Met de introductie van de Neo 2 in de zomer van 2020, heeft Pico een grote stap gezet om de standalone roomscale markt open te breken. Waarbij voorheen de Oculus Quest de markt domineerde, heeft Oculus er nu een serieuze concurrent bij. De Pico Neo 2 is ontworpen voor de zakelijke markt, waardoor de headset uitermate geschikt is voor organisaties die het toepassen voor bijvoorbeeld trainingen, simulaties en onboarding processen. In dit review zullen we dieper ingaan op de specificaties van de Pico Neo 2, eveneens als het comfort, geluid en de streaming mogelijkheden van de headset.
Specificaties Pico Neo 2
Allereerst zullen we ingaan op de specificaties van de Pico Neo 2 in dit review.
Kracht en prestaties
De Pico Neo 2 maakt gebruik van een Qualcomm snapdragon 845 CPU. In vergelijking is dit een generatie nieuwer tot de Snapdragon 835 waar bijvoorbeeld de Oculus Quest gebruik van maakt, maar een generatie ouder als de nieuwste Snapdragon XR en XR-2 van bijvoorbeeld de Oculus Quest 2. Samen met de 6 GB RAM geheugen van de Neo 2 zorgt dit ervoor dat grotere applicaties smooth lopen op de headset.
Scherm
De Pico Neo 2 is uitgerust met een 4K LCD display waarmee een resolutie van 3840 pixel x 2160 pixel. Dit komt neer op 1920 pixel x 2160 pixel per oog. Hiermee valt de Pico Neo 2 in het hoogste segment als er gekeken wordt naar vergelijkbare standalone headset, zoals de Oculus Quest met een resolutie van 2880 pixel x 1600 pixel. Door de hoge resolutie van het scherm zullen foto’s, video’s en applicaties scherp en helder worden vertoond, waardoor veel details zichtbaar zijn en kleine teksten gemakkelijk te lezen zijn.
De Pico Neo 2 heeft een Refresh rate van 75Hz. De Refresh rate gaat over hoe snel het beeld zichzelf ververst. Hogere Refresh rates zorgen ervoor dat het beeld soepel loopt, waardoor het voor de gebruiker comfortabeler aanvoelt. Over het algemeen wordt aangenomen dat een Refresh rate van 72Hz voldoende is om een prettige virtual reality ervaring te bieden. Met 75Hz voldoet de Pico Neo 2 bril ruim aan deze stelling.
Gezichtsveld
Hoe groter het gezichtsveld, des te meer het beeld aanvoelt als een natuurlijk gezicht. De Pico Neo 2 heeft een gezichtsveld (Field Of View) van 101 graden, waarmee hij vergelijkbaar is met de meeste andere standalone headsets.
Tracking
De Pico Neo 2 is een 6DOF (Degrees Of Freedom) headset die gebruik maakt van inside-out tracking. Hierdoor heeft de gebruiker een volledige VR ervaring, inclusief interactie met de omgeving en bewegingsvrijheid, zonder dat er kabels of externe sensoren aan te pas hoeven te komen. De inside-out tracking maakt gebruik van twee camera’s, wat er twee minder zijn als bijvoorbeeld van de Oculus Quest. Hierdoor kan de tracking minder stabiel, wat gezien kan worden als een verbeter punt voor de headset.
Lees meer over de mogelijkheden van 6DOF VR brillen.
Geheugen
Met een intern geheugen van 128 GB geeft de Pico Neo 2 genoeg opslagcapaciteit voor zakelijke applicaties op de headset. Daarnaast beschikt de Neo 2 over een microSD ingang, waardoor het geheugen nog verder uitgebreid kan worden. Ook geeft de microSD ingang de mogelijkheid om applicaties snel op de headsets te laden, wat interessant is voor de zakelijke markt.
Comfort Pico Neo 2
Pico VR heeft zorgvuldig nagedacht over de plaatsing van alle componenten van de Neo 2, zodat er een perfecte gewichtsverdeling is tussen de voor- en achterkant van de headset. Met een gewicht van 690 gram is de Neo 2 aan de zware kant in vergelijking met vergelijkbare headsets zoals de Oculus Quest (571 gram).
Door de relatief zware batterij in de hoofdband te plaatsen, samen met enkele andere componenten, wordt het gewicht evenredig over het hoofd verdeeld waardoor de headset prettig op het hoofd blijft zitten. Ook is er een tandwiel geplaatst op de hoofdband van de headset, waardoor de lengte van de band eenvoudig aanpasbaar is. Dit zorgt ervoor dat voor elk hoofdtype de perfecte pasvorm gevonden kan worden. Door het gebruik van klittenband achterwege te laten is de Neo 2, zelfs met een hand, gemakkelijk aan te passen terwijl de headset gedragen wordt.
Het gezichtsmasker van de headset is gemaakt van een comfortabel en zacht PU-materiaal. PU staat voor ‘’PolyUrethaan’’ en zorgt ervoor dat zweet niet opgenomen wordt in het gezichtsmasker. Ook is het gezichtsmasker makkelijk schoon te maken, wat in tijden van Covid-19 een groot voordeel is ten opzichte van andere materialen.
Omdat de Neo 2 gebruik maakt van één LCD scherm, is het alleen mogelijk om de oogafstand (IPD) aan te passen in de software van de headset. Met een range van 55mm-71mm zullen de meeste gebruikers hun ideale oogafstand kunnen instellen, waardoor de ervaring meer comfortabel aanvoelt en motion sickness wordt gereduceerd.
Geluid
De Pico Neo 2 heeft twee ingebouwde ‘’Spatial Stereo Speakers’’. Spatial Stereo zorgt voor de illusie alsof het geluid zich 3D om de gebruiker heen bevindt. De kwaliteit van het geluid is niet al te best, echter produceren de speakers wel een krachtig en luid geluid. Dit is ideaal wanneer de headset in rumoerige omgevingen, zoals een fabriek of druk kantoor, gebruikt wordt.
Naast de speakers heeft de headset ook een 3.5 mm audio jack-aansluiting, waardoor de headset verrijkt kan worden met verschillende koptelefoons. Ook is de headset voorzien van Bluetooth 5.0 ondersteuning, waardoor externe headsets en speakers eenvoudig een draadloos aangesloten kunnen worden.
Controllers
Waarbij de meeste stand-alone headsets gebruik maken van optische tracking voor de controllers, heeft de Pico Neo 2 met zijn elektromagnetische controller-tracking een andere weg ingeslagen. Bij optische tracking volgt de headset de controllers door middel van een camera, waardoor de controllers altijd ‘’gezien’’ moeten worden door de headset. Door Middel van elektromagnetische controller-tracking, kan de headset de controllers volgen zonder dat ze in het zicht van de camera’s hoeven te zijn. Hierdoor is het mogelijk om de controllers ook te volgen wanneer ze achter uw rug, boven uw hoofd of op welke plaats dan ook zich bevinden.
Zeker omdat de Pico Neo 2 headset gemaakt is met oog op de zakelijke markt, is dit een groot voordeel. Het kan namelijk erg nadelig zijn wanneer er tijdens een training de tracking van de controller verloren gaat omdat hij net buiten beeld komt, zogeheten ‘’dead zones’’.
Als we naar het design van de controllers kijken, zijn er nog wat verbeter punten. Waarbij de Oculus controllers op dit punt juist geprezen worden, krijgt Pico hier juist veel kritiek op. Het design ligt niet lekker in de hand en de plaatsing van de knoppen is niet ideaal. De controllers zijn voorzien van twee gezichts-knoppen, een trigger, grip-knop, home-knop, terug-knop en een joystick op elke controller. Hierdoor bieden de controllers echter wel een uitgebreide reeks aan invoeropties.
Streaming mogelijkheden Pico Neo 2
Tot slot kijken we naar de streaming mogelijkheden van de headset. Standalone VR brengt veel voordelen met zich mee; De headset zit niet aangesloten met kabels waardoor er een grote mate van vrijheid is, gebruik op verschillende locaties gaat eenvoudig en de headset is makkelijk te vervoeren/op te zetten. Echter valt er niet te ontkennen dat het aansluiten van een VR headset op een pc nog steeds de meeste betrouwbaarheid biedt. Gelukkig heeft Pico ook hieraan gedacht, door een ingebouwde streaming applicatie binnen de Neo 2 serie. De streaming applicatie is gebouwd op het Boundless XR-platform, waardoor streamen zowel draadloos als bedraad wordt ondersteund middels een USB Type-C naar Type-C kabel.
Pico maakt het streamen eenvoudig door de Pico VR Streaming Assistant applicatie te openen op een computer, gevolgd door de het starten van de assistent op de headset zelf. Vanuit de headset kan er gekozen worden voor draadloos of bedraad, en trekt de gebruiker vervolgens automatisch naar de SteamVR interface. Hoewel de resolutie van de applicaties die gestreamd worden in de meeste gevallen lager ligt in verhouding met native applicaties, biedt de streaming functie wel een verbreding van de applicatie mogelijkheden van de headset. Zo kan de Neo 2, mits aangesloten op een krachtige PC, vrijwel elke applicatie streamen die beschikbaar is op het uitgebreide Steam-VR platform.
Prijs Pico Neo 2
Met een prijs van €550,- zit de Pico Neo 2 VR bril in het middelhoge segment als er gekeken wordt naar vergelijkbare stand-alone headset.
Conclusie
Met het oog op de zakelijke markt, is de Pico Neo 2 een uitermate geschikte headset voor trainingen, simulaties en onboarding processen. De krachtige Snapdragon 845 CPU in combinatie met een 6GB RAM geheugen stelt de headset in staat om applicaties smooth te laten verlopen. Met het 4K LCD scherm kunnen zelfs de kleinste details worden herkent terwijl de elektromagnetische controller-tracking ervoor zorgt dat dead zones verleden tijd zijn. De mogelijkheid om de headset zowel bedraad als draadloos aan te sluiten op een PC, stelt de headset in staat om vrijwel alle Steam-VR applicaties naar de headset te streamen. Binnen de standalone VR markt, is de Pico Neo 2 momenteel een van de beste headset voor zakelijk gebruik.
Heeft u vragen over de Pico Neo 2 Review?
Neem dan contact op met een van onze experts