Leap Motion maakt grote sprong voorwaarts

Virtual Reality zien is anders dan Virtual Reality voelen. Controllers als de Oculus Touch zijn al een verbetering ten opzichte van een spelcontroller of een toetsenbord maar het werpt toch een barrière op voor een complete VR ervaring. Leap Motion werkt al een behoorlijke tijd aan een oplossing voor dit probleem waarbij ze geen gebruik maken van handschoenen of andere attributen. Met de beta versie van hun Interaction Engine komen ze een stuk dichterbij met de realisatie van tastbare VR.

Jouw lichaam in de Virtuele wereld

In tegenstelling tot VR handschoenen die je ook haptic feedback kunnen geven zodat je ook iets voelt werkt Leap Motion met een soort dieptescanner die de bewegingen van jouw handen nauwkeurig kan waarnemen.

Je ziet jouw handen in de virtuele omgeving. Alles wat je doet met je handen wordt één op één weergegeven via de headset. Leap Motion is in principe niet beperkt tot één merk headset en kan ook met normale PC toepassingen werken.

Interaction Engine maakt het realistischer

Het gaat er bij interactie niet alleen om de beweging van de gebruiker nauwkeurig vast te leggen, de objecten in de virtuele omgeving moeten ook realistisch reageren.

En dat is precies waar de Interaction Engine van Leap Motion voor ontwikkeld is. Je kunt een blok niet alleen oppakken, je kunt ze stapelen, omver werpen, gooien etc. Alles reageert zoals zou verwachten.

Beperkingen van Leap Motion

Hoewel de technologie achter de Interaction Engine erg indrukwekkend is zijn er twee beperkingen waar Leap Motion nog geen oplossing voor kan bieden:

  • De sensor bevindt zich voor de gebruiker, wanneer je bijvoorbeeld met een HTC Vive zou draaien of rondlopen kan de scanner jouw handen niet meer zien. Het is dus een oplossing voor statische ervaringen.
  • Je kunt de objecten in de virtuele wereld niet voelen. Een virtuele pingpong bal “voelt” hetzelfde als een virtuele bowlingbal. Zonder Haptic Feedback, een systeem waarmee er druk op je vingers wordt gelegd blijft de ervaring beperkt.

De Tesla Suit was een Kickstarter project dat je via elektronische pulsen over je hele lichaam kon laten voelen in de VR wereld. Dit project werd voortijdig gestopt.

Er zijn een aantal andere bedrijven die werken aan VR handschoenen die op kleinere schaal een tastbare ervaring willen realiseren. Leap Motion behoort tot de meest vooruitstrevende bedrijven binnen de Virtual Reality industrie en voegen met hun Interactive Engine weer een nieuwe dimensie toe aan de VR ervaring.

Menu sluiten
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.