ClickCease

Hoe het bouwen van een virtuele wereld tot stand komt

Bij Virtual Reality laten maken moet je eerst weten wat VR eigenlijk is. In tegenstelling tot de wereld om ons heen is de virtuele wereld onbegrensd in mogelijkheden. Uiteraard zijn er restricties op het gebied van technologie zoals de VR bril die je gebruikt, maar verder kun je alles creëren wat je kunt bedenken.

Om een goede virtuele wereld te ontwikkelen zul je regels moeten stellen waaraan deze wereld zal voldoen. Wanneer je dit niet doet heeft de gebruiker geen houvast bij het betreden van deze alternatieve realiteit. Virtual Reality laten maken is dus meer dan graphics ontwerpen en programmeren, je moet als developer altijd uitgaan van de gebruikerservaring; “the user experience” dus.

Op deze pagina bekijken we de mogelijkheden van Virtual Reality laten maken, en hoe je de ervaring van de gebruiker het beste kunt laten aansluiten bij jouw doelstellingen. Met name wanneer er commerciële belangen bij de VR presentatie gemoeid zijn, moet je ervoor zorgen dat je een virtuele wereld laat bouwen waar jouw doelgroep ook tijd in wil doorbrengen.

Verschillende soorten VR

Om de virtuele wereld wat nader te definiëren zullen we drie hoofdcategorieën bepalen; VR Video, Virtuele Tours en VR Apps:

  1. VR Video: Ook wel 360 video genoemd. Dit is het soort virtuele wereld dat het meest aansluit bij de wereld die we allemaal kennen. Bij dit soort Virtual Reality laten maken kun je aan de slag gaan met 360 graden camera’s, je kunt 3D renders maken of een combinatie van live video en computer graphics gebruiken. VR Video kun je in 360 graden om je heen zien, hoewel er ook 180 graden video bestaat. Dit kan in 2D of stereoscopisch 3D worden weergegeven, met optioneel ook richtingsgevoelige audio. De combinatie van audiovisuele informatie en de link met de werkelijkheid kan de kijker een emotionele ervaring bieden. Het is hierbij van belang dat de beeldkwaliteit goed is, dat er geen haperingen zijn die de ervaring verstoren en dat de beelden op de juiste wijze gefilmd en gemonteerd worden. Het is met deze nodige expertise dus slim een 360 video productie bedrijf in de arm te nemen.
  2. Virtuele Tours: Bij dit soort Virtual Reality laten maken kun je werken met zowel video als foto. Het betreft doorgaans interactieve presentaties, maar het kan ook een “Guided Tour” zijn zonder interactie van de gebruiker. Je kunt uitgaan van een echte locatie, denk aan een Virtuele Tour van een toeristische locatie, of een computersimulatie van een gebouw dat alleen nog in de computer als 3D model bestaat. Virtuele Tours geven informatie over een onderwerp, bijvoorbeeld voor potentiële klanten, stakeholders of nieuwe studenten die je een kijkje op de campus van jouw universiteit wilt geven. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen VR vanuit één positie (3DoF) en met vrije beweging in de virtuele ruimte (6DoF).
  3. VR Apps: De meest bewerkelijke maar ook meest veelzijdige categorie is zonder twijfel de VR App op basis van digitale “assets”. Dit kan een spel zijn voor amusement, maar ook een simulatie of een leerprogramma voor het personeel. Zo kun je het ene moment met draken vechten, en het andere moment een espresso leren zetten met een virtuele koffiemachine. Dit soort VR Apps kunnen ingezet worden binnen een organisatie voor het eigen personeel, op scholen als educatief leermiddel voor studenten maar ook bijvoorbeeld op beurzen voor een spectaculaire presentatie. Een VR app laten ontwikkelen vergt expertise. That’s where we come in.

Hoe kun je Virtual Reality laten maken?

Met een set panorama foto’s zou je al een VR Tour kunnen maken in de browser. Maar om een echte virtuele wereld te bouwen zul je een VR developer in moeten schakelen. Daarbij wordt er gekeken naar zaken als:

  • Concept: Wat voor een virtuele wereld wil je neerzetten? Wordt het een tour, een game of een ander soort presentatie?
  • Doelgroep: Wie zal de VR presentatie te zien krijgen en zijn ze bekend met VR? Een volledige 3D omgeving met vrije beweging kan bij nieuwkomers desoriënterend werken, soms is een VR video al voldoende. Zeker bij groepspresentaties werkt een VR cinema concept erg goed.
  • Doelstelling: Wat wil je bereiken in de virtuele wereld? Is het gewoon een stukje amusement, wil je de gebruiker iets leren of laten ervaren? Wil je Virtual Reality laten maken als een op zichzelf staande presentatie, of wordt het ingezet om een product te promoten?
  • Budget: Uiteraard zal het budget meestal de grootste beperking zijn voor een Virtual Reality applicatie. Voor een professionele kwaliteit VR presentatie moet je al snel enkele duizenden euro’s rekenen. Voor grootschalige projecten tienduizenden euro’s en volledige games kunnen tonnen kosten. Door naar een budget te werken kun je het maximale resultaat uit de investering halen.
  • VR Bril: Het is mogelijk om een virtuele wereld te ontwerpen die op alle VR brillen te bekijken is, dan zal de presentatie wel beperkt zijn tot de hardware met de laagste specificaties. In veel gevallen worden de voorgaande criteria gebruikt om de keuze voor de meest geschikte hardware te bepalen.

Virtual Reality laten maken is een nieuwe wereld met onbegrensde mogelijkheden betreden. Informeer bij de ontwikkelaar wat er mogelijk is. En leg jouw idee voor om de “regels” van de virtuele wereld te bepalen.

Lees meer over een VR app laten maken.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.