoF Inside-out van 4 geïntegreerde camera-arrays
Eye Tracking No Yes
Controllers PS Move Sense Controllers met capacitieve touch, en dynamische triggerweerstand en haptiek
Headset haptic feedback Nee Ja
Weight 600 gram Minder dan 600 gram
Release Q4-2016 Ofwel Q4-2022 of Q1-2023
Required console PS4, PS4 Pro, en PS5 Waarschijnlijk alleen PS5

VR Expert - PSVR2 vs PSVR1 Differences -1

Credit: VR-Compare

Betere resolutie en gezichtsveld

De PSVR2 zal 4x zoveel pixels hebben als de PSVR1, wat natuurlijk betekent dat de visuele ervaring vier keer beter zal zijn. Dit ondanks het feit dat de Field-of-View (FoV) breder is op de PSVR2: van 100° naar 110°.

Tegelijkertijd betekent deze grotere FoV ook dat de immersie hoger zal zijn op PSVR2. Ten slotte hebben zowel PSVR1 als PSVR2 dezelfde verversingssnelheid van 120Hz, wat jammer is, want het zou netjes zijn als het 144Hz of zelfs 165Hz zou zijn. Maar 120Hz is ruim voldoende voor een soepele virtual reality ervaring.

Helderder display

Een unieke toevoeging aan de aanstaande PSVR2 is de High-Dynamic Range (HDR) van het beeldscherm. Dit betekent dat de beelden hogere helderheidsniveaus en lagere zwarttinten zullen bereiken om beter te weerspiegelen hoe wij in het echte leven zien. Tot nu toe hebben wij nog geen virtual reality headset met HDR gezien, dus wij zullen moeten afwachten hoe groot de impact ervan zal zijn. Maar op smartphones en TV’s is het een welkome visuele functie.

Dynamische foveated rendering

Opvallend is dat PlayStation VR2, door zijn eyetracking, over dynamische foveated rendering zal beschikken: een functie die PSVR1 vanwege zijn leeftijd niet had. Dynamic foveated rendering betekent dat de visuele ervaring op PSVR2 geoptimaliseerd zal worden naar waar u in de headset kijkt. De gaze tracker van PSVR2 zal uw perifere zicht vervagen en de resolutie verbeteren naar waar u actief kijkt. Als extraatje betekent dit ook dat de verwerking voor uw PlayStation 5 wordt uitbesteed, waardoor uw VR-spelervaring beter wordt. Dit is een enorme deal, want spelontwikkelaars kunnen de prestaties richten waar ze nodig zijn en betere virtual reality ervaringen leveren op de PSVR2.

VR Expert - PSVR2 vs PSVR1 Differences -5

Fresnel lens

Beroemd is dat PSVR1 de asferische lens gebruikte voor de in de industrie gebruikelijke fresnel, terwijl PSVR2 terug zal gaan naar de fresnel-optiek. De asferische lens wordt beschouwd als de superieure optie, omdat hij geen lensflirs of visuele vervormingen geeft. Het verschil in ervaren getrouwheid tussen Pimaxx 8KX en Varjo VR3 is bijvoorbeeld groter op de Varjo omdat Pimaxx fresnel gebruikt waar Varjo asferisch is.

De PlayStation VR2 zal teruggaan naar de fresnel-lens, dus het zal interessant zijn om te zien welke invloed dit heeft op de visuele ervaring.

Design

PlayStation VR heeft altijd al een aparte uitstraling gehad. Maar wat in het bijzonder opviel was de nieuwe Halo strap, waardoor PSVR de prestatie kreeg de meest comfortabele VR-headset op de markt te zijn in zijn tijd. Consumenten installeerden de Halo strap van PSVR op hun Quest 2 headset voor meer comfort. Onnodig te zeggen dat de Halo strap opnieuw zijn intrede zal doen voor PSVR2, met een nog beter en bijgewerkt comfort.

Ten slotte zou het gewicht van de PSVR2 slanker en lichter zijn dan dat van de 600 gram wegende PSVR1. Hetzelfde geldt voor het ontwerp en de vormfactor van de PSVR2.

VR Expert - PSVR2 vs PSVR1 Differences -3

Tracking

Een van de grootste hindernissen tegen de originele PlayStation VR1 was dat er een externe sensor nodig was om te kunnen werken. Met PSVR2 is dat nu aangepakt, want vier geïntegreerde camera’s zorgen voor 6 DoF inside-out tracking, wat betekent dat er geen extra sensoren nodig zijn.

Grijsschaal video passthrough

Op basis van de ingebouwde camera-array op de PSVR2 is video passthrough in grijstinten mogelijk. Dit betekent dat het lokaliseren van uw zintuigcontrollers of het snel zien van iets buiten de VR-headset gemakkelijker is dan het volledig afzetten van de HMD, wat het geval was bij de PSVR1.

Integrated eye tracking

PlayStation VR2 zal beschikken over actieve eyetracking van Tobii, en daar komen verschillende functies bij kijken. Buiten foveated rendering, zal de eyetracking van PSVR2 ook gebruikt worden voor automatische inter-pupilaire afstandsaanpassing, waardoor de headset zich automatisch aanpast aan hoe uw ogen gevormd zijn. Op dezelfde manier zullen, voor extra veiligheid, automatische gebruikersaanmeldingen door het scannen van uw ogen ook aanwezig zijn. Oogbewegingen voor multiplayer avatars zullen ook levensechter zijn, waardoor de onderdompeling toeneemt. Ten slotte zal de besturing beter zijn, want PSVR2 zal uw intentie bepalen aan de hand van waar u in het spel kijkt. Eye tracking binnen gaming is niets minder dan een game changer.

VR Expert - PSVR2 vs PSVR1 Differences -4

Credit: Sony

Controllers

Een van de grootste verschillen tussen PSVR1 vs de PSVR2 zijn de controllers. Voor PSVR1 hadden we de onhandige PS Move controllers, en met PSVR2 zullen we de baanbrekende sense controllers te zien krijgen. Voortkomend uit de innovatie van de DualSense controllers voor de PlayStation 5, zullen de PSVR2 sense controllers voorzien zijn van capacitieve touch om de besturingsechtheid te verhogen, samen met dynamische triggerweerstand. 

Dit laatste betekent dat spelontwikkelaars kunnen programmeren hoe hard u op de trigger zult moeten drukken om te spiegelen wat er in het spel gedaan wordt. Met andere woorden, een ongelooflijke toename van de immersie. Tenslotte zal er dynamische haptische feedback zijn, ook om de oppervlakken in de spelwerelden te weerspiegelen, d.w.z. gras zal zachtere haptiek hebben, terwijl beton harder zal zijn.

VR Expert - PSVR2 vs PSVR1 Differences -2

Credit: Sony

Setup

Voor de PlayStation VR1 was de installatie een lastige zaak. Hij kwam in een grote verzenddoos, kabels moesten aangesloten worden met zijn eigen stroomonderbreker, de stroomonderbreker had zijn eigen stroom nodig, dan moest zowel de stroomonderbreker aangesloten worden op de PS4 als op uw TV. En als laatste moet u niet vergeten de PS-camera in te stellen voordat er iets werkt. Soms gaf deze onderbreker zelfs problemen met TV’s die voorzien waren van HDR.

Voor PSVR2 wordt de onderbreker verwijderd, waarbij de headset via slechts één USB-C kabel op uw PlayStation 5 wordt aangesloten. Met andere woorden, het gemak van het instellen van uw PSVR2 zal aanzienlijk sneller en gebruiksvriendelijker zijn!

Prijs en Kosten PSVR2

Er is door Sony geen officieel prijspunt voor de PSVR 2 vrijgegeven. Schattingen op basis van hardware, concurrentie en lekken uit de toeleveringsketen hebben er echter op gewezen dat de prijs waarschijnlijk rond de 399 dollar zal liggen.

Als kanttekening is dit een interessante prijs, omdat Meta onlangs de prijs van de Oculus/Meta Quest 2 tot ditzelfde prijspunt heeft verhoogd. Effectief betekent dit dat de concurrentie tussen de twee VR gaming headsets puur gebaseerd zal zijn op functies en specificaties.

Ingebouwde haptische feedback

Wat opvalt aan de PSVR2 is de ingebouwde haptische feedback in de headset zelf, iets wat we ook nog niet eerder gezien hebben in andere VR HMD’s. Daardoor weten wij nog niet hoe dit zal uitpakken, maar het zal de immersie waarschijnlijk verhogen.

Conclusie

De PSVR1 vs de PSVR2 headsets hebben veel verschillen die hen onderscheiden. De meest opvallende veranderingen zijn de inside-out tracking voor de PSVR2, waardoor hij standalone is – geen PS Camera nodig. Terwijl eyetracking op de PSVR2 veel nieuwe functies opent, zoals foveated rendering. Het verschil in visuele getrouwheid zal een grote upgrade zijn met vier keer de pixeldichtheid en High-Dynamic Range.

Ten slotte zullen de bijgewerkte sense controller en de haptische feedback van de headset de onderdompeling verhogen en een superieure VR-spelervaring opleveren! Als u een PlayStation 5 hebt en een VR-gameheadset wilt, is de PlayStation VR2 een onovertroffen aanbod.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.