ClickCease

HTC Vive Focus 3 Review

VR Expert HTC Vive Focus 3 headset
VR Expert HTC Vive Focus 3 vooraanzicht
VR Expert HTC Vive Focus 3 zijaanzicht

Wij vonden het de juiste tijd om de HTC Vive Focus 3 te reviewen, om te zien of de Taiwanese headset-maker de juiste stappen heeft gezet om zich te vestigen als een van de toonaangevende leveranciers van Enterprise VR-headsets. De HTC Vive Focus 3 heeft een aantal belangrijke upgrades gekregen ten opzichte van zijn voorganger de HTC Vive Focus Plus, zoals meer rekenkracht, een hogere verversingssnelheid en verbeterde tracking-mogelijkheden, waarmee hij op gelijke voet staat met de Oculus Quest 2 en de Pico Neo 3 Pro. De vraag blijft is de HTC Vive Focus 3 in staat om de beste zakelijke VR-headset te zijn?

In deze uitgebreide review van de HTC Vive Focus 3 gaan we dieper in op de volgende punten:

 • Voordelen en nadelen
 • Specificaties
 • Wat zit er in de doos
 • Ontwerp en comfort
 • Gebruiksgemak
 • Vermogen en prestaties
 • Beeldscherm
 • Volgen
 • Geheugen
 • Besturingssysteem
 • Geluid
 • Controllers
 • Streaming
 • Prijs
 • Conclusie

Voor- en nadelen van de HTC Vive Focus 3

VoordelenNadelen
2448x2448 pixels per oogDuur
Qualcomm Snapdragon XR2Hard ventilatorgeluid
Gezichtsveld van 120 gradenScherpstelhoek zeer moeilijk te vinden
Draadloze streaming
Hand-tracking
Inclusief 2 jaar Vive Business garantie en service
Ingebouwd ventilatiesysteem

Specificaties

De HTC Vive Focus 3 heeft de volgende specificaties:

 • Scherm: LCD
 • Vernieuwingsfrequentie: 90 Hz
 • Resolutie: 2448×2448 pixels per oog
 • Gezichtsveld: 120 graden horizontaal
 • CPU: Qualcomm Snapdragon XR2
 • Geheugen: 128 GB ondersteunt tot 2 TB MicroSD
 • RAM: 8 GB
 • Gewicht: 785g
 • Materiaal: Plastic
 • Tracking: Inside-out tracking met 4 geïntegreerde camera’s
 • Besturing: 2x 6DoF bewegingscontrollers

Wat zit er in de doos

De HTC Vive Focus 3 wordt geleverd in een mooi vormgegeven zwarte doos, die zo is ingedeeld dat alles gemakkelijk uit te pakken is. De doos van de HTC Vive Focus 3 is aanzienlijk groter, vergeleken met die van de Pico Neo 3. Op de ene kant van de doos staat een afbeelding waarop te zien is wat er in de doos zit. Als de doos geopend is, staat er een QR code op de zijkant van het deksel, die u naar de tutorial pagina van HTC brengt, die op de website instructies in 12 talen biedt.

De volgende artikelen vindt u in de doos:

 • HTC Vive Focus 3 headset
 • 2x Controllers
 • 2x Lanyards
 • Splitter kabel (alleen voor opladen)
 • AC-adapter
 • Reinigingsdoekje
 • Gidsen en garantieformulieren

Ontwerp en comfort

HTC heeft het ontwerp nogal veranderd ten opzichte van de voorganger. Terwijl de Vive Focus Plus in het wit ontworpen was, komt de Vive Focus 3 nu in een elegant zwart. Bovendien had de Focus Plus slechts twee ingebouwde camera’s aan de voorkant, terwijl de Focus 3 vier geïntegreerde camera’s heeft, 2 aan de bovenkant en twee aan de onderkant van de headset.

Verder is de hoofdband van het toestel veranderd. Het vorige model had een 3-delige hoofdband, die nu vervangen is door een natuurlijker hoofdbandsysteem op de HTC Vive Focus 3. Een soortgelijk systeem is bijvoorbeeld ook te zien bij de Pico Neo 3 Pro.

VR Expert HTC Vive Focus 3 vooraanzicht
VR Expert HTC Vive Focus Plus voorzijde

HTC heeft goed nagedacht over hoe het gewicht verdeeld moet worden tussen de headset zelf en de batterij. Bij de Focus 3 zit de batterij achter in de headset, zodat niet al het gewicht op de voorkant van het gezicht drukt. De batterij bevindt zich achter het kussentje van de hoofdband.

De hoofdband is ook gemakkelijk te verstellen met de instelknop, die zich aan de achterkant van de hoofdtelefoon bevindt. Hij kan ook snel versteld worden met de knop onder de draaiknop, zodra de knop ingedrukt is kan de headset vrij versteld worden zonder aan de draaiknop te draaien. 

De band van de HTC Vive Focus 3 is zo ontworpen dat de headset zelfs na meer dan 1 uur gebruik nog comfortabel op het hoofd van de gebruiker zit, in tegenstelling tot de Oculus Quest 2 die na ongeveer 30 min gebruik niet meer comfortabel te dragen is. De HTC Vive Focus 3 is ook gemaakt van een materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is, en daarom is hij gemakkelijk hygiënisch te gebruiken door meerdere mensen. 

VR Expert HTC Vive Focus 3 zijaanzicht

De interpupilaire afstand (IPD) kan ingesteld worden tussen 57 en 72 millimeter om de scherpte van het beeld te vergroten. Het aanpassen van de IPD kan helpen bij bewegingsziekte en het lezen van tekst om de ervaring van de headset te verbeteren. Indien nodig kan een afstandshouder tussen het hoofdband en de hoofdtelefoon geplaatst worden als de gebruiker een bril draagt, dit kan gemakkelijk gedaan worden door het hoofdband gewoon van de magneten af te trekken.

Gebruiksgemak

Wanneer u de HTC Vive Focus 3 voor de eerste keer aan wilt zetten, kan het een beetje verwarrend zijn dat de aan/uit-knop achter op de hoofdband zit, waar ook de batterij van het toestel zit. Maar als u dat eenmaal doorhebt, hoeft het geen probleem meer te zijn.

Net als de Pico Neo 3 kan ook de HTC Vive Focus 3 geconfigureerd worden zonder een account aan te maken, wat een groot voordeel is als u kijkt naar de Oculus Quest 2, waarvoor een Facebook account nodig is om het apparaat te kunnen gebruiken. Het is wel belangrijk dat als de gebruiker een app wil kopen uit de Vive Business AppStore, er een HTC account aangemaakt moet worden.

VR Expert - VIVE Boundary

Het opzetten van het grenssysteem is heel gemakkelijk. Bij het opzetten van de grens kunt u kiezen tussen een stationaire zit/sta-opstelling of op de grond tekenen voor een speelruimte op kamerschaal.

Vermogen en Prestaties

De HTC Vive Focus 3 maakt gebruik van de krachtige Qualcomm Snapdragon XR2, wat een upgrade is van de Snapdragon 835 die in de Vive Focus Plus ingebouwd is. De nieuwere chipset zorgt voor veel betere prestaties. De Oculus Quest 2 en de Pico Neo 3 hebben beide dezelfde processor ingebouwd en leveren dus vergelijkbare prestaties als de Vive Focus 3. Samen met de verhoogde verversingssnelheid van 75 naar 90 Hz ziet de inhoud op de HTC Vive Focus 3 er nog vloeiender en realistischer uit.

Beeldscherm van de HTC Vive Focus 3

De HTC Vive Focus 3 heeft een 5K LCD Scherm dat een resolutie biedt van 2448 x 2448 pixels per oog. Dankzij het 90 Hz LCD Scherm en zijn gezichtsveld van 120° is het scherm zeer scherp en zeer vloeiend. De HTC Vive Focus 3 heeft ook een duidelijke voorsprong wat betreft gezichtsveld, vergeleken met de 98° en 97° van respectievelijk de Pico Neo 3 en de Oculus Quest 2. Het brede gezichtsveld en de verversingssnelheid van 90 Hz van de HTC Vive Focus 3 maken de ervaring nog realistischer en meeslepender.

VIVE-Focus3-Lenses-1024x488

De verversingssnelheid bepaalt hoe vaak de headset het beeld ververst. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender het beeld loopt, wat een betere ervaring voor de gebruiker geeft en bewegingsziekte voorkomt. 90 Hz is de algemeen aanvaarde norm voor een bevredigende verversingssnelheid voor standalone toestellen. Het moet echter gezegd worden dat de Oculus Quest 2 120 Hz kan en dat de Pico Neo 3 een bètaversie heeft die 120 Hz gebruik mogelijk maakt.

 

 

HTC Vive Focus 3

Oculus Quest 2

Pico Neo 3

Resolutie

2448×2448 per oog

1832×1920 per oog

1832×1920 per oog

Refresh rate

90 Hz

90 Hz

90 Hz

Field of view

120 graden horizontaal

97 graden horizontaal

98 graden horizontaal

Tracking

De HTC Vive Focus 3 is een 6DoF (Degrees of Freedom) headset die gebruik maakt van inside-out tracking met 4 geïntegreerde camera’s. Hierdoor krijgt de gebruiker de volledige VR-ervaring zonder dat er externe sensoren en kabels nodig zijn. Met de HTC Vive Focus 3 is het ook mogelijk om de headset te besturen via hand-tracking die in de headset is ingebouwd. Dit was oorspronkelijk niet beschikbaar op de headset bij de lancering, maar werd toegevoegd in een update tegen het einde van 2021.

Hand tracking is een functie die ook beschikbaar is op de Oculus Quest 2. Bij de Pico Neo 3 is hand tracking echter niet beschikbaar. Het moet gezegd worden dat de Oculus Quest 2 nog steeds de leider blijft op het gebied van hand tracking van de 3 genoemde apparaten, maar HTC zal naar verwachting de mogelijkheden op de Vive Focus 3 blijven verbeteren.

VR Expert - HTC Vive Focus 3 Use

Er is een verbetering opgetreden in de algemeenheid van het volgen van het toestel, als we terugkijken naar het vorige model. De HTC Vive Focus Plus heeft slechts 2 camera’s, vergeleken met de 4 camera’s van de HTC Vive Focus 3. De 4 camera’s zijn allereerst beter door het loutere feit dat het er 4 zijn in plaats van 2, en bovendien zijn het modernere camera’s en zijn ze gelijkmatiger over het nieuwe toestel geplaatst. Hierdoor kan de tracking een groter gebied bestrijken en meer nauwkeurigheid geven, omdat 4 camera’s de controller volgen, wat 4 datapunten geeft in plaats van 2.

Geheugen

De opslagruimte in de headset is 128 GB, die uitgebreid kan worden door een MicroSD-kaart in de headset te steken. Met de MicroSD kunt u ook snel gegevens van headset naar headset verplaatsen. Dit is iets wat zijn concurrenten niet hebben. Het moet wel gezegd worden dat de 128 GB veel lager is dan de standaard 256 GB die op de Pico Neo 3 Pro te vinden is.

De HTC Vive Focus 3 heeft 8 GB RAM (het kortetermijngeheugen van de computer) om snel en efficiënt door alle apps te kunnen gaan.

Besturingssysteem

Net als zijn voorganger draait de HTC Vive Focus 3 op een Android besturingssysteem. Daardoor kan de headset door ontwikkelaars gemakkelijk worden aangepast voor specifieke toepassingen. Hetzelfde besturingssysteem is ook te vinden op de Oculus Quest 2 en de Pico Neo 3.

Het grote voordeel van de HTC Vive Focus 3 en Pico Neo 3 ten opzichte van de Oculus Quest 2 is dat de Quest 2 vereist dat u zich aanmeldt met een Facebook account om de headset te kunnen gebruiken. Vooral voor zakelijke klanten is dit een groot nadeel.

Geluid

De HTC Vive Focus 3 wordt geleverd met twee ingebouwde stereoluidsprekers. Deze zijn in staat om de gebruiker een 3D geluidservaring te geven. Vergeleken met de Pico Neo 3 Pro en de Oculus Quest 2 heeft de Vive Focus 3 een veel beter geluid, en geeft dus een realistischer en meeslepender geluidservaring.

Naast de luidsprekers beschikt de HTC Vive Focus 3 over een 3,5 mm audio-aansluiting, zodat de headset versterkt kan worden met verschillende koptelefoons. De headset beschikt ook over Bluetooth 5.0 ondersteuning, zodat externe headsets en luidsprekers gemakkelijk draadloos aangesloten kunnen worden. Deze functies vindt u ook op de Neo 3 en Quest 2.

Controllers

De HTC Vive Focus 3 heeft ook een aanzienlijke upgrade gezien van zijn controllers in vergelijking met de HTC Vive Focus Plus. De controllers zijn gegaan voor een soortgelijke lay-out als die van de Oculus Quest 2, maar de controllers van de Quest 2 zijn iets kleiner en compacter.

VR Expert HTC Vive Focus 3 controllers

De nieuwe Vive Focus 3 controllers hebben een ronde handgreep met slechts 2 knoppen, veel minder dan de 4 die op de voorganger te vinden waren, en vergelijkbaar met die op de Meta Quest 2. De nieuwe controller ligt veel prettiger in de handen in vergelijking met zijn voorganger. De headset-maker heeft weer gekozen voor een cirkelvormig halo-ontwerp op de bovenkant van de controller. De straal van de halo van de nieuwe controller is veel groter dan de halo van zijn voorganger, maar voelt ook kwetsbaarder aan. De controller is ook bijna identiek aan de Quest 2 en de Pico Neo 3 en komt met een joystick, 2 actieknoppen en een home-knop.

De nieuwe controllers hebben nu ook interne batterijen gekregen, zodat de gebruiker de batterijen niet hoeft te vervangen, maar ze alleen maar hoeft op te laden met de bijgeleverde USB-C kabel. De controllers kunnen tot 15 uur meegaan, wat erg handig kan zijn voor beurzen of werkomgevingen.

Streaming

De HTC Vive Focus 3 heeft ook een streamingfunctie ingebouwd om de VR-ervaring zonder kabel te verbeteren met PC VR-spellen en -toepassingen. De draadloze streaming-functie maakt het ook mogelijk om een groter speelgebied te gebruiken bij het gebruik van PC VR-toepassingen, omdat er geen beperking is door kabellengte. De software die voor de PC gebruikt kan worden, is te vinden op de VIVE website.

Het is ook mogelijk om via de kabel te streamen met dezelfde software. De VIVE business streaming kabel wordt gebruikt voor een stabielere ervaring als het gaat om het streamen van PC VR spellen en toepassingen. 

Door inhoud via een VR PC te streamen, is het mogelijk om SteamVR inhoud op de HTC Vive Focus 3 te spelen. Voor het streamen via de PC is echter een zeer krachtige computer nodig. Computers met onvoldoende rekenkracht kunnen alleen inhoud weergeven met vertragingen en stotteringen, wat de VR-ervaring onplezierig maakt.

Prijs

De prijs van de HTC Vive Focus 3 is momenteel 1.249 euro, terwijl zijn voorganger, de Focus Plus, slechts 804 euro kost. Ter vergelijking: De Oculus Quest 2 is verkrijgbaar in twee varianten. Met 128 GB opslag kost de VR-headset van Facebook 349 euro, en met 256 GB is het apparaat verkrijgbaar voor 449 euro.

Aan de andere kant is de Pico Neo 3 Pro, die soortgelijke functies heeft als de Oculus Quest 2 maar geen Facebook login vereist, ook aanzienlijk goedkoper dan de HTC Vive Focus 3, namelijk 599 euro. Het belangrijkste verschil is de 2 jaar Vive Business Warranty Service die bij de Vive Focus 3 is inbegrepen, en die veel voordelen voor bedrijven biedt.

VR Expert - HTC Vive Focus 3 Hero

Conclusie

In de review van de HTC Vive Focus 3 kunnen we toch concluderen dat ze weer een uitstekend enterprise VR product hebben afgeleverd. De nieuwste HTC headset scoort niet alleen met prestaties en comfort, maar biedt gebruikers ook andere praktische functies, zoals hand tracking en WiFi streaming.

In vergelijking met een van zijn grootste concurrenten, de Oculus Quest 2, houdt de HTC Vive Focus 3 zich meer dan staande, want HTC’s toestel heeft één groot voordeel ten opzichte van Facebook’s VR-headset. Hij is voor iedereen toegankelijk, zonder dat u een Facebook-account nodig hebt om het toestel te gebruiken. U hebt echter nog wel een Vive-account voor uw bedrijf nodig om het toestel te kunnen gebruiken.

Concluderend, als u op zoek bent naar een apparaat en een volledige bedrijfssuite van oplossingen nodig hebt waar een prijskaartje aan hangt, dan is de Focus 3 de headset die het meest geschikt is voor uw bedrijf. Als u echter een headset zoekt en de extra garantie en Enterprise Suite niet nodig hebt, dan is de Pico Neo 3 Pro het apparaat voor u.

VR Expert HTC Vive Focus 3 headset
VR Expert Oculus Quest 2
VR Expert Pico Neo 3 headset only
 

HTC Vive Focus 3

Oculus Quest 2

Pico Neo 3

Prijs

1249 €

349/449 €

599 €

Weergave

LCD

LCD

LCD

Resolutie

2448×2448 per oog

1832×1920 per oog

1832×1920 per oog

Refresh rate

90 Hz

120 Hz

90 Hz

Field of view

120 graden horizontaal

97 graden horizontaal

98 graden horizontaal

Processor

Qualcomm Snapdragon XR2

Qualcomm Snapdragon XR2

Qualcomm Snapdragon XR2

Tracking

Inside-out tracking met 4 geïntegreerde camera’s + handtracking

Inside-out tracking met 4 geïntegreerde camera’s + handtracking

Binnenstebuiten volgen met 4 geïntegreerde camera’s

Gewicht

785 grammen

503 grammen

620 grammen

Aanbevolen reviews

VR Expert - Pico 4 Enterprise headset met controllers
Product reviews

Pico 4 Enterprise Review

VR Expert - Pico 4 Front
Product reviews

Pico 4 Review

Hololens 2 Kopen
Product reviews

Microsoft HoloLens 2 Review

Discussie

Geef een antwoord

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.