ClickCease

Dit zit er allemaal in een all-in-one VR bril!

Tot voor kort was virtual reality een hobby voor computer geeks die geen problemen hadden met kabels door de kamer leggen. Gamers die een zware PC met snelle grafische kaart bezitten of professionals die VR inzetten voor zakelijke toepassingen. Early adaptors die houden van de laatste gadgets speelden met een Google Cardboard of een Samsung Gear VR op basis van een smartphone.

Ondertussen is VR hardware volwassen geworden, je kunt nu een all-in-one VR bril huren of kopen zonder draden, met een indrukwekkende virtual reality ervaring die tot voor kort onmogelijk was. Wat zit er eigenlijk in een all in one VR bril, hoe zijn we zover gekomen én wat is de volgende stap?

Lees meer over wat er allemaal in een All-in-one VR bril zit.

Hoe is de all-in-one VR bril ontstaan?

Pakweg de laatste vijf jaar is ontwikkeling in VR hardware in een enorme stroomversnelling gekomen. Zelfs insiders missen regelmatig de lancering van een nieuw project, of ontdekken dat er weer een merk ten onder is gegaan aan de concurrentie. Laten we aan de hand van een aantal invloedrijke VR brillen de weg naar standalone virtual reality eens bekijken:

  • Google Cardboard: In 2014 kwam Google met een heel eenvoudige kartonnen houder voor een smartphone. Er zaten twee plastic lenzen in waarmee je in 3D kon zien. Deze draagbare gadget is veruit de meest verkochte VR bril, al is de functionaliteit behoorlijk beperkt.
  • Oculus Rift: De eerste Oculus VR development kit liet de potentie zien van ‘echte’ virtual reality, en nog betaalbaar ook. Er hingen nogal wat kabels aan, je had er een stevige PC voor nodig en je kon niet vrij rondlopen. Veelbelovend maar er ontbrak nog iets…
  • HTC Vive: De beperkingen van de Rift werden grotendeels opgelost door de HTC Vive Pro. Ditmaal kon je op basis van externe “Lighthouse” trackers vrij rondlopen, er waren ook bewegingsgevoelige VR controllers voor een overtuigende ervaring. Alleen jammer van die gaming PC en kabels die het proces een beetje ingewikkeld maakten voor de gemiddelde gebruiker.
  • Project Santa Cruz: Dit was een prototype van een draadloze VR bril met de mogelijkheden van een PC VR headset. Er waren destijds twee opties; alle hardware in de VR bril proppen, of een draadloze communicatie met een PC of laptop tot stand brengen. Het nadeel bij een draadloze overdracht is de vertraging die kan ontstaan (latency) wat hinderlijk kan zijn voor de ervaring.
  • Oculus Go: Deze VR bril is helemaal ‘all in one’, toch ontbreekt er één ingrediënt; een roomscale ervaring. Je kunt er alleen maar mee ronddraaien, niet lopen. Voor een aantal toepassingen is dat geen bezwaar, toch is de immersie niet compleet.
  • Lenovo Mirage Solo: Deze VR bril werkt op basis van het Google Daydream platform en maakt gebruikt van de revolutionaire WorldSense inside-out tracking. Je kunt er binnen pakweg een straal van één meter mee bewegen, al zijn er weinig apps die hier gebruik van maken.
  • Vive Focus: Eindelijk alles aan boord voor een hoge kwaliteit virtual reality ervaring met roomscale tracking vanuit de headset … alleen jammer dat de controller nét iets te eenvoudig is. De prijs is ook aan de hoge kant. De nieuwe versie heeft overigens wel echte VR controllers.
  • Oculus Quest: En daarmee komen we op de Oculus Quest. Deze all in one VR bril heeft alle VR hardware aan boord voor een roomscale ervaring, virtual reality controllers en een behoorlijk snelle processor voor een goede kwaliteit graphics. De nieuwe Focus is technisch vrijwel gelijk Waarbij de Focus meer gericht is op zakelijke toepassingen en de Aziatische markt terwijl de Quest meer voor consumenten bestemd is in het Westen.

Is iedere all-in-one virtual reality bril hetzelfde?

Zoals je hierboven al kunt zien is het antwoord ‘nee’. De VR hardware en software verschilt per product, waarbij elke virtual reality headset weer unieke voordelen biedt. Wil je een 360 graden film kijken of vanaf de bank een VR spelletje spelen? Dan is de Oculus Go een mooi apparaat. Wil je van links naar rechts bewegen tijdens een game waarbij je het zweet op je voorhoofd zult krijgen? Dan kies je eerder voor de Vive Focus of de Oculus Quest. De Mirage is met name geschikt voor de fans van het Daydream platform, hoewel de keuze in titels beperkt is. En voor eenvoudige demonstraties biedt de Cardboard VR ‘wegwerp’ VR bril nog steeds unieke voordelen. Voor zakelijk gebruik kan een VR bril huren interessant zijn, dan beschik je altijd over het product dat precies aansluit bij het project.

VR hardware ontwikkelt zich snel

VR hardware is in 2019 eindelijk op het punt dat roomscale VR met een all-in-one VR bril mogelijk is. De prijs ligt nu op het niveau van een goede gaming console, de prijzen voor de games liggen zelfs wat lager. Voor zakelijk gebruik is er volop keuze voor promotie, productontwikkeling en andere toepassingen, waarbij een VR bril huren in een aantal situaties de beste optie zal zijn. Nu er eindelijk goede standalone virtual reality brillen op de markt zijn, zullen de apps en toepassingsmogelijkheden alleen maar toenemen.

Wat is VR: https://infobron.nl/virtual-reality-wat-is-dit-nu-eigenlijk

Meer weten over all-in-one VR bril?

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.