ClickCease

Wat is de HoloLens?

Home » Wat is de HoloLens?

 

De door Microsoft ontwikkelde HoloLens is een AR headset waarmee je een laag data ziet over de werkelijk.

Deze draadloze headset werd in maart 2016 uitgebracht voor ontwikkelaars voor een bedrag van 3000 dollar. Nog altijd is de set voor developers voor een gereduceerd tarief beschikbaar, maar de investering blijft fiks.

De HoloLens betrof aanvankelijk een publiek bèta product dat nog niet als volwaardig product te beschouwen was, maar wel door veel grote bedrijven werd gebruikt wordt in praktijksituaties. Later is dit doorontwikkeld tot volwaardig product.

De naam bij de ontwikkeling van dit product is eigenlijk “Project Baraboo” maar we kennen deze AR headset beter als de HoloLens.

Een eigen App voor de HoloLens? Bekijk: AR app laten maken

Alleen maar Windows?

Microsoft is niet alleen de ontwikkelaar van het meest gebruikte besturingssysteem op aarde, dit technologie bedrijf ontwikkelt ook andere software en hardware voor zowel consumenten als de zakelijke markt.

Eigenlijk is er geen bedrijf dat niet ergens Windows systemen gebruikt, waarschijnlijk staan er ook computers met Windows verstopt in de kantoren van Apple.

Naast Windows als besturingssysteem is Microsoft Office de standaard in zakelijke software, de cloud diensten van Microsoft worden ook veel gebruikt binnen bedrijven. Nu is er de Microsoft HoloLens, een Augmented Reality headset die veel groter is dan bijvoorbeeld de Google Glass.

Is de HoloLens een speeltje zoals de Xbox, of schuilt de toekomst van zakelijke computing in deze opvallende high tech bril? En als belangrijkste vraag; wat heeft de Microsoft HoloLens te bieden aan ondernemers?

Microsoft Kinect

De technologie achter de HoloLens is voor een deel gebaseerd op de Kinect, een accessoire uit 2010 voor de Xbox spelcomputer. Het was een combinatie van camera met diepte scanner waarmee de software een persoon kon “zien”.

Het product sloeg niet aan, de spellen waren beperkt en de besturing was niet altijd even nauwkeurig. De standaard Xbox controller was beter voor computerspellen dan de Kinect sensor. Voor Mixed Reality headsets bleek deze scanner meer geschikt.

Dieptescanner

In de HoloLens zit een complete computer verborgen op basis van een Intel CPU en GPU, surround geluid, een videocamera, lichtsensor, accelerometrie, gyroscoop en magnetometer.

Het is de dieptescanner die de HoloLens uniek maakt. Met een bereik van 120 x 120 graden wordt de omgeving gescand wat leidt tot een “point cloud”, een 3D raster van herkenningspunten.

Deze technologie wordt ook wel “inside-out” tracking genoemd omdat er geen externe sensoren nodig zijn. Een ander belangrijk onderdeel is de HPU, de Holographic Processor Unit die de berekeningen voor de holografische projectie tot stand brengt.

Lidar Point Cloud

De Hololens maakt gebruikt van Lidar technologie waarmee de ruimte om de headset gescand wordt. Lidar meet de afstand tot aan een voorwerp met een laserstraal, de reflectie bepaalt de afstand van object tot headset. Zo wordt er een 3D beeld van de ruimte gemaakt op basis van veel referentiepunten.

Omdat de positiebepaling van de HoloLens zo nauwkeurig is kun je digitale objecten in een ruimte plaatsen, en wanneer je als gebruiker beweegt zal het object verankerd blijven op deze positie. Zo kun je een virtueel televisiescherm op de muur projecteren, of meerdere computerschermen als virtuele desktop. Een modern kantoor kan helemaal leeg zijn, met ruimtelijke projectie om de ruimte invulling te geven.

VR, AR of MR, hoe zit dat met de HoloLens?

De Microsoft HoloLens is eigenlijk geen AR headset maar een MR headset. De voornaamste stromingen binnen de virtuele wereld zijn Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR). Voor de duidelijkheid zullen we deze termen in het kort beschrijven:

 • VR / Virtual Reality: Je wordt als gebruiker compleet ondergedompeld in een virtuele wereld waarbij je de werkelijkheid niet meer kunt zien. Je draagt hiervoor een speciale headset met ingebouwd beeldscherm, dit kan ook een houder zijn met een smartphone.
 • AR / Augmented Reality: Je ziet als gebruiker nog steeds de wereld om je heen zoals je dat gewend bent, maar er wordt een laag over de werkelijkheid geplaatst met aanvullende (augmented) informatie. Deze laag ligt altijd over je normale gezichtsveld. En wordt op een plat vlak weergegeven. Dit werkt zowel met een speciale AR bril als met een smartphone of tablet.
 • MR / Mixed Reality: Dit is een geavanceerde vorm van AR waarbij je nog steeds de omgeving kunt waarnemen, maar er wordt een ruimtelijke projectie aan toegevoegd. De nieuwe informatie kan zowel 2D als 3D zijn, en kan overal in de ruimte gepositioneerd worden. Deze positie kan absoluut zijn waarmee je holografische objecten in een ruimte kunt plaatsen.

De Microsoft HoloLens valt in de laatste categorie, hoewel het technisch gezien een Mixed Reality headset betreft wordt het vaak bestempeld als Augmented Reality headset omdat deze term meer bekendheid geniet. Het belangrijkste aspect is het feit dat je door het vizier nog steeds de ruimte om je heen kunt waarnemen.

(lees ook: Het verschil tussen VR, AR en MR)

Wat kan de HoloLens?

Over een aantal jaren zal Mixed Reality (MR) technologie net zo normaal zijn als een smartphone nu is. Op dit moment kan het lastig zijn om uit te leggen wat je ermee kunt, het is echt iets dat je zelf moet ervaren. Met deze praktijkvoorbeelden proberen we de mogelijkheden te verduidelijken.

Hierna bespreken we wat de HoloLens niet kan.

 • De HoloLens is in staat een object in drie dimensies in een ruimte te plaatsen op een specifieke positie. Je kunt bijvoorbeeld een 3D object van een mens op ware grootte weergeven en daar omheen lopen alsof deze persoon daar echt staat. Handig voor AR in educatie bijvoorbeeld.
 • De headset is in staat stereoscopisch 3D weer te geven, waarmee je dus echt diepte kunt waarnemen. Dit is met de meeste AR brillen niet mogelijk omdat zij één tweedimensionaal scherm gebruiken. Door de wijze waarop het beeld wordt opgebouwd en geprojecteerd wordt op het glas voor je ogen kun je diepte ervaren.
 • Er is een diepte scanner in de headset gebouwd waarmee de HoloLens in staat is de ruimte in 3D op te slaan en te onthouden. Zo kun je bijvoorbeeld van een compleet huis een 3D model maken, en dit huis in verschillende lagen opbouwen. Bij het ontwerp van een auto kan dit een oplossing bieden in AR voor de automotive industrie.
 • De ingebouwde foto- en videocamera laat je beelden opnemen wat met name voor Remote Assistance erg handig kan zijn. De helpdeskmedewerker kan via Skype verbinding leggen, meekijken en zelfs notities in de ruimte maken.
 • Door de netwerk mogelijkheden kunnen collega’s op andere locaties samenwerken aan hetzelfde project. Laten we het voorbeeld van het voornoemde mensfiguur nemen. Bij een full body scan van een patiënt kunnen meerdere artsen met AR in de zorg uit de voeten. Verspreid over de hele wereld kunnen artsen de scan bekijken, er omheen lopen en realtime onderzoeken en met elkaar communiceren.
 • Het systeem is gemaakt om met handgebaren te bedienen, je hebt geen losse controllers nodig. Zo kun je met eenvoudige knijpbewegingen objecten grijpen, en met een zwaai door opties scrollen. Dit maakt het eenvoudiger om andere handelingen te verrichten zoals werkzaamheden in de fabriek of bij reparaties van apparatuur. Ook kan er met stembediening gewerkt worden waarmee je in een productieomgeving met beide handen kunt werken.

 

Wat kan de HoloLens niet?

Hoewel deze headset veel mogelijkheden biedt is het niet het einde van Mixed Reality ontwikkeling, maar juist het begin. Er zijn ook enkele beperkingen die je als minpunten kan zien, die voor een deel in de tweede editie verholpen worden.

 • Door de wijze waarop de voorzetlens werkt is het niet mogelijk om diep zwart weer te geven, dit zal altijd transparant zijn. Bij een VR headset geldt deze beperking niet.
 • Met een kijkhoek van 50 graden is het holografische beeld beperkt tot een kader in het gezichtsveld. Het is nog niet mogelijk om de complete omgeving met MR content te vullen.
 • De headset is nog veel te groot om als “All Purpose” Smart Glasses ingezet te worden. Net als bij een VR headset is het een gebruiksvoorwerp die je opzet, gebruikt en weer afzet.

Vrijblijvend contact met onze Experts of een demo op locatie?

Waarom Mixed Reality beter is dan Augmented Reality

In theory is MR superieur aan AR hoewel er voor beide systemen specifieke toepassingen zijn. Dit zijn de unieke features van Mixed Reality zoals de Microsoft HoloLens deze gebruikt:

 • Holografische 3D projectie
 • Locatie specifieke content
 • Volwaardige diepte scanning
 • Compleet Windows 10 besturingssysteem
 • UItgebreide handsfree bediening

Dat neemt niet weg dat AR brillen ook erg praktisch kunnen zijn. Met name bij het verschaffen van extra informatie waarbij 3D projectie geen rol speelt.

HoloLens is vooral geschikt voor de zakelijke markt

Toen Microsoft voor het eerst demonstraties gaf van de HoloLens headset werden als voorbeeld voetbalwedstrijden getoond die je met een groep vrienden in de huiskamer bekijkt, evenals videogames zoals Minecraft. (Zie ook: De 15 beste AR games op een rij)

Ondertussen heeft Microsoft (net als Google) ingezien dat deze generatie AR en MR technologie voornamelijk geschikt is voor bedrijven. Denk hierbij aan prototyping, product presentaties, op afstand samenwerken en handsfree werken met interactieve handleidingen.

Hoewel er enkele eenvoudige spelletjes zijn ontwikkeld ligt daar niet de focus. Met een prijs van 3000 dollar voor de HoloLens en 5000 dollar voor de Commercial Suite is dit product nog lang niet interessant voor de massa.

De Microsoft HoloLens was de eerste functionele Mixed Reality headset die op de markt is verschenen. De eerste versie laat je de nieuwe generatie wearables zien. De tweede editie zal uitgevoerd worden met een snelle processor en een verbeterde HPU voor een superieure holografische weergave.

Met name de handsfree functionaliteit in combinatie met het Windows 10 besturingssysteem maakt de HoloLens naast Windows PC’s en Microsoft Office een nieuw zakelijk product dat binnen afzienbare tijd de nieuwe standaard kan worden.

 

HoloLens zakelijk inzetten: AR app laten maken

Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn met een HoloLens voor uw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op. We helpen u graag verder met het ontwikkelen van een applicatie voor de Microsoft HoloLens.

Lees meer 0ver de Hololens inzetten voor zakelijk gebruik.

HoloLens software

De HoloLens is uitgerust met een complete versie van Windows 10 wat veel mogelijkheden biedt. Toch is het aanbod aan apps nog vrij klein in vergelijking met Virtual Reality headsets. Dit komt deels door het beperkte aantal HoloLens headsets die verkocht zijn, en deels door de complexiteit van de technologie.

Software ontwikkelaars zijn niet gewend software te ontwerpen in drie dimensies met holografische projectie, en grote bedrijven laten custom applicaties ontwikkelen die niet buiten het bedrijf beschikbaar zijn.

Dat onderstreept het feit dat de HoloLens nog vooral geschikt is voor professionals. Na één jaar zijn er ongeveer 150 titels beschikbaar voor de Microsoft HoloLens.

Microsoft MR en VR strategie

Zowel de software als de hardware voor de HoloLens wordt door Microsoft ontwikkeld, voor Virtual Reality maken ze alleen de software. Windows 10 ondersteunt al VR, en partners zoals HP, Dell, Lenovo, Asus en Acer zullen de hardware maken. Deze VR headsets zullen rond dezelfde prijs liggen als de huidige concurrentie, wellicht iets goedkoper met een richtprijs vanaf 300 dollar.

Op dit moment zijn er nog geen VR headsets op basis van het Microsoft systeem beschikbaar. De Oculus Rift en HTC Vive werken ook op basis van het Windows besturingssysteem, maar hebben nog een eigen softwarematige laag tussen Windows en de VR headset. De nieuwe VR headsets zullen direct in Windows werken.

HoloLens en de concurrentie

Microsoft was er vroeg bij, maar de concurrentie staat niet stil. Magic Leap is bezig met een MR oplossing die naar eigen zeggen verder gaat dan alles wat er nu bestaat, Meta heeft voor duizend dollar een vergelijkbare headset op de markt maar wel iets meer beperkt op dit moment, Google heeft Tango ontwikkeld voor mobiele apparaten en is in 2017 Apple met ARkit van start gegaan.

Vanwege deze concurrentie wordt de volgende beta versie overgeslagen en gaat de ontwikkeling bij Microsoft in stroomversnelling. De nieuwe HPU zal hierbij een belangrijke rol gaan spelen, er zal daarmee minder cloud computing vereist zijn.

Met Zune was Microsoft zijn tijd vooruit op het gebied van MP3 spelers, met de HoloLens is Microsoft wederom een koploper. Blijven ze in de voorhoede, of hebben ze het pad vrijgemaakt voor de concurrentie?

AR App Development

Onze gespecialiseerde HoloLens ontwikkelaars denken graag met u mee als het gaat om de functionaliteiten van de applicatie. We bespreken dan de doelstellingen en de beoogde werking van de HoloLens voor uw personeel. Een developer die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van HoloLens applicaties gaat vervolgens aan de slag met de ontwikkeling van de HoloLens applicatie.

Als de app gereed is, dan kunnen we helpen met de integratie binnen uw bedrijf. Zo kunnen we een demonstratie of workshop geven en de medewerkers laten zien hoe ze de HoloLens kunnen gebruiken. Bovendien kunnen we ook een oplossing bieden om HoloLenzen te kopen of te huren.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op, onze HoloLens ontwikkelaars helpen u graag verder!

Contact

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.