Een overzicht van alle headsets voor augmented reality (AR) in 2021/22

VR Expert AR Headsets

In dit artikel vindt u een overzicht van alle augmented reality headsets die momenteel op de markt zijn in 2021 en verwacht worden in 2022. We bespreken apparaten zoals Magic Leap, Hololens, maar ook nieuwere headsets zoals Nreal Light. U vindt een overzicht van elk merk, de modellen of types die ze verkopen en specificaties zoals resolutie, gezichtsveld en bediening. 

Wat zijn AR headsets?

Augmented reality brillen zijn binoculaire koptelefoons die in staat zijn om wat u in de echte wereld ziet aan te vullen met virtuele informatie. De technologie overlapt deze 3D-informatie op beide lenzen van de bril. De meeste binoculaire AR-headsets hebben geïntegreerde diepte camera’s, die 3D-scannen en 3D-object weergave mogelijk maken. Augmented reality betekent dat de digitale informatie wordt gepresenteerd alsof het echt is.

Wat zijn de verschillen tussen smart glasses en AR-headsets?

Smart glasses presenteren meestal alleen statische 2D-informatie als toevoeging aan uw gezichtsveld.

VR Expert Smartglass vs AR Headset

AR-headsets gaan verder en presenteren 3D-informatie op zo’n manier dat het voelt alsof het echt bestaat in uw realiteit. Monoculaire smart glasses zijn relatief licht in gewicht en daardoor comfortabeler om langere tijd te dragen.

Ook lezen: Overview smart glasses 2021

VR Expert AR headset Use Cases

De gebruiksmogelijkheden van augmented reality headsets 

 • Medische opleiding
 • Ontwerp en modellering
 • Complexe productie
 • Amusement

De belangrijkste voordelen van AR-headsets

 • Brengt producten tot leven
 • Visualisatie in context
 • Hands-free bediening
 • Efficiëntie in productontwikkeling
 • Verhoogt productiviteit en efficiëntie
 • Vermindert kosten

Bediening van AR-headsets

Er zijn verschillende manieren om augmented reality-brillen te bedienen, elk met voor- en nadelen. Een aantal headsets kan ook op meer dan één manier worden bediend. 

Touchpad of knoppen

Knoppen of touchpads worden al op grote schaal gebruikt in andere apparaten dan smart glasses. Het voordeel is dus dat deze methode snel en intuïtief is voor de gebruiker. Het nadeel is dat deze methode niet handsfree is.

Spraak

Spraakbesturing is een populaire methode omdat de gebruiker altijd zijn handen vrij heeft. Het is mogelijk om de AR-headset opdrachten te geven om een app te starten, te navigeren of bijvoorbeeld foto’s te nemen. 

Controller

Controllers bieden meer besturingsmogelijkheden dan knoppen of touchpads. Het voordeel van controllers is dat ze speciaal voor brillen zijn gemaakt en dat de software ervoor is geoptimaliseerd. Het nadeel is dat de gebruiker zijn handen niet vrij heeft om bepaalde taken uit te voeren.

Smartphone

Smartphones kunnen ook worden gebruikt om brillen te bedienen. Het voordeel is dat je via je telefoon veel verschillende instructies kunt sturen. Het nadeel is dat de gebruiker zijn telefoon altijd bij zich moet hebben.

Alle augmented reality (AR)-brillen/smart glasses

Canon 

Canon is een Japanse multinational die gespecialiseerd is in optische, fotografische en industriële producten zoals camera’s, lenzen, printers en medische producten. De eerste mixed reality headset van Canon werd in 2013 in de VS uitgebracht. 

Momenteel hebben ze drie headsets op de markt, die bedoeld zijn voor zakelijk gebruik. Volgens Canon werken ze al sinds 1997 aan mixed reality, maar kwam het eerste product pas in 2012 op de markt. Canon staat bekend om zijn dure headsets. 

Canon MREAL MD-10

VR Expert Canon MREAL MD-10

De Canon MREAL MD-10 werd in 2016 uitgebracht voor de zakelijke markt. De bril heeft een binoculair mixed reality display. Hierdoor kunnen de echte en digitale wereld met elkaar worden gecombineerd. 

De bril heeft een scherm met HD-resolutie en vier camera’s, twee om beelden op te nemen en twee om de locatie van de gebruiker te volgen. Volgens Canon kan dit apparaat de kosten en tijd van het produceren van een prototype verminderen. 

Technische specificaties:

Scherm: 1920p x 1200p
FOV: 40°
Aantal schermen: 2
Gewicht: 1040 g

Canon MREAL MD-20

VR Expert Canon MREAL MD-20

De Canon MREAL MD-20 kwam in 2020 op de markt voor €70.000 en wordt alleen gebruikt door de zakelijke markt. De bril heeft een binoculair mixed reality-scherm waarmee 3D-modellen in de fysieke wereld kunnen worden gevisualiseerd. Deze Canon is bedoeld als bedrijfsondersteunend hulpmiddel voor productie-industrieën zoals autofabrikanten. 

Technische specificaties:

Scherm: 2560p x 1600p
FOV: 70°
Aantal schermen: 2
Gewicht: 620 g

Canon MREAL S1

De Canon MREAL S1 komt in 2021 op de markt voor €32.000 en wordt alleen verkocht aan de zakelijke markt. De bril heeft een binoculair mixed reality-scherm waarmee 3D-modellen in de fysieke wereld kunnen worden gevisualiseerd. Daarnaast wordt de bril geleverd met een computer en ondersteuning voor zowel hardware als software. 

De bril is bedoeld als bedrijfsondersteunend hulpmiddel voor productiebedrijven, zoals autofabrikanten. Deze bedrijven kunnen dan een productielijn of prototypes testen voordat ze worden gebouwd, wat kosten en tijd kan besparen. 

Lenovo

Lenovo is een Chinees bedrijf dat werd opgericht in 1984. Ze verkopen augmented reality-brillen sinds 2021. Ze hebben momenteel twee brillen op de markt en richten zich voornamelijk op zakelijke en industriële klanten. Naast de verkoop van smart glasses en AR-brillen, verkoopt Lenovo computers, laptops, smartphones en nog veel meer elektronische producten.

Lenovo ThinkReality A3

VR Expert Lenovo ThinkReality A3

De Lenovo ThinkReality A3 zal mid-2021 worden uitgebracht en is bedoeld voor de zakelijke markt. De bril heeft een binoculair display waarop de gebruiker 1 groot of 5 kleine computerschermen kan bekijken. Dit maakt de bril zeer geschikt voor kantoormedewerkers die gebruik maken van meerdere beeldschermen. De bril moet aangesloten zijn op een computer of een Motorola smartphone om hem te kunnen gebruiken. 

Lenovo ThinkReality A6

VR Expert Lenovo ThinkReality A6

De Lenovo ThinkReality A6 kwam in 2019 op de markt voor de zakelijke gebruiker. De bril heeft een binoculair display en is bedoeld voor de industriële en AEC-markt (architectuur, techniek en bouw). Dankzij de stembediening kan de bril handsfree worden bediend, waardoor hij een nuttig instrument wordt voor expertise op afstand. De bril draait op een versie van Android, waardoor de bril intuïtief te gebruiken is. 

Technische specificaties:

CPU: Qualcomm Snapdragon 845
Batterij: 4 uur
Beeldscherm: 1080p
FOV: 40°
Bedieningselementen: Hand tracking, spraakbesturing
Aantal schermen: 2
Gewicht: 380 g

Magic Leap

Magic Leap werd in 2010 opgericht in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft momenteel één AR-apparaat op de markt en werkt aan zijn tweede. De focus van de eerste versie lag op consumenten, maar wegens beperkt succes is versie 2 verschoven naar de zakelijke markt.

Magic Leap 1

VR Expert Magic Leap 1

De Magic Leap 1 kwam in 2018 op de markt voor €2.000 en wordt vooral gebruikt door consumenten. De bril heeft een binoculair display waarmee visualisaties zoals 3D-modellen in de fysieke wereld kunnen worden geplaatst. De bril heeft een breed gezichtsveld en kan worden bestuurd met de controllers. Door de hoge kosten was de bril geen succes bij de consumenten.

VoordelenNadelen
 • Groot gezichtsveld van 50°
 • Prijs
 • Levensduur batterij

Technische specificaties:

CPU: NVIDIA Parker SOC
GPU: NVIDIA Pascal
Ram: 8 GB
Batterij: 3 uur
Scherm: 1280 x 960 pixels per oog, 120Hz verversingssnelheid
FOV: 50°
Bediening: Controller
Aantal schermen: 2
Gewicht: 316 gram

Magic Leap 2

VR Expert Magic Leap 2

De Magic Leap 2 wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2021 en de binoculaire AR-bril is gericht op de zakelijke markt. Op dit moment is er nog weinig bekend, behalve dat de bril van de Magic Leap 2 lichter en kleiner zal zijn dan zijn voorganger en dat hij een groter gezichtsveld zal hebben. De tweede Magic Leap is gemaakt voor de zakelijke markt, maar is door zijn lichtere en kleinere ontwerp minder geschikt voor gebruik in de zware industrie. Het bedrijf richt zich nog steeds op verschillende industrieën, waaronder industriële toepassingen, geneeskunde, onderwijs en productie.

Microsoft

Sinds 2016 heeft Microsoft twee AR-brillen op de zakelijke markt gebracht. Beide AR-headsets maken gebruik van Microsofts speciaal gebouwde Windows Mixed Reality Platform. Dit besturingsprogramma vertoont veel gelijkenissen met Windows 10 en is geoptimaliseerd voor augmented reality-brillen.

Microsoft HoloLens 1

VR Expert Hololens 1

De HoloLens 1 kwam in 2016 op de markt voor €3299. De headset heeft een binoculair scherm met een hoge resolutie en een klein gezichtsveld. 

De Microsoft Hololens kan worden bestuurd met spraakbesturing en handbewegingen. De bril is vrij fragiel, waardoor hij minder toepasbaar is binnen de zware industrie. De HoloLens 1 heeft adoptie gezien in verschillende industrieën zoals:

 • Automobielindustrie, voor on-the-job training waarbij een stappenplan kan worden gevisualiseerd
 • Gezondheidszorg, om complexe gegevens zoals CT-scans intuïtiever, sneller en handsfree te visualiseren
 • In de bouw voor het bekijken van real-time data-inzichten en (bouw)visualisatie.
VoordelenNadelen
 • Comfortabel
 • Makkelijk in gebruik
 • Ondersteuning voor Microsoft-platforms
 • Klein gezichtsveld
 • Tekst kan moeilijk te lezen zijn

Technische specificaties:

Cpu: Intel 32-bit met TPM 2.0 ondersteuning
Gpu: Microsoft HPU 1.0
Ram: 2 GB
Batterij: 2-3 uur indicatie
Beeldscherm: 1280 x 720p resolutie per oog
FOV: 34°
Bediening: hand tracking en spraakbesturing
Aantal schermen: 2
Gewicht: 579 g

Microsoft HoloLens 2

VR Expert Hololens 2

De Hololens 2 kwam in 2019 op de markt voor €4250 en wordt voornamelijk gebruikt in de zakelijke markt. De belangrijkste verschillen tussen de HoloLens 1 en 2 zijn dat het gezichtsveld aanzienlijk groter is, hij betere specificaties heeft en het comfort beter is door een betere gewichtsverdeling. Microsoft heeft een extra industriële versie van de Hololens 2 gelanceerd. Deze versie is ontwikkeld en getest voor gereguleerde industriële omgevingen en is onder andere gecertificeerd voor cleanrooms (stof- en contaminatie vrij).

VoordelenNadelen
 • Navigatie met handgebaren en spraak
 • Comfortabel
 • Resolutie
 • Levensduur batterij
 • Minder geschikt voor industrie

Technische specificaties:

Cpu: Qualcomm Snapdragon 850
Gpu: Microsoft HPU 2.0
Ram: 4 GB
Geheugen: 64 GB
Batterij: 2-3 uur
Scherm: 1920 x 1080 resolutie per oog
FOV: 52°
Camera: 8 MP en 1080p 30fps
Bedieningselementen: Spraakbesturing, hand tracking, oog tracking, hoofdbeweging
Aantal schermen: 2
Gewicht: 566 g

Nreal

Nreal is een Zuid-Koreaans bedrijf dat in 2017 werd opgericht. Het bedrijf is gespecialiseerd in mixed reality-ervaringen en lanceerde zijn eerste AR-headset in 2020. De focus van Nreal ligt op het brengen van AR-headsets naar de consumentenmarkt.

Nreal Light

VR Expert Nreal Light

De Nreal Light AR-headset werd in 2020 gelanceerd in Zuid-Korea en Japan en is sinds de helft van 2021 ook verkrijgbaar in Duitsland en Spanje. Het apparaat is daar verkrijgbaar voor 799 euro en wordt voornamelijk door consumenten gebruikt. De binoculaire AR-headset kan worden aangesloten op een Android-aangedreven smartphone of op de meegeleverde machine van 170 gram. De Nreal Light kan 3D-objecten in de echte wereld projecteren en is vooral interessant voor consumenten vanwege zijn lage prijs. Door zijn lichte gewicht is het toestel ook comfortabel om gedurende lange tijd te dragen.

Technical specifications:

Cpu: Qualcomm Snapdragon 845
Besturingssysteem: Android
Batterij: 3 uur
Scherm: 1920 x 1080 resolutie per oog
FOV: 52°
Verversingssnelheid: 60 Hz
Bedieningselementen: Controller, smartphone
Aantal schermen: 2
Gewicht: 106 g

Nreal Enterprise Edition

VR Expert Nreal Enterprise Edition

De Nreal Enterprise Edition wordt naar verwachting in de loop van 2021 gelanceerd. Deze versie zal gericht zijn op zakelijke klanten, maar technische details zijn nog niet vrijgegeven. 

Conclusie

2021 was opnieuw een groot jaar voor de augmented reality-markt, met veel nieuwe producten die werden geïntroduceerd en zelfs gloednieuwe bedrijven die de reeds opkomende markt rond AR-headsets verder op gang brachten. De meeste apparaten zijn echter nog steeds gericht op de bedrijfsmarkt. 

Afhankelijk van welke use-cases in uw bedrijf belangrijk zijn, komen verschillende apparaten in aanmerking. Met dit grote aanbod is het dan ook begrijpelijkerwijs vaak niet eenvoudig om het overzicht te bewaren en de juiste AR headset te vinden.

Wij van VR Expert kunnen u hierin adviseren en u ondersteunen bij de hardware beslissing. Neem contact met ons op via info@vr-expert.nl om een afspraak te maken met een van onze experts.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.