ClickCease

Microsoft kondigt HoloLens aan

Home » Microsoft kondigt HoloLens aan

Ik vroeg mij al af wanneer Microsoft zich zou begeven op het virtuele strijdtoneel. Gisteren was het zo ver tijdens de aankondiging van Windows 10. Het bedrijf maakte bekend dat zij een virtual reality bril op de markt gaan brengen met de naam HoloLens.  De bril is niet echt een volbloed virtual reality bril maar een kruising tussen Google Glass en Oculus Rift kopen

Minority report is here

Het verschil met bijvoorbeeld de Rift is dat je de wereld om je heen ziet en de bril een 3D-beeld projecteert, zogenaamde hologrammen. Deze ervaring komt het dichts in de buurt bij de wijze waarop Cruise zijn computer bedient in de sci-fi classic Minority Report. De bril detecteert tevens de bewegingen van je hand, vergelijkbaar met bijvoorbeeld leap motion. Hierdoor is het mogelijk op middels handgebaren commando’s te geven en software te besturen.  De HoloLens projecteert objecten en knoppen die te manipuleren zijn. Rondlopen door een virtuele 3D wereld behoort tevens tot de mogelijkheden.

Mogelijkheden en specificaties

Microsoft heeft nog weinig bekend gemaakt over de specificaties van de HoloLens maar de headset werkt zonder smartphone, draad of computer. De kans is dus groot dat het apparaat een eigen accu bevat. De HoloLens bevat een krachtige processor, videokaart en een gloednieuwe holografische processor. De projecties worden voor je getoond en aangepast aan je bewegingen voor een vloeiende weergave. De hologrammen bevatten tevens audio die in 360 graden wordt afgespeeld en dus ook achter of naast je te horen is.

De HoloLens is dus geen toevoeging van je pc of Xbox maar een compleet zelfstandige apparaat.  De kans is groot deze nieuwe bril gelijktijdig met Windows 10 de weg naar de consument vindt aangezien het apparaat gebruik maakt van dit nieuwe besturingssysteem. Windows 10 wordt dit jaar verwacht en is gratis beschikbaar voor iedereen die nu Windows 7 of 8 gebruikt. De prijs alsmede releasedatum van de HoloLens zijn nog onbekend.

Communicatie, apps en games

De bril  kan straks gebruikt worden voor uiteenlopende doeleinden. Het kijken van films op een geprojecteerd scherm, productontwikkelingen maar ook gamen behoort tot de mogelijkheden. In het onderstaande filmpje wordt Skype gesprekken gevoerd en Minecraft gespeeld. De tofste mogelijkheid vindt ik echter het projecteren van 3D producten zoals de motor in het filmpje.  Microsoft levert tevens tools waarmee softwaremakers  zelf toepassingen kunnen ontwikkelen.


 

Mijn verwachtingen

Ik ben zeer enthousiast over de HoloLens.  Het is een vrij uniek concept en biedt compleet andere mogelijkheden dan een gewone virtual reality bril. Dit is veruit het meest toffe product dat Microsoft de afgelopen jaar heeft bedacht! Ik denk dat de HoloLens zo rond de duizend euro gaat kosten straks veel in het bedrijfsleven gebruikt wordt. De releasedate van de HoloLens is nog onbekend maar ik sta al te popelen om hem te proberen.  De toekomst is weer een stapje dichter gebracht door Microsoft, zeer onverwacht maar meer dan welkom!

Menu sluiten
×
×

Winkelmand

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.