HoloLens 1 vs HoloLens 2

Home » HoloLens 1 vs HoloLens 2

 

Vanaf september 2019 is de Microsoft HoloLens 2 leverbaar voor zowel ontwikkelaars als voor zakelijke klanten. Wordt het tijd om over te stappen, om voor het eerst een mixed reality headset aan te schaffen, of kan de oude versie nog wel even mee? Op deze pagina vergelijken we de HoloLens 1 en 2 inclusief een opsomming van de voornaamste overeenkomsten én verschillen.

Lees meer over wat de Hololens is.

Korte beschrijving HoloLens

De Microsoft HoloLens is een mixed reality headset die holografische beelden kan weergegeven in de omgeving. Interactie is mogelijk via handgebaren, het systeem werkt geheel draadloos op basis van een mobiele processor en een versie van Windows 10. De eerste editie was vanaf 2016 verkrijgbaar, de vernieuwde versie is vanaf september 2019 te koop voor ontwikkelaars en bedrijven.

VR Expert Hololens 2 industrie

Overeenkomsten

In 2016 konden we gerust spreken van een revolutie, ditmaal betreft het een evolutie. De vernieuwde HoloLens 2 behoudt de meeste pluspunten van de voorgaande editie en brengt daar verbeteringen in. Soms op een subtiele wijze maar altijd met een flinke impact op de gebruikservaring. Dit zijn de kenmerken die we kennen uit 2016:

Gewicht

Het totale gewicht van de oude en nieuwe versie is nagenoeg gelijk, met als grote verschil dat de gewichtsdistributie sterk verbeterd is. Het vorige model had alle hardware aan de voorzijde van de headset, nu is de accu en processor aan de achterzijde geplaatst. Daardoor voelt het geheel lichter aan, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is.
VR Expert sport analyse

Kinect

Het Kinect camera systeem dateert alweer uit 2010, door een combinatie van hardware en software kan de Kinect camera beweging en diepte registreren. De HoloLens 2 werkt nog steeds met het Kinect camera systeem, met als grote verschil dat de software nu in staat is om context te geven aan objecten, waardoor een tracking mogelijk wordt die veel nauwkeuriger is dan voorheen.

Hand tracking

In tegenstelling tot veel AR brillen is de HoloLens niet handsfree. Integendeel, gebaren maken een belangrijk deel uit van de besturing. Bij de vorige versie moest de gebruiker diverse gebaren leren met de vingers zoals knijpen en spreiden, nu kun je ‘instinctief’ bewegingen maken wat het gebruik veel logischer maakt.

VR Expert hololens hand tracking

Verschillen HoloLens 1 en HoloLens 2

Eigenlijk was de eerste versie van de HoloLens een veredeld prototype voor ontwikkelaars dat niet bestemd was voor de gemiddelde consument of zelfs bedrijven. Alleen voor organisaties met de mogelijkheden om eigen software te laten ontwikkelen was dit experiment interessant. De HoloLens 2 is nog steeds niet voor iedereen weggelegd, de nieuwe focus op het bedrijfsleven biedt wel nieuwe perspectieven en toepassingsmogelijkheden. Laten we de voornaamste verschillen op een rijtje zetten:

Vormgeving

De vormgeving is behoorlijk aangepast, hoewel de tweede editie nog steeds herkenbaar is als HoloLens. Het geheel ziet er wat strakker uit, de gewichtsverdeling is sterk verbeterd en er is een optionele band om het draagcomfort verder te verhogen. Het kussentje bij het voorhoofd is los uit te nemen en te reinigen.

Processor

De rekenkracht ligt 1.7 maal zo hoog als bij de oude versie het geval was, de DRAM bandbreedte is verdubbeld. Een belangrijk verschil tussen de HoloLens 1 en 2 is de overstap naar een Qualcomm Snapdragon 850 mobiele processor in plaats van de vorige Intel processor. Microsoft was niet tevreden met de beperkte aandacht voor mobiele apparaten van Intel en koos daarom voor Qualcomm als leverancier van de CPU.

VR Expert Hololens ford check
Ford is expanding testing of Microsoft HoloLens mixed reality technology globally to gain speed in designing more stylish vehicles for its customers

Weergave

Het voornaamste punt van kritiek op de eerste HoloLens was de beperkte kijkhoek van slechts 34 graden waardoor er een ‘brievenbus’ effect ontstond. Objecten waren alleen zichtbaar op een zeer beperkt deel van het gezichtsveld. Met 52 graden en een resolutie van 47 pixels per graad is de kijkhoek sterk verbeterd, teksten met een puntgrootte van 8 zijn nog te lezen. De 500 nits lichtopbrengst zorgt voor een helder beeld onder de meeste omstandigheden.

Microsoft Azure

Azure is het cloud computing platform van Microsoft, bij de HoloLens 2 speelt dit systeem een belangrijke rol. Processor intensieve berekeningen worden online uitgevoerd zodat de druk op de interne processor beperkt blijft. Dat houdt wel in dat een actieve verbinding met het internet van belang is voor een aantal toepassingen. Voor het gebruik van Azure moet ook een los abonnement worden afgesloten.

Klanten

De eerste editie werd officieel alleen verkocht aan ontwikkelaars, hoewel iedereen zich mocht registreren als developer. De HoloLens 2 is naast software developers alleen te koop voor bedrijven, consumenten kunnen dit systeem niet langer via Microsoft aanschaffen. Het toestel voldoet volgens Microsoft niet aan de eisen die consumenten stellen, en heeft daarom specifiek gekozen voor zakelijke toepassingen. Ook heeft Microsoft de Hololens 2 Industrial Edition uitgebracht, deze is geschikt voor industriele gebruikers.

Prijs

Met $3500,- ligt de prijs $500,- hoger dan het model uit 2016. Dat is binnen de elektronica industrie behoorlijk opvallend, de scherpe focus op de zakelijke markt speelt hierbij ongetwijfeld een rol. De vernieuwde hardware en software is dusdanig verbeterd dat de meerprijs acceptabel is. Overigens is het ook mogelijk om het systeem op basis van een maandelijks bedrag te huren.

Conclusie

De eerste Microsoft HoloLens was in 2016 baanbrekend en bood een product dat destijds uniek was op de markt. Tegenwoordig is ruimtelijke tracking mogelijk met smartphones, nieuwe headsets zoals de Magic Leap One en de Daqri brengen nieuwe innovaties naar mixed reality. Met de HoloLens 2 lijkt Microsoft weer een voorsprong te nemen op de concurrentie, ondanks de hogere aanschafprijs biedt de tweede editie een betere prijs/kwaliteitsverhouding met bovenal meer toepassingsmogelijkheden.

Interesse in de Hololens 2?

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.