Waar HTC zich voorheen meer richtte op de consumentenmarkt, met onder andere de de HTC Vive, is de nieuwste headset van HTC voornamelijk gericht op de zakelijke markt. Met de introductie van de Vive Focus Plus probeert HTC, met aangepaste hard- en software, om aan de eisen van een VR-headset in de zakelijke markt te voldoen. De Vive Focus Plus is een standalone 6DOF headset in hierdoor vergelijkbaar met de Oculus Quest en de Pico Neo. Daarnaast wordt de headset standaard geleverd met een 2 jarige business warranty & services.
In dit artikel zullen we dieper ingaan op:
- Display
- Tracking en controllers
- Processor en batterij
- Geheugen
- Design
- Vive Enterprise Device Management System
- Business Warranty & Service
- Conclusie
- Prijs
- Overview
Display
De Vive Focus Plus heeft dubbele AMOLED schermen die een resolutie hebben van 1400 x 1600 pixels per oog (2880 x 1600 pixels wanneer gecombineerd). Dit is vergelijkbaar met de schermen van bijvoorbeeld de Oculus Quest 1. Met een Refresh Rate van 75 Hz ligt de Vive Focus Plus net iets boven die van de Quest, waardoor beelden iets vloeiender in elkaar overlopen.
Het is mogelijk om de oogafstand (IPD) op de headset aan te passen met een range van 60.5-74 mm. Hierdoor is het voor gebruikers mogelijk om de lenzen perfect met het oog uit te lijnen.
Wanneer het neerkomt op de field of view (FoV), heeft HTC een naam hoog te houden. Met het grootste FoV van alle stand-alone VR headsets, van 110 graden, blijft de Vive Focus Plus ruim 10 graden voor op de Oculus Quest. Bij een stand-alone headsets, zoals de Focus Plus en de Quest, is het FoV net wat minder belangrijk, omdat het gemakkelijk is om rond te kijken zonder dat er draden in de knoop raken.
Tracking en controllers
De HTC Vive Focus Plus traceert bewegingen door middel van 6DoF inside-out tracking. 6DoF (Degrees of Freedom) wil zeggen dat de headset en de controllers gevolgd kunnen worden in 6 richtingen; voor, achter, omhoog, omlaag, links en rechts, en dit zonder gebruik te maken van externe sensoren. Dit is dezelfde tracking waar onder andere de Oculus Quest gebruik van maakt.
Wanneer er rondgelopen wordt met een VR-headset op het hoofd, is het belangrijk dat de headset aangeeft naar welke delen van het virtuele gebied het veilig is om te verplaatsen. De Vive Focus Plus doet dit door een blauw raster in de virtuele omgeving te laten zien wanneer het speelgebied dreigt verlaten te worden. Bij de Pico Neo en de Oculus Quest 1 en 2 moet dit speelgebied zelf ingetekend worden, terwijl de Vive Focus Plus dit automatisch doet. Wanneer de headset wordt opgezet, gaat de Focus plus ervan uit dat de gebruiker in het midden van het speelgebied staat, waarna de het raster automatisch geplaatst wordt.
De controllers van de Vive Focus Plus maken gebruik van tracking door middel van ultrasonisch geluid op een specifieke frequentie. Waarbij de meeste VR-headsets gebruik maken van infrarood voor het tracken van de controllers, neemt HTC hierin een andere weg. Infrarood staat erom bekend dat het minder goed werkt wanneer het gebruikt wordt in overbelichte omgevingen of in natuurlijk licht. Doordat de Vive Focus Plus gebruikt maakt van geluid, en hierbij dus geen visuele data nodig heeft voor de tracking, heeft de headset hier geen last van. Echter gebruiken de meeste VR-headsets infrarood omdat het bewezen is dat het simpel maar effectief werkt, waarbij het gebruik van ultrasonisch geluid nog experimenteel is en het zijn nauwkeurigheid nog moet bewijzen.
Het design van de Vive Focus Plus controllers is geïnspireerd op de originele Focus controller van HTC, maar met uitbreidingen. Zo zit er een nu een ring aan de voorkant van de controllers die niet alleen gebruikt wordt voor de tracking, maar ook helpen met het balans van de controllers. Ook zijn er meer knoppen aan de controller toegevoegd ten opzichte van de originele Focus. Aan de achterkant is een trigger te vinden terwijl aan de voorkant 2 knoppen en een trackpad zit.
Processor en batterij
Veel van de specificaties van de Vive Focus Plus zijn vergelijkbaar met die van de originele focus. Zo zit er nog steeds dezelfde Qualcomm Snapdragon 835 processor in die ook terug te vinden is in de Oculus Quest 1. Daar in tegen draait de Oculus Quest 2 op een Snapdragon XR-2 processor, die een stuk krachtiger is in verhouding met de 835.
HTC claimt dat de headset tot 3 uur mee gaat na een half uur opladen. Dit is vergelijkbaar met de Oculus Quest en zelfs een uur langer als de Oculus Quest 2. In praktijk merken we dat bij intensief gebruik de headset ongeveer 2 uur mee gaat.
Geheugen
De Vive Focus Plus heeft een 4GB RAM geheugen en een opslag capaciteit van 32 GB. Dit is relatief laag als we dit vergelijken met andere VR-headsets. Zo heeft de Oculus Quest een 64GB en 128GB uitvoering. Echter maakt de Vive Focus Plus dit meer dan goed met de mogelijkheid om een SD kaart tot 2 TB aan de headset toe te voegen. Deze optie ontbreekt op de Oculus Quest 1 en 2.
Ook maakt de SD kaart het mogelijk om de headset offline te configureren. Hierdoor kunnen applicaties op een groot aantal headset eenvoudig geïnstalleerd worden, zonder dat ze een voor een gekoppeld hoeven te worden aan een computer.
Design
Het design van de Vive Focus Plus is gebaseerd op die van de originele Vive Focus, met enkele aanpassingen. Zo is er extra gezichtsbescherming bij het voorhoofd toegevoegd, waardoor het gewicht van de headset meer evenredig over het gezicht verdeeld wordt. Hierdoor wordt niet meer het grootste gedeelte van het gewicht op de wangen gedrukt, wat bijvoorbeeld bij de Oculus Quest 2 wel het geval is. Ook is het materiaal van het gezichtsbescherming nu gemaakt van synthetisch leer. Hierdoor is de headset gemakkelijk schoon te maken met bijvoorbeeld alcohol doekjes, zonder schade aan te brengen aan de headset. Daarnaast is het kijkvenster van de Vive Focus Plus groter gemaakt, waardoor gebruikers met een bril ook gemakkelijk de headset kunnen dragen.
Ook is er een actieve koeling systeem toegevoegd aan de headset. Dit zorgt niet alleen voor een meer comfortabele ervaring bij langdurig gebruik, maar voorkomt ook dat de glazen van de headset minder snel beslaan.
Vive Enterprise Device Management System
Naast dat de specificaties van de headset gericht zijn op zakelijk gebruik, heeft HTC ook een aantal software oplossingen die het gebruik van de headset in zakelijke omgevingen gemakkelijker maken. Zo krijg je bij aanschaf van de Vive Focus Plus ongelimiteerde toegang tot het Vive Enterprise Device Management System. Hierin kunnen verschillende headsets binnen een bedrijf gemakkelijk gemanaged worden en zijn er een 3 tal deployment oplossingen mogelijk:
- MDM support
Grotere bedrijven kunnen populaire MDM-oplossingen, zoals VMware Workspace One en Mobilelron, gebruiken om controle over te nemen over een of meerdere headsets.
- Fast Deploy
Kleinere bedrijven kunnen gebruik maken van het geïntegreerde fast deployment mechanisme op de Vive Enterprise Portal.
- Offline deployment
Door middel van een SD kaart kunnen meerdere headsets eenvoudig offline geconfigureerd worden.
Daarnaast support de headset VPN en is in de privacy policy van HTC opgenomen dat: ‘’De software en Enterprise Portal zullen uw bedrijfseigen bedrijfsgegeven niet verzamelen, tenzij U hier schriftelijke toestemming voor hebt gegeven’’. Hierdoor zal gevoelige bedrijfsinformatie goed beveiligd zijn.
Ook kan via het Enterprise Portal eenvoudig de kiosk modus van de headset op afstand ingeschakeld worden. Met kiosk modus kan je de headset zo instellen dat er gelimiteerde toegang is op bepaalde applicaties en navigatie. Voor meer informatie over de kiosk modus van de HTC Vive Focus Plus, klik hier: https://vr-expert.nl/nieuws/kiosk-mode-op-de-htc-vive-focus-plus/
Vive Business Warranty & Service
Naast ongelimiteerde toegang tot het Vive Enterprise Portal, zit er ook een 2 jarige Business Warranty & Service (BWS) inbegrepen bij de aanschaf van de Vive Focus Plus. Hierin zitten een aantal voordelen ten opzichte van de consumenten garantie:
- Reparatie met BWS krijgen voorrang op reparaties met consumentengarantie
- HTC betaald de verzending voor reparatie
- Reparatie zal doorgaans de volgende werkdag na aankomst voltooid zijn (bij consumenten garantie is dit tussen de 5-7 dagen)
Naast de garantie zijn er ook een aantal bedrijfsservices waar gebruikt van gemaakt kunnen worden:
- Toegewijde (technische) ondersteuning
Deze ondersteuning bestaat uit een telefoonservice, ondersteuning vanuit online chat en specifieke e-mail ondersteuning
- Vive-hulpbronnen
Verschillende artikelen en FAQ vanuit Vive zelf.
Voor meer informatie over de Business Warranty & Service, klik hier: https://vr-expert.nl/nieuws/wat-zit-in-de-vive-business-warranty-services/
Conclusie
HTC heeft met de Vive Focus Plus een headset uitgebracht die volledig zijn focus legt op het zakelijke gebruik. Waarin de specificaties van de headset niet van het nieuwste kaliber zijn, veelal vergelijkbaar met de oudere Oculus Quest, heeft HTC een aantal interessante features toegevoegd die het gebruik van de headset voor bedrijven erg interessant maakt.
HTC heeft bij het design van de headset rekening gehouden dat de headset door meerdere mensen gebruikt moet kunnen worden. Ook is het materiaal gemakkelijk schoon te maken waardoor in tijden van Covid-19 dit ook veilig gedeeld kan worden. Met het actieve koeling systeem is er gedacht aan langdurig gebruik voor bijvoorbeeld on-boarding of trainingen.
Omdat de tracking van de headset geen gebruik hoeft te maken van externe sensoren, en het feit dat het speelgebied automatisch ingetekend wordt, is de headset ook gemakkelijk in verschillende ruimtes te gebruiken binnen een bedrijf. Het Enterprise Device Management System, door middel van het Enterprise Portal, geeft verschillende mogelijkheden om de headset zowel op afstand als offline te configureren. De Business Warranty & Service ontzorgen de gebruikers bij defecten en ondersteunen ze bij verschillende technische vragen.
Al bij al vinden wij de Vive Focus Plus van HTC de headset voor zakelijk gebruik. Hierin neemt HTC een grote sprong in de stand-alone headsets als het gaat om gebruiksvriendelijkheid en handige toepassingen voor deze sector.
Prijs
Met een prijs van €804,- beland de Vive Focus Plus in het hoge segment als we kijken naar stand-alone VR headsets. Echter wordt de Vive Focus Plus geleverd met een ongelimiteerd gebruik van het Enterprise Portal en een 2 jarige Business Warranty & Service. Bij vergelijkbare headsets zoals de Oculus Quest en de Pico Neo 2 moeten deze services apart aangeschaft worden, waardoor ze in de meeste gevallen duurder uitvallen.
Overview
Display | 3K Dual Amoled Display | Batterij | Tot 3 uur gebruik |
Resolutie | 2880 x 1600 | Gewicht | 695g |
Refresh Rate | 75HZ | Geheugen | 4 GB RAM, 32 GB opslag |
FoV | 110 graden | Business software | Vive Enterprise Portal |
Processor | Qualcomm Snapdragon 835 | Garantie | 2 jarige Business Warranty & Service |
Contact
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met een van onze experts!