ClickCease

Meta Quest 2 review

 • jun 29, 2022
 • 12 minuten
VR Expert Oculus Quest 2 side
VR Expert Oculus Quest 2
Oculus_Quest_2_Controller

Geen enkele VR-headset is zo populair onder de consumenten als de Meta Quest 2. Het apparaat, dat ook wel bekend staat als de Oculus Quest 2, biedt uitstekende eigenschappen zoals 120 Hz verversingssnelheid, draadloze streaming en hand-tracking. In deze review nemen wij de headset van Meta, vroeger bekend als Oculus, onder de loep, en zien wij hoe hij het opneemt tegen zijn grootste concurrenten van Pico, de Neo 3 Link en Neo 3 Pro.

In deze uitgebreide review van de Meta Quest 2 (Oculus Quest 2) gaan we dieper in op de volgende punten:

 • Voordelen en nadelen van de Quest 2
 • Specificaties Quest 2
 • Wat zit er in de doos
 • Ontwerp en comfort
 • Gebruiksgemak
 • Vermogen en prestaties van de Quest 2
 • Beeldscherm
 • Tracking
 • Geheugen
 • Geluid
 • Controllers
 • Streaming
 • Prijs
 • Conclusie

Voor- en nadelen van de Meta Quest 2

VoordelenNadelen
StandaloneFacebook-account vereist
Hand trackingSlechte gewichtsverdeling
Vernieuwingssnelheid tot 120 HzOncomfortabel bij langdurig dragen
Qualcomm Snapdragon XR2
Draadloze streaming
Toegang tot Oculus Store

Specificaties van de Quest 2

 • Beeldscherm: LCD
 • Vernieuwingsfrequentie: 90/120 Hz
 • Resolutie: 1832 x 1920
 • Gezichtsveld: 97 graden horizontaal
 • CPU: Qualcomm Snapdragon XR2
 • RAM: 6 GB
 • Geheugen: 128 GB / 256 GB
 • Gewicht: 503 gram
 • Materiaal: Plastic
 • Tracking: Inside-out tracking via 4 geïntegreerde camera’s
 • Besturingen: Oculus Touch (3e generatie)
 • Batterijduur: 2-3 uur
Quest-2

Wat zit er in de doos

De Meta Quest 2 wordt geleverd in een slanke witte doos. In de doos vindt u de volgende artikelen:

 • Meta Quest 2 virtual reality headset
 • 2x Oculus Touch controllers
 • 2x AA batterijen
 • Afstandhouder voor bril
 • USB-C oplaadkabel
 • AC-adapter

Design en comfort

Het ontwerp van de Meta Quest 2 lijkt erg op dat van zijn voorganger, de Quest 1. De grootste verandering zit hem in de kleur van het toestel. Terwijl de Quest 1 helemaal in het zwart was, vertrouwt de Quest 2 voor de nieuwere editie op een wit ontwerp.

De Quest 2 is ergonomisch gevormd en past goed bij het gezicht. Een groot nadeel van het ontwerp is echter dat de batterij in de hoofdtelefoon is ingebouwd, wat betekent dat het hele gewicht aan de voorkant zit als u hem draagt. Dit probleem is niet het einde van de wereld, maar gedurende langere perioden van gebruik kan het wel enig ongemak veroorzaken. Dit probleem doet zich niet voor bij de concurrerende toestellen van Pico en HTC. Zowel Pico Interactive als HTC hebben de batterijen van de hoofdtelefoon aan de achterkant, in de hoofdband, geïnstalleerd, wat een evenwichtiger gewichtsverdeling oplevert en een comfortabeler draagervaring bij langdurige sessies.

Quest 2
Pico-Neo-3-VR-Headset-Angle

Het gewicht van de Oculus Quest 2 bedraagt 503 gram, waarmee de hoofdtelefoon 68 gram lichter is dan zijn voorganger, de Quest 1. De Pico Neo 3 Link en Neo 3 Pro wegen daarentegen 620 gram, hoewel, zoals gezegd, het gewicht van de hoofdtelefoons beter verdeeld is door de aan de achterkant geplaatste batterij.

De interpupilaire afstand (IPD) kan in 3 inkepingen ingesteld worden op de Quest 2. De gebruiker kan schakelen tussen een IPD van 58, 63 en 68 mm. Het is waarschijnlijk met het oog op goedkopere produktiekosten en schaalbare operaties dat Meta gekozen heeft voor de 3 meest voorkomende IPD’s. Maar aangezien elke persoon een individuele interpupilaire afstand heeft, zou een naadloze aanpassingsmogelijkheid, die ook in andere VR-headsets te vinden is, zeker zinvoller zijn. 

Gebruiksgemak

De installatie van de Meta Quest 2 is zeer intuïtief en spreekt voor zich. U wordt gemakkelijk door de eerste instelling geleid, inclusief kleine spelletjes die u leren hoe u het apparaat moet bedienen. 

Een zeer handige functie is dat de speelruimten op de Oculus Quest 2 snel ingesteld kunnen worden, en de headset slaat ze zelfs op. Als u weer een bekende kamer binnenkomt, herkent het toestel die en stelt het de juiste speelruimte in.

VR Expert Guardian

Wel moet gezegd worden dat u in het begin gedwongen wordt in te loggen met een Facebook-account. Bovendien verzamelt Meta gegevens van Quest-gebruikers en gebruikt die voor marketingdoeleinden. Een feit dat veel gebruikers een doorn in het oog is en dat bijvoorbeeld geleid heeft tot een officieel verbod op de verkoop van de headset in Duitsland.

Het hebben van een account om een headset te gebruiken is op zich niet slecht voor het gebruik van een VR headset, maar de relatie met een officieel Facebook Account is het grootste nadeel. In het verleden stond Meta het aanmaken van een Oculus Account toe, wat een goede middenweg was. Dit werd echter verwijderd ten gunste van het Facebook Account.

Dit is een groot nadeel ten opzichte van de Pico Neo 3 modellen, die zonder de Facebook eis gebruikt kunnen worden. Vooral voor ondernemingen is dit vaak een uitsluitingscriterium dat hen doet afzien van de aanschaf van de Oculus Quest 2.

Vermogen en prestaties

De Meta Quest 2 heeft een aanzienlijke prestatieverbetering gekregen ten opzichte van de Quest 1. Dankzij de Snapdragon XR2 chipset van Qualcomm kan de headset veeleisende VR-toepassingen aan, zoals “The Room VR” of “I Expect You To Die” . De eerste Quest versie had alleen de Snapdragon 835. 

Het RAM-geheugen is ook verhoogd van 4 naar 6 GB in de Oculus Quest 2. Deze verhoging draagt er ook toe bij dat VR-spellen soepel en zonder problemen gespeeld kunnen worden op de Quest 2.

Ter vergelijking: Pico gebruikt precies dezelfde processor en heeft hetzelfde RAM-geheugen voor de Neo 3 Link en Neo 3 Pro.

Beeldscherm

De Meta Quest 2 heeft een 4K beeldscherm met een resolutie van 1832 x 1920 pixels per oog. Dit is een grote stap vooruit ten opzichte van de Quest 1, die slechts 1440 x 1600 pixels per oog had. U kunt deze verbetering eigenlijk heel duidelijk zien in de hoofdtelefoon. Terwijl u in de Quest 1 nog merkbare lijnen tussen de rijen pixels kon zien, is het zogenaamde “fly screen” in de Oculus Quest 2 niet meer te zien.

Wij zagen ook een verhoging van de verversingsfrequentie van de Quest 2 van 72 naar 90 Hz ten opzichte van zijn voorganger. Meta is ook de Quest 2 sinds zijn lancering blijven verbeteren en is nu in staat tot 120 Hz. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de batterijduur dan drastisch minder wordt. De 90 Hz is echter al voldoende om een soepele en realistische kijkervaring mogelijk te maken. De Pico Neo 3 Pro & Link hebben standaard ook verversingsfrequenties van 90 Hz, met de mogelijkheid om die te verhogen tot 120 Hz.

Wat het horizontale gezichtsveld betreft, dat is verhoogd van de vorige 93° naar nu 97° op de Oculus Quest 2. Toch doet de headset het hier nog steeds niet erg goed, want er zijn nu headsets met gezichtsvelden van ruim boven de 100 graden. De Pico Neo 3 heeft in dit opzicht een flinterdunne voorsprong en biedt een gezichtsveld van 98 graden.

 

Quest 1

Quest 2

Pico Neo 3

Schermresolutie

1440 x 1600 pixels per oog

1832 x 1920 pixels per oog

1832 x 1920 pixels per oog

Verversingfrequentie

72 Hz

90/120 Hz

90/120 Hz

Field of view

93° horizontaal

97° horizontaal

98° horizontaal

Tracking van de Quest 2

De Meta Quest 2 beschikt over inside-out tracking met 4 geïntegreerde camera’s, net als zijn voorganger. De positionering werkt heel goed en soepel en is de beste op de standalone VR markt. De speelgebieden kunnen tot 8 x 8 meter ingesteld worden. 

Een groot voordeel dat de Quest 2 heeft, is dat hij ingebouwde hand-tracking heeft, in tegenstelling tot de Pico Neo 3 Pro of Link, waar een Ultraleap Module nodig is. Hoewel de HTC Vive Focus 3 standalone VR headset ook met ingebouwde hand tracking komt, moet gezegd worden dat de hand tracking van de Quest 2 veel beter is. Zodra de hand tracking is ingeschakeld, zijn er geen controllers meer nodig en kunt u de headset met uw blote handen besturen. Hand tracking is niet bepaald zo nauwkeurig en soepel als controller tracking, maar het werkt verrassend goed en voelt zeer indrukwekkend aan.

Handtracking

Geheugen

Terwijl de eerste Oculus Quest versie verkrijgbaar was als 64 of 128 GB variant, verkoopt Meta de Quest 2 met 128 of 256 GB interne opslagruimte. Oorspronkelijk was er ook een 64 GB versie van de Quest 2, maar die werd later stopgezet. 

Vooral mensen die van plan zijn veel inhoud naar de VR-headset te downloaden, doen er goed aan de 256 GB versie te halen, om te voorkomen dat ze op een gegeven moment met een vol geheugen moeten worstelen. 

Geluid

De Meta Quest 2 heeft twee ingebouwde luidsprekers, die links en rechts op oorhoogte zitten. De geluidskwaliteit laat echter wel te wensen over en is niet te vergelijken met het dragen van een hoofdtelefoon. Voor wie toch iets van zijn omgeving wil horen, zullen de ingebouwde luidsprekers moeten volstaan. Wie echter van hoogwaardig geluid houdt en dat niet wil missen bij het gebruik van de Quest 2, kan een hoofdtelefoon aansluiten via de 3,5 mm aansluiting.

Een andere mogelijkheid is om een Bluetooth hoofdtelefoon op de hoofdtelefoon aan te sluiten. Dezelfde mogelijkheden biedt ook de Pico Neo 3 Pro, waarvan de geïntegreerde luidsprekers een iets betere indruk maken dan die van de Oculus Quest 2.

Controllers

De touch controllers van de Meta Quest 2 lijken erg op die van de voorganger. Ze liggen zeer goed in de hand en worden zeer betrouwbaar gedetecteerd door de volgcamera’s van de headset.

Oculus_Quest_2_Controller

Het gewicht van de controllers is 150 gram per stuk, inclusief batterijen. De controllers worden gevoed door AA-batterijen, waardoor ze een uitstekende levensduur hebben. In de nieuwste generatie touch controllers zijn ook de haptische elementen herzien en verbeterd, en de vibratie-feedback is nu nog soepeler en gevoeliger.

Het grote voordeel van de Quest 2 ten opzichte van de Pico Neo 3: als u wilt, kunt u de hoofdtelefoon helemaal zonder controller gebruiken. Dit wordt mogelijk gemaakt door de ingebouwde hand-tracking.

Streaming

Als u PC VR games van uw computer naar de Oculus Quest 2 wilt streamen, dan kan dat gemakkelijk via Oculus Link. De Quest 2 kan in een mum van tijd via een USB-C kabel in een PC VR headset veranderd worden. Deze technologie maakt het mogelijk om grafisch complexere spellen op de headset te spelen, bijvoorbeeld uit de SteamVR app store.

Dit bleek in de test heel gemakkelijk en betrouwbaar te zijn. Het spelen voelt aan alsof u een gewone PC VR-headset op hebt, het beeld is vloeiend en de tracking is vlekkeloos. Een bijkomend voordeel is dat de Quest 2 gelijktijdig oplaadt terwijl u speelt.

Als de kabel te onhandig is, kunt u ook zonder kabel PC VR inhoud naar de headset streamen, dankzij de “Air Link” functie. Hiervoor is echter een zeer stabiele Internetverbinding nodig, en zelfs dan blijft er altijd een lichte latency bestaan. Dit is echter alleen merkbaar bij zeer snelle en competitieve spellen.

De Pico Neo 3 Pro heeft ook de functie om van het toestel een PC-VR hoofdtelefoon te maken, via een kabel of draadloos, en dat werkt net zo goed als met de Quest 2.

Prijs

De Meta Quest 2 is te koop in twee verschillende varianten. Als 128 GB variant kost de VR-headset €349, terwijl hij €449 kost met 256 GB aan interne opslagruimte. Aangezien de verkoop van de Quest 2 in Duitsland gestopt is, kunnen ze alleen uit het buitenland geïmporteerd worden. Het is echter wel mogelijk om de Meta headset daarna normaal te gebruiken.

Ter vergelijking: de Pico Neo 3 Pro kost €599. Goedkoper is de consumentenversie Pico Neo 3 Link, die verkrijgbaar is voor €449.

Oculus Quest Pro image

Conclusie

De Meta Quest 2 is onbetwist de headset met de beste prijs-prestatieverhouding op de markt. De topspecificaties, zoals het 4K beeldscherm met tot 120 Hz of de geïntegreerde handtracking, maken van de Quest 2 een uitstekende VR-headset, die ook in een handomdraai omgebouwd kan worden tot een PC VR-headset.

Nadelen van de headset zijn echter, bijvoorbeeld, de slechte gewichtsverdeling en dat u de Quest 2 alleen kunt gebruiken met een Facebook account. Vooral dat laatste is voor zakelijke klanten meestal een reden om te kiezen voor de concurrentie van Pico.

VR gebruikers die er geen probleem mee hebben dat Facebook de gegevens verzamelt en gebruikt, zullen de Quest 2 een technisch volwassen product vinden voor een zeer redelijke prijs.

Maar de release van de Pico Neo 3 Link heeft de Quest 2 nieuwe concurrentie gegeven op de consumentenmarkt, en het zal interessant zijn om te zien hoe die het in de nabije toekomst gaat doen.  

Wat het gebruik in bedrijven betreft, heeft de Pico Neo 3 Pro het voordeel, vanwege zijn open systeem en zijn gebruiksgemak. Als u wilt weten welke VR-headset het best bij uw gebruikssituatie past, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

 

Oculus Quest 2

Pico Neo 3

HTC Vive Focus 3

Prijs

349/449 €

599 €

1249 €

Weergave

LCD

LCD

LCD

Resolutie

1832×1920 per oog

1832×1920 per oog

2448×2448 per oog

Refresh rate

120 Hz

90 Hz

90 Hz

Field of view

97 graden horizontaal

98 graden horizontaal

120 graden horizontaal

Processor

Qualcomm Snapdragon XR2

Qualcomm Snapdragon XR2

Qualcomm Snapdragon XR2

Tracking

Inside-out tracking met 4 geïntegreerde camera’s + handtracking

Binnenstebuiten volgen met 4 geïntegreerde camera’s

Inside-out tracking met 4 geïntegreerde camera’s + handtracking

Gewicht

503 grammen

620 grammen

785 grammen

Aanbevolen artikelen

Discussion

Geef een antwoord

×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.