ClickCease

Oculus opent eigen vr filmstudio

Oculus gaat van start met een eigen filmstudio die zich volledig richt op het creëren van virtual reality film(ervaringen). De eerste korte vr film heet Lost mee en gaat in première op het Sundance Film Festival dat nu plaats vindt. De demo die getoond werd tijdens deed de aanwezigen versteld verstaan ondanks de duur van slechts vijf minuten. Oculus belooft meer van dergelijke shorts uit te brengen.

Mijn cinema-hart ging sneller kloppen toen bekend werd dat pioniers van Pixar zijn aangetrokken om content voor Story Studio te gaan produceren. De korte vr film Lost is volledig geanimeerd en volgt een simpel maar hartverwarmend verhaal van een robothand dat op zoek is naar zijn eigenaar.  Precies een film zoals je verwacht van de makers van Up &  Wall-E!In eerste instantie zullen de films nog geanimeerd zijn. Primair omdat de huidige camera’s nog niet goed genoeg zijn voor ‘echte’ films.

Het gevoel van immersie met de Oculus Rift schijnt intens te zijn en een hoge mate van interactie te bevatten. Jij bent de ‘camera’ en bepaalt waar je kijkt en wat je beleeft. Het verhaal en de actie ontplooit zich aan de hand van jou interesse en blikveld. Natuurlijk gestuurd door subtiel 3D geluid wat indiceert waar de gebeurtenissen plaats vinden.

Virtual Reality films hebben natuurlijk het grote voordeel geen lineair pad hoeven volgen. Karakters of elementen met een A.I (artificial intelligence) zoals in een game kunnen bovendien beschikken over een eigen wil. Hierdoor kan een filmervaring nog meer afgestemd worden op de kijker. Er zijn natuurlijk een aantal obstakels te overwinnen bij het maken van een vr film. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat de kijker naar het punt kijkt waar het verhaal zich ontwikkeld en hoe maak je een soepele overgang tussen scenes?

Het was natuurlijk wachten op Oculus zijn move. Samsung heeft project MILK VR en 20th Century Fox maakt ook al stappen binnen deze gloednieuwe tak binnen de filmindustrie. De studio krijgt de naam Oculus Story Studio mee en legt zich volledig toe op het makken van immersive virtual reality film. Oculus was al voordat zij aangekocht werd door Facebook van plan een eigen studio op te richten.

Het van oorsprong Nederlandse bedrijf Jaunt VR is natuurlijk al een tijdje op weg met vr films maar ik denk dat Oculus deze nieuwe tak binnen cinema een kick-start gaat geven! Er zijn natuurlijk een aantal obstakels te overwinnen maar ik denk dat deze geweldige manier van filmbeleving snel zijn weg gaat vinden naar het grote publiek.

Menu sluiten
×
×

Winkelmand

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.