Na lang wachten is het eindelijk zover, de HP Reverb G2 is uit! Met zijn hoge schermresolutie, hoge geluidskwaliteit en het ondersteunen van twee content platformen hebben PC-VR headsets zoals de Valve Index en de Oculus Rift S er een serieuze concurrent bijgekregen. Een mooi moment om deze 3 headsets naast elkaar te leggen. In dit artikel zullen we een vergelijking maken tussen de HP Reverb G2, Valve Index en de Oculus Rift S op het gebied van beeldkwaliteit, draagbaarheid, controllers, tracking en geluid.
Lees meer over de beste vr-headsets van 2020.
Resolutie
Allereerst, vergelijken we de resolutie van de headsets. De HP Reverb G2 heeft, met een resolutie van 2160 px x 2160 px per oog, de hoogste beeldresolutie in vergelijking met zowel de Valve Index als Oculus Rift S. De Valve Index komt in de vergelijking qua resolutie op een tweede plek, met een resolutie van 1600 px x 1440 px per oog. Met een resolutie van 1280 px x 1440 px per oog, eindigt de Oculus Rift S op de derde plek.
Gezichtsveld
Ten tweede kijken we naar het gezichtsveld van de headsets. Hoe groter het gezichtsveld, des te meer het beeld aanvoelt als een natuurlijk zicht. Met een gezichtsveld van 114 graden beland de HP Reverb G2 in de middenklasse als we de headset vergelijken met de Valve Index en de Oculus Rift S. Bij de Valve Index is er een variatie in het gezichtsveld mogelijk, omdat de afstand van de ogen tot het scherm aanpasbaar is. Wanneer het scherm zo dicht mogelijk naar de ogen toe is ingesteld, is het gezichtsveld maar liefst 130 graden. Dit is aanzienlijk groter in vergelijking met de G2 en de Rift S. Voor meer informatie over het gezichtsveld van de Valve Index. Het gezichtsveld van de Oculus Rift S is ongeveer 110 graden, waarmee hij in vergelijking met de G2 en de Index op de derde plek eindigt.
Lees meer over het gezichtsveld van de Valve Index.
Refresh Rate
Tot slot vergelijken we de refresh rate van de headsets. Refresh rate gaat over hoe snel het beeld zichzelf ververst. Hogere refresh rates zorgen ervoor dat het beeld soepeler loopt, waardoor langere en meer comfortabele sessies mogelijk zijn.Over het algemeen wordt aangenomen dat er 72Hz nodig is om een goede virtual reality ervaring te kunnen beleven. De Oculus Rift S heeft met 80HZ de laagste refreshrate van de 3 headsets. De HP Reverb G2 doet het ietsjes beter met 90Hz. De Valve index werkt tot slot standaard op een refresh rate van 120 Hz. Ook is de headset compatibel met 90 Hz, waardoor applicaties die voor deze specifieke refresh rate gebouwd zijn ook op de Index soepel lopen. Daarnaast is er een ingebouwde experimentele 144 Hz-modus, waarmee de Valve Index duidelijk de kroon spant in vergelijking met de G2 en de Rift S.
Conclusie
De Valve Index en de HP Reverb G2 zitten beide in het topsegment betreffende de kwaliteit van het scherm. Waar Valve de uitblinker is op het gebied van refreshrate en gezichtsveld, heeft de HP reverb de hoogste resolutie. Op allebei krijgt de gebruiker een uitstekende ervaring. De Rift S is 2 jaar geleden uitgekomen en dat zie je terug in de kwaliteit van het scherm, dat net iets minder is als de HP Reverb en Valve Index.
Design en comfort
Hoewel Valve Index aan de zware kant van headsets staat (809 gram). Wordt de headset door zijn gewichtsverdeling aangewezen als een van de meest comfortabele headsets op de markt. De headset heeft een mechanisch verstelbare hoofdband waarmee gebruikers de headset gemakkelijk kunnen op- en afzetten zonder hem elke keer aan te hoeven passen. De hoofdband ontlast ook de wangen van het gewicht van de headset, terwijl het gezichtsmasker is gemaakt van zacht, ademend schuimmateriaal. De oogafstand (IPD) kan worden aangepast tussen 58 mm en 70 mm met behulp van een schuifregelaar aan de onderkant, waardoor de meeste gebruikers de headset kunnen gebruiken zonder last te krijgen van hun ogen. Ook is er een draaiknop die de afstand tussen ogen en lenzen regelt, zodat gebruikers gemakkelijk hun favoriete plek kunnen vinden of de headset kunnen aanpassen met een bril op.
Reverb G2 en Rift S zijn beide lichter
HP Reverb G2 is merkbaar lichter (498 gram) in vergelijking met de Valve Index. HP heeft ook de schuimvulling van het gezichtsmasker opnieuw ontworpen en nu voelt de headset zachter en lichter aan op je gezicht. De Reverb G2 en Valve Index lijken qua design op elkaar met een vergelijkbare ovale hoofdband. Tot slot heeft de headset ook een fysieke IPD-aanpassing die varieert van 60mm tot 68mm.
Met een gewicht van 563 gram is de Rift S iets zwaarder als die van de G2, maar een stuk lichter als de Index. De Rift S heeft een halo vormige hoofdband die is ontworpen met het oog op comfort, een goede gewichtsverdeling en een verbeterde licht blokkering. Daarnaast heeft Oculus er een systeem met één kabel aan toegevoegd voor een meer opgeruimde ervaring. De pupilafstand (IPD) van de Rift S staat standaard op 63.5 mm en is niet handmatig aanpasbaar. Dit komt omdat de Rift S gebruikt maakt van een enkel LCD-scherm, in plaats van twee schermen zoals bij de Index en de G2. Wel is het mogelijk om de IPD in de software aan te passen, met een range van 58mm tot 72 mm.
Conclusie
Alle 3 de headsets zijn ontworpen met het oog op comfort. Hoewel dit erg persoonsafhankelijk is merken we wel dat de Reverb G2 en de Index in het topsegment zitten qua comfort. Vanwege het gebruik van de nieuwste schuimmaterialen in hun gezichtsmaskers. Hoewel de Rift S al 2 jaar oud is, doet hij niet veel onder het comfort van de andere twee headsets. Tot slot is de Valve Index het zwaarste van de headsets, wat niet direct een nadeel is vanwege de gewichtsverdeling, maar wel voelbaar is.
Geluid
De HP Reverb G2 heeft een koptelefoon die over je oren zweeft waardoor externe geluidsapparatuur overbodig is. Dit is hetzelfde audio systeem als gebruikt wordt voor de Valve Index. De geïntegreerde koptelefoon zorgt voor zowel comfort als positionele nauwkeurigheid, waarbij gebruikers geluid tot wel 180 graden om zich heen kunnen horen. De koptelefoon zweeft 10 mm over de oren en heeft een verstelbare pasvorm, waardoor de koptelefoon voor bijna elke gebruiker op een ideale positie geplaatst kan worden. De Reverb G2 beschikt niet over een audio jack ingang. Waardoor er geen externe koptelefoons (met bijvoorbeeld noise canceling) gebruikt kunnen worden. De Valve Index gebruikt hetzelfde audiosysteem als de G2, waardoor hij het hetzelfde niveau van comfort en nauwkeurigheid heeft als bij de Reverb G2.
De Rift S heeft hetzelfde geïntegreerde audiosysteem als Oculus Quest en Oculus Go. Hoewel de luidsprekers een fatsoenlijk geluid leveren, valt het erg tegen hoe luid ze zijn. Hierdoor kunnen de speakers soms slecht te verstaan zijn in ruimtes waar veel omgevingsgeluid is. Wel is er, in tegenstelling tot de G2 en de Index, een 3.5 mm audio jack ingang op de headset. Hierdoor kunnen er externe koptelefoons worden aangesloten. Dit betekend echter wel dat er een extra draad uit de headset komt, wat ten nadele gaat van de comfort.
Lees meer over de koptelefoon van de Index en de G2.
Conclusie
Zowel de HP Reverb G2 als de Valve Index maken beide gebruik van een ingebouwde koptelefoon die over het oor heen zweeft. Het geluid behoort momenteel tot het topsegment van de huidige headsets. Wel is het grote nadeel dat beide headsets geen audio jack ingang hebben, waardoor een upgrade van de audio niet mogelijk is. Het audiosysteem van de Rift S levert fatsoenlijk geluid, maar het valt tegen hoe luid ze kunnen. Echter heeft de Rift S wel een audio jack ingang ingebouwd, waardoor de geluidskwaliteit door externe audio producten kan worden verhoogd.
Controllers en Tracking
Valve Index maakt gebruik van controllers die om de handen worden vastgemaakt, in plaats van dat ze constant vastgehouden moeten worden, zoals bij de G2 en de Rift S. De controllers detecteren individuele vinger- en drukbewegingen met sensoren die ook zien hoe dicht uw handen zich bij de knopen bevinden, waardoor u zelfs de kleinste bewegingen kunt volgen. Om Valve Index te kunnen gebruiken, moeten er ten minste twee basisstations voor tracking instellen, in tegenstelling tot de G2 en de Rift S (die beide gebruik maken van inside-out tracking). Daarnaast maakt de Index gebruik van een Lighthouse 2.0-trackingsysteem.
Lees meer over de Lighthouse 2.0-trackingsysteem.
De HP Reverb G2 controllers lijken erg op het originele ontwerp van Oculus Touch-controllers, die door de VR-community zeer werden geprezen vanwege hun ergonomie en stijl. Het touchpad van een originele Oculus is vervangen door een reeks van vier knoppen. In termen van tracking is de G2 gebruiksvriendelijker in vergelijking met de Valve Index, maar minder nauwkeurig. De G2 heeft geen basisstations nodig en volgt in plaats daarvan bewegingen met behulp van vier camera’s in de headset. Hoewel handig, is interne tracking vatbaar voor verlies van tracking wanneer de controllers te dicht bij de headset komen. Daarnaast zijn de nieuwe Reverb-controllers achterwaarts compatibel met andere Windows mixed reality-headsets.
Ouculus Rift S controller werkt op batterijen
Bij de Oculus Rift S worden een paar Touch controllers geleverd, die enigszins verschillen van hun voorgangers. Tijdens het spelen merk je geen verschil met hun oudere voorgangers – ze zijn comfortabel met knoppen voor je duimen om te gebruiken. Thumbsticks om te duwen (met zeer gevoelige aanraak gebieden om na te bootsen dat je duimen tegen je vingers rusten), een trigger knop voor je wijsvinger en een knop in het handvat om vuist beweging na te bootsen. Ze zijn licht en gebruiken elk één enkele AA-batterij in plaats van oplaadbaar te zijn. De Rift S maakt gebruikt van ‘inside-out’ tracking, waarbij camera’s op de headset zelf worden gebruikt om de beweging en de positie van de controllers in de 3D-ruimte te begrijpen (vergelijkbaar met de HP Reverb G2).
De voordelen van inside-out tracking zijn moeilijk te negeren; eenvoudigere eerste installatie zonder dat er sensoren op je bureau hoeven te zitten, minder voorbereidingstijd voor het spelen en pass-through-mogelijkheden die het nog gemakkelijker maken om in VR te duiken.
Conclusie
De controllers van de HP Reverb G2 en de Oculus Rift zijn beide geïnspireerd op de populaire touch controllers van Oculus. Valve Index is een nieuwe weg ingeslagen met haar controllers. Die worden vastgebonden aan de handen in plaats van dat ze continue vastgehouden moeten worden. Hoewel het continue vasthouden van de controllers niet als een probleem wordt gezien, is er wel een verhoging van de comfort bij de controllers van de Index. Waarbij de Rift S en de G2 beide gebruik maken van een ingebouwde inside-out tracking, moet er bij de Valve Index gebruik gemaakt worden van minimaal 2 basisstations voor tracking. Inside-out tracking is eenvoudige op te zetten en meer gebruiksvriendelijk. Maar minder nauwkeurig dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van basisstations. Wanneer nauwkeurigheid een belangrijke rol speelt bij het gebruik van de headset. Zal de Index hierbij dus een beter oplossing zijn.
Specificaties overview
HP Reverb G2 | Oculus Rift S | Valve Index | |
Display | 2 x 2.89” LCD | 1 x LCD | 2 x 3.5” LCD |
Resolutie | 2160×2160 per oog | 1280×1440 per oog | 1600×1440 per oog |
Gezichtsveld | 114 graden | 110 graden | Tot 120 graden |
IPD-aanpassing | Ja | Nee | Ja |
Frequentie | 90 Hz | 80 HZ | Tot 144 Hz |
Gewicht | 500 gram | 563 gram | 809 gram |
Tracking | Camera: 4 voor 6DoF tracking
Tracking gebied: oneindig |
Camera: 5 voor 6DoF Insight tracking
Tracking gebied: oneindig |
Tracking gebied: tot 33’ x 33’
met SteamVR Base Station 2.0 Tracking architecture: SteamVR Base Stations |
Gezichtsmasker | Vervangbare magnetische stof
gezichtskussens, klittenband verstelbaar |
Draaiknop aanpasbaar
Passthrough + |
Vervangbare magnetische stof
gezichtskussens, knop aanpasbaar |
Kabel | Kabels meegeleverd: 6 M
Desktop Kabel |
Kabels meegeleverd: 5 M
Desktop Kabel |
6 meter kabel |
Prijs | 577,- € | 429,- € | 539,- € |