HTC Vive daalt ook in prijs

De HTC Vive was na de Oculus Rift de tweede Virtual Reality headset voor de consument. Het is wel een behoorlijk duur headset, zelfs wanneer je de zware gaming PC niet meetelt. Vive is na de Rift ook weer de tweede VR headset die flink afgeprijsd wordt met tweehonderd euro minder dan voorheen. Wanneer je twijfelt over een Virtual Reality headset is dit wellicht het moment om een beslissing te nemen, of kun je beter nog even wachten?

 

HTC Vive daalt in prijs na Oculus Rift

Het is geen geheim dat de Oculus Rift geen verkoopsucces is gebleken. In maart 2017, ongeveer een jaar na introductie, werd de eerste prijsverlaging doorgevoerd, ook de Oculus Touch controllers gingen flink in prijs omlaag. In juli daalde de prijs nog een keer. Volgens Jason Rubin van Oculus lag het niet aan de verkoopcijfers, maar ze wilde wachten tot er voldoende software beschikbaar was om het grote publiek aan te spreken.

 

Daarnaast is de technologie ook alweer een jaartje ouder waardoor de componenten waarschijnlijk goedkoper zijn om te produceren. De Vive van HTC is niet eerder in prijs verlaagd, daarom komt de plotselinge daling een beetje onverwacht. Of toch niet helemaal, want de VR sector ligt niet stil, en de concurrentie komt van alle kanten. Dat de HTC Vive daalt in de prijs is derhalve niet heel bijzonder.

Waar Oculus zich vooral richt op de westerse markt begon HTC al snel met de verkoop in Azië. Met name China is een markt die ontzettend snel groeit, en de infrastructuur leent zich goed voor VR. Zo zijn er enorm veel internetcafés in China, wat een goede locatie is voor een Virtual Reality systeem om even een leuke game te spelen. Toch lopen de verkopen ook in China terug, in het tweede kwartaal van 2017 verkocht HTC 6% minder, een totaal van 14.000 headsets.

Daarmee verloren ze de eerste plaats, die nu wordt ingenomen door Deepoon VR. In dezelfde periode verkochten zij juist 30% meer headsets met een totaal van 18.000 stuks. Dat zijn overigens nog geen enorme aantallen, maar voor een bedrijf dat buiten China compleet onbekend is mag het toch een flinke prestatie genoemd worden. De PSVR van Sony staat op de derde plaats met 9000 exemplaren, voor deze headset heb je wel een PS4 spelcomputer nodig. Ze delen de derde positie met Pico, nog een Chinees bedrijf dat onlangs een nieuwe VR headset heeft uitgebracht.

Als laatste is er 3Glasses, nog een naam waar je buiten China niets over hoort. De kleinere merken zijn samen goed voor 28% van de markt in Virtual Reality brillen. De Oculus Rift wordt niet in China verkocht.

Oculus Connect presented bij Mark Zuckerberg
Facebook CEO Mark Zuckerberg introduces the new Oculus Quest as he delivers the opening keynote at the Facebook F8 Conference at McEnery Convention Center in San Jose, California on April 30, 2019. – Got a crush on another Facebook user? The social network will help you connect, as part of a revamp unveiled Tuesday that aims to foster real-world relationships and make the platform a more intimate place for small groups of friends. (Photo by Amy Osborne / AFP) (Photo credit should read AMY OSBORNE/AFP/Getty Images)

Waarom wordt de HTC Vive daalt in prijs

 

Technologie heeft een beperkte houdbaarheid, en voor de opkomende VR markt geldt dat dubbel. Naast de concurrentie uit China heeft HTC ook al een draadloze VR headset ontwikkeld. 

Hierbij wordt er in China en ander distributiemodel van de software toegepast, de hardware zal in beide gebieden hetzelfde zijn. Hoewel HTC de nieuwe VR headset niet bestempeld als vervanging van de huidige Vive, zal een draadloos model toch een grotere doelgroep aanspreken. Daarnaast heeft Microsoft standaard ondersteuning voor VR headsets ingebouwd, fabrikanten als

 Asus Acer hebben de eerste VR headsets voor pakweg driehonderd euro al voor ontwikkelaars beschikbaar gesteld.

Sony PSVR doet het goed…toch?

Terwijl Angela Merkel speelt met de nieuwe versie van Farming Simulator op de Duitse Gamescom 2017 (dat is geen grap, de Nintendo Switch Editie om precies te zijn), vertelt Jim Ryan van Sony Europa dat het erg goed loopt met de PSVR, de Virtual Reality headset voor de PlayStation. Er zijn ondertussen al één miljoen exemplaren verkocht, de verkoop van spellen als Farpoint en Resident Evil 7 VR loopt ook goed. Hij gaf aan dat deze ontwikkeling doorgaat, en dat er bij de Paris Games Week nieuwe titels zullen verschijnen.

Toch is Sony bij uitstek een merk dat hun eigen accessoires snel kan vergeten, laten we hopen dat ze de daad bij het woord voegen.

Echte VR ervaring

De HTC Vive was de eerste VR headset met complete bewegingsvrijheid in zes richtingen en met speciale VR controllers. Een jaar later is er veel meer concurrentie, van nieuwe merken uit China, en gevestigde namen die Windows VR headsets ontwikkelen. HTC was een pionier op het gebied van hoge kwaliteit Virtual Reality, laten we hopen dat de prijsverlaging niet betekent dat ze nu al in de problemen zijn geraakt. Ben je niet bereid om een HTC Vive te kopen? Kies er dan eens voor om een echte VR ervaring op te doen door een HTC Vive te huren of een workshop voor de HTC Vive te volgen!

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.