ClickCease

Microsoft toont compacte(re) AR bril

Home » Microsoft toont compacte(re) AR bril

De Microsoft Hololens wordt de eerste Mixed Reality headset die beschikbaar is voor het “grote” publiek. Daarnaast is de Microsoft Research afdeling ook bezig met andere producten.

Een bril voor hologrammen

Microsoft werkt bijvoorbeeld aan een Augmented Reality bril die een stuk compacter is dan de Microsoft HoloLens die meer lijkt op een lasbril. Kan deze stijlvolle AR bril een toevoeging bieden aan het huidige aanbod van fabrikanten als Google, Oosterhout Design Group (ODG) en Realwear?

Vooralsnog lijkt de bril niet zeer geavanceerd als het gaat om visuele prestaties.

3D Print AR bril

Het uiterlijk van VR en AR headsets is niet bepaald elegant te noemen. Je moet grote plastic duikbrillen of lasbrillen opzetten, vaak met kabels die naar een PC lopen om de virtuele wereld te bekijken. Bij Virtual Reality is dat nog te doen, bij een Augmented Reality bril speelt de bewegingsvrijheid een veel belangrijkere rol. De Google Glass is een bekend voorbeeld van een AR bril waar je mee op straat kunt lopen.

Microsoft heeft zich laten inspireren op het beroemde Wayfarer model die talloze beroemdheden ook dragen. Dit prototype komt uit de 3D printer, en is voorzien van kleine spiegels en een laser om Augmented Reality beelden op de glazen te projecteren. Net zoals de HoloLens betreft het een holografisch beeld, niet zomaar een platte 2D laag die voor je ogen zweeft.

Nu nog een prototype, binnenkort de standaard?

Meerdere bedrijven zijn druk bezig om een AR bril te ontwikkelen die er stijlvol uitziet, en geschikt is om overal te dragen. Google richt zich met de nieuwe Glass specifiek op de zakelijke markt, dat geldt ook voor ODG.

Snap Inc. heeft een hippe bril gemaakt met een ingebouwde videocamera maar hier is de AR functionaliteit nog beperkt tot animerende plaatjes over videobeelden. Kleinere start-ups zoals Alpha Glass proberen via crowdfunding campagnes hun eigen Smart Glasses te ontwikkelen, maar de eindconsument lijkt er vooralsnog niet echt voor warm te lopen. ODG kwam ook al met goedkopere smartbrillen

VR Expert Snapstacles

Wat zijn de voorwaarden voor slimme brillen?

Technologie wordt steeds compacter, daarmee is de tijd rijp voor AR brillen die iedereen kan gebruiken. Maar er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden om echt succesvol te worden zoals:

  • Het montuur moet stijlvol zijn en voldoen aan de huidige mode standaarden.
  • De bril moet comfortabel genoeg zijn om de hele dag te dragen, het gewicht moet beperkt zijn met de juiste pasvorm.
  • De glazen moeten op sterkte verkrijgbaar zijn waarmee ze ook geschikt zijn voor mensen die reeds een bril dragen.
  • De prijs mag niet te hoog liggen, tenzij er een Apple logo op staat.
  • De interactie met de bril middels bijvoorbeeld beweging of spraak moet perfect werken.

Er zijn dus nog flink wat uitdagingen voor een AR bril. Kan dit Microsoft Research project een doorbraak betekenen voor “wearables”?

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.