De HTC Vive Cosmos is nu beschikbaar bij VR Expert

HTC behoort tot de pioniers in de moderne virtual reality sector. Hoewel Oculus nét iets eerder was met de Rift dan HTC met de Vive, was het de voormalige smartphone producent uit Azië die ‘echte’ virtual reality introduceerde aan het grote publiek. Dit deden ze met Lighthouse trackers die een room scale ervaring met volledige bewegingsvrijheid mogelijk maakte, en VR controllers die interactie met de virtuele omgeving letterlijk een nieuwe dimensie gaf. Nu is de HTC Vive Cosmos beschikbaar bij VR Expert. Luidt deze ‘opvolger’ van de Vive een nieuw tijdperk in voor virtual reality?

Wat is de HTC Vive Cosmos?

De Cosmos is een virtual reality headset voor PC en laptop. Het daarmee geen standalone toestel, er is altijd een (draadloze) verbinding nodig met een snel computersysteem. Standaard wordt de HTC Cosmos verbonden via een kabel en een kleine box aan de computer, er is ook een optionele draadloze module leverbaar. Dit vergroot de bewegingsvrijheid. In plaats van de tracking via externe kastjes wordt bij dit model gebruik gemaakt van zes camera’s die de omgeving scannen. Zo is het niet meer nodig om met losse trackers te werken wat het installeren eenvoudiger maakt. Er is nog steeds een 6DoF room scale vrijheid van bewegen in de ruimte. Bij dit systeem worden twee controllers geleverd. Het zijn niet de standaard VR controllers van de vorige Vive, de nieuwe Cosmos serie maakt gebruikt van nieuwe VR controllers die beter in de hand liggen en kunnen oplichten door de ingebouwde LEDs.

VR Expert | HTC Vive Cosmos

 

HTC Cosmos of de Oculus Rift S?

De meest voor de hand liggende concurrent van de HTC Cosmos is de Oculus Rift S. Het is duidelijk dat de twee pioniers in virtual reality elkaar op de voet volgen, de Rift S biedt op het eerste gezicht nagenoeg dezelfde mogelijkheden als de Cosmos. Het zijn beide PC accessoires die niet standalone kunnen functioneren. Ze beschikken beide over room scale 6DoF tracking zonder kastjes, en in beide gevallen worden er twee ruimtelijk georiënteerde VR controllers meegeleverd. De technische kenmerken verschillen op details, maar dit zullen de meeste gebruikers niet eens merken.

Het is wel een voordeel dat de HTC Vive Cosmos uitbreid baar is met een draadloze module, met een optionele uitbreiding is het mogelijk om een virtuele ruimte tot wel 100 vierkante meter te betreden. Ook wordt er momenteel gewerkt aan een XR Faceplate die Augmented en Mixed Reality mogelijk maakt. Het onderscheid bevindt zich met name in de modulaire opbouw van deze VR bril, informeer bij VR Expert naar de beste headset voor jouw toepassing.

VR Expert | HTC Vive cosmos met controllers

Meer opties in de Cosmos serie

Met de Vive Cosmos intrduceerd HTC nieuwe generatie VR brillen , en er komt nog meer aan. Zo werkt HTC momenteel aan de Cosmos Elite, een luxere editie die opvallend genoeg wél gebruik maakt van externe trackers. Dat kan installeren wat bewerkelijker maken, het biedt wel meer ruimte voor uitbreiding. Het flip-up design maakt het eenvoudig om even de headset omhoog te kantelen zonder deze in zijn geheel af te nemen. Momenteel zijn er alleen nog pre-orders te plaatsen, dit product is nog niet uitgebracht. Voor veel gebruikers zal de standaard versie met interne tracking en een veel lagere prijs waarschijnlijk de beste keuze zijn. De Elite zal meer geschikt zijn voor specifieke toepassingen. Toch heeft het niet zoveel features als de Varjo XR-3

SteamVR en Viveport

Zoals bij PC virtual reality brillen standaard is, kan ook de Cosmos overweg met SteamVR en alle titels die hier te vinden zijn. Daarnaast heeft HTC ook nog hun exclusieve platform Viveport. Als interessante optie binnen hun eigen aanbod is er het abonnement. Deze “Netflix voor VR games” laat je iedere maand onbeperkt games spelen uit een gevarieerd aanbod. Voor fervente gamers is dit ideaal, al zijn niet alle spelen van SteamVR hier vertegenwoordigd. Je kunt dus wel beide platformen naast elkaar gebruiken waarmee deze headset toegang geeft tot een grote collectie VR content. Uiteraard is het ook mogelijk om maatwerk applicaties te laten bouwen, informeer bij VR Expert naar de mogelijkheden.

Benieuwd naar de beste VR bril van 2020?

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.