ClickCease

Microsoft Hololens 2 vs Magic Leap One: een uitgebreide vergelijking

 • mei 21, 2022
 • 9 minuten

Microsoft HoloLens 2 en Magic Leap One zijn twee van de bekendste augmented reality-headsets, maar met enkele grote verschillen beginnen duidelijke use cases te vormen waar Magic Leap One ideaal voor is en waar HoloLens 2 op gericht is.

In dit artikel behandelen we:

 • Voor- en nadelen 
 • Specificaties
 • Design en comfort
 • Beeldscherm
 • Bijhouden
 • Verwerking
 • Compatibiliteit
 • Eerste installatie
 • Prijs
 • Definitieve vergelijking en conclusie

Voordelen van de Microsoft HoloLens 2 in vergelijking met Magic Leap One

Microsoft HoloLens 2 Magic Leap One
Slaat ruimtelijke mapping op in de cloud Krachtige en geoptimaliseerde verwerking
Uitstekende navigatie met handgebaren en Cortana met spraakfunctionaliteit Een controller die 6 vrijheidsgraden mogelijk maakt, is ideaal voor nieuwe gebruikers van AR
Ondersteuning van de enorme productiviteitsplatforms van Microsoft Snel opladen en gebruiksgemak in het ergonomische lichtgewicht ontwerp
Hoge resolutie en brede FoV Hoge refresh rate voor een soepele ervaring

Nadelen van de Microsoft HoloLens 2 in vergelijking met Magic Leap One

Microsoft HoloLens 2 Magic Leap One
Het display is gevoelig voor zonlicht en felle lichten Geen optie voor uitgebreid geheugen
Tussen 2-3 uur actieve levensduur van de batterij Niet geschikt voor mensen die een bril dragen
Clipping komt vaker voor, waardoor het moeilijk is om dicht bij AR-objecten te komen

Specificaties van de Microsoft HoloLens 2 en Magic Leap One

De specificaties van beide apparaten zijn hieronder te zien.

Microsoft HoloLens 2 Magic Leap One
Holografische resolutie 2k, geoptimaliseerd voor oogpositie Scherp scherm van 1280×960 pixels per oog met een refresh rate van 120 Hz
Optica Waveguide (Verrekijker) Waveguide (Verrekijker)
Gezichtsveld 43° horizontaal, 29° verticaal en 52° diagonaal 40° horizontaal, 30° verticaal en 50° diagonaal
Processor Qualcomm Snapdragon 850 3-core NVIDIA Parker System-on-Chip
Besturingssysteem Microsoft OS Android 9.0 (Lumin OS)
Gewicht 566 gram 316 gram
Opslag (ROM) 64GB 128GB
RAM 4GB DRAM 8GB
Tracking Hand- en hoofdtracking van 4 camera’s met zichtbaar licht en 2 infraroodcamera’s (IR) in eye-tracking, een dieptesensor en traagheidsmeeteenheden (IMU) van versnellingsmeter, gyroscoop en magnetometer Oog-, controller- en handtracking, plus een versnellingsmeter en magnetometer
Beheersen Handgebaren, Eye-tracking, Headmotion, Stem met Cortana natuurlijke taal Spraak, eye tracking, hand tracking, controller
Kartering Ruimtelijk; het onthouden van ruimtes in de cloud Ruimtelijk
Batterij 2-3 uur actief gebruik (twee weken standby-tijd) 3 uur, USB-C PD 2.0 met snel opladen
Connectiviteit WiFi 802.11ac 2×2, Bluetooth 5.0 en USB Type-C-poort IEEE 802.11a/g/b/n/ac, dual-band en Bluetooth 4.2
Prijs €3.588,- excl. BTW €2.499,- excl. BTW
Compatibiliteit Alle platforms van Microsoft Een breed scala aan ondersteunende bedrijfssoftware

Design en Comfort

Design is subjectief. Als je de vizieresthetiek van de HoloLens 2  verkiest boven het google-type ontwerp van Magic Leap One, dan heeft dat je voorkeur. Wat opvalt aan de Leap One is de automatisch verstelbare hoofdband. Met de Leap One passen de ergonomie en pasvorm zich automatisch aan in vergelijking met HoloLens 2, die een systeem met twee niveaus met een schroef gebruikt. 

VR Expert - Magic Leap Design

Wel moet erbij vermeld worden dat de pasvorm van de HoloLens 2 makkelijker aan te passen is, dit komt deels vanwege de mogelijkheid om het vizier om te draaien, wat betekent dat je de mixed reality naadloos kunt betreden en verlaten. Tijdens het dragen van de Magic Leap One moet je de bril handmatig verwijderen om de mixed reality-ervaring te verlaten.

De Magic Leap is ook veel lichter op het hoofd omdat de verwerkingseenheid niet op het apparaat is gebouwd en eerder is gehuisvest in een ronde schijf die een lightpack wordt genoemd en die met een kabel aan de bril is bevestigd. Dit betekent dat de Magic Leap One 316 gram op het hoofd weegt, maar er moet constant rekening gehouden worden met de kabel tijdens het verplaatsen.

VR Expert - Magic Leap One Whats in the box

De HoloLens daarentegen is een volledig zelfstandige apparaat, wat betekent dat alle verwerking die gedaan worden in de headset is ingebouwd. Dit komt met een kleine nadeel, namelijk dat het apparaat meer dan 500 gram weegt, wat behoorlijk zwaar kan zijn bij langdurig gebruik.

VR Expert - Hololens 2 exploded view

Beeldscherm

Microsoft HoloLens 2:

 • Resolutie: 1440×936 per oog
 • Optiek: golfgeleidertechnologie
 • Refresh Rate: 60 Hz
 • Gezichtsveld: 43 ° horizontaal, 29 ° verticaal en 52 ° diagonaal

Magic Leap One:

 • Resolutie: 1280×960 per oog
 • Optiek: golfgeleidertechnologie
 • Refresh Rate: 122 Hz
 • Gezichtsveld: 40 ° horizontaal, 30 ° verticaal en 50 ° diagonaal

Het verschil in de weergave-ervaring tussen Leap One en HoloLens 2 is de vloeiendheid van de 3D-elementen. Het enorme verschil in refresh rate tussen de twee AR-headsets betekent dat de AR-ervaring van Magic Leap One natuurlijker aanvoelt naarmate de beweging vloeiender is. Hoewel om de refresh rate van 122 Hz te bereiken, moet de Magic Leap One zijn schermresolutie opofferen. Hierdoor heeft de Leap One een lagere resolutie per oog en een kleinere FoV in vergelijking tot de HoloLens 2.

De HoloLens 2 is in de tegenovergestelde richting gegaan van de Magic Leap omdat hij een refresh rate van 60 Hz heeft, maar een betere resolutie. De keuze tussen de twee is dus afhankelijk van de use case.

Een van de belangrijkste problemen met de huidige mixed reality-headset is lichtgevoeligheid. Het display van Microsoft Hololens 2 in vergelijking met Leap One is gevoeliger voor fel licht en zonlicht, waardoor Hololens 2 beperkter is in de omgevingen waarin het effectief kan worden gebruikt. Daarentegen komt ‘clipping’ (teleporteren naar het 3D-model dat u bekijkt) vaker voor met de Magic Leap One, waardoor onderdompeling wordt verwijderd en het lastig wordt om dicht bij objecten te komen.

Tracking

Beide AR-headsets zijn voorzien van ruimtelijke mapping, waarbij Leap One een afwerkingsniveau laat zien dat HoloLens 2 niet heeft in de installatiefase. Hier gebruikt Leap One een reeks kleuren om de ruimte om je heen in kaart te brengen. Leap One worstelt echter met het in kaart brengen van zwarte oppervlakken in omgevingen in vergelijking met HoloLens 2. Er is ook aanzienlijk meer ‘drift’ (jittering of glijdende 3D-elementen) met de Leap One in vergelijking met HoloLens 2, wat de productiviteit belemmert. Een handige functie van de HoloLens 2 is dat het ruimtelijke omgevingen bespaart, waardoor multi-gebruik rond verschillende werkruimten mogelijk is. Een functie die Magic Leap One mist.

Op de Magic Leap One werkt ruimtelijke tracking door hoge contrastpunten in de omgeving te identificeren. Dat betekent dat het zoekt naar kleurverzadiging en textuur om de positie van de Leap One in de 3D-ruimte te meten. Als gevolg hiervan werkt de Leap One beter met contrastrijke en getextureerde muren in vergelijking met HoloLens 2.

De tracking en mapping van beide AR-apparaten zijn ontworpen voor gebruik binnenin. Bijgevolg worstelen beide wanneer ze buiten worden gebruikt, omdat licht van de zon de tracking voor de headsets verpest.

Ten slotte profiteert Magic Leap One van navigatie via een controller, terwijl de HoloLens 2 handtracking gebruikt. In de praktijk betekent dit dat Leap One gebruiksvriendelijker is en de betere keuze is voor nieuwe augmented reality-gebruikers. Terwijl de HoloLens 2 een steile leercurve heeft en soms frustrerend kan zijn bij het eerste gebruik.

Verwerking

De HoloLens 2 heeft meer verwerkingskracht in vergelijking met Magic Leap One. Hoewel, de mindere verwerkingskracht in Magic Leap One, wordt gecompenseerd door het geoptimaliseerde system-on-chip.

VR Expert - Office 365

Compatibiliteit

The supported suite of Microsoft platforms HoloLens 2 offers, from Cortana to Microsoft Teams and Dynamics 365, naturally enables out-of-the-box productivity and integration into a company’s existing IT structure. Oppositely Leap One requires external enterprise-ready solutions such as EON-XR Platform and Mixed Reality Viewer by Brainlab.

Nevertheless, both AR devices can handle enterprise-required tasks and use cases. But the UI/UX design on the HoloLens 2 seems more designed towards enterprises and productivity, whereas the UI/UX on the Leap One is more game-like.

De ondersteunde suite van Microsoft-platforms die HoloLens 2 biedt, van Cortana tot Microsoft Teams en Dynamics 365, maakt op natuurlijke wijze out-of-the-box productiviteit en integratie in de bestaande IT-structuur van een bedrijf mogelijk. Leap One vereist daarentegen externe enterprise-ready oplossingen zoals EON-XR Platform en Mixed Reality Viewer van Brainlab.

Niettemin kunnen beide AR-apparaten door de onderneming vereiste taken en use cases aan. Maar het UI / UX-ontwerp op de HoloLens 2 lijkt meer ontworpen voor ondernemingen en productiviteit, terwijl de UI / UX op de Leap One meer game-achtig is.

VR Expert - Magic Leap Use Case

Eerste installatie

De eerste ruimtelijke mapping op de HoloLens 2 werkt beter en sneller dan op Leap One, waar je dichter bij muren moet komen voordat de Leap de omgeving herkent en in kaart brengt.

Verder is de HoloLens 2 ontworpen voor meerdere omgevingen, omdat de unieke functie van het opslaan van verschillende instellingen in de cloud het mogelijk maakt om door veel mensen te worden gebruikt.

Prijs

Magic Leap One is ongeveer 1.000 euro goedkoper dan de HoloLens 2. Dit komt omdat de HoloLens 2 uitsluitend gericht is op ondernemingen voor R & D, terwijl de Leap One meer bedoeld is voor locatiegebaseerde AR, demonstraties en gaming. Dat betekent dat de Leap One meer en in hogere aantallen kan worden ingezet, terwijl de HoloLens 2 stationair moet staan in bijvoorbeeld een R&D-lab.

VR Expert - Hololens 2 vs Magic Leap 1

Definitieve vergelijking en conclusie

Magic Leap One is ideaal voor demonstratie in locatiegebaseerde situaties voor gebruikers die nieuw zijn met augmented reality. De reden is het gebruiksgemak van de Leap One, de bijbehorende controller en de automatische aanpassingsfunctie. Dergelijke situaties kunnen training en onboarding zijn en presenteren op conferenties. Bovendien is de Magic Leap One ook meer bedoeld voor videogames en consumenten, wat de hogere verversingssnelheid verklaart.

Daarentegen is Microsoft HoloLens 2 alleen voor ondernemingen, met zijn unieke cloudbesparende functie voor verschillende omgevingen, hogere resolutie, grotere FoV en minder clipping. Deze kenmerken betekenen dat het design en stationaire R&D goed passen. Daarnaast integreren de ondersteunende enterprise platformen van Microsoft, zoals Teams en Dynamics 365, naadloos in het hele kantoor.

Aanbevolen artikelen

Discussion

Geef een antwoord

×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.