Mozilla stopt met de Firefox Reality VR web browser

Firefox reality

Een van de beste virtual reality webbrowsers sluit zijn deuren. Firefox Reality, dat ontworpen was om in een virtual reality omgeving te werken, wordt door Mozilla stopgezet.

Firefox Reality werd in 2018 gelanceerd en was beschikbaar op verschillende platforms, zoals Pico, Viveport, Oculus en Hololens via verschillende app-winkels. Naast 2D web browsing konden gebruikers surfen op het web en interactief werken in een 3D versie die een 360 graden panoramische beeldweergave, VR-spelletjes en 3D-modellen bood. In een eerdere aankondiging onthulde Mozilla echter dat het Firefox Reality binnenkort zou sluiten door het in de weken na het nieuws niet meer beschikbaar te maken in app stores.

Firefox Reality' VR Web Browser Comes to PC in Preview Version – Road to VR

Mozilla verklaarde zijn besluit om Firefox Reality te sluiten door uit te leggen dat het weliswaar bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals WebVR en WebAR, maar dat het die niet altijd bezit en ze niet voor onbepaalde tijd incubeert. WebAssembly, Rust en Servo zijn bijvoorbeeld voorbeelden van open source-projecten die een thuis hebben gevonden bij andere organisaties. Bij een bedrijf dat ooit bij de gewone consument vooral bekend was om zijn eens zo massaal bekende Firefox webbrowser, is het opvallend dat de technologie voor zijn nieuwe browser aan een ander bedrijf wordt uitbesteed.

Alternatief aanbod

Au lieu de Firefox Reality, Mozilla a encouragé ses utilisateurs à passer à “Igalia”, – un navigateur Web VR bientôt ouvert appelé “Wolvic”, qui est basé sur le même code source de Firefox Reality. Nous espérons que le navigateur sera disponible au téléchargement dans les semaines à venir.

XR besturingssystemen hebben webbrowsers nodig voor een volledige ervaring

Igalia blijft zich volledig inzetten voor de XR-ruimte. XR is een overkoepelende term voor virtuele en augmented reality en soortgelijke technologieën. Het bedrijf heeft onlangs op zijn website het volgende bekendgemaakt: “Igalia is van mening dat het web in vele opzichten van vitaal belang is voor XR. XR-systemen bieden een meeslepend besturingssysteem waar een webbrowser aan te pas moet komen.”

Igalia Developing Wolvic Browser To Succeed Firefox Reality - Phoronix

Hij voegt eraan toe: “Het zou toch wel heel erg zijn om een werkelijkheid binnen te gaan, zonder toegang tot alles wat er al op de webbrowser bestaat. Met het XR webplatform kunt u ook rechtstreeks vanuit de webbrowser informatie doorbladeren, delen en beleven. Het opnieuw uitvinden van een webbrowser voor een meeslepend OS is nieuw. Deze nieuwigheid betekent echter dat de keuze van browsers momenteel beperkt is.”

 

Igalia plannen

In een blogpost laat Igalia ook weten dat het zich in eerste instantie zal richten op de lancering van standalone op Android gebaseerde XR-systemen en op HarmonyOS aangesloten systemen, waaronder Huawei VR Glass, Meta Quest, Pico Interactive, HTC Vive Focus en Lynx. Het bedrijf hoopt in de toekomst ook Lenovo en Qualcomm XR toestellen te kunnen ondersteunen.

Brain Kardell, een ontwikkelaar bij Igalia, zegt: “Firefox Reality is ontwikkeld om zijn gebruikers verschillende keuzes en sterke, onbeperkte en open webtoegang op VR-apparaten te bieden.” Igalia heeft voor de komende twee jaar al middelen gereserveerd om aan hun webbrowser-project te werken. Zij moeten echter nog extra partners zoeken om een gezond ecosysteem op te bouwen.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.