Nieuwe generatie VR headsets in opmars

In 2016 was er slechts een handvol spelers in de opkomende Virtual Reality en Augmented Reality markt. Je had de krachtige VR headsets op PC basis van Oculus en HTC, de mobiele smartphone houders Google Cardboard en Samsung Gear VR, en de Mixed Reality headset Microsoft Hololens. Dit jaar zullen er meer kapers op de kust komen die een stukje van de VR taart willen wegsnoepen. Hier zijn alvast drie opvallende nieuwe VR headsets.

 

Acer Windows 10 VR Headset

Microsoft heeft met de Hololens een indrukwekkende Mixed Reality headset ontwikkeld die voor een deel de beloftes van Magic Leap nu al waar kan maken. Daarnaast hebben ze Windows 10 de afgelopen jaren ook compleet onder handen genomen en voorbereid op de nieuwe VR markt. De Rift en Vive werken beide op Windows computers, de Vive is dankzij Valve ook geschikt voor Linux systemen. Vorig jaar maakte Microsoft bekend dat zij bedrijven actief helpen bij het ontwikkelen van betaalbare VR headsets die werken op Windows 10.

Acer is momenteel behoorlijk ver met hun “budget” VR headset. Het onlangs vertoonde prototype geeft een voorproefje van hun eerste VR headset dat voor 300 dollar in de winkel moet komen. Dit zijn enkele specificaties:

  • De VR headset wordt met een kabel aan de PC gekoppeld.
  • De verversingssnelheid ligt op een relatief lage 60 beelden per seconde.
  • Als controller wordt een standaard gamepad gebruikt.
  • Je kunt de bril als een lasbril opklappen en zo de realiteit weer even bekijken.
  • Er zijn geen extra camera’s of trackers nodig omdat er gebruikt gemaakt van “Inside-Out” tracking.

Daarmee zijn de specificaties niet echt indrukwekkend. Microsoft kan wel de link leggen tussen VR op Windows PC, MR met de Hololens en op consoles met de nieuwe Xbox Scorpio. Hopelijk kunnen hardware fabrikanten de kwaliteit nog iets verder omhoog schroeven.

LG SteamVR

Valve en HTC hebben samengewerkt aan de Vive VR headset. Dit was geen exclusieve relatie, Valve heeft de deur open gehouden voor andere hardware fabrikanten. LG is de tweede smartphone fabrikant die zich waagt aan een VR headset op basis van het SteamVR platform. Het huidige prototype lijkt opvallend veel op de HTC Vive, zoveel zelfs dat ze met deze versie te weinig toevoegen om relevant te zijn.

Voor een prototype is het een mooi afgewerkte headset, inclusief controllers die erg doen denken aan de VR controllers van de Vive. Het vizier kan opgeklapt worden, dat is een voordeel. De resolutie ligt iets hoger met 1440×1280 per oog in tegenstelling tot de 1080×1200 per oog van de Vive. Het 110 graden beeld is heel netjes, evenals de 90Hz beeldverversing snelheid.

Beter goed gejat dan slecht bedacht lijkt het devies van de LG SteamVR, hoewel LG uiteraard gebonden is aan de specificaties die Valve heeft gesteld aan het SteamVR platform. Toch heeft HTC een jaar voorsprong, hun eigen Viveport platform en honderdduizenden exemplaren in omloop. LG zal met een “killer feature” op de proppen moeten komen om de huidige koning van de troon te stoten. Een veel lagere prijs kan uiteraard ook.

DOEL VR 506

Als laatste een minder ambitieuze VR headset zoals die al vaak voorspeld is maar niet eerder uitgebracht werd; een mobiele Android VR headset zonder smartphone. Eigenlijk is er een krachtige smartphone in een VR behuizing gestoken, met een 5 inch scherm dat een resolutie biedt van 1080p per oog en een 100 graden kijkhoek. De processor heeft een 1.8GHz Rock chip en de accu gaat pakweg 6 tot 7 uur mee. Met Wifi en SD kaart ondersteuning wordt apps laden heel eenvoudig.

In tegenstelling tot de Samsung Gear VR of de Google Daydream heeft de DOEL VR 506 geen eigen software platform, daarmee zullen de functies beperkt zijn. Omdat de headset werkt op het Android systeem zal de ervaring vergelijkbaar zijn met de Google Cardboard apps, met het grote verschil dat je geen smartphone nodig hebt om de headset te gebruiken. De stand-alone headset kost ongeveer 130 dollar.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van nieuwe VR headsets, daarnaast timmeren bedrijven als ODG en Meta ook hard aan de weg met hun AR en VR headsets, voor zowel de consumentenmarkt als de zakelijke sector. VR applicaties en games laten maken wordt zo steeds interessanter omdat er steeds meer keuze komt voor de consument.

Update: Oculus Go is ook gekomen met een nieuwe VR bril

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.