ClickCease
countryLogo Business
 • Deskundig advies
 • Betaal op factuur
 • 9,3/10 beoordeling door klanten
 • Wereldwijde levering
 • Gratis proefservice

Oculus Quest 2 vs Pico Neo 3 Pro: Welke VR Headset is beter voor zakelijk gebruik?

Oculus Quest 2 vs Pico Neo 3 Pro: Welke VR Headset is beter voor zakelijk gebruik?

Met de lancering van de Pico Neo 3 Pro vragen veel mensen zich af of de Pico Neo 3 de beste VR headset is voor zakelijk gebruik. Dit artikel vergelijkt de voor- en nadelen van de Pico Neo 3 Pro en de Oculus Quest 2 VR headsets. 

In dit artikel gaan wij nader in op de volgende punten:

 • Voor- en nadelen
 • Specificaties
 • Ontwerp en comfort
 • Beeldscherm
 • Tracking
 • Controllers
 • Streaming
 • Inhoud (apps)
 • Eerste installatie
 • Prijs
 • Conclusie

 

Voordelen van de Pico Neo 3 Pro in vergelijking met de Oculus Quest 2

Pico Neo 3 Pro Oculus Quest 2
 • Beter gezichtsveld (graden)
 • Ergonomisch ontwerp
  en gewichtsverdeling
 • Gemaakt voor zakelijk gebruik
  (geen account nodig)
 • Draadloze streaming
 • Meer inhoud (applicaties)
 • Nauwkeurige tracking
 • Lichter
 • Goedkoper

Nadelen van de Oculus Quest 2 in vergelijking met de Pico Neo 3 Pro

Pico Neo 3 Pro Oculus Quest 2
 • Duurder
 • Zwaarder
 • Minder nauwkeurige tracking
 • Facebook of Oculus
  voor bedrijven licentie nodig
 • Slechter gezichtsveld
 • Slechte ondersteuning

Specificaties van de Pico Neo 3 Pro en Oculus Quest 2

De specificaties van beide apparaten zijn hieronder te zien.

Pico Neo 3 Pro Oculus Quest 2
Weergave 4K 4K
Resolutie 1.832 x 1.920 Pixels per oog 1.832 x 1.920 Pixels per oog
Verversingssnelheid (frames per seconde) 72/90 Hz 60/72/90 Hz
Gezichtsveld (visie) 98° 89°
Processor Qualcomm Snapdragon XR2 Qualcomm Snapdragon XR2
Weight 395 gram (zonder band), 620 gram (in totaal) 516 gram
Storage (ROM) 256 GB 64 GB /256 GB
RAM 6 GB 6 GB
Tracking Inside-Out 6DoF met 4 geïntegreerde camera’s Inside-Out 6DoF met 4 geïntegreerde camera’s
Batterij 2,5 uur 2- 3 uur
Price 599 € 349 € (64 GB)

449 € (256 GB)

Ontwerp en Comfort

Afgezien van de kleur is er niet veel veranderd aan het ontwerp van de Quest 2. De Oculus Quest 2 heeft nog steeds een elastische band die de headset op zijn plaats houdt. Het ontwerp van de band biedt gemak en comfort voor alle gebruikers en het kan gemakkelijk worden aangepast en gecombineerd worden met andere Oculus accessoires. Voor meer comfort biedt Oculus ook “Elite Straps” aan. Er is echter een probleem geweest met huidirritatie van deze riemen. Oculus is momenteel bezig dit probleem te onderzoeken.

VR Expert Quest 1 and Quest 2

In termen van ergonomie, is de Oculus Quest 2 ergonomisch gebouwd en past gemakkelijk over je gezicht. Een nadeel van het ontwerp van de Oculus Quest 2 is dat al het gewicht aan de voorkant van je gezicht zit waardoor dit kan leiden tot ongemak na langdurig gebruik.

De Neo 3 Pro biedt een goede gewichtsverdeling

De Pico Neo 3 heeft een aantal ontwerp-upgrades ondergaan, grotendeels door de toevoeging van twee externe camera’s waardoor het apparaat een rondere vorm heeft gekregen in vergelijking met zijn voorganger.  

VR Expert Pico Neo 3 Front

Wat de ergonomie van het apparaat betreft, heeft Pico, net als bij andere headsets, de nadruk gelegd op de gewichtsverdeling. Net als de Pico Neo 2 heeft de Pico Neo 3 Pro een evenwichtige gewichtsverdeling dankzij de batterij aan de achterkant van de headset, waardoor de headset gemakkelijk gedurende langere tijd te gebruiken is. De headset maakt ook gebruik van een tandwielsysteem waardoor de headset precies aan de voorkeuren van de gebruiker kan worden aangepast.

VR Expert Pico Neo 3 Gearwheel

De Pico Neo 3 headset wordt geleverd met een vervangbare 3D PU face pad met anti-fouling coating die gemakkelijk kan worden gereinigd en gedesinfecteerd. 

Met een gewicht van 395 gram (zonder band) en 620 gram (in totaal) is de Pico Neo 3 Pro in totaal zwaarder dan de Oculus variant die 520 gram weegt. Door de gelijkmatige gewichtsverdeling is de Pico Neo 3 echter comfortabeler om te dragen.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de Oculus Quest 2 biedt een 4K-resolutie van 1.832 bij 1.920 pixels per oog. Het ondersteunt een verversingssnelheid van 90 Hz en heeft een gezichtsveld van 89°.

Het 4K-scherm van de Pico Neo 3 Pro biedt ook een resolutie van 1.832 bij 1.920 pixels per oog en ondersteunt een verversingssnelheid van 90 Hz, net als de Oculus Quest 2. 

Het grootste verschil tussen de apparaten is het grotere gezichtsveld van de Pico Neo 3. De Neo 3 Pro heeft een gezichtsveld van 98°, vergeleken met de 89° van de Oculus Quest 2. Het gezichtsveld is van cruciaal belang voor het realisme van de VR-ervaring, omdat het gebruikers in staat stelt om meer van de virtuele wereld tegelijk te zien. Het grotere gezichtsveld van de Pico Neo 3 Pro met zijn hoge resolutie en verversingssnelheid maken het meer meeslepend dan de Oculus Quest 2.

Pico Neo 3 Pro Oculus Quest 2
Resolutie 1832×1920 per oog 1832×1920 per oog
Verversingssnelheid 90 Hz 90 Hz
Gezichtsveld 98° 89°

Tracking 

Beide headsets maken gebruik van inside-out tracking systemen met 4 geïntegreerde camera’s. De Oculus Quest 2’s positionele tracking is soepel en snel, in staat om zelfs de grootste Guardians tot 8x8m van binnen te volgen. 

De controllers zijn ook uitstekend, zonder veel filter of vertraging. Er is één nadeel aan dit type tracking en dat is dat de controllers soms niet worden gevolgd wanneer ze zich buiten het gezichtsveld van de 4 externe camera’s bevinden. De headset kan ook problemen hebben met het volgen van de controllers als ze te dicht bij de headset worden gebracht.

VR Expert Oculus Quest 2 Action

De Pico Neo 3 met zijn 4 camera’s heeft een enorme verbetering gezien in zijn positiebepaling. Nu kan hij gebieden tot 10x10m volgen en hoewel hij nog niet zo scherp is als de Oculus Quest 2, komt hij steeds dichterbij.

Wat betreft de controllers van de Pico Neo 3 Pro, deze zijn ook verbeterd met de nieuwe optische tracking ten opzichte van de vorige versies elektromagnetische tracking. De tracking is soepeler en sneller, het enige nadeel is dat het nu meer moeite heeft om de controllers te volgen wanneer ze buiten het FOV van de externe camera’s vallen, een van de belangrijkste voordelen van de Pico Neo 2.

Beide headsets kunnen zonder problemen in situaties met weinig licht worden gebruikt, maar het wordt niet aangeraden voor de best mogelijke prestaties.

Controllers

De Oculus Quest 2 wordt geleverd met nieuwe derde generatie touch controllers. Over het algemeen lijken ze iets groter en bieden ze, net als de eerste generatie touch controllers, een plek om je duim te laten rusten. De nieuwe controllers werken op AA batterijen, waardoor ze een uitstekende levensduur hebben. Ze wegen elk 150 gram (inclusief de batterij) en de haptische elementen zijn herzien en verbeterd, de trillingsfeedback is fijner en gevoeliger. 

VR Expert Oculus Quest 2 Controller

Een van de nadelen van deze controllers is dat de controllers niet erg intuïtief zijn, vooral als je nieuw bent met VR. Veel nieuwe gebruikers vinden het moeilijk om hun vingers op de juiste plaats te houden en de juiste toetsen in te drukken.

VR Expert Pico Neo 3 Controller

Pico biedt verbeterde nauwkeurigheid en  minder vertraging met de introductie van twee nieuwe 6DoF controllers die 32 optische tracking sensoren gebruiken voor complexe omgevingspositionering. Ze lijken erg op de Oculus Quest 2 touch controllers. Haptische feedback wordt ook ondersteund door de Neo 3 controllers en hoewel het een grote overstap is ten opzichte van de Pico Neo 2 controllers, voelen de Neo 3 Pro controllers natuurlijker aan in de handen van de gebruiker. De controllers zijn ook makkelijker voor gebruikers die overstappen van Oculus door het ontwerp.

Streaming 

Beide apparaten bieden bekabelde streaming mogelijkheden. Voor bekabeld streamen biedt Oculus de Oculus Link die een van de meest effectieve oplossingen blijft, terwijl Pico bekabeld streamen biedt via een speciale DisplayPort en kabel. Beide headsets kunnen PC VR content streamen met 4K resolutie en 90 Hertz verversingssnelheid.

Hoewel Oculus dicht bij het vrijgeven van zijn Air Link-software is, is deze momenteel nog steeds niet beschikbaar, wat betekent dat Oculus geen officiële draadloze streaming mogelijkheden heeft. Het is mogelijk om dit te doen, maar deze moeten worden gedaan met onofficiële draadloze oplossingen zoals Virtual Desktop en Riftcat om er een paar te noemen. Deze oplossingen kunnen goed werken, maar het is erg afhankelijk van je netwerk sterkte.

VR Expert Streaming

De Pico Neo 3 ondersteunt wel draadloze streaming, waardoor de headset zonder kabels gebruikt kan worden, wat de ervaring nog beter maakt. Wat geweldig is aan het systeem, is dat het eenvoudig is op te zetten. Gebruikers hoeven alleen maar de Pico Streaming Assistant applicatie op een computer te openen, gevolgd door het openen van de applicatie op de headset zelf. Vanaf daar is het een paar klikken om de setup af te ronden en je bent aan de slag met volledige toegang tot SteamVR. Dankzij de verbeterde prestaties en instellingen van de Pico Neo 3 Pro kunnen bijna alle toepassingen op de headset worden uitgevoerd.

De oplossing heeft zijn problemen, een krachtige PC en Wi-Fi netwerk is nodig en hoewel de latency stabieler is dan de onofficiële Oculus oplossingen kan het worden opgemerkt door het getrainde oog. Echter, in de juiste omstandigheden kan het streamen op de Pico Neo 3 meer dan ideaal zijn.

Inhoud

Qua content heeft de consumentgerichte Oculus Quest 2 een veel grotere bibliotheek met content om uit te kiezen. De Neo 3 Pro heeft slechts toegang tot een beperkt deel van de Pico Store.

VR Expert Oculus Home

De Pico Neo 3 blijft gericht op de zakelijke markt, dus toepassingen zoals Beat Saber, hoewel leuk, zijn niet relevant voor veel zakelijke klanten.

Eerste installatie

Beide headsets zijn eenvoudig op te zetten, met duidelijke instructies en stappen om te volgen. Een bijkomend voordeel van Oculus is dat de setup kan worden gedaan met behulp van de Oculus companion app, omdat deze gericht is op de consument is het duidelijk te zien hoe grondig ze zijn geweest in het perfectioneren van het setup-proces.

VR Expert Quest Guardian

De Oculus heeft twee grote nadelen bij de setup. Het eerste probleem is dat je om de Oculus VR-Headset te gebruiken moet inloggen met een Facebook-account. Voor zakelijke gebruikers kan dit een groot probleem zijn omdat je unieke accounts nodig hebt voor elke Quest 2. Dit is ook een probleem dat veel mensen niet leuk vinden omdat Facebook gegevens van gebruikers verzamelt en deelt tijdens het gebruik van het Oculus apparaat.

Het tweede nadeel is dat de Oculus headset bij de eerste keer installeren automatisch firmware updates uitvoert, dit betekent dat je misschien een langere periode moet wachten voordat je het apparaat kunt gebruiken.

VR Expert Guardian

Met de Pico Neo 3 kunnen gebruikers de set up procedure volgen en direct in het apparaat stappen zonder een account aan te maken. Als gebruikers een account willen aanmaken kan dit tijdens de installatie of op een later tijdstip, hetzelfde kan worden gedaan voor de firmware-updates.

Prijsvergelijking tussen de Pico Neo 3 Pro en de Oculus Quest 2

De Oculus Quest 2 is verkrijgbaar in twee versies met 64 of 256 GB aan interne opslagruimte. De eerste variant kost 349 euro, de tweede variant 449 euro. Sommige bedrijven kunnen kiezen voor de zakelijke versie van de Oculus Quest 2, om de noodzaak voor een Facebook-account te verwijderen; dit komt echter met een forse prijs van 799 dollar en een terugkerende vergoeding elk jaar.

De Pico Neo 3 Pro kost 599 euro. Daarmee is de Pico Neo 3 duurder dan de Quest 2 zonder zakelijke licentie. Voor organisaties die de kwestie van Facebook accounts moeten omzeilen, is de Pico echter aanzienlijk gunstiger geprijsd. 

Conclusie

Oculus en Pico hebben twee indrukwekkende producten ontwikkeld, die beide uitstekend presteren op veel verschillende gebieden. De headsets hebben beide zeer vergelijkbare ontwerpen, controllers en delen vergelijkbare prestatiespecificaties. 

VR Expert Oculus Quest 2 en Pico Neo 3

De Oculus Quest 2 loopt nog steeds voorop als het gaat om de tracking precisie, de nauwkeurigheid van de controller en de content die beschikbaar is op het apparaat.

De Pico Neo 3 Pro biedt betere streamingmogelijkheden, een comfortabeler ontwerp en een meer meeslepende VR-ervaring dankzij het bredere gezichtsveld.

Wat de weegschaal doorslaat in de richting van de Pico Neo 3 ten opzichte van de Oculus Quest 2 is de noodzaak voor een Facebook account, tenzij je de Enterprise versie gebruikt, waar nog steeds een Oculus Business licentie nodig is. Voor Enterprise-gebruik is dit een grote rode vlag en belemmert het vermogen van de Quest 2 om gemakkelijk toegankelijk te zijn voor de enterprise-markt.

De Pico Neo 3 Pro is daarom de betere VR headset voor zakelijk gebruik in vergelijking met de Oculus Quest 2.

Cookie consent

Om de beste ervaring te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies. Door toestemming te geven voor deze cookies kunnen we gegevens verwerken, zoals welke pagina's op deze site worden bezocht. We gebruiken deze gegevens alleen voor onze eigen inzichten en maken geen gebruik van trackers van derden.

×
×

Winkelwagen