Microsoft HoloLens 2 Review

 • sep 01, 2022
 • 11 minuten
Hololens 2 Kopen
Hololens 2 Kopen
Hololens 2 Kopen

De Microsoft HoloLens 2, die in 2019 werd uitgebracht, is een van de populairste van alle augmented reality headsets op de markt. Maar is de headset ook de beste op de markt? In deze review gaan we hem vergelijken met de Magic Leap 1, de grootste concurrent van de HoloLens 2.

In deze uitgebreide review gaan wij dieper in op de volgende punten:

 • Voordelen en nadelen
 • Specificaties
 • Wat zit er in de doos
 • Ontwerp en comfort
 • Gebruiksgemak
 • Beeldscherm
 • Camera
 • Volgen
 • Geluid
 • Prijs
 • Conclusie

Voordelen en nadelen van de Microsoft HoloLens 2

VoordelenNadelen
Spaart ruimtelijke kartering in de cloud Display is gevoelig voor zonlicht of fel licht
Hoge resolutie en FoV Pico link werkt niet altijd even soepel
Uitstekende navigatie door handbediening
Ondersteuning voor de uitgebreide productiviteitsplatforms van Microsoft

Specificaties

De Microsoft HoloLens 2 heeft de volgende specificaties:

 • Resolutie: 1440×936 pixels per oog
 • Optiek: Waveguide (binoculair)
 • Gezichtsveld: 43 graden horizontaal
 • Camera: 8 MP, 1080 30fps video
 • CPU: Qualcomm Snapdragon 850
 • Geheugen: 64 GB
 • RAM: 4 GB
 • Gewicht: 566 gram
 • Bedieningselementen: Handgebaren, Oog-tracking, Hoofdbeweging, Stem met Cortana natuurlijke taal
 • Batterijduur: 2-3 uur actief gebruik

Wat zit er in de doos

De Microsoft HoloLens 2 wordt geleverd in een elegante zwarte doos. In de doos zit de AR-headset in een heel mooi en handig etui. Dit is ideaal om de headset te beschermen tegen krassen en beschadigingen tijdens het vervoer.

De volledige leveringsomvang van de HoloLens 2:

 • Microsoft HoloLens 2
 • Etui
 • Hoofdband
 • USB-C kabel
 • Oplader
 • Microvezeldoekje

Ontwerp en comfort

Wanneer u de HoloLens 2 in uw hand houdt, merkt u meteen hoe goed het apparaat gemaakt is. Het is uitgevoerd in elegant zwart en ziet er zeer professioneel en esthetisch mooi uit. 

De hoofdband van de HoloLens 2 heeft een doorzichtig vizier aan de voorkant. In dit vizier zijn ook de beeldschermen van de headset ingebouwd. In totaal bevinden zich hier 6 verschillende camera’s (4 volgcamera’s, 1 RGB en 1 dieptecamera), die ervoor zorgen dat de HoloLens altijd elke hoek van de kamer kan zien en in kaart kan brengen. 

Het vizier kan ook gemakkelijk op en neer geklapt worden, zonder dat u de AR-headset hoeft te verwijderen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de Magic Leap 1, waar u de hele headset moet verwijderen als u het beeldscherm niet meer voor uw ogen wilt hebben.

Hololens 2 Kopen
Magic Leap 1

Op de achterkant van de hoofdband zit de batterij, en ook een knop om de hoofdband te verstellen. Door de batterij aan de achterkant zit het gewicht van 566 gram heel goed verdeeld op het hoofd van de gebruiker. 

Ter vergelijking: het apparaat van Magic Leap weegt slechts 316 gram. Dat is te danken aan het feit dat de processor in een extern, zogenaamd Light Pack, is ingebouwd. De processor kan aan de broekzak bevestigd worden en is via een kabel verbonden met de headset. Het voordeel van de HoloLens 2 is dat het een volledig standalone apparaat is, dat geen extra apparatuur of kabels nodig heeft om aangesloten te worden.

Gebruiksgemak

Voordat u de HoloLens 2 kunt gebruiken, moet u de kamer waarin u zich bevindt in kaart brengen met het apparaat. Hierdoor scant de headset de omgeving en maakt een 3D-kopie van de kamer. Deze worden door het apparaat in de cloud opgeslagen, zodat een kamer niet elke keer opnieuw in kaart gebracht hoeft te worden. Het aanvankelijk in kaart brengen gaat met de HoloLens 2 sneller en beter dan met de Magic Leap 1, waarvoor u dichter bij voorwerpen moet komen opdat het apparaat ze zou detecteren.

Het gebruik van de Microsoft HoloLens 2 is eenvoudig en intuïtief via handbediening. U kunt door de HoloLens 2 navigeren door op de menu’s te tikken die voor u zweven. Dit voelt in het begin erg onbekend aan en u mist het indrukken van de knoppen van een controller. Na korte tijd krijgt u het echter onder de knie, en vanaf dan is de handbesturing gewoonweg fascinerend en leuk. De Magic Leap heeft ter vergelijking een handcontroller, waarmee het apparaat bediend kan worden. Dat maakt het in het begin gemakkelijker te gebruiken voor beginners, want de meesten zijn gewend om controllers te gebruiken.

De HoloLens2 biedt ook spraakbesturing als extra invoermogelijkheid. Dit is in sommige situaties erg handig, vooral in combinatie met de eyetracking. U kunt bijvoorbeeld naar een bepaald openstaand venster kijken en “close” zeggen om het te sluiten. Voor werknemers die hun handen nodig hebben voor andere werktaken, kan stembesturing een belangrijk hulpmiddel worden. Zodra er echter achtergrondlawaai bij komt, verstaat de HoloLens 2 u minder goed, wat tot frustratie kan leiden.

Weergave

Het binoculaire waveguide display van de Microsoft HoloLens 2 heeft 1440×936 pixels per oog, iets meer dan de 1280×960 pixels per oog van de Magic Leap. Wij moeten echter zeggen dat de resolutie nog veel voor verbetering vatbaar is, want het schermdeureffect is nog duidelijk zichtbaar in de HoloLens 2.

VR Expert - HoloLens 2 Display

De verversingsfrequentie van de HoloLens 2 is slechts 60 Hz. De 122 Hz van de Magic Leap 1 zorgen ervoor dat inhoud er veel vloeiender uitziet als er veel beweging is. Afhankelijk van het gebruiksgeval kan dit een uitsluitingscriterium zijn voor Microsofts toestel. Voor de meeste zakelijke toepassingen is de 60 Hz echter voldoende.

Het gezichtsveld van de HoloLens 2 is 43 graden horizontaal, terwijl de Magic Leap slechts 40 graden heeft. AR-technologie heeft nog steeds zijn beperkingen, vooral wat het gezichtsveld betreft. De FoV van de HoloLens 2 is voldoende als u een voorwerp van een afstand bekijkt, maar zodra u dichterbij komt, ziet u de grenzen van het beeldscherm en zijn delen van het 3D-voorwerp niet meer zichtbaar. Vooral voor de immersiefactor zouden grotere gezichtsvelden een belangrijke verbetering zijn voor toekomstige AR-headsets. 

Een andere tekortkoming van het waveguide display van de HoloLens 2 is dat het erg gevoelig reageert op fel licht of zonlicht. Zodra het te fel wordt, kunt u de inhoud op het display niet meer zo goed zien. Dit geldt echter ook voor de Magic Leap.

 

HoloLens 2

Magic Leap 1

Optics

Golfgeleider

Golfgeleider

Resolutie

1440×936 pixels per oog

1280×960 pixels per oog

Refresh rate

60 Hz

122 Hz

Field of view

43 graden horizontaal

40 graden horizontaal

VR Expert - HoloLens 2 cameras

Camera

De camera van de Microsoft HoloLens 2 bevindt zich vooraan in het midden van het vizier en heeft een resolutie van 8 megapixels en kan video’s opnemen met 1080p en 30 frames per seconde. Met de camera kunnen gebruikers opnamen maken van de 3D-objecten waar ze in augmented reality naar kijken. Dankzij de camera kan de HoloLens 2 altijd precies zien wat de gebruiker ziet. Dat is bijvoorbeeld erg handig voor ondersteunende toepassingen op afstand, waarbij een externe deskundige over de schouder van de werknemer kan meekijken en van een afstand instructies kan geven.

Als uw bedrijf echter puur op zoek is naar een oplossing voor ondersteuning op afstand, kunnen wij een slimme bril aanbevelen, zoals de RealWear Navigator 500 of de Vuzix M400. De Smart Glasses verschillen van de HoloLens 2 in die zin dat ze alleen een monoculair, niet-transparant LCD-scherm hebben dat onder het gezichtsveld voor één van de twee ogen zit. 

Lees onze reviews van de RealWear Navigator 500 & de Vuzix M400 om te weten te komen of de slimme bril geschikt is voor uw gebruikssituatie.

Tracking

De Microsoft HoloLens 2 heeft twee tracking camera’s, die links en rechts voor op het vizier geïnstalleerd zijn. Deze voorzien de AR-headset van de nodige informatie om te weten waar hij zich in de kamer bevindt. In feite werkt de positie-tracking van de HoloLens 2 verrassend goed. Wanneer u een 3D-voorwerp in de kamer plaatst en eromheen beweegt, is er nauwelijks sprake van wiebelen en blijft het voorwerp heel stabiel in de kamer staan, alsof het er echt staat. Er is aanzienlijk meer “drift” (jittering of schuiven van 3D-elementen) op de Leap One vergeleken met de HoloLens 2, wat de productiviteit beïnvloedt.

VR Expert - HoloLens 2 tracking

Naast positie-tracking gebruikt de HoloLens 2, net als de Magic Leap, ook de camera’s om uw handen te volgen. Aangezien het apparaat geen controller heeft, is het extra belangrijk dat dit goed werkt, en dat doet het inderdaad. Het volgen van de handen is helemaal fascinerend, door gewoon op de menu-items te tikken die voor u zweven, kunt u de HoloLens 2 navigeren met uw vingers in de lucht.

Een andere functie van de HoloLens 2 is de eyetracking. Dit is erg handig, bijvoorbeeld wanneer u een bepaald venster handsfree wilt sluiten. U kijkt gewoon naar een bepaald venster en zegt dan “sluiten”. Dankzij de eyetracking van de HoloLens 2 weet het apparaat naar welk venster wordt gekeken en sluit het dat. Eye tracking kan ook een belangrijk onderdeel worden voor bedrijfstoepassingen, bijvoorbeeld om te weten te komen waar een gebruiker tijdens een training naar kijkt en zo het succes van de training te meten.

Geluid

De Microsoft HoloLens 2 heeft twee luidsprekers ingebouwd in de hoofdband, één aan elke kant op oorhoogte. De kwaliteit is vrij goed als u bedenkt dat de luidsprekers zo klein zijn, het geluid is luid en duidelijk. Een nadeel is echter dat de HoloLens 2 geen 3,5 mm audio-aansluiting heeft, dus u kunt er geen hoofdtelefoon op aansluiten. 

De Magic Leap 1 heeft ook een ingebouwde luidspreker aan elke kant. Op de Lightpack is echter extra een audio-aansluiting aangebracht, waarmee u een hoofdtelefoon op het apparaat kunt aansluiten.

Prijs

De Microsoft HoloLens 2 kost momenteel 3588 euro en is dus aanzienlijk duurder dan de Magic Leap 1. De Magic Leap 1 kan al voor 2499 euro gekocht worden. Beide AR-headsets zijn verkrijgbaar bij VR Expert.

VR Expert - HoloLens 2 Hero Image

Conclusie

Over het geheel genomen is de Microsoft HoloLens 2 de beste AR-headset op de markt en biedt hij onbetwist de beste positie-tracking. 3D-objecten wiebelen nauwelijks als ze bewegen en blijven superstabiel, wat het kijken veel realistischer maakt. Bovendien werkt de handtracking buitengewoon goed; het is echt leuk om met alleen de vingers door het menu van de HoloLens 2 te navigeren. 

Toch zijn er nog enkele vervelende factoren gezien de forse prijs van 3588 euro. Het scherm is erg gevoelig voor licht, en behalve het schermdeur-effect ziet u ook vaak regenboogkleuren op het scherm. Ook is het gezichtsveld nog steeds erg klein, dus als u dichter bij 3D-objecten komt, ziet u de grenzen van het beeldscherm, wat de AR-ervaring bederft. Dit is een tekortkoming die de AR-industrie heeft en in de toekomst zal aanpakken.

De belangrijkste voordelen van de HoloLens 2 ten opzichte van zijn grootste concurrent, de Magic Leap 1, zijn dat het apparaat van Microsoft een zeer goede gewichtsverdeling heeft en geen bedrade extra verwerkingseenheid nodig heeft, zoals het Light Pack van de Magic Leap. Bovendien is het scherm wat scherper en heeft het een grotere FoV. Maar vooral voor gebruikssituaties waarbij snel bewogen moet worden, heeft de Magic Leap 1 het voordeel dat hij een vernieuwingsfrequentie van 122 Hz heeft, wat twee keer zo hoog is. 

Bovendien komt binnenkort de Magic Leap 2 beschikbaar, die nog meer verbeterde functies zal hebben. En het zal ook spannend blijven om te zien hoe andere grote bedrijven, zoals Meta, Samsung of Apple, zich in de nabije toekomst op de augmented reality markt zullen positioneren.

Afhankelijk van de use case van uw bedrijf zou ofwel de HoloLens 2, ofwel de Magic Leap 1, ofwel zelfs een ander AR-apparaat een optie kunnen zijn. Laat u door ons adviseren en neem nu contact met ons op!

Hololens 2 Kopen
Magic Leap 1
 

Microsoft HoloLens 2

Magic Leap 1

Prijs

3588 €

2499 €

Optics

Golfgeleider

Golfgeleider

Resolutie

1440×936 pixels per oog

1280×960 pixels per oog

Field of view

43 graden horizontaal

40 graden horizontaal

Camera

8 MP, 1080p 30fps

2 MP, 1080p 30fps

CPU

Qualcomm Snapdragon 850

3-core NVIDIA Parker SOC

Geheugen

64 GB

128 GB

RAM

4 GB DRAM

8 GB

Gewicht

566 gram

316 gram

Controles

Handgebaren, oogtracking, hoofdbeweging, stem met Cortana taal

Stem, oogvolgsysteem, handvolgsysteem, controller

Levensduur van de batterij

2-3 uur

3 uur

Aanbevolen artikelen

Product reviews

sep 28, 2022 12 minuten

Product reviews

jun 29, 2022 12 minuten

Discussion

Geef een antwoord

You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.