ClickCease

Google Glass Enterprise Edition 2 Review

Google-Glass-Titanium
Google-Glass-Titanium
Google-Glass-Titanium

De Google Glass Enterprise Edition 2 is de nieuwste smart glass van het Amerikaanse bedrijf Google. Na het mislukken van de eerste Google Glass voor consumenten in 2014, is Google met de Google Glass Enterprise Edition 2 zich meer gaan richting op de zakelijke markt om meer succes te behalen. De Enterprise Edition 2 weegt slechts 51 gram inclusief het frame en is de enige smart glass dat Google Meet ondersteunt. Het apparaat moet bedrijven helpen een hogere productiviteit en vereenvoudigde workflows te bereiken. De nieuwste smart glass van Google is ideaal voor gebruik in de productie, magazijnlogistiek of gezondheidszorg.

In deze uitgebreide review van de Google Glass Enterprise Edition 2 gaan we dieper in op de volgende punten:

 • Voor- en nadelen
 • Specificaties
 • Wat zit er in de doos
 • Ontwerp en comfort
 • Gebruiksgemak
 • Vermogen en prestaties
 • Beeldscherm
 • Camera
 • Streaming
 • Geheugen
 • Besturingssysteem
 • Geluid
 • Prijs
 • Conclusie

Voor- en nadelen van de Google Glass Enterprise Edition 2

VoordelenNadelen
Super lichtgewicht 51g Bestemd voor ontwikkelaars, er zijn maar een paar applicaties beschikbaar
Onopvallend ontwerp De display kan alleen voor het rechteroog worden gedragen
Comfortabel om gedurende lange tijd te dragen Kan niet worden gebruikt met een bril
Enige smart glass dat Google Meet ondersteunt
Stevige verwerkingskracht
8 MP camera en 1080p 30fps video's

Google Glass Enterprise Editie 2 specificaties

De Google Glass Enterprise Edition 2 heeft de volgende specificaties:

 • Display: 640 x 360 pixels RGB-display
 • Camera: 8MP, 1080p 30fps video
 • Microfoons: Drie field beam-forming microfoons
 • CPU: Qualcomm XR1
 • Geheugen: 32 GB
 • RAM: 3 GB
 • Gewicht: 51 gram (inclusief frame)
 • Bediening: Touchpad, spraak
 • Batterijduur: Tot 8 uur

Wat zit er in de doos

De Google Glass Enterprise Edition 2 wordt geleverd in een witte doos die lijkt op een Iphone-doos en bevat geen andere accessoires behalve het frame en de USB-kabel.

Dit is bij de levering inbegrepen:

 • 1x Google Glass Enterprise Edition 2
 • 1x Titanium frame
 • 1x USB-C naar USB-A kabel
 • 1x Gebruiksaanwijzing
smartglass-google-glass-enterprise-edition-2

Ontwerp en comfort

Het eerste dat in je opkomt bij de nieuwe Google Glass is het zeer onopvallende ontwerp. De Enterprise Edition 2 heeft, in tegenstelling tot andere slimme brillen zoals de RealWear HMT-1 en de Vuzix M4000, een zeer slank en robuust frame. 

Google is in staat om het slanke en dunne frame te leveren dankzij het gebruik van titanium. Titanium is een van de sterkste metalen op aarde, waardoor het robuuster is dan de meeste kunststof frames. Bovendien is titanium ook 60% lichter dan ijzer, waardoor de Google Glass zo licht is gebouwd. 

Hierdoor weegt de Google Glass 2 slechts 51 gram, inclusief het frame. Dit geeft het een zeer duidelijk voordeel ten opzichte van de 380 gram van de RealWear HMT-1 en de 222 gram van de Vuzix M4000. Gebruik tijdens een lange werkdag is dan ook geen probleem en is door het lichte gewicht comfortabel voor de gebruiker. Het gehele apparaat bevindt zich aan de rechterzijde, waar het als een bril op het rechteroor rust. Het titanium frame maakt de Google Glass compleet en rust aan de andere kant ook als een normale bril.

Google-Glass-Titanium

Het monoculaire display wordt met behulp van een prisma voor het rechteroog geprojecteerd in de zogenaamde Glass Pod, die het op een transparant scherm aan de gebruiker toont. Het display bevindt zich boven het gezichtsveld van het rechteroog, dat ook niet naar het linkeroog kan worden veranderd. Dit is een voordeel van de concurrenten RealWear HMT-1 en ook de Vuzix M4000 en M400. Bij deze slimme brillen kan het beeldscherm ofwel voor het linkeroog ofwel voor het rechteroog worden geplaatst, afhankelijk van welk oog het dominante is. In tegenstelling tot de Google Glass en de M4000 is het display van de RealWear HMT-1 en de Vuzix M400 echter ondoorzichtig.

Omdat het display van de Google Glass boven het gezichtsveld is bevestigd, moet de gebruiker altijd omhoog kijken om het display te kunnen zien. In de praktijk bleek dit toch wat inspannender voor de ogen dan in vergelijking met de displays van de Vuzix M4000, M400 en RealWear HMT-1, waarbij het display naar wens kan worden aangepast en ook onder het gezichtsveld kan worden ingesteld.

De Enterprise Edition 2 heeft een touchpad aan de rechterkant van het apparaat, een aan/uit-knop aan de binnenkant van poot, en een selectieknop aan de voorkant recht boven de glass pod. Qua design lijkt de Google Glass Enterprise Edition 2 sterk op zijn voorganger. De prestaties van het apparaat zijn echter op sommige punten verbeterd en er zijn functies toegevoegd. In de volgende punten gaan we hier dieper op in.

Gebruiksgemak

Het grootste minpunt van de Google Glass Enterprise Edition 2 is waarschijnlijk de onvoldoende gebruiksvriendelijkheid. Het apparaat is vooral gericht op ontwikkelaars. Het apparaat is gebouwd op Android oreo, waardoor het perfect is voor ontwikkelaars om applicaties te ontwikkelen voor de Glass. Het beschikt echter niet over een app store. De enige manier om apps op het toestel te installeren is door het toestel aan te sluiten op een pc en speciale APK-bestanden via het Android Flash Station op het toestel te installeren. De beschikbare apps kunnen echter niet eenvoudig worden gedownload, maar moeten worden aangevraagd bij de aanbieders van Google Glass.

Een volgend probleem is dat er maar heel weinig apps voor het apparaat beschikbaar zijn. Een groot voordeel van de Google Glass is echter dat het de enige smart glass is die Google Meet ondersteunt. Dit is van groot nut voor bedrijven die Google gebruiken als communicatiesysteem.

Google Glass Enterprise Edition 2 Review

Net als zijn voorganger kan de Enterprise Edition 2 bediend worden met spraak commando’s of via het touchpad aan de rechterkant. De bediening van het apparaat werkt goed en is intuïtief. Het touchpad van de Google Glass werkt prettig en betrouwbaar, maar heeft niet zo veel functies als bijvoorbeeld de touchpads van de Vuzix toestellen. Op het touchpad van de Google Glass kun je alleen vooruit en achteruit vegen door de menu-items of terugkeren naar het vorige scherm door naar beneden te vegen. Op de Vuzix M400 en M4000-apparaten biedt vegen en drukken met meerdere vingers extra mogelijkheden voor de bediening, waardoor deze nog intuïtiever wordt. 

Naast het touchpad biedt de Google Glass Enterprise Edition 2 ook bediening via spraakopdrachten. De spraakherkenning werkt over het algemeen erg netjes, maar vooral in rumoerige omgevingen herkent het apparaat spraak niet zo goed. RealWear lost dit probleem bijvoorbeeld op in de HMT-1 met noise-canceling microfoons, die ervoor zorgen dat de gebruiker nog steeds goed verstaanbaar is in omgevingsgeluid tot 93 db. Anderzijds heeft de RealWear alleen spraakcommando’s als bedieningsfunctie en heeft hij geen knoppen.

Een ander nadeel van de Enterprise Edition 2 is dat deze geen companion app heeft. Zowel RealWear als Vuzix bieden gemakkelijk toegankelijke companion apps voor hun producten, die het invoeren van teksten of zelfs het bedienen van de apparaten nog eenvoudiger maken.

Google Glass Enterprise Edition 2 Review
Google Glass Enterprise Edition 2 Review

Vermogen en prestaties

Hoewel de Google Glass Enterprise Edition 2 slechts een paar visuele veranderingen heeft ten opzichte van zijn voorganger, de Enterprise Edition 1, heeft Google een aantal dingen verbeterd op het gebied van zijn kracht en prestaties.

Terwijl de eerste versie een Intel-processor had, vertrouwt Google nu op de Qualcomm Snapdragon XR1-processor en zorgt daarmee voor een aanzienlijke toename in rekenkracht. Samen met een toename van 2 naar 3 GB werkgeheugen, is de Enterprise Edition 2 in staat om meer veeleisende toepassingen uit te voeren.  Ter vergelijking: de RealWear HMT-1 heeft hetzelfde RAM-geheugen maar de oudere Snapdragon 625-processor geïnstalleerd. De Vuzix M400 en M4000 hebben daarentegen ook de XR1-processor en worden zelfs geleverd met 6 GB werkgeheugen. Dankzij de verbeterde chipset beschikt de nieuwe Google Glass ook over snellere en betrouwbaardere wifi.

De batterijduur van de Google Glass Enterprise Edition 2 bedraagt tot 8 uur. Dit zorgt ervoor dat het apparaat ook tijdens langere werkdiensten comfortabel gedragen kan worden. De RealWear HMT-1 daarentegen haalt slechts een batterijduur van 5 tot 6 uur. De Vuzix M4000 heeft een externe batterij waarmee het apparaat zelfs tot 12 uur kan worden gebruikt. Een groot voordeel van de twee apparaten van RealWear en Vuzix is dat de batterijen hot-swappable zijn. Dit betekent dat ze tijdens het gebruik kunnen worden verwisseld, omdat de apparaten nog een extra interne batterij hebben die de tijd van de batterijwissel zonder problemen kan overbruggen. De Enterprise Edition 2 heeft deze eigenschap niet, waardoor het onmogelijk is het toestel tijdens de oplaadperiode te gebruiken als de batterij leeg raakt.

Glass-Enterprise-Edition-2

Display

De Google Glass Enterprise Edition 2 is een monoculair smart glass met het display uitsluitend aan de rechterzijde, boven het gezichtsveld van de gebruiker. Het full-color display is transparant door het gebruik van een prisma, zodat de gebruiker er gemakkelijk doorheen kan kijken. Dit betekent dat de gebruiker minder wordt afgeleid van zijn werk en zich beter kan concentreren en efficiënter kan werken. Het prisma werkt als een doorschijnende spiegel die enerzijds het licht van het Google Glass-display in het oog van de gebruiker richt en anderzijds doorzichtig blijft zodat de gebruiker er gewoon doorheen kan kijken.

Het display heeft een resolutie van 640×360 pixels. Dit was al ingebouwd in de eerste versie van de Google Glass Enterprise Edition en is dezelfde resolutie die te zien is op de Vuzix M400. Zowel de M4000 als de RealWear HMT-1 hebben echter een resolutie van 854×480 pixels en leveren dus een scherper beeld dan de nieuwste Google Glass. Bij de Vuzix M400 en de RealWear HMT-1 is het display ondoorzichtig, wat je zicht in de weg kan zitten en sommige dingen moeilijker te zien maakt.

glass-navigation

Een nadeel van het display van de Google Glass Enterprise Edition 2 is dat het, in tegenstelling tot concurrerende displays, niet kan worden aangepast. Dit betekent dat het display altijd boven het gezichtsveld voor het rechteroog moet worden gedragen. De displays van de M400 en M4000 van Vuzix en de HMT-1 van RealWear kunnen gemakkelijk worden verplaatst en voor het linkeroog worden geplaatst.

Lees ook onze Remote Expert Smart Glasses Industry Benchmark.

Camera

De resolutie van de camera van de Google Glass Enterprise Edition 2 is verbeterd ten opzichte van de voorganger. Waar de eerste versie een resolutie had van 5 MP voor foto’s en 720p voor video’s, heeft Google deze voor de Enterprise Edition 2 verhoogd naar 8 MP en 1080p. Daarnaast is er ook een zaklamp bijgevoegd, die voor extra helderheid moet zorgen bij weinig licht.

VR Expert - Google glass die gebruikt wordt

Deze cameraresolutie is voldoende voor toepassingen voor ondersteuning op afstand, maar op de Vuzix- en RealWear-apparaten is het nog beter. De Vuzix M400 en M4000 hebben een 12,8MP camera met 4K video-opname, en de RealWear HMT-1 heeft een resolutie van 16MP en 1080p. Een ander voordeel van de camera van de HMT-1 is dat deze los van het beeldscherm kan worden ingesteld.

Streaming

De Google Glass Enterprise Edition 2 heeft geen voorgeïnstalleerde applicateie voor het streamen van content. Wel zijn er applicaties zoals Cisco Webex, Zoom of Google Meet voor de Enterprise Edition 2. Google Meet werkt niet op een andere Smart Glass, wat een groot voordeel is van de Google Glass ten opzichte van concurrenten, aangezien veel bedrijven al met Google-producten werken en de implementatie dus gemakkelijk wordt gemaakt. Aan de andere kant werkt Microsoft Teams niet op de Google Glass.

Google Glass Enterprise Edition 2 Review

Bij het samenwerken met experts op afstand kan de Enterprise Edition 2 streamen met een video resolutie van 1080p en 30fps. Dit is ruim voldoende voor de meeste use cases, maar het beeld wordt korrelig bij inzoomen. Dit is niet het geval met de camera op de Vuzix M400 en M4000. De twee toestellen van Vuzix beschikken over een camera met 4K video resolution, waardoor experts op afstand ook bij inzoomen van scherpe beelden kunnen worden voorzien. De RealWear HMT-1 ondersteunt dezelfde resolutie als de Enterprise Edition 2.

Geheugen

De Google Glass Enterprise Edition 2 heeft een interne opslagruimte van 32 GB. Dit kan gebruikt worden voor het opslaan van foto’s, video’s en applicaties. Zowel de Vuzix M400 als M4000 toestellen hebben een interne opslag van 64 GB, terwijl de RealWear HMT-1 32 GB heeft, net als de Google Glass. Een voordeel van de HMT-1 ten opzichte van de Enterprise Edition 2 is echter dat het geheugen kan worden uitgebreid met behulp van de micro-SD-kaartsleuf.

Het werkgeheugen van de Enterprise Edition 2 is 3 GB. Dit werkgeheugen is voldoende om de meeste applicaties zonder problemen te draaien. De RealWear HMT-1 heeft ook 3 GB werkgeheugen, terwijl de Vuzix M400 en M4000 zelfs 6 GB RAM hebben, waardoor ze nog veeleisendere applicaties kunnen uitvoeren.

Besturingssysteem

Google Glass Enterprise Edition 2 draait op Android 8.1, er is geen speciale SDK (Software Development Kit) nodig. Dit maakt het voor ontwikkelaars eenvoudiger om applicaties voor het apparaat te maken. Om de ontwikkeling van apps verder te vereenvoudigen, stelt Google een code van verschillende demonstratie-apps beschikbaar op zijn website. 

De Vuzix-apparaten draaien op Android 9.0 en de RealWear HMT-1 zelfs op Android 10. De nieuwere Android-versies beloven een energiezuinigere werking en dus een besparing op de batterij.

Geluid

De Google Glass Enterprise Edition 2 heeft een kleine mono luidspreker aan de rechter binnenzijde van de bril. Deze is niet erg krachtig en biedt geen goed geluid. Via Bluetooth kunnen echter draadloze koptelefoons op het apparaat worden aangesloten. Dezelfde mogelijkheden zijn ook te vinden in de apparaten van Vuzix en RealWear.

Prijs

De Google Glass Enterprise Edition 2 kost momenteel 1049 euro bij VR Expert. Daarmee is hij aanzienlijk goedkoper dan de Vuzix M4000 en M400, die 2299 en 1699 euro kosten. De RealWear HMT-1 kost 1877 euro, wat ook veel duurder is dan de Google Glass.

smartglass-google-glass-enterprise-edition-2

Conclusie

De Google Glass Enterprise Edition 2 is superlicht en zeer onopvallend, maar biedt slechts een beperkt aantal functies in vergelijking met zijn concurrenten van RealWear en Vuzix. Het gebruik van het touchpad op de slaap van de bril is al snel beperkt tot het navigeren tussen een paar vensters. Spraakcommando’s zijn weliswaar nuttig, maar kunnen het gebrek aan interactie niet compenseren en zijn in lawaaiige omgevingen niet zo betrouwbaar als bij de RealWear HMT-1

De Google Glass Enterprise Edition 2 heeft echter drie grote voordelen ten opzichte van de concurrentie. Ten eerste, met slechts 51 gram, is de Google’s Smart Glass veruit het meest comfortabele apparaat om te dragen voor langere perioden van tijd. Ten tweede is het apparaat compatibel met Google Meet, een functie die geen enkel ander smart glass op de markt heeft. Ten derde is het aanzienlijk goedkoper in vergelijking met de andere apparaten.

Over het geheel genomen heeft de Google Glass Enterprise Edition 2 een aantal nuttige functies die het apparaat ideaal kunnen maken voor uw gebruik. In dit opzicht kunt u ons om een gratis consult vragen. Neem contact met ons op via info@vr-expert.nl

Google-Glass-Titanium
VR Expert Vuzix m4000
Realwear-WorkBand-Kopen

Specificaties

GG Enterprise Edition 2

Vuzix M4000

RealWear HMT-1

Resolutie

640×360 pixels

854×480 pixels

854×480 pixels

Camera

8 MP,
1080p 30fps video

12.8 MP,
4K 30fps video

16 MP,

1080p 30fps video

Microfoon

Ja

Ja, geluidswering

Ja, geluidswering

CPU

Qualcomm
Snapdragon XR1

Qualcomm
Snapdragon XR1

Qualcomm
Snapdragon 626

Geheugen

32 GB

64 GB

32 GB

SD-kaartsleuf

Nee

Nee

Ja

RAM

3 GB

6 GB

3 GB

Gewicht

51 gram (inclusief frame)

222 gram

380 gram

Controles

Touchpad, spraakbediening

Touchpad, knoppen, spraakbediening

Spraakbediening

Batterijduur 

Tot 8 uur

2-3 uur (intern), tot 12 uur (extern)

5-6 uur

IP rating

IP 53

IP 67

IP 66

Water en stof bestendig

Nee

Ja

Ja

Val bestendig

Nee

1m

2m

Aanbevolen reviews

VR Expert - Pico 4 Enterprise headset met controllers
Product reviews

Pico 4 Enterprise Review

VR Expert - Pico 4 Front
Product reviews

Pico 4 Review

Hololens 2 Kopen
Product reviews

Microsoft HoloLens 2 Review

Discussie

Geef een antwoord

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.