ClickCease

Mozilla research VR lanceert website die werkt met de Oculus Rift

Begin van 2014 begon Mozilla al met het verkennen van de mogelijkheden van Virtual Reality. Het bedrijf achter de populaire browser Firefox lanceert nu een nieuwe website genaamd MozVR.com.  Het project krijgt de pakkende tagline ‘A VR website about VR websites’ mee. Juist.. een Virtual Reality website over Virtual Reality websites?

De site maakt gebruik van een Virtual Reality enabled versie van Firefox. Dit stelt de site is in staat om door VR werelden te navigeren die gebouwd en gehost zijn op het web.

Virtual Reality web browsen

Menu’s en laadschermen worden op subtiele wijze getoond en vallen daardoor niet op.  De site bestaat uit verschillende lagen die eenvoudig getoond en weg geklikt kunnen worden. Wanneer op een link geklikt wordt de gebruiker geteleporteerd naar van de ene ervaring naar de andere met gebruik van de Oculus Rift.  Het navigeren van één site naar een andere gebeurd vloeiend door de ene pagina in de andere te laten over gaan door een soort van fade effect. De site maakt niet gebruik van additionele plugins, installatie of onderbrekingen. Wel dien je gebruik te maken van een VR-enabled versie van Firefox of Chromium.

Demo’s en talk shows

Op de site zijn al enkele demo’s beschikbaar. Een project genaamd Sechelt neemt de drager meer langs de kust van Brits Colombia. En een ander genaamd Information Diving toont een visualisatie van kunst geïnspireerd door het werk van artiest Tatiana Plakhova. Er is tevens een demo beschikbaar die bestuurd kan worden met Leap Motion. De site biedt volgens Mozilla ook een primeur met de eerste talk show die geheel in virtual reality is opgenomen.

De toekomst van het web?

Het enige wat je nodig hebt om aan te slag te gaan op het VR-web is een Oculus Rift en een speciale versie van Firefox. De site biedt enkele tips om de ervaring zo goed mogelijk te maken. De code is beschikbaar gesteld zodat fanatiekelingen zelf aan de slag kunnen om nieuwe content te ontwikkelen. Mozilla heeft voor de eerste tests gebruik gemaakt van de Rift maar beloofd in de toekomst ook ondersteuning te gaan bieden voor andere virtual reality apparaten.

Dit is een behoorlijk stap voorwaarts in VR en verandert wellicht de manier waarop wij in het toekomst gebruik maken van het internet. Ik ben benieuwd of andere browsers ook aan de slag gaan met het concept. Veel belangrijke voor mij is echter de mogelijkheid om Adblocker te installeren. Leuk een virtueel web, maar wachten op mijn YouTube video’s doe ik echt niet… Maargoed, eerst maar eens afwachten tot we de Rift eindelijk in Nederland kunnen kopen. Of ik dan liever browse of  of een vr game speel lijkt me een voor de hand liggende keuze..

Menu sluiten
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.