ClickCease

Microsoft presenteert VR headsets voor Windows 10

Virtual Reality en Windows gaan hand in hand, voor de HTC Vive en de Oculus Rift heb je uiteindelijk ook een Windows PC of laptop nodig. Microsoft heeft de laatste vernieuwingen voor Windows 10 aangekondigd, VR speelt een grote rol bij de nieuwe functies. In samenwerking met grote namen als HP, Asus en Acer gaat Microsoft VR headsets op de markt brengen voor Windows 10 met een prijskaartje vanaf $299,-.

Van AR naar VR

De laatste tijd kwam Microsoft regelmatig in het nieuws met de Hololens, een Augmented Reality headset die op realistische wijze beelden over de werkelijkheid projecteert. Nu gaat Microsoft ook de strijd aan met de VR headsets. Op het gebied van software bood Microsoft al langere tijd ondersteuning voor VR, nu komt er binnen Windows 10 ook een 3D versie van Paint en meer ondersteuning voor VR toepassingen.

Goedkope VR headsets

Microsoft leek voorheen goed samen te werken met het team van Oculus, ze leveren ook een Xbox controller bij de Rift. De headsets die Microsoft nu aankondigt gaan direct de strijd aan met deze en andere PC headsets.

Net zoals het “Santa Cruz” prototype dat Oculus onlangs liet zien werkt Microsoft met Inside-Out tracking, wat inhoudt dat je geen externe camera’s of tracking apparaten meer nodig hebt. De prijs is ook opvallend, $299,- is een lage instapprijs voor hoogwaardige VR. Het eerste design dat Microsoft liet zien lijkt op het gebied van ergonomie wel iets op de PSVR. Deze headset van Sony werd reeds geprezen om het draagcomfort in vergelijking met andere headsets.

Geen eigen hardware

Hoewel Microsoft zelf ook hardware ontwikkelt hebben ze bij deze VR headsets gekozen om de samenwerking aan te gaan met gevestigde merken. Acer werkte al eerder samen met Starbreeze, een bedrijf die professionele VR headsets maakt. Asus liet al eerder een prototype zien van een eigen VR headset. Lenovo werkt al langer samen met AntVR, een Chinees Virtual Reality bedrijf. HP en Dell hebben nog geen headsets geproduceerd, wel maken ze beide backpack computers voor VR toepassingen.

 

Het is wellicht een slimme zet van Microsoft om andere fabrikanten hun eigen headsets te laten ontwikkelen, zo wordt de diversiteit aan producten groter en waarschijnlijk ook de variatie in prijzen. Uiteindelijk gaan alle headsets werken via Windows waarmee de fragmentatie van gebruikers voor Microsoft geen rol speelt.

Reactie van Oculus en HTC

Het is afwachten hoe Oculus en HTC gaan reageren. Ze zijn beide afhankelijk van het Windows 10 besturingssysteem, nu wordt Microsoft zelf een concurrent voor PC Virtual Reality. “Wanneer twee honden vechten om een been, gaat een derde ermee heen” luidt het spreekwoord. Loopt Microsoft achter op de concurrentie of denken ze juist vooruit?

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.