De Virtual Reality brillen van 2015

I’ve said it before and I’ll say it again: 2015 wordt het jaar van Virtual Reality. De consument betreed de virtuele wereld maar ook bedrijven duiken massaal dit nieuwe universum in. Ik blik vast vooruit op het middel dat centraal staat, de virtual reality bril. Welke brillen zijn er reeds op de markt en wat kun je komend jaar verwachten?

Mobiel of niet?

Wanneer je besluit een virtual reality bril te kopen kun je (globaal) kiezen tussen twee varianten. De eerste maakt gebruik van je smartphone en de tweede van een ingebouwd scherm en externe hardware . Beide kennen diverse voor-en nadelen. Wil je hardcore games spelen en hoge kwaliteit content bekijken? Kies dan voor de eerste variant. Wil je wat meer bewegingsvrijheid en neem je genoegen met simpele apps en content? Gebruik dan je smartphone en koop een mobiele vr bril zoals de Ritech vr bril of Durovis Dive.

Oculus Rift

crecent-bay

Dé pionier en persoonlijk verantwoordelijk voor de wederopstanding van virtual reality. Vorig jaar kwamen er al twee versies uit die vooral gebruikt worden door ontwikkelaars. De stap voorwaarts van de DK1 naar de DK2 was gigantisch en toonde aan dat dit de bril is die de wereld gaat veranderen. Recent toonde Oculus de allerlaatste versie, het Cresent Bay prototype.  De exacte releasedate van de consumentenversie van de Rift is nog onbekend. Halverwege het jaar volgt een publieke beta maar het duurt waarschijnlijk nog tot eind 2015, of zelfs begin 2016, voordat je de Rift in Nederland kunt kopen.

Voordelen:
Hoge kwaliteit apps & games
Hardcore games

Nadelen:
Stevige PC noodzakelijk
Kabels

Samsung Gear VR

gear-vr21

Deze bril komt deze maand naar Nederland en maakt virtual reality een mobiele ervaring. Bij de ontwikkeling van de Gear VR heeft samsung samengewerkt met Oculus wat de kwaliteit absoluut ten goede komt.  Het aanbod aan apps, games en video’s is momenteel beperkt maar daar komt snel verandering in.  Ik denk dat Samsung snelote stappen gaat maken en snel meer interessante content beschikbaar stelt. Let op: je hebt wel een Galaxy Note 4 nodig, de Gear VR werkt enkel met dit apparaat.

Je kunt de Gear VR hier pre-orderen. 

Voordelen:
Mobiel
Snel te koop
Snel meer content

Nadelen:
Werkt enkel met Galaxy Note 4
Duur

Razer OSVR

razer
Hardwareproducent Razer mengt zich ook op het virtuele strijdtoneel met een uniek project en bijbehorende vr bril. De insteek van Razer is om een volledig open source virtual reality programma op te zetten waaraan iedereen een bijdrage kan leveren. De bouwtekeningen van de Razer OSVR Hacker Kit zoals de bril officieel heet komen vrij beschikbaar. De bril is bovendien volledig modulair waardoor je hem geheel naar eigen smaak kunt inrichten. Wil je een 4K scherm? Betere trackers of een compleet andere look? Download de tekeningen en knutsel je eigen vr bril in elkaar.

Het softwareplatform is  geheel open source en geschikt voor de meest besturingssystemen. De prijs is bovendien erg laag, de Razer OSVR gaat nog geen 200 dollar kosten. Hiervoor krijg je wel slechts 3DOF en “slechts” een full HD scherm.

Voordelen:
Modulair en open source
Goedkoop

Nadelen
Voor de knutselaar
3DOF

 

Durovis Dive

durovis-dive2

Dit apparaat vindt zijn plaats tussen Google Cardboard en de Gear VR. Het apparaat is van plastic en gaat dus een stuk langer mee dan een stuk karton. Bovendien werkt het apparaat met bijna elke smartphone en is de Dive zeer betaalbaar. Voor minder dan zestig euro kun je aan de slag. Dit is het apparaat voor degene die Cardboard te cheap en de Gear VR te duur vinden. Je hebt natuurlijk tientallen varianten van de Dive die allemaal volgens hetzelfde principe werken. Zoek en gij zult vinden.

Voordelen:
Mobiel
Relatief goedkoop

Nadelen:
Weinig content

Ant VR

ant-vr

Dit is een all-in-one vr bril in de zin dat hij bestaat uit zowel een vr bril als ingebouwde controller. De fabrikant claimt dat de bril plug-and-play is en compatibel is met de meeste controllers en consoles. De vr bril maakt gebruik van USB en Bluetooth waardoor deze werkt met veel Android apparaten. De bril is in feite dus ook te gebruiken om bijvoorbeeld je Drone te besturen.

De controller wordt geleverd met een uitvouwbare controller die op meerdere manieren te gebruiken is. Zo kun je hem als pistool gebruiker maar ook als standaard controller. De bril kan draadloos werken maar hiervoor heb je wel een draadloze hdmi verbinding nodig die (nog) zeer prijzig is.  De batterij gaat zo’n 8 uur wanneer je geen gebruik maakt van de draadloze mogelijkheden. De releasedate alsmede de prijs van Ant VR is onbekend, de bril gaat waarschijnlijk tussen de 250 en 300 dollar kosten.

Voordelen:
All-in-one
Plug-and-play

Nadelen:
Draadloos is duur

 

Avegant Glyph

Avegant-Glyph3

Deze bril werpt hoge ogen dankzij het ingenieuze ontwerp waarbij een headphone en vr bril worden gecombineerd. Draai de bril 90 graden en je switch van een hoofdtelefoon naar een vr bril. Het bijzondere aan deze bril is dat hij geen scherm bevat maar de beelden via een soort beamer op je netvlies projecteert. Daarnaast kan de Avegant Glyph op meerdere externe apparaten aangesloten worden via HDMI. De bril beschikt niet over een interne processor maar maakt gebruik van je PC, console of zelfs tablet voor het weergeven van beelden.

Voordelen:
Ingenieus design
Volledig mobiele ervaring

Nadelen:
Externe processor noodzakelijk

 

Sulon Cortex

Sulon-Cortex1
Deze uniek bril combineert VR en AR op een bijzondere manier. De bril beschikt aan de buitenzijde over 3dsensoren en scanner die de omgeving scannen en vertalen naar de virtuele wereld. Hierdoor is het mogelijk bijvoorbeeld je woonkamer op te nemen in een game. De bril biedt het beste van beide werelden en tackelt (letterlijk) een belangrijke obstakel van virtual reality; je ziet niet waar je loopt.  De ingebouwde sensoren zijn tevens in staat de bewegingen van je handen te zien waardoor je in vr kunt interacteren en navigeren zonder controller. De huidige versie van de bril schijnt echter nog behoorlijk beta te zijn maar het concept is heel tof.

Voordelen:
Interacteren met je omgeving
VR + AR

Nadelen:
Concept

 

VRVANA Totem

VRVANA-TOTEM

De VRVANA Totem wordt ontwikkeld door een Canadese producent en is uniek in zijn soort. Het apparaat beschikt over een ingebouwde hardware accelerator waardoor je een minder krachtige pc nodig hebt. Daarnaast combineert de bril virtual reality en augmented reality. Dit wordt mogelijk gemaakt door de ingebouwde camera’s aan de voorzijde die de ‘echte’ wereld weergeven. Het bedrijf noemt dit Real World View. Hierdoor kunnen (in de toekomst) virtuele beelden over de echte wereld geprojecteerd worden, vergelijkbaar met Google Glass. De bril maakt gebruik van de sensoren van je smartphone waardoor de tracking beperkt is.  Bijzonder is dat de bril beschikt over enkele knoppen waardoor navigeren door menu’s en de virtuele wereld een stuk eenvoudiger is. De releasedate alsmede de prijs van de Totem zijn nog onbekend.

Voordelen:
Ingebouwde hardware accelerator
Real world view

Nadelen:
Geen ingebouwde sensoren

Gameface Mark 5

Gameface-Mark-IV3

Dit apparaat wordt een Oculus Rift killer genoemd hoewel het naar mijn idee geen vergelijkbaar apparaat is. De Gameface is namelijk een mobiele bril en beschikt over een ingebouwde NVIDEA processor. De bril beschikt dus over flink wat rekenkracht zonder gebruik te maken van een externe bron zoals  een computer. De chip in de Mark 5 is vergelijkbaar met de XBOX 360 en PS3 qua rekenkracht. Bijzonder veel power dus voor een mobiele bril. Daarnaast is een belangrijk selling point het scherm met een resolutie van maarliefst 2.5 k. De Gameface mark 5 is draadloos wat de accuduur natuurlijk niet ten goede komt, bovendien heb je slechts 3DOF. De prijs komt op een ‘redelijk’ niveau te liggen en content wordt ontwikkeld door onder meer EA Mobile en Gameloft.

Voordelen:
Ingebouwde processor
2,5 K scherm

Nadelen:
Accuduur
3DOF

Google Cardboard

cardboard4

Deze is alweer een tijdje uit maar is een prima instap ervaring voor iedereen die kennis wil maken met virtual reality. Je krijgt (ongeveer) hetzelfde als bij de Gear VR, de bouwkwaliteit is echter stukken minder. Je kunt er eventueel voor kiezen een plastic variant te kopen. Deze gaat wat langer meer maar is gelijk ook een stuk duurder. Grote voordeel is dat je voor de prijs van één Gear VR ruim twintig Cardboards koopt. Bovendien werkt Cardboard met bijna elke smartphone. Het aantal apps zal snel toenemen aangezien Google inmiddels een development kit heeft uitgebracht voor zowel Unity als Android. Wil je op een goedkope manier kennis maken met Virtual Reality dan is Google Cardboard de beste optie.

Voordelen:
Mobiel
Super goedkoop

Nadelen:
Bouwkwaliteit

Sony Project Morpheus

morpheus

Console gamers visten tot dusver achter het virtuele net. Geen enkele virtual reality bril werkt op een Xbox of PlayStation. Gelukkig werkt Sony inmiddels zelf aan een vr bril met de illustere (en matrix gerelateerde?) naam Project Morpheus. Veel is er nog niet bekend over deze bril die werkt met PS4 en de PS Vita. De prijs is onbekend maar de Morpheus heeft een releasedate in de eerste helft van 2016. 

Voordelen:
Console ready!

Nadelen:
Enkel PS4 en PS Vita

Ritech VR

Ritech11

De Ritech is vergelijkbaar met de Durovis Dive, werkend volgens hetzelfde principe. Plaats je smartphone en je bent ready for vr. Ik heb meerdere plastic brillen getest en deze heeft veruit de beste prijs/kwaliteit verhouding. De bril beschikt over een stevig systeem om je smartphone vast te klikken, hoofdbanden en schuimrubber voor extra comfort voor je ogen.  De bril is te koop in onze webshop voor slechts 24.95.

Voordelen:
Mobiel
Goedkoop
Comfortabel

Nadelen:
Kliksysteem voelt soms wat gammel

Conclusie:

Het aanbod vr brillen wordt met de dag groter. Welke bril je straks koopt hang volledig af van je wensen. Persoonlijk kies ik voor de Rift. Je moet nog even geduld hebben maar dit apparaat heeft naar mijn mening de meeste potentie  Daarnaast vind ik de Sulon Cortex qua concept erg tof maar weet niet of het haalbaar is. De ingebouwde processor van de Gameface is ook erg tof en de all-in-one benadering van de ANT VR spreekt mij ook aan.  Het is dus voor mij onmogelijk nu al een keuze te maken. Ik zie graag eerste alle brillen in werking.

Welke vr bril kun je nu het beste kopen?

Wil je nu kennismaken met Virtual Reality dan kun je het naar mijn idee het beste een Ritech VR bril kopen. Deze werkt volledig met je smartphone en geeft een tof beeld van wat VR momenteel te bieden heeft. Ik heb deze en de ColoCross getest en vind de Ritech de beste bril in het middensegment. Wil je wat meer comfort en kwaliteit dan is een Homido of Durovis Dive de beste keuze. Wil je echt lowbudget vr ervaren? Dan raad ik je aan een Google Cardboard te kopen voor ongeveer 15 euro Het aanschaffen van een Gear VR is enkel interessant wanneer je al een Galaxy Note 4 hebt.

Menu sluiten
Je bent nu op de zakelijke Nederlandse site
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.