ClickCease

HP Reverb G2 Review

HP Reverb G2 Kopen
VR Expert HP Reverb G2 voorzijde
VR Expert HP Reverb G2 zijkant

De HP Reverb G2 is de opvolger van de originele HP Reverb. De eerste Reverb kreeg veel feedback, zoals zijn slechte inside-out tracking door slechts 2 tracking camera’s of zijn slechte kwaliteit lenzen, wat leidde tot een onbevredigende ervaring. In de nieuwere Reverb G2, heeft HP alle feedback meegenomen en vertrouwt nu op 4 geïntegreerde tracking camera’s en het gebruikt lenzen van Valve. We wilden weten in hoeverre de HP Reverb G2 is verbeterd en hoe hij zich verhoudt tot andere PC VR headsets zoals de HTC Vive Pro 2 of Varjo Aero.

In deze uitgebreide review van de HP Reverb G2 gaan we dieper in op de volgende punten:

 • Voor- en Nadelen
 • Specificaties
 • Wat zit er in de doos
 • Ontwerp en comfort
 • Gebruiksgemak
 • Vermogen en prestaties
 • Weergave
 • Tracking
 • Controllers
 • Prijs
 • Conclusie

Voor- en nadelen van de HP Reverb G2

VoordelenNadelen
Inside out trackingGeen capacitieve vingertracking op controllers
Valve lenzenGeen ingebouwde eyetracking
Ingebouwde luidsprekers Slechts 98 graden gezichtsveld
2160 x 2160 resolutie per oog
4 camera's, die 6DoF tracking bieden
Windows mixed reality
Prijs

Specificaties

De HP Reverb G2 heeft de volgende specificaties:

 • Beeldscherm type: LCD panelen
 • Resolutie: 2160 x 2160 per oog
 • Refresh rate: 90 Hz
 • Gezichtsveld: 98 graden horizontaal
 • Tracking: Inside-out tracking met 4 externe camera’s
 • Gewicht: 498 gram
 • Materiaal: Kunststof, schuim gezicht interface
 • Controllers: 6DoF Windows Mixed Reality controller

Wat zit er in de doos

De HP Reverb G2 wordt geleverd in een slanke zwarte doos. Na het openen van de doos, wordt u begroet door de headset zelf. Hij is verpakt in schuim om hem te beschermen tijdens de verzending.

De volgende items zijn in de doos te vinden:

 • HP Reverb G2 headset
 • Headset kabel (6.0 m)
 • Voedingsadapter
 • 2x 6DoF Windows Mixed Reality controllers
 • Displayport naar mini
 • Displayport adapter
 • Installatie gids

Ontwerp en comfort

De Reverb G2 heeft een slanke vormgeving en is hoofdzakelijk gemaakt van kunststof. De pasvorm kan worden aangepast met klittenband aan de zijkant en bovenkant van het apparaat. De gezichtsbedekking is gemaakt met zachte vulling en voelt comfortabel aan. Hij is ook afneembaar en wordt vastgehouden door magneten. Als de headset toch vies of zweterig wordt, kunt u de vulling gewoon verwijderen en schoonmaken. De gezichtsbedekking zorgt er ook voor dat er geen licht wordt doorgelaten.

Het gewicht van de HP Reverb G2 is 498 gram. Vergeleken met de 717 gram van de Varjo Aero en 850 gram van de HTC Vive Pro 2, is de Reverb G2 veel lichter en daardoor comfortabeler om langere tijd te dragen.

Het is ook mogelijk om de oogafstand (IPD) handmatig aan te passen. Er is een bereik van 60-68mm. Voor de meeste mensen zou dit voldoende moeten zijn om de beeldschermen zo in te stellen dat ze duidelijk genoeg zijn. Op de Varjo Aero en HTC Vive Pro 2 kan de IPD echter worden ingesteld van 57-72mm, waardoor ze geschikt zijn voor een breder scala aan mensen.

Op de HP Reverb G2 zijn er twee speakers aan de zijkant van de hoofdband. Deze kunnen worden ingesteld om naar uw oren te worden gericht. De speakers zitten ongeveer 2 tot 3 cm van uw oren. Dit betekent dat je niet afgesloten bent van je omgeving en nog steeds kunt horen wat er om je heen gebeurt. Ter vergelijking: de HTC Vive Pro 2 heeft een ingebouwde hoofdtelefoon, terwijl de Varjo Aero helemaal geen ingebouwd geluid heeft.

Gebruiksgemak

De Reverb G2 is een Windows Mixed Reality (WMR) headset. Als de laatste update van Windows 10 op je pc is geïnstalleerd, is het WMR-portaal al geïnstalleerd. Toch zal de PC bij het opstarten van het portaal een algemene controle doen van zijn eigen specificaties.

WIndows Mixed Reality

HP raadt een Intel i5/i7 of een AMD Ryzen 5 of hoger aan voor de CPU. Minimaal 8 GB RAM, hoewel 16 GB de voorkeur heeft. Voor de GPU is een GTX 1060 of RX580 voldoende voor halve resolutie. Voor volledige resolutie heb je een GTX 1080, RX5700 of hoger nodig. Verder is een DisplayPort op de GPU en een USB 3.0 poort (type-C) vereist. HP levert een mini-DisplayPort naar DisplayPort-adapter en een USB-C naar USB 3.0-adapter mee.

De installatie is rechttoe rechtaan. Er is een 6 meter lange kabel met een mini-DisplayPort en een USB-C aansluiting aan het ene uiteinde, en de Oculink aansluiting aan het andere uiteinde. De Oculink-aansluiting wordt aangesloten op de Oculink-poort van de headset. De andere twee aansluitingen worden aangesloten op de pc. Aan de DisplayPort- en USB-C-zijde bevindt zich een breakoutbox waarin de voedingsadapter moet worden gestoken.

Na het aansluiten van de kabels herkent het WMR-portaal de headset en wordt de setup gestart. Het aansluiten van de controllers was zo eenvoudig als het twee seconden ingedrukt houden van de Windows-toetsen. Aan het eind van de installatie vraagt het portaal of je de headset staand of zittend wilt gebruiken. In het eerste geval moet je je speelveld selecteren door de headset op het scherm te richten en vervolgens de rand van het speelveld aflopen terwijl je de headset op het PC-scherm richt. Om te gaan zitten hoeft u de headset alleen maar op het beeldscherm te richten en het zal kalibreren.

Hoewel de Reverb G2 een Windows Mixed reality headset is, kan hij in tegenstelling tot zijn voorganger wel gebruikt worden met SteamVR. SteamVR herkent de headset echter niet meteen. Voor een succesvolle integratie moet de WMR-plugin via Steam worden geïnstalleerd. Hierna herkent Steam de headset en zal het ook automatisch de controller setup configureren. Bij het opstarten van bijvoorbeeld Superhot VR of Half Life: Alyx, herkende Steam de benodigde controller setup. Als dit niet het geval is, kun je het Steam-menu openen en een door de community gedeelde controllerconfiguratie laden of er zelf een maken.

HP Reverb G2

Weergave

Toen de HP Reverb G2 werd uitgebracht, was de resolutie van 2160×2160 pixels per oog een van de hoogste op de markt. Sindsdien zijn er echter headsets met nog hogere resoluties uitgebracht. Zo heeft de Vive Pro 2 2448×2448 pixels per oog, terwijl de Varjo Aero zelfs 2880×2720 pixels per oog heeft. Het moet gezegd worden dat de resolutie in de Reverb nog steeds ruim voldoende is in vergelijking met de anderen.

De HP Reverb G2 ondersteunt een verversingssnelheid van 90 Hz, wat zorgt voor een vloeiende weergave van afbeeldingen. Deze verversingsfrequentie wordt ook geboden door de Varjo Aero, terwijl hij in de schaduw staat van de Vive Pro 2, die een verversingsfrequentie van 120 Hz heeft. 90 Hz wordt aanvaard als een meer dan voldoende verversingsfrequentie om een soepele VR-ervaring te garanderen.

Comparison-image_-Varjo-Aero-vs

De lenzen zijn ontworpen door Valve. Deze zijn een grote upgrade in vergelijking met zijn voorganger, de originele Reverb. Deze lenzen beweren een mura-vrije ervaring te bieden, wat betekent dat kleuren en helderheid zijn verbeterd op alle pixels. Je krijgt een helderder en scherper beeld. De originele Reverb had wat problemen met het beeld dat wazig was in de hoeken. Met de Reverb G2 lijkt dit verholpen te zijn. De kleuren van het scherm zijn goed, maar als kleuren je belangrijkste vereiste zijn is de Varjo Aero momenteel de beste, dankzij zijn 1000 mini-schermpjes. In vergelijking met de Vive Pro 2 komt de HP Reverb goed tot zijn recht.

Het gezichtsveld van de HP Reverb G2 is 98 graden horizontaal en vrij gemiddeld in vergelijking met andere headsets. Ter vergelijking, de Vive Pro 2 en de Varjo Aero hebben beide een uitstekend gezichtsveld. De HTC Vive Pro 2 heeft een horizontaal gezichtsveld van 120 graden en de Varjo Aero heeft een gezichtsveld van 115 graden. Een hoog gezichtsveld resulteert in een veel meeslependere VR-ervaring.

Tracking

HP maakt gebruik van 6DoF tracking, geleverd door de twee side-facing en twee front-facing camera’s op de Reverb G2. Dit betekent dat het inside-out tracking ondersteunt zonder het gebruik van basisstations. De Varjo Aero, evenals de HTC Vive Pro 2, gebruiken beide SteamVR controllers en basisstations voor tracking. Stationair gebruik (3DoF) vereist 2 basisstations, terwijl bewegend gebruik (6DoF) 4 basisstations vereist. Met 6DoF kan de gebruiker vrij rondlopen in zijn speelgebied.

VR Expert - 3 DoF vs 6 DoF

Het voordeel van HP’s inside-out tracking is dat er geen externe basisstations hoeven te worden opgezet en u direct in actie kunt komen. De tracking-nauwkeurigheid is echter hoger bij gebruik van basisstations. Echter, voor eenvoudige opstellingen waar verplaatsing vaker nodig is, is de Reverb een geweldige optie.

Een groot gebied waar de HP Reverb G2 het onderspit delft is bij het volgen van de ogen. De Varjo Aero biedt, in vergelijking met HP’s en HTC’s headsets, 200 Hz eyetracking. De eye tracking kan belangrijke informatie verzamelen over de activiteiten van de gebruiker. Dit is zeer nuttig voor training, ervaringsanalyse of marketingdoeleinden. Bovendien maakt de eyetracking foveated rendering mogelijk, wat betekent dat het gebied waar de gebruiker op focust altijd de hoogste resolutie zal bieden.

Controllers

HP heeft de vorm en het gevoel van de controllers verbeterd. Microsoft heeft een referentieontwerp voor WMR-controllers die niet de beste ergonomie hebben. HP heeft de controllers echter anders gemaakt, zodat ze beter in de menselijke hand passen. De controller is compact en licht, wat het gebruik aangenaam maakt.

hp-reverb-g2-controller

De controllers hebben allemaal een triggerknop, een gripknop en een thumbstick. De rechter controller heeft een A- en B-knop. De linker controller heeft een X- en Y-knop. Beide controllers hebben ook een Windows-knop en een menuknop. Bovenop de controller bevindt zich de tracking halo die ongewijzigd blijft. De controllers hebben elk twee AA-batterijen nodig.

Prijs

De HP Reverb G2 kost 577 euro in een bundel met de twee controllers. Zijn concurrenten zijn duurder. De Varjo Aero is momenteel geprijsd op 1990 euro, terwijl de Vive Pro 2 890 euro kost zonder controllers (Vive Pro Controllers kunnen apart worden gekocht voor 220 euro per controller)

HP Reverb G2

Conclusie

HP heeft de kritiek op de eerste Reverb zeker ter harte genomen en heeft met de HP Reverb G2 een veel verbeterde en goed ontworpen PC VR headset gelanceerd. De aanzienlijk verbeterde inside-out tracking en de nieuwe Valve lenzen maken de headset een zeer concurrerend aanbod, vooral vanwege de veel lagere prijs.

Vergeleken met de HTC Vive Pro 2 kan de HP Reverb G2 zeer goed meekomen, met uitzondering van het lage gezichtsveld en de verversingssnelheid. Zoals verwacht, is de Varjo Aero nog steeds superieur aan de Reverb G2, vooral vanwege de eye-tracking mogelijkheden en de hogere kwaliteit schermtechnologie.

Voor ondernemingen die hun eerste stappen willen zetten in de wereld van virtual reality zonder bijna 2000 euro te moeten uitgeven voor de Varjo Aero, is de HP Reverb G2 een zeer goede keuze. Het apparaat heeft zeer goede en volledig toereikende specificaties voor veel use cases. Wilt u verder advies over de keuze van een headset, dan bent u van harte welkom om contact met ons op te nemen via sales@vr-expert.nl.

HP Reverb G2 Kopen
Varjo Aero
VR Expert HTC Vive Pro 2 headset

Specifications

HP Reverb G2

Varjo Aero

HTC Vive Pro 2

Prijs

577 €

1990 €

890 €

Beeldscherm

Dual LCD

Dual Mini LED

Dual LCD

Resolutie

2160×2160 pixels per oog

2880×2720 pixels per oog

2448×2448 pixels per oog

Refresh rate

90 Hz

90 Hz

120 Hz

Gezichtsveld

98 graden horizontaal

115 graden horizontaal

120 graden horizontaal

Gewicht

498 gram

717 gram

850 gram

Tracking

Inside-out tracking met 4 geïntegreerde camera’s

SteamVR tracking (marker gebaseerd) + eye tracking

SteamVR tracking (marker gebaseerd)

 

Aanbevolen reviews

VR Expert - Quest Pro
Product reviews

Meta Quest Pro Review

VR Expert - Quest Pro
Product reviews

Meta Quest Pro Review

VR Expert - Pico 4 Enterprise headset met controllers
Product reviews

Pico 4 Enterprise Review

Discussie

Geef een antwoord

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.