ClickCease

Meta onthult de toekomst van mixed reality

VR Expert - Meta Mirror Lake

Meta (voorheen Facebook) heeft onthuld waar zij aan gesleuteld hebben voor de toekomst van mixed reality. Wat onthuld wordt is de verbijsterende conceptuele headset: Mirror Lake. De koptelefoon zal optica van virtual en augmented reality combineren om een geheel nieuw soort mixed reality ervaring te bereiken, en een unieke omgekeerde video passthrough oplossing bieden.

Wij zullen zien:

  • Wat is het Mirror Lake?
  • Wat is de Holocake 2 lens?
  • Hoe werkt de oogtracking van Mirror Lake?
  • Wat is de omgekeerde video passthrough technologie
  • Conclusie

Wat is het Mirror Lake?

De virtuele en augmented reality-roadmap van Meta is uitgebreid, met zijn technologische O&O die in futuristische mixed reality headsets uitmondt. Eén daarvan is Mirror Lake.

Maar om Mirror Lake te begrijpen, moeten we eerst de releasepijplijn voor Meta behandelen.

VR Expert - Meta headsets

Meta’s 4 nieuwe virtual en mixed reality headsets tegen 2024

De vier nog niet uitgebrachte headsets zijn ingedeeld in twee headsets voor gamers, en twee headsets voor ondernemingen. De twee headsets voor gamers hebben de codenaam, Project Stinson en Project Cardiff, voortbordurend op het succes van de Oculus/Meta Quest 2. De twee headsets voor ondernemingen en prosumers hebben de codenaam, Project Funston en Project Cambria. De laatste, Cambria, een mixed reality headset die wij al eerder uitvoerig behandeld hebben, moet later dit jaar uitkomen. Funston moet in 2024 uitkomen en zou een iteratieve headset zijn na Project Cambria.

Meta’s 2 nieuwe augmented reality brillen tegen 2024

Meta plant zijn uitstap naar augmented reality tegen 2028. Het eerste AR-glas zal Project Hypernova zijn, dat naar verwachting in 2024 zal uitkomen. Vergelijkbaar met de AR-brillen van Magic Leap, zal Hypernova zijn verwerking uitbesteden aan een apart apparaat dat met de bril verbonden is.

Daarna komt Project Nazare, dat zal fungeren als meerdere AR-brillen die lichter en geavanceerder zijn en complete augmented reality-ervaringen bieden.

Het hoogtepunt van alles in het Mirror Lake

De komende headsets laten zien hoeveel belang Meta hecht aan virtuele en augmented reality en aan het diepgaande onderzoek binnen Reality Labs. Zoals Mark Zuckerberg zegt: “We zijn niet alleen bezig met het verfijnen van de soorten schermen die we al tientallen jaren op telefoons of tv’s of computermonitors hebben en die al bestaan. Wij moeten nieuwe wegen verkennen in hoe fysieke systemen kunnen samenwerken en hoe ons visuele systeem de wereld waarneemt.”

Mirror Lake is een conceptuele O&O hoofdtelefoon, waarin Meta-innovaties die in de afgelopen zeven jaar zijn ontwikkeld, worden gemengd. Het is een klein, lichtgewicht en energiezuinig toestel met indrukwekkende futuristische technologieën.

VR Expert - Meta Mirror Lake Concept

Wat is de Holocake 2 lens?

De Holocake 2 van Meta (plaat hierboven) is een onderzoeksprototype dat de Pancake-lens uit de virtual reality combineert met de holographic waveguide uit de augmented reality. Het resultaat is een dunne en lichte vormfactor, die ongeëvenaarde mixed reality-functionaliteiten biedt door gebruik te maken van de Meta-displaytechnologie, Half-Dome 3 genaamd. Een schermoplossing die gebruik maakt van vloeibare kristallen lenzen om dynamisch van focus te veranderen op basis van waar de drager kijkt.

Mirror Lake zal een in lagen ontworpen schermervaring hebben die Meta het “Sandwich Principe” noemt. Dit principe werkt door meerdere schermtechnologieën die op elkaar inwerken in lagen te leggen om een nieuwe mixed reality ervaring te creëren.

De bestaande achtergrondverlichting die in beeldschermen gebruikt wordt werkt echter niet met dit Sandwich Principe. In plaats daarvan moeten lasers gebruikt worden om het scherm te verlichten, en dat is niet voldoende en niet in massa te produceren. “Wij zullen heel wat engineering moeten doen om tot een voor de consument levensvatbare laser te komen die aan onze specificaties voldoet – die veilig, goedkoop en efficiënt is, en die in een slanke VR-headset kan passen. Vanaf vandaag is de jury er nog niet uit om een geschikte laserbron te vinden”, zo zegt hoofdonderzoeker Abrash tijdens de presentatie van Mirror Lake.

VR Expert - Meta Mirror Lake Passthrough

Mirror Lake zal een verbeterde eyetracking hebben

Mirror Lake zal ook een andere kijk hebben op het eye tracking. Holografische folies zullen de lichtverschillen van de ogen van de drager naar camera’s sturen die zich aan de zijkant van de hoofdtelefoon bevinden. Dus in plaats van een stel camera’s die de pupillen van iemands ogen volgen, volgt Mirror Lake de veranderingen van de ogen zelf en straalt die naar verborgen camera’s. Dit maakt de hoofdtelefoon slanker en verbetert het volgen van de ogen voor betere foveated rendering en video passthrough.

VR Expert - Meta Passthrough Development

De nieuwe omgekeerde video passthrough

Omgekeerde video passthrough is wanneer iemand buiten de headset een realistische weergave van de ogen van de drager van de headset kan zien. En voor mixed reality is omgekeerde video passthrough van cruciaal belang. Mirror Lake zal kunstmatige intelligentie gebruiken om dit te bereiken in wat Meta “Neural Passthrough” noemt. Dit werkt door AI te gebruiken om de posities van de ogen van de drager te corrigeren en ze aan de buitenkant van de Mirror Lake headset weer te geven.

Conclusie

De R&D conceptuele headset Mirror Lake is een culminatie van alles wat Meta in de afgelopen zeven jaar geleerd heeft over virtuele en augmented reality. De headset toont de toekomst van mixed reality vanuit een indrukwekkende nieuwe optica-technologie die de Pancake-lens uit virtual reality en de holografische waveguide uit augmented reality combineert. Verder maakt het AI reverse video passthrough en verbeterde eye tracking mogelijk. Dit is nog maar een voorproefje van wat Meta in petto heeft voor de toekomst van mixed reality, want zij zullen later dit jaar nog meer inzichten in hun onderzoek onthullen. Spannende tijden in aantocht!

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.