Dit zijn de beste virtual reality brillen van 2020

Wij gaven al een overzicht van de beste VR brillen van 2019, in dit artikel geven een overzicht van onze keuzes voor 2020. Wat is de beste VR bril van 2020? Vanwege het Coronavirus is dit een bizar jaar voor iedereen, toch zijn er naast alle trieste verhalen ook lichtpuntjes te bespeuren. Thuisblijvers en thuiswerkers ontdekken de mogelijkheden van online winkelen, games spelen en werken vanuit huis.

Daarin kan virtual reality een belangrijke rol vervullen om mensen met elkaar in contact te houden. Denk aan VR learning, technische ondersteuning op afstand of marketing met 360 video. Naast tekstchat, videobellen met Zoom of video’s maken met TikTok, speelt ook VR in 2020 een belangrijke rol om sociale interactie gaande te houden. Hier zijn de beste VR brillen voor 2020.

Trends voor 2020

Laten we beginnen met enkele trends voor 2020:

  • Merken: Het aantal merken is drastisch afgenomen en de productlijnen zijn meer helder geworden. Oculus en HTC staan vooraan, Valve en Pico bieden interessante alternatieven.
  • Draadloos: Weg met draden. Standalone VR of een draadloze koppeling met een PC is standaard geworden, en zal dit ook blijven.
  • Ruimtelijk: Ronddraaien op een stoel is leuk en aardig voor 360 video, interactieve content moet toch echt ruimtelijk zijn. En het liefst zonder externe trackers.
  • Schaalbaar: Een standaard VR bril als basis en à la carte upgrades. Dat zien we bij meerdere merken als duidelijke visie voor virtual reality producten.
  • Luxer: Er wordt niet meer op een dubbeltje gekeken, kwaliteit en bijzondere ervaringen staan voorop.
  • Op afstand: Remote assistance, remote collaboration, remote expert … met virtual reality kun je samenwerken, hulp inroepen en je boodschap overbrengen in een tijdperk van social distancing. Een geschikte headset hiervoor is de Realwear HMT-1.

1. Oculus Beste VR bril?

Facebook is eigenaar van Oculus, daarmee zit het met de sociale integratie wel goed. Gelukkig is het gebruik van alle Facebook diensten niet verplicht, want niet iedereen heeft behoefte om privacygevoelige informatie te delen.

Wat betreft de line-up VR brillen voor 2020 richt Facebook zich voornamelijk op de eindconsument, toch zijn deze producten ook zeker interessant voor zakelijk gebruik. In dat geval is externe dienstverlening aan te bevelen om de maximale potentie uit deze headsets te halen.

Oculus GO

De oudste standalone VR bril van Oculus is beperkt in mogelijkheden. Zo is er geen ondersteuning voor ruimtelijke VR, de controller is ook niet bepaald een hoogstandje. Het scherm is nog steeds uitstekend te noemen, het gebruiksgemak verdient ook zeker een pluim.

De lage instapprijs maakt de Go niet alleen interessant voor consumenten, maar vooral ook voor de zakelijke markt. Het is een draagbaar promotie theater voor zowel individuen als voor grote groepen omdat er eenvoudig kiosk software op geïnstalleerd kan worden.

Oculus Quest

Deze VR bril werd in 2019 gelanceerd en bleek direct een hit te zijn. Het betreft een standalone headset met eigen CPU en GPU. De grafische capaciteiten liggen boven die van de Go, al halen ze het niet bij de Rift S.

Dat mag de pret niet drukken, want draadloos, ruimtelijk én twee VR controllers maakt de Quest tot een volwaardige gaming console die je op je hoofd kunt dragen. En daar heeft Facebook een nieuwe markt aangeboord waar de concurrentie jaloers op mag zijn. De koppeling met PC maakt de Quest een geduchte concurrent voor de Rift S.

Oculus Rift S

Niet Rift 2 maar Rift S, Oculus zag direct in dat deze upgrade van de originele Rift uit 2016 te weinig nieuwe features biedt om als opzichzelfstaand model verkocht te worden.

Het is eigenlijk een combinatie van alle verbeteringen die aan het origineel zijn toegevoegd in de loop der tijd, met inside-out tracking als voornaamste voordeel ten opzichte van de oude versie. Het moet worden gezegd dat de 6DoF tracking erg nauwkeurig is, al is de meerwaarde ten opzichte van de Quest wel een beetje beperkt.

2. HTC Beste VR bril?

Kort na de introductie van de Oculus Rift kwam HTC met de Vive, een indrukwekkende VR headset die de potentie van virtual reality waarmaakte. Het bleek al vrij snel dat HTC de concurrentiestrijd met Oculus zou verliezen, ze wisten het tij te keren door zich toe te leggen op de serieuze gamers en de professionele markt. Dit heeft geleid tot de huidige line-up die vooral heel schaalbaar is.

HTC Vive Cosmos

Deze lijn VR headsets beschikt over inside-out tracking, dus losse kastjes zijn niet meer nodig voor een ruimtelijke ervaring. Er worden standaard twee VR controllers meegeleverd met een hip, nieuw design. Er is een Play editie, wat eigenlijk een gestript set is voor een schappelijke prijs.

Dan is er de standaard Cosmos die als allrounder goed presteert, en als laatste de Elite die met externe trackers nog nauwkeuriger de beweging van de gebruiker kan registreren. Heb je al trackers voor bestaande HTC producten in huis? Dan kun je ook een losse headset kopen.

HTC Vive Pro

Niet alleen voor hardcore gamers maar ook zeker voor de zakelijke markt is er de Vive Pro. Met externe trackers, VR controllers en met schaalbare opties zoals eye tracking voor geavanceerde functionaliteit.

Naast de standaard Pro uitvoering is er de Eye Office uitvoering en de Arena Bundle voor grotere oppervlakken. Dit een serieuze VR bril die de gemiddelde consument wellicht minder zal aanspreken, maar de hardcore gamers en professionals des te meer.

HTC Vive Focus

Hoewel het in het westen geen succes genoemd mag worden, is de Focus zeker geen slecht product te noemen. Dit is het HTC antwoord op de Quest van Oculus, in de standaard uitvoering met 3DoF controller, of de Focus Plus met twee volwaardige controllers.

Alleen het aanbod titels en de compatibiliteit maken dit product minder interessant voor het grote publiek. Dat de prijs aanzienlijk hoger ligt als de Quest is ook bepaald geen pluspunt.

3. Valve Index Beste VR bril?

De Vive komt voort uit een samenwerking tussen HTC en Valve. In 2020 heeft Valve ook een eigen product op de markt gebracht die met name interessant is vanwege de geavanceerde Knuckle controllers die vingerbewegingen kan registreren.

Dit product is een directe concurrent van de HTC Cosmos, en blijft uit het vaarwater van Oculus. Het betreft een serieuze gamer VR headset die als niche product waarschijnlijk geen groot marktaandeel zal veroveren.

4. Windows Mixed Reality Beste VR Bril?

Hoewel deze open standaard voor virtual reality op de PC met de inside-out tracking ooit vooruitstrevend was, wist Microsoft niet goed wat ze aan moesten met dit platform. Ze lieten de ontwikkeling van hardware over aan fabrikanten als Samsung, Lenovo en HP.

Hoewel deze producten nog steeds leverbaar zijn, is het in 2020 lastig om niet in de verleden tijd te schrijven. Er zijn goede VR brillen binnen dit systeem, ze werken ook met SteamVR, toch voelt het als een gefaald experiment wat eigenlijk best jammer is.

5. Pico VR Beste VR bril?

Je hoort niet zo gek veel meer van de Pico VR brillen in 2020. Dit merk is toch vooral interessant voor de zakelijke markt, als alternatief voor de Oculus Go. Het meer open Android platform maakt het koppelen van headsets betrekkelijk eenvoudig, naast aanschaf zijn ze ook te huur wat het voor events interessant maakt.

Naast de standaard Pico G2 is er ook de 4K uitvoering met een zeer scherp beeldscherm. Jammer dat er geen ruimtelijke tracking op zit maar dat is voor VR video geen bezwaar.

6. Google Cardboard Beste VR Bril

Als laatste een product dat zeker in 2020 tijdens de Corona pandemie weer terug is van weggeweest; de Cardboard VR houder. Hierbij bedoelen we zowel de kartonnen brilletjes als de kunststof smartphone houders.

Met name de versie van karton is ideaal om via brievenbuspost te verzenden, wat veilig is en grenzen overbrugt. Deze producten zijn leverbaar met en zonder custom opdruk.

Games & experiences voor VR brillen

Wat betreft de content heeft vooral de Quest in 2020 het aanbod titels flink uitgebreid. Ook de PC headsets doen het niet slecht met ruime ondersteuning voor games, welke niet altijd exclusieve VR titels zijn.

360 graden video content is nog steeds erg populair, zeker bij de thuisblijvers. Eenvoudige VR spellen zoals op de Oculus Go hebben het veld geruimd voor meer geavanceerde games met vrije beweging.

2020 is in veel opzichten een bijzonder jaar, waarin virtual reality zich heeft bewezen als veelzijdig medium dat werkelijk grenzeloos is in mogelijkheden en toepassingen.
Voor de beste bril ga je niet naar Specsavers of Hans Anders, want die hebben niet waar jij naar zoekt! Na een aantal jaren experimenteren en verfijnen zijn VR brillen in een stadium aanbeland dat we ze naast elkaar kunnen leggen en kritisch kunnen beoordelen. Zo komen we uit op de beste virtual reality bril die dit jaar te koop is. Of ben je op zoek naar de beste goedkope VR bril? Of wil je gewoon de beste VR bril voor 2019 onafhankelijk van jouw budget? Waar je ook naar zoekt, op deze pagina vindt je de winnaars én enkele verliezers die toch het vermelden waard zijn!

Bestaat de ‘beste’ virtual reality bril eigenlijk wel?

Het is altijd lastig om de nummer één te bepalen. Bij een hardloopwedstrijd gaat het heel eenvoudig om de eerste persoon die de finishlijn passeert, bij veel andere lijstjes is het toch een beetje appels met peren vergelijken. Zo was de Google Cardboard in 2015 misschien wel beter dan de Oculus DK2.

Uiteraard kon je technisch gezien meer met de Oculus VR headset, maar er waren meer apps voor Cardboard, de prijs lag een stuk lager en het was een ‘consumenten’ product in plaats van een testmodel voor ontwikkelaars. Toch gaan we proberen de beste VR bril voor 2019 te kiezen. Daarbij lopen we een beetje op verdere ontwikkelingen vooruit, toch denken we voor het einde van het jaar geen grote verschuivingen mee te maken…

Beste goedkope VR bril

In deze categorie is het lastig om te bepalen wat we onder ‘goedkoop’ moeten verstaan. Een Pico G2 is een stuk duurder dan een Cardboard VR houder voor een smartphone. Maar daar moet je eigenlijk de kosten voor een smartphone bij optellen. We gaan als beste goedkope VR bril van 2019 voor een product dat al in 2018 op de markt kwam; de Oculus Go.

In principe is het niet veel meer dan een Gear VR met alle onderdelen aan elkaar gesoldeerd, dat betekent wel dat we geen Galaxy toestel meer nodig hebben. En Facebook (eigenaar van Oculus) is zo slim geweest om de apps van de Gear VR bijna 100% compatibel te maken met de Go, zo kun je kiezen uit meer dan duizend titels.

Eerlijk is eerlijk, daar zit heel veel rotzooi tussen, maar dat laat de pareltjes alleen maar meer fonkelen. We kunnen lekker lui naar Netflix of YouTube kijken, de wereld bezichtigen met Wander, en gamen (vanaf de bank) met Augmented Empire, Drop Dead of Eclipse. Dat de prijzen voor spellen meestal onder de tien euro liggen mag ook best als pluspunt genoemd worden.

Beste VR bril

Dit was een behoorlijke lastige keuze. Op zich vinden we de Samsung Odyssey een prachtige Windows Mixed Reality VR headset, maar wij kiezen als beste virtual reality bril zonder naar het prijskaartje te kijken toch de HTC Vive Pro.

Hoewel deze VR headset nog steeds werkt met externe trackers blijft dit systeem toch dé keuze voor professionals en serieuze hobbyisten. De kijkhoek is met 110 graden erg goed, de lenzen zijn verstelbaar zodat het zicht optimaal is en de resolutie ligt hoger dan de oude versie. Het pakket wordt helemaal compleet geleverd inclusief hoofdtelefoon en microfoon waarmee het de naam ‘Pro’ dik heeft verdiend.

Wat is de beste VR bril voor 2020

Wat ons betreft is de winnaar van de titel “beste VR bril 2020” de Oculus Quest. De vernieuwde Rift heeft dezelfde inside-out tracking en kan dankzij een zware gaming PC betere graphics tevoorschijn toveren, toch vinden we dit all-in-one systeem beter als we alle factoren meerekenen. De Quest biedt een volledig draadloze roomscale ervaring inclusief twee ruimtelijke controllers, het systeem is zo goed als no-plug & direct-play, en er is geen dure randapparatuur voor nodig.

De keuze aan apps is nog wat beperkt, maar er komen aan de lopende band nieuwe titels bij. Dat hier een flink aantal conversies tussen zitten van de Rift en de PSVR vinden we niet eens zo erg, de Quest is zo gebruiksvriendelijk dat we deze spellen graag opnieuw gaan spelen. Beat Saber laat zien hoe nauwkeurig mobiele tracking kan zijn, Vader Immortal ziet er niet alleen prachtig uit maar het spel levert ook een sterk verhaal binnen het bekende Star Wars universum. Hoewel de Vive Focus en Lenovo Mirage heel interessante all-in-one VR brillen zijn, onderstrepen ze de superioriteit van de Quest.

Conclusie

Facebook is momenteel de koploper in virtual reality hardware, aan de onderkant van de markt lijken zowel Google als Samsung op hun lauweren te rusten. Pico is een vreemde eend in de bijt die goed aan de weg timmert met het klonen van de Go, maar dan vriendelijker voor zakelijk gebruik met een ingebouwde ‘kiosk’ mode. VR wordt langzaam maar zeker volwassen, wie gaat er volgend jaar voor de nummer één positie?

Sluit Menu
×

Winkelmand

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.