ClickCease

HTC Vive Pro 2 Full Kit Review

 • apr 30, 2022
 • 10 minuten
VR Expert HTC Vive Pro 2 headset
VR Expert HTC Vive Pro 2 vooraanzicht
VR Expert HTC Vive Pro 2 zijaankant

Het leek ons een goed idee om de HTC Vive Pro 2 Full Kit eens nader te bekijken, en te zien hoe hij zich verhoudt tot andere PC VR headsets. In vergelijking met de eerste Vive Pro heeft de Vive Pro 2 enkele belangrijke upgrades gekregen. Naast de sterk verbeterde resolutie van 2448×2448 pixels per oog, heeft de headset ook een verversingssnelheid van 120 Hz en een gezichtsveld van 120° gekregen.

In deze uitgebreide review van de HTC Vive Pro 2 Full Kit gaan we dieper in op de volgende punten:

 • Voordelen en Nadelen
 • Specificaties
 • Wat zit er in de doos
 • Ontwerp en comfort
 • Gebruiksgemak
 • Weergave
 • Volgen
 • Controllers
 • Prijs
 • Conclusie

Voor- en nadelen van de HTC Vive Pro 2

VoordelenNadelen
Hoge beeldresolutie (5K)Hoge prijs
Breed gezichtsveld van 120°Zwaar
Refresh rate van 120 HzControllers niet up to date
Geïntegreerde luidsprekers met hi-res audio
Comfortabel en ergonomisch ontwerp
Controllers en basisstations inbegrepen

HTC Vive Pro 2 specificaties

De Vive Pro 2 heeft de volgende specificaties:

 • Beeldscherm: 2x LCD-panelen
 • Vernieuwingsfrequentie: 120 Hz 
 • Resolutie: 2448 x 2448 pixels per oog 
 • Gezichtsveld: Tot 120 graden horizontaal 
 • Gewicht: 850 gram
 • Materiaal: Kunststof
 • Tracking: SteamVR Tracking 2.0 (op basis van markers)
 • Audio: Hi-Res gecertificeerde hoofdtelefoon

Wat zit er in de doos

De HTC Vive Pro 2 wordt geleverd in een mooi vormgegeven zwarte doos. De verpakkingen van HTC zijn altijd zeer overzichtelijk en logisch, zodat u meteen in de juiste volgorde kunt beginnen met het opzetten van de headset.

De volgende artikelen vindt u in de Vive Pro 2 Full Kit:

 • HTC Vive Pro 2 headset
 • 2x Controller (2018)
 • Alles-in-één kabel
 • Oortelefoonaansluiting x 2
 • Verbindingsdoos (2.0)
 • USB 3.0 kabel
 • DisplayPort kabel
 • Mini DP naar DP adapter
 • Link box voedingsadapter
 • 2x Micro-USB kabel
 • 2x Voedingsadapter
 • 2x Basisstation 2.0
 • 2x Voedingsadapter basisstation
 • Montageset
 • Lensreinigingsdoekje
 • Documentatie (Handleiding, Garantiedocumentatie, Gidsen)
htc-vive-pro-2-full-kit

Ontwerp en comfort

Als u naar de HTC Vive Pro 2 kijkt, zou u hem gemakkelijk kunnen verwarren met de eerste versie, de Vive Pro. Het ontwerp is nauwelijks veranderd, alleen de kleur is van donkerblauw in zwart veranderd. Voor de rest vertrouwt HTC bij de Vive Pro 2 weer op de geïntegreerde hoofdtelefoon en de ergonomische hoofdband, die door zijn gebogen vorm voor een zeer evenwichtige en comfortabele draagervaring moet zorgen.

HTC Vive Pro Kopen
VR Expert HTC Vive Pro 2 vooraanzicht

Dit werkt echter maar tot op zekere hoogte, want de hoofdtelefoon is met zijn 850 gram erg zwaar en is daarom op den duur nog steeds oncomfortabel om te dragen. Ter vergelijking: de HP Reverb G2 weegt slechts 498 gram en de Varjo Aero 717 gram.

Net als de eerste Vive Pro heeft ook de Vive Pro 2 een geïntegreerde on-ear hoofdtelefoon, die aan de hoofdband van de hoofdtelefoon bevestigd is. Deze bieden Hi-Res gecertificeerd geluid en zorgen ervoor dat de ervaring niet alleen visueel, maar ook auditief realistisch en meeslepend aanvoelt. De hoofdtelefoons kunnen afzonderlijk worden ingesteld, zodat u voor elk oor de optimale hoogte kunt instellen. Deze hoofdtelefoonopstelling ziet u ook op de HP Reverb G2, terwijl de Varjo Aero zonder geïntegreerd geluid wordt geleverd.

VR Expert HTC Vive Pro 2 Full Kit

Om het dragen van de HTC Vive Pro 2 zo comfortabel mogelijk te maken voor uw ogen, heeft de headset een handmatige IPD (interpupillary distance) schuifknop. Hij kan ingesteld worden tussen 57 en 72 mm, dus er is voor zowat iedereen wel een geschikte instelling. Dit is hetzelfde IPD bereik als op de Varjo Aero, maar de HP Reverb kan alleen ingesteld worden tussen 60 en 68 mm.

Gebruiksgemak

Zodra u de doos van de HTC Vive Pro 2 Full Kit opent, vindt u meteen een handleiding die u helpt bij de eerste installatie van het toestel. Bovendien zijn de onderdelen van de Full Kit in de verpakking verdeeld over 5 genummerde vakjes. Dit zorgt ervoor dat de handleiding u stap-voor-stap door de eerste installatie van de hoofdtelefoon en de accessoires leidt. 

Wel moet gezegd worden dat de eerste installatie een aantal stappen in beslag neemt, vanwege de outside-in tracking en het instellen van de basisstations. Op dezelfde manier maakt de Varjo Aero gebruik van tracking via basisstations. Anders is het daarentegen met de HP Reverb G2, die inside-out tracking gebruikt. Hierdoor hoeft u geen basisstations op te zetten en te gebruiken, waardoor de Reverb G2 sneller op te zetten is.

VR Expert - Base station

Met de Vive Pro 2 heeft u toegang tot HTC’s eigen VR app store, Viveport, en tot de volledige SteamVR content, waardoor het apparaat even geschikt is voor ondernemingen als voor consumenten.

Een krachtige computer is vereist om de Vive Pro 2 te gebruiken. HTC raadt minimaal een Intel Core i5-4590 of AMD Ryzen 1500 aan als processor, terwijl de grafische kaart minimaal de NVIDIA GeForce GTX 1060 of AMD Radeon RX 480 moet hebben. Bovendien is ten minste 8 GB RAM en Windows 10 of 11 als besturingssysteem vereist.

Beeldscherm van de HTC Vive Pro 2

Het 5K dual LCD van de HTC Vive Pro 2 is een van de belangrijkste kenmerken van deze headset. Met 2448×2448 pixels per oog is het display van de Vive Pro 2 een van de scherpste displays op de markt. Daardoor ziet inhoud er kraakhelder uit, wat de ervaring nog meeslepender en realistischer maakt. Ter vergelijking: de HP Reverb G2 heeft slechts 2160×2160 pixels per oog, terwijl de Varjo Aero zelfs met een ongelooflijke 2880×2720 pixels per oog komt.

HTC VR Headset-Pro 2-a3

HTC blijft echter zowel de concurrentie van Varjo als die van HP voor als het gaat om de vernieuwingsfrequentie van het scherm. De Vive Pro 2 speelt inhoud af met 120 Hz, terwijl de Aero en de Reverb G2 slechts 90 Hz bieden. Daardoor ziet de inhoud er nog vloeiender uit en is het prettiger om naar te kijken, wat de ervaring comfortabeler maakt en bewegingsziekte helpt voorkomen.

De Vive Pro 2 heeft ook een voorsprong wat betreft de grootte van het gezichtsveld. Met 120 graden horizontaal is hij iets beter dan de 115 graden van de Varjo Aero. De HP Reverb G2, daarentegen, heeft slechts een gezichtsveld van 98 graden horizontaal. Hoe groter het gezichtsveld, hoe meer van het scherm de gebruiker ziet, en hoe meeslepender en realistischer de VR-ervaring wordt.

Een nadeel van het scherm van de Vive Pro 2 is echter dat het snel behoorlijk warm wordt, waardoor de lenzen in de headset gemakkelijk beslaan en de kijkervaring minder aangenaam wordt.

 

HTC Vive Pro 2

HP Reverb G2

Varjo Aero

Resolutie

2448×2448 pixels per oog

2160×2160 pixels per oog

2880×2720 pixels per oog

Refresh rate

120 Hz

90 Hz

90 Hz

FoV

120 graden horizontaal

98 graden horizontaal

115 graden horizontaal

Tracking

Bij de Vive Pro 2 gebruikt HTC marker-gebaseerde 6-DoF outside-in tracking met behulp van basisstations. Dit betekent dat de basisstations vóór gebruik moeten worden ingesteld. Dat kan een bijzonder gedoe zijn voor bedrijven die gebruikers snel en gemakkelijk in een VR-ervaring willen onderdompelen. De Varjo Aero werkt ook met tracking via basisstations.

VR Expert Vive Pro 2 action

HP doet het echter anders met de Reverb G2, die gebruik maakt van inside-out tracking met geïntegreerde camera’s. Het voordeel van inside-out tracking is dat er geen externe basisstations opgezet hoeven te worden en dat u sneller aan de slag kunt. Dat is een groot voordeel, vooral voor ondernemingen, om de instapdrempel in VR zo laag mogelijk te houden.

Een eigenschap die de Varjo Aero als enige headset in deze vergelijking heeft, is eye tracking. Deze 200 Hz eyetracking maakt het mogelijk om gegevens en informatie over het gebruik en de activiteiten van de gebruiker van de VR-headset te volgen. Dit kan zeer nuttig zijn, vooral voor opleiding, ervaringsanalyse of marketingdoeleinden.

Controllers

De controllers die in de HTC Vive Pro 2 Full Kit zitten zijn nog steeds dezelfde Vive controllers als die van de voorganger, en ze zijn een van de minpunten van de nieuwste Vive Pro headset. Zo zit er nog steeds geen duimstick op de controller, in plaats daarvan is er het trackpad om je te verplaatsen, en ook de lompe vingerknoppen lijken niet meer van deze tijd.

HTC Vive Pro controllers blauw Kopen

Daarentegen zijn de controllers van de HP Reverb G2 heel anders. Ze liggen heel goed in de hand en zijn zowel compact als licht, waardoor ze heel comfortabel en intuïtief te gebruiken zijn. Wij hadden graag een soortgelijke controllervorm gezien voor de Vive Pro 2.

Prijs van de HTC Vive Pro 2

Momenteel is de prijs voor de HTC Vive Pro 2 Full Kit 1395 euro. Als u alleen de headset wilt kopen zonder de accessoires die in de Full Kit zitten, dan kan dat voor 890 euro. Ter vergelijking, de HP Reverb G2 kost slechts 577 euro, en is daarmee een headset met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. De Varjo Aero is met 1990 euro de duurste VR-headset in deze drievoudige vergelijking.

Vive_Pro_2_met_Logo

Conclusie

De HTC Vive Pro 2 heeft een van de beste beeldschermen op de VR-markt. 2448×2448 pixels per oog, in combinatie met een verversingssnelheid van 120 Hz en een gezichtsveld van 120° doen de meeste andere headsets er oud uitzien. Het feit dat u met de Vive Pro 2 toegang hebt tot Viveport en SteamVR, maakt hem aantrekkelijk voor zowel gamers als ondernemingen.

Toch heeft de headset een paar nadelen die vooral voor zakelijke klanten aanzienlijk zijn. Door het gebruik van de basisstations moet u een paar stappen meer zetten om met de VR-ervaring aan de slag te gaan dan bijvoorbeeld in vergelijking met de HP Reverb G2. Verder is het onbegrijpelijk dat HTC blijft vertrouwen op de verouderde controllers, die onintuïtief aanvoelen. 

Toch is de HTC Vive Pro 2 een uitstekend VR-apparaat, vanwege de uitzonderlijke specs die hierboven genoemd zijn. Voor bedrijven die echter niet bijna 1400 euro willen uitgeven om hun eerste stappen in de VR-wereld te zetten, is de HP Reverb G2 de betere keuze, vanwege zijn betere prijs-prestatieverhouding. 

Afhankelijk van uw gebruikssituatie kan de ene of de andere headset beter geschikt zijn. Laat u door ons adviseren en neem contact met ons op via sales@vr-expert.nl 

VR Expert HTC Vive Pro 2 headset
HP Reverb G2 Kopen
Varjo Aero

Specificaties

HTC Vive Pro 2 Full Kit

HP Reverb G2

Varjo Aero

Prijs

1395 €

577 €

1990 €

Scherm

Dual LCD

Dual LCD

Dual Mini LED LCD

Resolutie

2448×2448 pixels per oog

2160×2160 pixels per oog

2880×2720 pixels per oog

Refresh rate

120 Hz

90 Hz

90 Hz

FoV

120 graden horizontaal

98 graden horizontaal

115 graden horizontaal

Gewicht

850 gram

498 gram

717 gram

Tracking

SteamVR tracking (marker based)

Inside-out tracking met 4 geïntegreerde camera’s

SteamVR tracking (marker gebaseerd) + eye tracking

Aanbevolen artikelen

Discussion

Geef een antwoord

Je bent nu op de zakelijke Nederlandse site
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.