ClickCease

HTC brengt eerste standalone VR headset op de markt

Het is geen geheim dat smartphone fabrikanten magere tijden doormaken. De markt lijkt verzadigd, merken zijn druk op zoek naar de volgende trend op het gebied van mobiele elektronica. De laatste jaren lijkt de opkomende Virtual Reality markt voor smartphone fabrikanten een geschenk uit de hemel, overal verschijnen smartphone houders met VR mogelijkheden. HTC koos juist voor de high-end markt met een volwaardige VR headset, de HTC Vive. Na enkele producten zoals de TP Link om deze headset te verlossen van de kabels tussen headset en PC is er nu eindelijk een VR headset van HTC aangekondigd die niet alleen geheel draadloos werkt, je hebt er ook geen PC meer voor nodig.

Alleen in Japan

Laten we maar direct beginnen met het slechte nieuws; de HTC Link Virtual Reality headset zal alleen in Japan verschijnen als accessoire voor de aanstaande HTC U11. Hoewel er ook een Daydream headset is aangekondigd door HTC is dit een ander product. Blijkbaar maakt deze headset geen gebruik van het smartphone scherm maar van twee panelen met ieder een resolutie van 1080 x 1200 pixels, op een verversing snelheid van 90Hz met een 110 graden kijkhoek. De headset zal uitgebracht worden ter gelegenheid van een Ghost in the Shell VR presentatie.

Andere VR systemen voor smartphones

De Google Cardboard is de meest bekende en meest populaire smartphone houder voor Virtual Reality. Toch zijn er meer producten van smartphone fabrikanten die in meer of mindere mate succesvol zijn gebleken.

Samsung Gear VR

Na Google Cardboard is de Samsung Gear VR de meest verkochte mobiele VR headset. Je hebt er een Samsung smartphone voor nodig in de Galaxy serie, de derde consumenten editie is weer iets verbeterd ten opzichte van de voorgaande versies. Met een directe koppeling tussen smartphone en houder, ventilatoren, een schaal van hard kunststof en een bedieningspaneel biedt de Gear VR een betaalbare introductie in Virtual Reality. Dit komt ook door de Oculus software waar het systeem op werkt, en de accessoires zoals een 360 graden camera en een externe controller.

Google Daydream

Vorig jaar verscheen het Daydream platform van Google, als opvolger van het Cardboard systeem. Dit keer werden er wel minimale eisen gesteld aan de kwaliteit van de smartphone, de eerste maanden kwamen er slechts een handjevol smartphones op de markt met ondersteuning voor Daydream waaronder de Google Pixel serie. De Daydream View headset is gemaakt van textiel en heeft additionele hardware ingebouwd. Je krijgt er standaard wel een controller bijgeleverd wat de mogelijkheden voor apps aanzienlijk vergroot. Tot op heden is het Daydream platform nog geen doorslaand succes gebleken, mede door de matige ondersteuning van toestellen. Onlangs is aangekondigd dat Samsung een nieuw Galaxy toestel gaat uitbrengen dat gecertificeerd is voor Daydream.

LG 360 VR R-100

Hoewel Valve en HTC samen de HTC Vive hebben ontwikkeld zijn ze niet onlosmakelijk met elkaar verbonden. LG is het tweede merk die nu samen met Valve werkt aan een headset die een kopie lijkt te zijn van de populaire Vive headset. Laten we hopen dat het eindresultaat beter uitpakt dan de vorige LG Virtual Reality headset, deze werkt (nauwelijks) op basis van een LG smartphone. De critici waren niet echt te spreken over dit allegaartje van halfbakken ideeën waarvan geen enkel idee goed uit de verf komt. De headset liet bijvoorbeeld te veel licht door, en LG had het aparte idee om de headset via een kabel te verbinden met een losse smartphone. Daardoor waren er (net als bij de nieuwe HTC Vive focus Plus headset) speciale schermen nodig, en er hing altijd een kabel uit de headset om verbinding te maken met de smartphone.

Xiaomi Mi VR

Hoewel dit merk in het westen niet zo bekend is als de voornoemde merken, zijn ze in Azië wel degelijk een grote speler. Net als Google met de Daydream View heeft Xiaomi met de Mi VR Play een smartphone houder van textiel gemaakt, zelfs met een ritssluiting. Het is eigenlijk een eenvoudige Cardboard houder, maar dan met een opvallend hip uiterlijk, en verkrijgbaar in diverse flitsende kleurtjes met opdruk. In maart 2017 kwam er nog een wat luxere variant uit zonder het achtervoegsel “Play”, deze smartphone houder lijkt op een kruising tussen de Gear VR van Samsung en de PSVR van Sony. Ook hebben ze een controller toegevoegd die veel wegheeft van de Daydream controller. De houder heeft geen eigen schermen, maakt gebruik van standaard Cardboard apps en de eigen Xiaomi appstore voor VR applicaties. Deze headset werkt slechts met een beperkte selectie Xiaomi smartphones, net als de Gear VR dus. “Beter goed gejat dan slecht bedacht” blijft het motto van dit bedrijf.

Hoewel HTC met de Vive op dit moment nog steeds de meest complete Virtual Reality ervaring biedt die commercieel verkrijgbaar is, worden mobiele systemen gewoon beter verkocht. HTC heeft aangekondigd een VR headset voor het Daydream platform uit te brengen, in de aanloop kunnen Japanse “Ghost in the Shell” fans alvast gebruik maken van de HTC Link.

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.