ClickCease

Een overzicht van alle smart glasses in 2021/2022

VR Expert Smart Glasses

In dit artikel vindt u een compleet overzicht van alle smart glasses die momenteel op de markt zijn in 2021 en 2022. Het is belangrijk om het verschil te weten tussen de smart glasses en om uw use case af te stemmen op welke bril u kiest. In dit rapport vind je de voor- en nadelen van de smart glasses en een conclusie aan het eind. 

Wat zijn smart glasses

Een smart glass is een monoculair draagbaar apparaat dat in staat is informatie aan de gebruiker te presenteren. Dit kan een tekstbericht zijn, de naam van een inkomend telefoongesprek of een routebeschrijving. Een slimme bril heeft in de eerste plaats een op het hoofd gemonteerde “heads-up-display” (HUD) waarop de 2D-informatie wordt weergegeven.

Wat zijn de verschillen tussen smart glasses en AR-headsets?

Smart glasses presenteren meestal alleen statische 2D-informatie als toevoeging aan uw gezichtsveld.

VR Expert Smartglass vs AR Headset

De binoculaire AR headsets gaan veel verder en presenteren 3D informatie op zo’n manier dat het voelt alsof het echt bestaat in uw realiteit. De monoculaire smart glasses zijn relatief licht in gewicht en daardoor comfortabeler om langere tijd te dragen.

Lees ook: Overzicht AR Headsets 2021

VR Expert Smart glass use case

Smart glasses Use cases

 • Hulp op afstand van experts
 • Opslag
 • Reparatie en onderhoud
 • Assemblage
 • Opleiding

De belangrijkste voordelen van smart glasses

 • Verbetert de toegang tot informatie
 • Maakt samenwerking over geografische grenzen heen mogelijk
 • Verbetert de veiligheid van werknemers
 • Handsfree werken
 • Verbetert de toegankelijkheid van experts
 • Verhoogt productiviteit en efficiëntie
 • Vermindert kosten

Bediening van smart glasses

Er zijn verschillende manieren om AR-brillen te bedienen, elk met voor- en nadelen. Een aantal headsets kunnen ook op meer dan één manier worden bediend. 

Touchpad of knoppen

Knoppen of touchpads worden al veel gebruikt in andere apparaten dan smart glasses. Het voordeel is dan ook dat deze methode snel en intuïtief is voor de gebruiker. Het nadeel is dat deze methode niet handsfree is.

Stem

Spraakbesturing is een populaire methode omdat de gebruiker altijd zijn handen vrij heeft. Het is mogelijk om commando’s te geven om een app te starten, te navigeren of om bijvoorbeeld foto’s te maken.  

Controller

Controllers bieden meer bedieningsmogelijkheden dan knoppen of touchpads. Het voordeel van controllers is dat ze speciaal gemaakt zijn voor brillen en dat de software ervoor geoptimaliseerd is. Het nadeel is dat de gebruiker zijn handen niet vrij heeft om bepaalde taken uit te voeren.

Smartphone

Smartphones kunnen ook worden gebruikt om een bril te bedienen. Het voordeel is dat je via je telefoon veel verschillende instructies kunt sturen. Het nadeel is dat de gebruiker zijn telefoon altijd bij zich moet hebben.

Alle smart glasses 2021

Apple

Apple is een Amerikaanse multinational die zijn eigen producten en software ontwikkelt. Volgens Bloomberg komt de eerste VR-bril van Apple op zijn vroegst in 2023 uit. De doelgroep van Apple is vooral high-end consumenten. De bril komt mogelijk met een eigen app store genaamd ‘rOS’ waarbij de ‘r’ mogelijk staat voor reality. 

Apple Glass

VR Expert Apple Glass

De Apple Glass komt waarschijnlijk in 2023 uit en zou volgens Bloomberg rond de 500 euro gaan kosten zonder abonnementskosten. Deze bril zou verbonden moeten worden met de Iphone van de gebruiker. De bril zou gesynchroniseerd kunnen worden met de iPhone om meldingen en korte instructies te tonen. 

Bosch

Bosch is een Duitse multinational die werd opgericht in 1886. Ze richten zich voornamelijk op 4 zaken: mobiliteit, consumentengoederen, industriële technologie en energie/bouw technologie. Tijdens de jaarlijkse technologiebeurs CES in 2020 heeft Bosch aangekondigd dat ze werken aan smartglasses. 

Bosch Smartglass

VR Expert Bosch Glass

Er is weinig bekend over de Bosch Smartglass, de doelgroep zou waarschijnlijk high-end consumenten zijn. De meeste smart glasses gebruiken een scherm of reflecteren een beeld op de lens van de bril om de gebruiker informatie te tonen. Het prototype van de Bosch Smartglass maakt gebruik van ‘Light Drive’. Deze technologie maakt gebruik van een kleine micro-elektromechanische spiegel om een trio van lasers te focussen op een transparante spiegel, die vervolgens het licht reflecteert in het oog van de gebruiker en een beeld direct op het netvlies van de gebruiker schildert. 

Deze technologie wordt nog door geen enkele andere smartglass-fabrikant gebruikt. De Light Drive-technologie betekent optische transparantie met weinig lichtgevoeligheid, zodat het zicht altijd kristalhelder is en hinderlijke interne reflecties geen probleem meer vormen. Op deze manier is het gemakkelijker voor de ogen van de gebruiker om goed te zien en de belasting te verminderen.

Epson

Epson is een Japans elektronicabedrijf dat in 1942 is begonnen. In 2011 onthulden ze hun eerste smartglass, de Moverio BT-100. Epson heeft momenteel 7 verschillende smartglasses op de markt, gericht op de zakelijke markt. 

MOVERIO BT-40S

VR Expert Epson MOVERIO BT-40S

De Epson MOVERIO BT-40S kwam in februari 2021 op de markt voor €1.100 en is bedoeld voor commerciële toepassingen. De binoculaire all-in-one smartglass heeft een Moverio Intelligent controller. Volgens Epson is deze bril een veelzijdige oplossing die bezoekers een meeslepende ervaring geeft.

Moverio BT-40

De Epson MOVERIO BT-40 is verkrijgbaar voor €779 en is bedoeld om als tweede monitor te dienen. De binoculaire smartglass is bedoeld voor zakelijke gebruikers onderweg, om een tweede beeldscherm te creëren voor privacy. De bril kan via USB-C worden aangesloten op compatibele smartphones, tablets en computers. 

Technische specificaties:

Scherm: 1920p x 1080p
FOV: 34°
Bediening: Computer
Aantal schermen: 2
Gewicht: 170 g

MOVERIO BT-35E

VR Expert MOVERIO BT-35E

De Epson MOVERIO BT-35E werd in 2018 gelanceerd voor €669 en wordt vooral gebruikt door de gezondheidszorg, techniek en het besturen van commerciële drones. De binoculaire smartglass kan worden bestuurd met een controller. De bril wordt vooral gebruikt om beelden van een externe camera aan de gebruiker te tonen. 

Voordelen Nadelen
 • De MOVERIO BT-35E kan worden gebruikt in combinatie met een bril
 • Heeft zonnekleppen voor gebieden met fel licht
 • Alleen te gebruiken met een controller en een extern apparaat

MOVERIO BT-300

VR Expert Epson MOVERIO BT-300

De Epson MOVERIO BT-300 kwam in 2017 uit voor €680. De bril is speciaal ontworpen voor DJI drone-bestuurders, maar kan ook worden verbonden met andere apparaten via Bluetooth, Wi-Fi en Miracast. Doordat de controller een grote batterij bevat, kan de AR-bril 6 uur lang gebruikt worden.

Voordelen Nadelen
 • Grote batterij
 • Draait op open source software
 • Verouderde specificaties

Technische specificaties:

Cpu: Intel Atom x5 1.44GHz Quad Core
Ram: 2GB
Batterij: 6 uur
Beeldscherm: 1280p x 720p
Gezichtsveld: 23°
Bedieningselementen: Computer, controller
Aantal schermen: 2
Gewicht: 119 g

MOVERIO BT-350

VR Expert Epson MOVERIO BT-350

De MOVERIO BT-350 werd in 2017 uitgebracht voor €1.260. De bril is ontworpen voor commercieel gebruik en voor culturele en entertainment locaties. De bril wordt bestuurd met de Quint Controller, waardoor het voor bijvoorbeeld musea makkelijk is om de bril door veel bezoekers te laten gebruiken. 

Voordelen Nadelen
 • Quint Controller
 • Assortiment accessoires
 • Verouderde specificaties

Technische specificaties:

Cpu: Intel Atom x5 1.44GHz Quad Core
Ram: 2GB
Batterij: 6 uur
Beeldscherm: 1280p x 720p
Gezichtsveld: 23°
Bedieningselementen: Controller
Aantal schermen: 2
Gewicht: 119 g

MOVERIO PRO BT-2000

VR Expert Epson MOVERIO PRO BT-2000

De MOVERIO PRO BT-2000 kwam in 2016 uit voor €2.500. De AR-headset is bedoeld voor expertise op afstand, en dankzij het stevige ontwerp en de IP54-certificering kan hij onder moeilijke omstandigheden worden gebruikt. De bril kan worden bediend met de meegeleverde controller of spraakbesturing.

Voordelen Nadelen
 • IP54-certificering
 • Verouderde specificaties

Technische specificaties:

CPU: TI OMAP 4460 1,2 GHz Dual Core
Ram: 1 GB
Batterij: 4 uur
Beeldscherm: 960p x 540p
Gezichtsveld: 23°
Bedieningselementen: Controller
Aantal schermen: 2
Gewicht: 290 g

MOVERIO PRO BT-2200

VR Expert Epson MOVERIO PRO BT-2200

De MOVERIO PRO BT-2200 kwam in 2019 en is te koop voor €2.000. Het verschil met zijn voorganger de BT-2000 is dat hij hot swappable batterijen heeft voor een langere looptijd. Ook beschikt de AR-bril over Epson IMU (Inertial Measurement Unit) waarmee de bril nauwkeurig de bewegingen van werknemers kan detecteren. 

Voordelen Nadelen
 • IP54 certificering
 • Geen waardevolle upgrades in vergelijking met de BT-2000

Technische specs:

CPU: TI OMAP 4460 1,2 GHz Dual Core
Ram: 1 GB
Batterij: 4 uur
Beeldscherm: 960p x 540p
Gezichtsveld: 23°
Bediening: Controller
Aantal schermen: 2
Gewicht: 265 g

Facebook

Facebook is een Amerikaans platform opgericht in 2004 en sinds 2018 werken ze aan hun eerste draagbare AR-bril met eigen software. Het bedrijf zal zich waarschijnlijk richten op consumenten, zodat het Facebook-platform geïntegreerd kan worden in de software van de bril. 

Project Aria

VR Expert Project Aria

Project Aria is een prototype van een AR-headset die Facebook voor twee dingen gebruikt:

 • Verzamelen van gegevens voor AI-training.
 • Het beoordelen van de publieke perceptie en bezorgdheid over de technologie.

Het prototype heeft daarom verschillende sensoren die informatie registreren en naar een server sturen. De verzamelde gegevens zullen worden gebruikt om AR-sensorsystemen te trainen, waardoor de AR-bril de wereld om zich heen kan begrijpen om de gebruiker van nuttige informatie te voorzien.

Google

Google bracht hun allereerste smartglass uit in 2013 in een gesloten proefrun, vanaf 2014 werd de slimme bril ook beschikbaar voor consumenten. De bril werd in 2015 van de markt gehaald vanwege kritiek en zorgen dat het de privacywetgeving schond. In 2017 maakte Google zijn comeback op de markt met de Google Glass Enterprise Edition 2.

Google Glass

VR Expert Google Glass

De Google Glass kwam in 2014 op de markt voor €1.250 en werd vooral gebruikt door zakelijke klanten. De monoculaire bril heeft een klein scherm voor notificaties en eenvoudige informatie. Applicaties als Google Maps en Gmail konden direct gebruikt worden met de Google Glass. 

Destijds werd de headset in verschillende industrieën gebruikt:

 • In de gezondheidszorg om medische gegevens van patiënten te visualiseren door barcodes te scannen. Daarnaast gebruikten chirurgen de bril ook voor expertise op afstand.
 • Op luchthavens wordt de bril gebruikt door grondpersoneel om passagiers beter te helpen bij het inchecken en te communiceren met vreemde talen via real-time vertaling.
Voordelen Nadelen
 • Geavanceerde spraakherkenningstechnologie.
 • Vooraf geïnstalleerde Google-apps
 • Batterijduur
 • Dragers van een bril kunnen de Google Glass niet gebruiken

Technische specificaties:

CPU: Texas Instruments OMAP 440 SoC
Ram: 1 GB
Batterij: 2-3 uur
Beeldscherm: 640 x 360p
Bediening: Touchpad, spraakbesturing
Aantal schermen: 1
Gewicht: 36 g zonder frame

Google Glass Enterprise Edition 2

VR Expert Google Glass Enterprise Edition 2

De Google Glass Enterprise Edition 2 kwam in 2017 op de markt voor €1.439. Het verschil met de eerste versie is dat deze betere specificaties heeft. Deze versie kan ook op verschillend gevormde frames geplaatst worden. De headset wordt gebruikt in deze industrieën:

 • logistiek om de efficiëntie van leverings- en sorteercentra te verhogen.
 • In een industriële omgeving wordt de bril gebruikt om complexe voorwerpen te helpen assembleren. 
 • In de luchtvaart wordt de bril gebruikt bij Boeing en heeft hij de productie, reparatietijd en fouten met 25% verminderd. 
Voordelen Nadelen
 • Geavanceerde spraakherkenningstechnologie
 • Ingebouwde apps
 • Brildragers kunnen de Google Glass Enterprise niet gebruiken
 • Foto’s en video’s kunnen alleen worden gedeeld met Google+ gebruikers

Technische specificaties:

CPU: Qualcomm Snapdragon XR1
Ram: 3 GB
Batterij: 2-3 uur
Scherm: 640 x 360p
Camera: 8 MP, 1080p 30fps
Bedieningselementen: Touchpad, spraakbesturing
Aantal schermen: 1
Gewicht: 46 gram zonder frame

IRISTICK

Het Belgische bedrijf IRISTICK ontwikkelt en produceert slimme brillen voor de industrie.

VR Expert IRISTICK.H1

De IRISTICK.H1 werd in 2021 uitgebracht voor €2.459.

Met de zoomlens aan de ene kant, het display aan de andere en de 16MP dubbele camera in het midden, is de Iristick H1 een van de meest gebalanceerde smart glasses op de markt. Het display kan worden verwisseld tussen het rechter- en linkeroog, wat comfort biedt voor iedereen. 

Verder is de Iristick H1 duidelijk gemaakt voor de industrie, want hij is PBM-compatibel, IP 67-gecertificeerd en is valbestendig. De Iristick kan zowel met stemcommando’s als met een touchpad en spraakbediening worden gebruikt; bij werkzaamheden in een lawaaierige omgeving is het echter raadzaam het touchpad te gebruiken. 

Technische specificaties:

Batterij: 5 uur
Beeldscherm: 428 x 240
Camera: 16 MP, 1080p 30fps
Gezichtsveld: 77°
Bedieningselementen: Spraakbesturing, touchpad
Aantal schermen: 1
Gewicht: 168 g

RealWear

RealWear, Inc. is een Amerikaans bedrijf dat in 2015 werd opgericht. Ze hebben twee brillen geproduceerd. Zelf noemen ze hun producten een head-mounted wearable Android-klasse tablet computer. RealWear richt zich vooral op industriële en bouwbedrijven, waar de smart glasses in diverse zware omstandigheden worden gebruikt.

RealWear HMT-1

VR Expert RealWear HMT-1

De RealWear HMT-1 kwam in 2020 op de markt voor €1.877 en wordt vooral gebruikt door de industriële sector. De bril heeft een monoculair display en kan alleen via spraakbesturing worden bediend, wat ook werkt op luidruchtige werkplekken. Dankzij het robuuste ontwerp en de handsfree bedieningsmogelijkheden is de headset ideaal voor expertise op afstand voor werknemers die in zware omstandigheden werken. 

Voordelen Nadelen
 • Uitstekende spraakbesturing
 • Robuust ontwerp
 • Android-besturingssysteem
 • Relatief kleine kijkhoek
 • Alleen spraakbediening

Technische specificaties:

Cpu: Qualcomm Snapdragon 625
Ram: 2 GB
Batterij: 5-6 uur
Scherm: 854 x 480p
Gezichtsveld: 20°
Bediening: Spraakbesturing
Aantal schermen: 1
Gewicht: 380 g

RealWear HMT-1Z1

VR Expert RealWear HMT-1Z1

De RealWear HMT-1Z1 is een monoculaire smartglass verkrijgbaar voor €4.500 en wordt voornamelijk gebruikt door de industriële sector. Naast een IP66 certificaat heeft de HMT-1Z1 ook een ATEX Zone 1 en CSA C1/D1 certificaat, waardoor de headset ook geschikt is in potentieel explosiegevaarlijke omgevingen. Daarnaast heeft de 1Z1 een grotere batterij dan de HMT-1, waardoor deze aanzienlijk zwaarder is. 

Dit model wordt bijvoorbeeld gebruikt voor: 

 • Olie en gas werkzaamheden in chemische fabrieken 
 • Het bijtanken van vliegtuigen 
 • Levering van industrieel gas 
 • Onderhoud van accu’s voor elektrische auto’s
Voordelen Nadelen
 • Uitstekende stembediening
 • Zeer robuust ontwerp
 • Levensduur batterij
 • Relatief klein gezichtsveld
 • Gewicht
 • Alleen spraakbediening

Technische specificaties:

CPU: Qualcomm Snapdragon 625
Ram: 2 GB
Batterij: 5-6 uur
Scherm: 854 x 480p
Gezichtsveld: 20°
Bediening: Spraakbesturing
Aantal schermen: 1
Gewicht: 430 g

Toshiba

Toshiba is een Japanse multinational die is opgericht in 1875. Sinds 2018 heeft Toshiba een smartglass op de markt die bedoeld is voor de zakelijke klant.

DynaEdge AR100

VR Expert Toshiba DynaEdge AR100

De DynaEdge AR100 is in 2018 uitgebracht voor de zakelijke markt voor €1.230. De bril is bedoeld voor:

 • Expertise op afstand
 • Workflow instructies
 • Real-time registratie van gegevens

De bril wordt geleverd met de DynaEdge DE-100 die het brein en de controller van de headset is. Daarnaast kan de bril ook bediend worden met knoppen of spraakbesturing. Het Windows 10 besturingssysteem is intuïtief te gebruiken door werknemers.

Voordelen Nadelen
 • Windows 10-besturingssysteem
 • Kan met bril worden gebruikt
 • Moet op de computer worden aangesloten

Technische specificaties:

CPU: Intel Pentium 4406y, Intel Core m5-6757, Intel Core m7-6y75
GPU: Intel HD Graphics 515
Ram: tot 16 gb
Scherm: 1280p x 720p
Bedieningselementen: Knoppen, touchpad
Aantal schermen: 1
Gewicht: 47 g

Vuzix

Vuzix is een Amerikaans bedrijf dat in 1997 werd opgericht. In 2000 brachten ze de VFX1 headset uit, waarmee stereoscopische 3D 360° video’s konden worden afgespeeld. Net als RealWear richt Vuzix zich op bedrijven waar werknemers in zware omstandigheden werken.

Vuzix werkt samen met het Amerikaanse leger voor hun tactische uitrusting. Ze hebben momenteel 3 producten op de markt.  

Vuzix M4000

VR Expert Vuzix M4000

De Vuzix M4000 kwam in 2020 op de markt voor €2.325 en wordt vooral gebruikt in de productie, buitendienst en magazijnlogistiek. De headset heeft een transparant head-up display. Hij kan worden bediend met knoppen, touchpad en spraak. Bovendien heeft de bril een IP67-certificering, waardoor hij val-, water- en stofbestendig is. 

Voordelen Nadelen
 • 4K-camera
 • Val-, water- en stofbestendig
 • Meerdere bedieningsopties
 • Transparant head-up display
 • Prijs
 • Niet geschikt voor brildragers

Technische specificaties:

CPU: Qualcomm XR1
Ram: 6 GB
Batterij: 2-3 uur
Scherm: 854 x 480p
Gezichtsveld: 28°
Bedieningselementen: Touchpad, spraakbesturing
Aantal schermen: 1
Gewicht: 222 g

Vuzix M400

VR Expert Vuzix M400

De Vuzix M400 kwam in 2019 op de markt voor €1.705 en wordt vooral gebruikt door de zakelijke markt. Het verschil met de M4000 is dat de M400 geen transparant head-up display heeft, maar wel dezelfde functionaliteiten heeft als zijn duurdere broer. 

Voordelen Nadelen
 • 4K camera
 • Val-, water- en stofbestendig
 • Meerdere bedieningsknoppen
 • Prijs
 • Niet geschikt voor brildragers
 • Geen transparant head-up display

Technische specificaties:

CPU: Qualcomm XR1
Ram: 6 GB
Batterij: 2-3 uur
Scherm: 640 x 360p
Gezichtsveld: 16,8°
Bedieningselementen: Touchpad, spraakbesturing
Aantal schermen: 1
Gewicht: 180 g

Vuzix Blade Upgraded

VR Expert Vuzix Blade Upgraded

De Vuzix Blade Upgraded kwam in 2020 op de markt voor 800 dollar en wordt vooral gebruikt in de zakelijke markt. De bril heeft een monoculair transparant beeldscherm, waarop beknopte informatie en meldingen kunnen worden getoond. 

De camera kan full HD opnemen en de bril kan worden bediend via een touchpad en spraakbesturing. De headset heeft ook een ANSI Z87.1-certificering, waardoor hij ideaal is voor expertise op afstand waar een veiligheidsbril verplicht is. De Vuzix Blade moet verbonden zijn met een smartphone om de slimme functies van de bril te kunnen gebruiken.

Voordelen Nadelen
 • Prijs
 • Comfortabel
 • UV-bescherming voor de ogen
 • Geen IP-certificering
 • Smartphone vereist

Technische specificaties:

Cpu: Quad Core ARM
Ram: 1 GB
Geheugen: 8 GB
Batterij: 4-8 uur
Beeldscherm: 640 x 360p
Gezichtsveld: 19°
Bedieningselementen: Touchpad, spraakbesturing
Aantal schermen: 1
Gewicht: 90 g

Conclusie

De augmented reality-markt heeft in 2021 weer een grote stap gezet. Er zijn veel nieuwe producten uitgebracht en naast bestaande bedrijven zijn er gloednieuwe bedrijven aan het licht gekomen. Dit zorgt voor een stimulerende concurrentie en geeft de markt voor AR-headsets een nieuwe boost. Hoewel er steeds meer consumenten versies op de markt komen, is het merendeel van de AR-headsets nog steeds op bedrijven gericht.

Afhankelijk van welke use-cases in uw bedrijf belangrijk zijn, zullen verschillende apparaten in aanmerking komen. Met zo’n groot aanbod is het daarom begrijpelijkerwijs vaak niet eenvoudig om overzicht te houden en de juiste AR-headset te vinden.

Wij van VR Expert kunnen u hierin adviseren en u ondersteunen in uw hardware beslissing. Neem contact met ons op via info@vr-expert.nl en maak een afspraak voor een adviesgesprek met een van onze experts.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.