ClickCease

Kodak SP360 360 Graden Camera

Er zijn veel actiecamera’s op de markt, GoPro is daarbij de koploper en Sony is de laatste tijd ook erg populair aan het worden. Maar ze missen allemaal één feature;  360 graden opnames. Kodak is de eerste actiecamera met een 360 graden panorama beeld waarmee je spectaculaire opnames kunt maken. Wij kregen de kans de Kodak SP360 te testen en uiteraard waren wij zeer benieuwd naar de panorama functionaliteit.

Technische Specificaties

De SP360 heeft een 16MP MOS beeldchip, een 214 graden lens met fixed focus en is standaard bestand tegen zand en spatwater. Je kunt de camera bedienen via een eenvoudig LCD display of een koppeling maken met een smartphone of tablet via de ingebouwde Wifi zender waarmee je het beeld realtime kunt zien en de camera van afstand kunt bedienen.

Je hebt een microSD kaart nodig om de opnames op te slaan, die wordt niet meegeleverd en er is geen geheugen on-board. De accu is verwisselbaar en je kunt de camera naast Wifi ook via een micro USB aansluiting koppelen aan je PC. Dankzij de micro HDMI aansluiting kun je ook direct op je televisie de beelden terugkijken.

Voor de avonturier is het belangrijk om te weten dat de behuizing bestand is tegen vallen tot maximaal twee meter hoogte, spatwaterdicht is (waterdicht met de speciale behuizing) en temperaturen tot -10 graden Celsius aankan.Kodak SP360

Het aantal accessoires dat wordt meegeleverd in de uitgebreide editie is behoorlijk indrukwekkend; een sportbehuizing en onderwaterbehuizing, diverse mounts voor helmen, zuignappen, koppelstukken en stickers, het enige wat ontbreekt is een selfie stick.

We hebben de camera los gebruikt, met een statief en op een fiets en brommer. We hebben de onderwaterbehuizing nog niet kunnen testen, deze behuizing heeft wel extra knoppen om de bediening makkelijker te maken. Het is overigens jammer dat de camera bij aanzetten altijd standaard als Wifi netwerk start, er is geen snelstart mogelijk. Het mag ook genoemd worden dat de opvallende, gele Kodak kleur erg makkelijk is om je camera in het oog te houden.

Mogelijkheden

Je kunt de camera gebruiken voor foto’s met een maximale resolutie van 16MP, afhankelijk van de modus die je kiest. Video gaat tot Full HD kwaliteit, ook weer afhankelijk van de opnamemodus. Dat klinkt heel goed, maar juich niet te vroeg…

In principe zijn er twee manieren van opnemen; als actiecamera met een groothoeklens die werkelijk een enorm breed gezichtsveld biedt, en als panorama camera waarmee je 360 foto’s en video kunt maken. Bij de laatste functie neemt de camera een rond beeld op die via software wordt rechtgetrokken. En daarbij verlies je beeldkwaliteit en verticale resolutie.

Je kunt trouwens ook kiezen voor interval opnames, opnames met bewegingsdetectie en doorlopende opname met automatische overschrijf functie. Daarmee kan de camera ook gebruikt worden als bewakingscamera.

SoftwareKodak app

De camera is opzichzelfstaand te bedienen, alle functies zijn via het LCD scherm te kiezen maar je ziet niet het camerabeeld. Dat kan wel via de App voor smartphones en via PC software. Je maakt een ad hoc Wifi verbinding met de camera en je kunt deze via de software bedienen.

Dit is ook de meest eenvoudige manier om beelden over te zetten naar een ander apparaat. Voor bediening op afstand werkt de software goed, je kunt ook alle soorten beeldverhoudingen kiezen en de bestanden opslaan voor bijvoorbeeld Youtube publicatie. Je verliest daarbij wel behoorlijk wat kwaliteit en dat is jammer. De resolutie van 360 video wordt lager en de compressie wordt hoger. Het kopieerproces duurt ook vrij lang.

 

Kwaliteit

Als fotocamera is de SP360 een goede middenklasser, niet uitmuntend maar ook niet slecht. De fixed focus zorgt voor een strakke opname en de automatische belichting is redelijk nauwkeurig, hoewel je met fel licht witte plekken kunt zien. Achteraf nabewerken is wel aan te raden om het beeld wat aantrekkelijker te maken. Ook bij minder licht zijn de prestaties acceptabel maar er komt wat meer ruis in beeld. De audiokwaliteit is opvallend goed in situaties zonder harde wind.

 

Als videocamera presteert de camera het beste als groothoek camera. Er wordt absurd veel beeld opgenomen dankzij de 214 graden lens. Je krijgt daarbij wel een vertekening, maar dat hebben alle groothoeklenzen en die kun je achteraf met (niet meegeleverde) software rechttrekken. Als je de videoclips rechtstreeks van de SD kaart kopieert verlies je geen beeldkwaliteit en krijg je nette opnames.

De 360 graden feature lijkt eigenlijk een gedachte achteraf; als je de camera kantelt ga je van 214 graden groothoek naar 360 graden rondom. De software kan die video oprekken naar elk gewenst formaat. Het resultaat is op het eerste gezicht behoorlijk indrukwekkend, naast een brede strip video kun je ook kiezen voor andere standpunten. Op die manier kun zelfs vier losse camerastandpunten creëren waarmee je een “multicam” opstelling hebt via één lens.

Dankzij één lens heb je het voordeel dat achteraf “stitchen” niet nodig is, dat spaart niet alleen tijd, je weet ook zeker dat er geen verschillen ontstaan in witbalans, focus en belichting. Het nadeel is het verlies in resolutie, je mist een deel verticale lijnen en dat is zichtbaar in het eindresultaat.

 

Conclusie

Als actiecamera is de Kodak SP360 een waardige concurrent voor de gevestigde namen. De specificaties zijn ruim voldoende, en geen enkele actiecamera levert zoveel accessoires standaard mee in de doos. De constructie lijkt solide maar pas wel op met de lens, daar kun je zonder behuizing na verloop van tijd een kras op verwachten. De accu gaat lang mee, en is verwisselbaar, de beeldkwaliteit is zeker als actiecamera een goede middenklasser. De 360 panorama functie is zeker niet perfect, maar levert wel een unieke feature. Omdat de grote hoek niet uit te schakelen is of van de body te verwijderen zou het prettig zijn als de software standaard het fisheye effect zou kunnen verminderen.

Kodak is op de goede weg, deze camera laat zien dat ze de strijd aan willen én kunnen met de bekende merken. Persoonlijk zou ik het fantastisch vinden om een model met 4K resolutie te zien waarbij je meer pixels hebt om de vertaalslag naar panorama beelden te maken. Je kan dan ook optimaal gebruik maken van meerdere standpunten, zo kun je met één camera tot wel vier standpunten opnemen en later monteren tot een spectaculaire video. Maar dit is het huidige model en die functioneert naar behoren, al zou ik er voor de reguliere foto’s wel graag een hoogwaardige fotocamera naast gebruiken.

Lees hier alles over de aankondeging van Kodak voor een nieuwe 360 camera.

 

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.