Flexibele Service
Geselecteerde Hardware
Optimaal Advies
Passende Software

 > Hardware > VR > HTC Vive

HTC Vive


 • Beste tracking in categorie
 • Steam VR platform
 • Inclusief laptop
Stel je business package samen:

Productinformatie

De HTC Vive is zeer geschikt voor trainingen, experience centers, beurzen en arcade hallen. De HTC Vive werkt in combinatie met een computer en het platform Steam VR. Op Steam VR zijn veel ervaringen beschikbaar die zeer goed te gebruiken zijn op evenementen en beurzen.

Ten opzichte van de Oculus Rift is de aanschafprijs van de HTC Vive hoger. Echter, de roomscale tracking van de HTC Vive is van betere kwaliteit dan die van de Oculus Rift.

 

HTC Vive

HTC Vive in het kort

De Vive komt voort uit de samenwerking tussen hardware fabrikant HTC en software gigant Valve. Beide bedrijven waren bezig met een Virtual Reality headset, ze besloten de handen ineen te slaan bij de ontwikkeling van de Vive. Dit product was een directe concurrent van de Oculus Rift, dankzij de innovatieve Lighthouse tracking en de VR controllers kon de HTC Vive direct rekenen op goede recensies. Hoewel het bedrijf zich vooral richt op de Aziatische markt is de VR bril ook in het Westen verkrijgbaar. In tegenstelling tot Oculus lijkt HTC zich meer op de zakelijke markt te richten.

Over HTC

De High Tech Corporation is een bedrijf uit Taiwan dat vooral bekend is van consumentenelektronica waaronder smartphones en laptops. In 2017 werd de mobiele telefonie tak verkocht aan Google, HTC ging verder met de ontwikkeling van de Vive VR bril. Dit product werd oorspronkelijk ontwikkeld in samenwerking met Valve en werd officieel gelanceerd in 2016. Met producten als de Focus en Cosmos wordt het assortiment verder uitgebreid. Ook op het gebied van software timmert het bedrijf hard aan de weg met Viveport, een abonnementsmodel voor Virtual Reality computerspellen.

Technische specificaties

 • PC accessoire VR headset
 • Twee AMOLED schermen
 • 1080×1200 resolutie per oog
 • 90 Hz verversingssnelheid
 • 110 graden kijkhoek
 • Camera aan voorzijde
 • Beweging over 6 assen
 • Ingebouwde microfoon
 • Diopter instelling
 • 2x VR controller

Wat maakt de HTC Vive bijzonder?

 • PC accessoire: In tegenstelling tot standalone headsets zoals de Oculus Quest en de Lenovo Mirage is de HTC Vive een PC accessoire. Daarmee is een PC of laptop vereist om de virtuele wereld te verkennen. Dit biedt de gebruiker meer keuze in de hardware. Voor thuisgebruik is een stevige PC een goede optie, voor gebruik op locatie kan een geschikte gaming PC uitkomst bieden.
 • Chaperone systeem: De camera aan de voorzijde van de VR bril heeft geleid tot een uniek Chaperone systeem. Op het moment dat een gebruiker buiten het toegestane bereik loopt zal de camera actief worden. Dit maakt VR gebruik een stuk veiliger.
 • VR controllers: De besturing vindt plaats met twee controllers die net als de headset ruimtelijk functioneren. Zo heeft de speler het gevoel de virtuele wereld om zich heen echt te manipuleren. De controllers bieden alle functionaliteit die je maar kunt wensen en zijn toch eenvoudig in gebruik.
 • Steam VR: De samenwerking met Valve is duidelijk te zien aan het Steam VR platform. Steam is het grootste platform voor videogames in de wereld, de Virtual Reality sectie is ook gevuld met veel hoogwaardige VR ervaringen.
 • Viveport: Games kunnen behoorlijk duur zijn, Viveport is in feite de Netflix voor VR spellen. Tegen een vast bedrag per maand kun je kiezen uit vele titels, dit kan fervente gamers veel geld besparen.
 • Roomscale VR: De Vive biedt de volledige roomscale VR ervaring. Dat betekent vrij rondlopen in de ruimte, iedere beweging die de gebruiker maakt wordt 1-op-1 vertaald naar de virtuele omgeving. De meegeleverde trackers hebben een bereik van 3,5 x 3,5 meter.

Beperkingen om rekening mee te houden

De HTC Vive introduceerde een aantal baanbrekende features waaronder de VR controllers, een echte roomscale ervaring en een veilig Chaperone systeem. Deze innovaties zijn ondertussen overgenomen door de concurrentie waarmee de Vive wat glans heeft verloren. Het Lighthouse systeem met externe trackers is weliswaar zeer accuraat, maar het vergt wel meer werk om te configureren dan een inside-out systeem zoals met de Windows Mixed Reality headsets het geval is. Omdat het een PC accessoire betreft is het altijd nodig een PC of laptop te gebruiken.

VR voor zakelijk gebruik

Concurrent Oculus richt zich vooral op de eindconsument, HTC houdt veel rekening met de zakelijke markt. Dit is eigenlijk al vanaf het begin, toen werden de VR brillen veel toegepast bij internet cafés, bibliotheken en in andere publieke ruimtes. De Vive Pro is specifiek gericht op de zakelijke markt inclusief een meer uitgebreide service en ondersteuning, maar daar hangt wel een flinke meerprijs aan vast. Omdat de Vive werkt op basis van het Windows 10 platform is er volop ondersteuning voor ontwikkelaars van custom apps en content. Met name voor complexe simulaties en 3D omgevingen is de HTC Vive duidelijk een professioneel product. Dat betekent in veel gevallen overigens wel kennis van zaken, het is niet echt een plug-and-play systeem. Naast het standaard set kan de Vive verder uitgebreid worden met de Deluxe Audio Strap. Tijdens evenementen kan het beeld op een externe monitor worden weergegeven.

Conclusie

De HTC Vive is “VR done right”, en heeft de blauwdruk gelegd voor Virtual Reality zoals we die vandaag de dag kennen. Het originele design is de laatste jaren verder verfijnd, daarnaast is de prijs ook gedaald. Voor de serieuze hobbyist en voor zakelijk gebruik is de VR headset nog steeds een koploper. Met een breed assortiment aan producten kan een zakelijke gebruiker het systeem later verder uitbreiden op basis van een uniforme ontwikkelomgeving.

Geschiedenis HTC Vive

Voor- en nadelen

 • Beste roomscale tracking in zijn categorie
 • Via Steam VR leuke evenement content beschikbaar
 • Geschikt voor complexe simulaties en games
 • Relatief hoge aanschafprijs

Product specificaties

Built-in displayHTC ViveLaptop: MSI GF62 8RE-041NL
ControllerResolution2160 x 1200 pixelsScreensize15.6 inch
Built-in audioRefresh rate90HZResolution1920*1080
StandaloneField of view110 DegreeGraphics cardNVIDIA GeForce GTX 1060
Input3.5 MM Audio JackProcessorIntel Core i7
Weight555 GramRAM - Memory16 Gb
ColorBlackMemory TypeSSD + HDD
MaterialPlasticWarranty2 Year
Warranty1 Year
PlatformSteam VR

Veelgestelde vragen

Waarom een HTC Vive kopen?

HTC was niet het eerste bedrijf dat een VR bril op de markt bracht, de Oculus Rift kwam iets eerder uit. De Vive was wel de eerste virtual reality headset met room-scale tracking dankzij het Lighthouse systeem én twee VR controllers die ruimtelijke beweging mogelijk maken. Met diverse verbeteringen en nieuwe modellen lijkt een HTC Vive kopen interessanter dan ooit. Of zijn er alternatieven die meer functionaliteit bieden voor minder geld?

In het kort

De HTC Vive is een virtual reality headset met volledige ruimtelijke tracking op basis van externe trackers, bediening gaat op basis van twee VR controllers. Het betreft een accessoire voor PC of laptop, het is daarmee geen standalone apparaat. Standaard moet deze VR bril aangesloten worden via een kabel, er is wel een optie voor een module die draadloze overdracht mogelijk maakt. Naast de standaard uitvoering is er een Pro versie leverbaar in twee edities en nog een Pro Eye versie. HTC produceert ook andere soorten VR brillen zoals de Focus, en de Cosmos die binnenkort zal verschijnen. De hardware werkt op basis van Windows, naast de standaard SteamVR App Store bieden ze ook een eigen abonnementsmodel aan genaamd VivePort. Custom applicaties laten ontwikkelen behoort ook tot de mogelijkheden.

Voordelen van de HTC Vive

 • Pionier in roomscale virtual reality met betrouwbare kwaliteit tracking dankzij het Lighthouse systeem.
 • VR controllers met ruimtelijke waarneming voor een optimale interactie.
 • Hoge resolutie display voor scherpe beelden zonder screendoor effect.
 • Werkt met veel standaard VR apps en heeft daarnaast nog een eigen VivePort App Store.
 • Leverbaar in verschillende configuraties en uitbreidbaar met optionele upgrades.

Welke HTC Vive kopen?

Dit merk heeft nog geen uitgebreid assortiment VR brillen, je kunt de HTC Vive kopen in een aantal basisconfiguraties die voor een deel uitbreidbaar zijn met accessoires. Daarnaast nemen we ter vergelijking ook de overige modellen op in onderstaand overzicht.

Vive

Een gamer thuis kan de standaard HTC Vive kopen met trackers en controllers. Deze configuratie werkt met de meeste PC VR spellen en biedt een ruimtelijke ervaring. Het model is gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp uit 2016.

Vive Pro

Dit verbeterde ontwerp is specifiek ontwikkeld voor de professionele markt en biedt een aantal verbeteringen voor zakelijke toepassingen. De headset heeft een betere balancering en is comfortabeler om te dragen voor langere periodes achtereen. Er is standaard 3D ruimtelijke audio ingebouwd met een hoofdtelefoon. Het maximale bereik is 3.5 meter bij 3.5 meter.

Vive Enterprise

In veel opzichten is de Enterprise uitvoering gelijk aan de Pro versie, met als voornaamste verschil een groter bereik van 7 meter bij 7 meter dankzij de verbeterde tracking. Bij dit product wordt de prijs ook standaard zonder BTW vermeld om het zakelijke karakter te benadrukken.

Vive Pro Eye

De meest luxe uitvoering is voorzien van oogtracking, het systeem kan de beweging van de pupillen volgen. Dit kan gebruikt worden om specifieke interacties mogelijk te maken, het is ook een uitstekende manier om de kijkrichting te analyseren voor zowel wetenschappelijke als voor commerciële toepassingen. In dat geval is het wel vereist om een Enterprise overeenkomst af te sluiten met het Advantage programma.

Vive Focus

Dit is een draagbare uitvoering met inside-out tracking, in plaats van externe trackers te gebruiken. Ook is er geen koppeling met een PC nodig omdat alle benodigde hardware reeds ingebouwd is. Dit betekent wel een wat lagere kwaliteit in graphics en technische mogelijkheden. Met name de eenvoudige controller zonder ruimtelijke tracking beperkt dit apparaat voor geavanceerde VR toepassingen. Content voor dit platform wordt exclusief via VivePort aangeboden.

Vive Cosmos

Op dit moment is de Cosmos slechts aangekondigd en niet uitgebracht. Er zijn ook weinig technische specificaties bekend. De beeldresolutie zou superieur zijn aan andere modellen, er wordt ook weer gebruik gemaakt van inside-out tracking, maar ditmaal met VR controllers voor een verbeterde interactie.

Welke HTC Vive kopen? Dat is sterk afhankelijk van het gebruik. Voor thuis is de standaard editie al voldoende, serieuze hobbyisten en professionals zullen voor de Pro versie kiezen. Voor veelvuldig zakelijk gebruik ligt de Enterprise editie voor de hand. De Pro Eye uitvoering is een niche product die wel interessante mogelijkheden biedt mits hier maatwerk applicaties voor ontwikkeld worden.

Welke alternatieven zijn er?

Er zijn twee VR brillen die deels vergelijkbaar zijn; de Oculus Rift S en de Valve Index.

Oculus Rift S

Deze VR headset kan niet tippen aan de Pro uitvoeringen, hoewel dit systeem wel zonder externe trackers werkt wat behoorlijk wat voordelen biedt. Een PC of laptop is nodig om gebruikt te maken van deze vernieuwde Rift. Met name de scherpe prijs maakt dit een interessant en betaalbaar alternatief.

Valve Index

In veel opzichten is de Index vergelijkbaar met de Pro versie van de Vive, inclusief een prijs die aanzienlijk hoger ligt dan de VR bril van Oculus. Het voornaamste voordeel is het gebruik van superieure Knuckle controllers waarmee er nog meer mogelijkheden zijn voor interactie. Hier zijn alleen nog weinig apps voor beschikbaar, het betreft dan ook een nieuw systeem met een zeer lage marktpenetratie.

Bij een HTC Vive kopen zijn er volop mogelijkheden, met name voor zakelijk gebruik. Houd er wel rekening mee dat er extra kosten verbonden kunnen zijn aan het Enterprise programma.

Software


VR Sync

VR Sync

Eenvoudig gesynchroniseerd 360º content afspelen op een onbeperkt aantal VR apparaten.

Meer informatie
Look&Play

Look&Play

Gebruiksvriendelijk 360º content tonen aan individuele gebruikers.

Meer informatie
Custom

Custom

Custom software, op maat gemaakt voor uw bedrijf. Neem contact op voor een gratis concept meeting.

 

 

Meer informatie

Product accessoires


HTC Vive Face Cover

HTC Vive Face Cover


Hygiënisch alternatief voor de standaard stoffen binnenkant van de HTC Vive.

Meer informatie
HTC Vive Statieven

HTC Vive Statieven


Statieven voor de lighthouse units van de HTC Vive.

Meer informatie
HTC Vive Travel Case

HTC Vive Travel Case


De Travel Case maakt het verplaatsen van de HTC Vive set simpel en veilig.

Meer informatie

Services


Installatie Service

Installatie Service


Direct aan de slag. Wij configureren de hardware, installeren de software en regelen de accessoires voor levering.

Meer informatie
Support Service

Support Service


Bij problemen kunt u altijd bij onze experts terecht. Wij hebben een helpdesk met getrainde experts in virtual en augmented reality.

Meer informatie
Event Support

Event Support


Wij leveren event support op locatie voor het ondersteunen van het VR/AR gedeelte van uw evenement of productie.

Meer informatie

Gerelateerde producten


Oculus Rift S

Oculus Rift S


 • Beste prijs in categorie
 • Oculus platform
Meer informatie

Aan de slag met VR/AR in uw bedrijf?

ADVIES VRAGEN

Companies that trust us


Cases

Leden van de United Nations meer inzicht geven in de Roma situatie middels VR.

Meer informatie

VR Sync evenement voor het lanceren van de Ford Mustang Shelby GT500 tijdens de NAIAS 2019.

Meer informatie

360 werknemers van Landal Greenparks tegelijkertijd in een 360 graden ervaring.

Meer informatie

Aan de slag met VR/AR in uw bedrijf?

Neem contact op voor advies op maat!