Details onthuld over de nieuwe dunne en lichte AR-bril van Google met de codenaam Project Iris

Project Iris

Anonieme verklaringen binnen Google vertellen dat de komende AR-headset van de gigant licht, dun en ongebonden zal zijn, en zal worden aangedreven door een aangepaste Google-chip, geholpen door 5G-cloudstreaming.

Google’s AR Project Iris krijgt meer details

Alex Heath, van The Verge, meldt op basis van anonieme verklaringen binnen Google dat de zoekgigant in het geheim werkt aan een nieuwe augmented reality bril. De eerste berichten, aanwijzingen, en geruchten wijzen op een ongebonden, dunne en lichte AR-bril. Verwacht wordt dat het apparaat zowel op Google’s eigen besturingssysteem als op een eigen chip zal draaien en 5G-geschikte cloudstreaming zal hebben.

Het AR-project heeft de codenaam “Project Iris” en zal naar verwachting, optimistisch, in 2024 gelanceerd worden. De headset zal voorzien zijn van naar buiten gerichte camera’s voor MR. Vooralsnog weten wij niet of de tracking zal worden aangedreven door externe software, zoals SteamVR™, of door een door Google ontwikkelde software.

Tenslotte zal de lenstechnologie achter Iris waveguide zijn, afgaande op recente vacatures bij Google North, een van de afdelingen die aan Project Iris werken. Wij weten echter niet verder welke waveguide iteratie Iris zal aannemen en wie de leverancier zal zijn, maar de algemene lenstechnologie wijst op een lichtgewicht en dunne augmented reality enabled slimme bril.

Wat dit betekent voor AR in het westen

Terwijl het slagveld voor dunne en lichte augmented en assisted reality brillen in China voortwoedt met Oppo, Huawei, TCL, en Nreal, zijn de westerse markten ongerust gebleven. Dit lijkt echter te gaan veranderen.

In het westen bestaat de dunne en lichte AR-markt momenteel uit een paar aanbiedingen: Het partnerschap tussen Meta en Ray-Ban met de op sociale media gepositioneerde zonnebril genaamd Ray-Ban Stories en de uitgebreide stappen in augmented reality van Snap via smartphoneschermen en brillen.

Nu Google in de AR-race stapt, zal het spannend zijn om de verschillende strategieën te zien uitspelen tussen de focus van Meta op de metaverse, Apple dat voor premium hardware gaat en Google dat de Chinese strategie van dunne en lichte AR-brillen overneemt naar het westen, met toegevoegde Google-centrische functies.

Wat valt op uit Project Iris

Wat opvalt is dat Project Iris untethered en batterijgevoed zal zijn, gecombineerd met onafhankelijke verwerking van een aangepaste Google-chip, vergelijkbaar met Pixel’s Tensor. Een effectieve hardwarestrategie, want efficiënte optimalisatie van zowel stroomverbruik als verwerking, zal mogelijk zijn. Een soortgelijke strategie zien we bij de aankomende mixed reality headset van Apple, uitgerust met een eigen Apple Silicon.

Deze optimalisatie zal ook van cruciaal belang zijn bij Google’s aanpak om augmented reality inhoud via, waarschijnlijk, 5G te stralen, zoals de cloud gaming dienst Google Stadia, die gebruiksmogelijkheden die de komende slimme bril kan bieden, voortstuwt.

Tenslotte heeft Clay Bavor, die de leiding heeft over Project Iris, ook de leiding over de indrukwekkende video-cabine met ultrahoge resolutie “Project Starline“, die real-time 3D-beeldvorming combineert met ultrahoge resolutie om de toekomst van virtuele vergaderingen te creëren.

Interessant is dat Project Iris en Project Starline elkaar misschien zullen kruisen en een videotelefonie-oplossing zullen ontwikkelen die lijkt op Cisco’s Webex Hologram, waarin augmented reality en real-time 3D-beeldvorming samengaan. In ieder geval, zoals Bavor in 2019 in een interview met Cnet verklaarde: “Ik karakteriseer de fase waarin wij ons bevinden als diepe R&D, gericht op het bouwen van de kritische Legoblokjes achter gesloten deuren. Als u het kunt dromen, hebben wij er waarschijnlijk ergens in een van onze laboratoria een prototype van.” Dat betekent dat wij Project Iris niet snel zullen zien.

Conclusie

Hoe meer details er vrijkomen van de geheimzinnige AR-bril van Google, “Project Iris”, hoe opwindender de headset lijkt te worden. Ten eerste zal de door Google ontwikkelde chip resulteren in een efficiënt batterijverbruik en verwerkingsvermogen, waardoor een overtuigend ongebonden smartbrilproduct mogelijk wordt. Ten tweede wijst het ontwerp van de golfgeleiderlens erop dat het product stijlvol, licht en dun zal zijn.

Maar het belangrijkste is dat Google zijn vele octrooien en bestaande diensten zal gebruiken om Project Iris tot indrukwekkende hoogten te verheffen: zowel in het besturingssysteem, als in 5G-enabled cloud streaming en een uitgebreide AR app store.

Het wachten zal lang duren, de schattingen zeggen 2024, maar het ziet ernaar uit dat het de moeite waard zal zijn.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.