ClickCease

Nederlandse politie zet Augmented Reality in

Bij politieonderzoek kunnen de agenten alle hulp gebruiken die er op technologisch gebied mogelijk is. De Nederlandse politie test in samenwerking met de TU Delft een Augmented Reality applicatie om onderzoek doeltreffender te maken. Het systeem is al vijf jaar in ontwikkeling door de TU Delft en Dragoş Datcu, onderzoeker bij Twnkls in Rotterdam. Naast AR wordt ook VR toegepast voor verschillende methodes om de plaats van delict te onderzoeken.

“Hier moet je kijken”

Een agent kan op de plaats waar een misdrijf heeft plaatsgevonden rondlopen terwijl hij of zij een smartphone op de ruimte richt, of een AR bril draagt. Wanneer de software een verdacht object detecteert zal er een pijl in beeld verschijnen. Het is ook mogelijk dat een collega vanaf 

een andere locatie meekijkt en notities maakt. Dit kan bijvoorbeeld het omcirkelen van een plek in de ruimte zijn, zodat de collega ter plekke weet waar er gezocht moet worden, of welke objecten moeten worden meegenomen.

Geen besmetting van de locatie

Op de plaats delict is het van belang om de uitgangssituatie zo min mogelijk te verstoren. Dan is het beter om één agent met een AR bril in de ruimte te laten lopen, terwijl collega’s kunnen meekijken en meedenken. Bij arrestaties vinden de agenten een Augmented Reality systeem nog niet prettig om mee te werken omdat het teveel afleidt van de de situatie. De beelden die verzameld worden kunnen naast het onderzoek ook later in de rechtszaal gebruikt worden ter ondersteuning van de rechtszaak.

De AR apparatuur kan nog beter

Als eerste is het van belang dat de AR hardware en software aansluit op de doelstellingen van de politie. Omdat de beschikbare apparatuur in hoog tempo evolueert zal het gebruik de komende tijd eenvoudiger en compacter worden. Op dit moment moet een agent bij een specifieke taak een camera op de schouder dragen en aan de pols.

Dat is onhandig, met nieuwe methodes kan dit veel beter op de persoon worden afgestemd. Zo wordt er gekeken naar de Occipital Bridge, een draadloos tracking systeem dat werkt op basis van een iPhone. Dit systeem lijkt op de Microsoft HoloLens maar is een stuk goedkoper. Overigens wordt ook de HoloLens getest.

VR en AR geven de politie meer informatie

Er worden momenteel al 360 graden foto’s gemaakt van de plaats delict, er worden ook Virtual Reality systemen zoals de Gear VR gebruikt en nu dus ook Augmented Reality brillen waarbij de werkelijke situatie aangevuld wordt met bruikbare informatie. Criminelen kunnen beter een andere bron van inkomsten zoeken, de cyber politie is in aantocht.

AR App Development

Een eigen Augmented Reality App? Bekijk:    AR APP ONTWIKKELING

Sluit Menu
×
×

Winkelmand

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.