Een nieuw tijdperk van werken: Facebook Horizon Workrooms

VR Expert Horizon Workrooms

Nu iedereen zijn volgende videogesprek in zijn agenda heeft staan terwijl hij aan het videobellen is, lanceert Facebook zijn nieuwe en gratis Virtual Reality vergaderruimte platform: Facebook Horizon Workrooms. In sommige opzichten was dit een jaar of wat te laat. Maar je weet hoe het gezegde gaat: beter laat dan nooit.

Facebook Horizon Workrooms is een Virtual Reality vergaderruimte. Het platform is in staat om geanimeerde avatars te laten acteren, spreken en zich uit te drukken als uzelf. Dit gebeurt in dergelijke virtuele ruimtes; wat u doet, doet de avatar.

VR expert Zuckerberg Horizon

Een van de uitdagingen is de vertraging die optreedt door de lokale bandbreedte. Als alles er echt uitziet, maar er altijd een vertraging is, bekruipt je het gevoel van Uncanny Valley. Dit is de reden waarom Facebook Horizon Workrooms in beta is uitgebracht. Dit is ook de reden waarom de vergaderzalen en avatars eruit zien als Pixar-films.

VR Expert Facebook Horizon Conference

Deze vertraging is des te meer van toepassing nu Facebook ambitieuze aantallen aankondigde van 16 mensen die samenwerken binnen deze virtuele kamers, elk met een Oculus Quest 2 en tot 50 personen die videobellen.

De drie toepassingen waar je nog niet aan gedacht hebt voor Facebook Horizon

Met het voor de hand liggende uit de weg dat “werk verandert”, zoals de productpagina begint, hoeft men alleen maar een blik te werpen op het door de Gig Economy goedgekeurde kantoorruimte platform WeWork en zijn waardering om die indruk te krijgen. Maar laten we eens een stapje verder gaan dan een Research & Development team dat een 1:1 concept ontwerpt en het management team in zo’n ontwerp laat stappen.

Want zoals Andrew Bosworth, Vice President van Facebook Reality Labs, zegt: “Ik denk ook dat het nuttig zal zijn voor mensen buiten alleen vergaderingen.”

Dus laten we verder gaan dan alleen vergaderingen.

Locatie scouting

Aannemers, architecten, film regisseurs en -producenten, en vakantie-industriëlen – ik kan nog wel even doorgaan.

Het is immens krachtig om als filmregisseur op echte plaatsen op onze planeet aarde te kunnen komen om met diepte en breedte locaties te zien waar mogelijke films zich zouden kunnen afspelen. De regisseur kan zelfs denken aan mogelijke invalshoeken – misschien experimenteren met verschillende tijdstippen van de dag.

Onderwijs en conferenties

Met de komst van de pandemie, die niet genoemd zal worden, is het onderwijs verhuisd van galmende aula’s naar slaapkamers van studenten verlicht door computerschermen en live chats. Met de door Facebook beloofde aantallen zouden 15 studenten in dergelijke virtuele auditoria kunnen zitten. Omringd door hun speciaal gekozen omgeving, terwijl nog eens 50 studenten in en uit kunnen springen van videochat naar Virtual Reality.

VR Expert Horizon Workrooms class

Dit ontwricht echter het onderwijs. Het neemt namelijk de fysieke barrière weg van de toelating tot een universiteit met de bezorgde houding van de huiseigenaren van studentenwoningen.

Op dezelfde manier kunnen conferenties met keynotes worden bijgewoond door geïnteresseerden over de hele wereld. Alles wat ze nodig hebben is een Oculus Quest 2 en een snelle internetverbinding. Het is mogelijk om onopgemerkt in en uit te springen, naar verschillende keynotes die op hetzelfde moment worden gehouden.

Therapie in het algemeen, maar vooral blootstellingstherapie

Virtual Reality heeft altijd al een enorm potentieel gehad op het gebied van therapie. Met name exposure therapie. De mogelijkheid om de fysieke beperking weg te nemen van in dezelfde ruimte te zijn met je therapeut is altijd een probleem geweest.

VR Expert Therapy

Vooral als de complicatie sociale angst is. Maar het is de moeite waard om blootstellingstherapie en de mogelijkheden van Horizon te belichten als het noodzakelijke platform om als achtergrond voor uw therapie te werken. Als u arachnofobie heeft, kunt u met uw therapeut afspreken in een veilige, gemedieerde virtuele kamer. Uw therapeut zal u geleidelijk blootstellen aan spinachtigen, zodat u deze angst kunt overwinnen.

Dit kan zelfs nog een stap verder worden gebracht door de introductie van biometrische metingen in de Oculus Quest 2. Het bijhouden van waar uw ogen heen en weer gaan. Maar ookde verwijding van uw pupil en uw algemene gedrag zijn gedetailleerde inzichten die uw therapeut kan gebruiken om uw sessies nog beter te maken.

Dit begint op een Facebook Horizon Workrooms bijwoord te lijken

Om kritisch te staan tegenover dergelijke technologie en rekening houdend met het feit dat het platform, gratis of niet, nog steeds slechts in bèta is, moeten we ons bewust zijn van het potentieel dat Horizon Workrooms bezit: het is wat bekend staat als procesinnovatie. Een type innovatie dat andere industrieën en productaanbiedingen moeten gebruiken om te bestaan. Als voorbeeld: het internet was een van de grootste procesinnovaties in de geschiedenis.

Facebook Horizon Workrooms heeft het potentieel om zo’n cruciale infrastructuur te worden, en met zo’n bereik is kritiek op veiligheid en privacy van het grootste belang. Multinationals willen niet dat hun nieuwe Coca-Cola recept bespioneerd wordt. Maar ook om redenen van gevoeligheid en privacy in therapie use cases.

VR Expert Workrooms Laptop

Het is niet helemaal het beloofde land van Zuckerberg: de Facebook Metaverse. Maar het is wel de volgende stap in de richting ervan. We moeten ons ook bewust zijn van de mogelijke gevaren. Andrew Bosworth komt opnieuw tegemoet aan deze bezorgdheid. Dit doet hij door te zeggen: “Workrooms zal uw werkgesprekken en materialen niet gebruiken om advertenties op Facebook te informeren”. Ook zegt hij “Facebook en apps van derden hebben geen toegang tot, bekijken of gebruiken deze beelden of video’s niet om advertenties op te richten” en “Ten slotte zijn andere mensen niet in staat om uw computerscherm in Workrooms te zien, tenzij u ervoor kiest om het te delen…”

Dit is allemaal prachtig. Maar Bosworth zegt niets over Facebook die geen gegevens verzamelt. Zij zijn een datamining bedrijf, om producten te verbeteren en strategieën aan te scherpen.

Ik kan een artikel van 15.000 woorden schrijven over de gevaren van nieuwe technologieën. Waaronder Facebook Horizon en de nieuwe verantwoordelijkheden die ze met zich meebrengen. Maar dit is niet zo’n artikel, dus voor nu – zoek Machine Behavior op.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.