ClickCease

Gear VR huren

Hoewel er al tientallen jaren geëxperimenteerd werd met virtual reality producten, zou het tot 2012 duren voordat VR echt door zou breken. Tenminste, Oculus VR was in dat jaar een enorm succes op Kickstarter, waarop de grote tech bedrijven inzagen dat er behoefte was aan virtual reality voor consumenten. Toch was het niet de Oculus Rift die een groot succes werd, het waren de Cardboard van Google en de Gear VR van Samsung die de VR trend echt in gang hebben gezet. Naast eindconsumenten ontdekken ook steeds meer professionals de mogelijkheden van virtual reality. Is een Gear VR huren de beste oplossing of zijn er betere alternatieven? Deze vraag zullen we beantwoorden op deze pagina.

Wat is Gear VR?

De Gear VR is een een kunststof smartphone houder die een Samsung Galaxy toestel transformeert tot VR bril. Het scherm van de smartphone fungeert als scherm voor de VR bril, en de hardware maakt een relatief goede beeldkwaliteit mogelijk voor zowel 360 video als voor 3D omgevingen. Naast de houder is er ook een optionele VR controller die navigatie eenvoudiger maakt.

In tegenstelling tot smartphone houders van andere merken is de Gear VR specifiek ontworpen voor de luxe lijn Samsung smartphones. Dat is enerzijds een beperking, anderzijds zorgt het voor een gecontroleerde omgeving voor softwareontwikkelaars. Net zoals de meeste smartphones werkt de Gear VR ook op basis van het Android besturingssysteem, al zit er een softwarematige laag overheen die door Oculus werd ontwikkeld. Daarmee is de Gear een opzichzelfstaand platform dat de drempel voor goede virtual reality flink heeft verlaagd.

Waarom een Gear VR huren?

Wanneer je een Galaxy toestel bezit heb je verder alleen de Gear VR houder nodig, dan is aanschaffen de meest voor de hand liggende optie. Als je niet in het bezit bent van een Galaxy toestel, en je alleen geïnteresseerd bent in de VR mogelijkheden wordt het in totaal nog een dure aanschaf. Wanneer je af en toe deze VR bril wilt gebruiken is een Gear VR huren waarschijnlijk een beter idee.

De rekensom voor een Gear VR huren wordt nog interessanter wanneer je meerdere toestellen nodig hebt. Zo kun je tientallen tot zelfs honderden systemen tegelijkertijd bedienen, om al deze apparaten te kopen zou een enorme investering zijn. Daar komt nog bij dat dit soort hardware snel veroudert, het is daarmee geen investering op de toekomst. Voor professioneel gebruik tijdens evenementen, beurzen of presentaties is een Gear VR huren de meest voor de hand liggende keuze.

Alternatieven voor de Gear VR

In verkoopcijfers is de Gear VR op één na de meest verkochte VR bril ter wereld. Wanneer je de eenvoudige Google Cardboard niet meetelt is de smartphone houder van Samsung nummer één. Hoe lang deze voorsprong behouden blijft is niet duidelijk. Want er zijn wel degelijk alternatieven die voor bepaalde situaties ook heel interessant kunnen zijn.

Voorbeelden:

  1. Google Cardboard: Zoals gezegd is de Google Cardboard in harde cijfers de meest populaire VR bril ter wereld. Maar de Cardboard is in feite niet meer dan een kartonnen smartphone houder. Er is bijvoorbeeld geen eigen systeem zoals de Oculus Home software op de Gear VR. De Cardboard is perfect om uit te delen. Zeker wanneer je daar een merk of logo op laat drukken. Maar als VR bril schiet deze houder van karton toch een beetje te kort.
  2. Google Daydream: Het Daydream systeem komt een stuk dichter in de buurt van de Samsung Gear VR. Daydream is ook een afgesloten omgeving, net als Oculus Home. Daarnaast werkt Daydream eveneens alleen op specifieke Android toestellen om een goede ervaring te garanderen. Ook is er een VR controller voor de Daydream ontwikkeld. Helaas ligt het aanbod VR apps veel lager dan de selectie op de Gear VR, en Google lijkt dit systeem niet echt van de grond te krijgen.
  3. Oculus Go: De Go van Facebook werkt ook op basis van Oculus Home en is in basis gelijkwaardig aan de Gear VR. Omdat alle hardware reeds aanwezig is hoef je geen luxe smartphone in een houder te schuiven, het is een stand-alone systeem. Al de voordelen van een Gear VR huren zonder de nadelen dus. Je kunt alleen de Go niet gebruiken als telefoon. Dat kan een beperking zijn omdat er bijvoorbeeld geen gebruik kan worden gemaakt van een mobiel data netwerk.
  4. Oculus Rift / HTC Vive: Deze “serieuze” VR brillen concurreren niet echt met de Gear VR omdat de toepassingen heel anders zijn. De Rift en Vive zijn dan ook PC accessoires en werken niet draadloos. Wanneer een “room scale” ervaring vereist is met volledige bewegingsvrijheid is een Gear VR huren niet geschikt. Voor 360 video zijn de Rift en Vive juist minder aantrekkelijk.

Zie ook: VR bril perfect als reclamemiddel

De nieuwe Oculus Go is de logische evolutie van de Gear VR. Toch heeft de smartphone houder van Samsung nog steeds dezelfde functionaliteit en kwaliteit als voorheen. Bij evenementen, beurzen of presentaties zal de Gear VR huren in kleine of grote aantallen nog steeds een goede én betaalbare optie zijn.

Informeer bij de specialist naar mogelijkheden en tarieven.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.