ClickCease

Oculus Quest 2 vs PSVR2: Welke is de beste VR bril voor u?

Quest 2 vs PSVR2 - VR Expert

Als u nieuw bent in virtual reality en een uitstekende VR-game-ervaring nodig hebt, dan hebt u binnenkort een aantal keuzemogelijkheden, waarvan er twee de Oculus/Meta Quest 2 en de PlayStation VR2 zijn. Ondanks het leeftijdsverschil van twee jaar tussen de twee headsets, hebben ze elk hun sterke en zwakke punten, waardoor het moeilijk is om te beslissen welke voor u het beste is.

Dit artikel zal de twee headsets vergelijken en tegenover elkaar stellen, en u helpen een weloverwogen aankoopbeslissing te nemen wanneer later dit jaar de PSVR2 uitkomt. Wij zullen de specificaties, functies, en prijzen bekijken om te zien hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Wij raden u aan dit artikel te lezen als u termen en acroniemen tegenkomt die u onzeker maken: De ultieme VR woordenlijst van woorden, termen en acroniemen

Wij zullen het volgende bespreken:

 • Voordelen en Nadelen
 • Specificaties
 • Ontwerp en comfort
 • Beeldscherm
 • Tracking
 • Controllers
 • Inhoud
 • Prijs
 • Conclusie

Voor- en nadelen

Voordelen

Oculus Quest 2

 • Veel accessoires beschikbaar
 • Uitstekende prijs
 • Veelzijdige hoofdtelefoon met veel inhoud
 • Geschikt voor VR-gaming en metaverse platforms
 • Zowel standalone als getethered headset
 • Toegang tot SteamVR

PSVR2

 • Dynamische foveated rendering
 • Actieve oogtracking
 • Diepe zwarttinten en levendige kleuren met High Dynamic Range (HDR)
 • Haptische feedback in de headset voor meer onderdompeling
 • Capacitieve triggers en knoppen van DualSense-technologie voor de controller
 • Exclusieve Playstation-inhoud

Nadelen

Oculus Quest 2

 • Vereist een Facebook login (wordt dit jaar veranderd in een Meta-account)
 • Vereist Elite band om comfortabel te zijn

PSVR2

 • Vereist een PlayStation 5 om te werken
 • De Fresnel-lens is gedateerd
 • Geen toegang tot SteamVR

Specificaties

Het is nek-aan-nek welke van de twee gaming headsets als beste uit de specificaties komt, ondanks het verschil van twee jaar in de release tussen de PSVR2 en de Quest 2. Van een zuivere visuele ervaring op basis van metriek, heeft de PSVR2 de Quest 2 verslagen, met een iets hogere resolutie per oog en een betere display engine van OLED in plaats van LCD. Dit betekent dat de kleurnauwkeurigheid, de zwartniveaus en de responstijd soepeler zullen zijn op de PSVR2 in vergelijking met de Quest 2.

Oculus/Meta Quest 2 PlayStation VR2
Weergave 4K 4K
Resolutie 1.832 x 1.920 Pixel per oog 2,000 x 2,040 per-oog
Display Engine LCD 2 x OLED HDR
Optics Fresnel Fresnel
Refresh rate 120 Hz 120 Hz
Foveated rendering Passieve foveated rendering Actieve foveated rendering
Field of view 113° diagonal 110° diagonal
Processor Qualcomm Snapdragon XR2 Uses the PlayStation 5
Gewicht 503 gram met hoofdband Iets minder dan 600 gram
Opslagruimte(ROM) 64 GB / 256 GB Maakt gebruik van de PlayStation 5
RAM 6 GB Maakt gebruik van de PlayStation 5
Tracking Inside-Out 6 DoF met 4 geïntegreerde camera’s, passieve oogtracking, en actieve handtracking Inside-Out 6 DoF met 4 geïntegreerde camera’s en actieve oogvolging
Batterij 2- 3u Stroomvoorziening via kabel
Prijs 349 € (64 GB)

449 € (256 GB)

Speculatieve prijs van $399 / £349 / £399

 

Zeker is dat dynamische foveated rendering van eyetracking in PSVR2 met open armen ontvangen wordt en zal resulteren in een beter waargenomen visuele helderheid.

Tegelijkertijd is het groot voordeel van Quest 2 dat het standalone werkt, terwijl PSVR2 aan een PlayStation 5 gebonden moet zijn om te kunnen werken. Dat betekent weliswaar dat de pure verwerkingscapaciteit van PSVR2 beter is, maar dat gaat ten koste van de bewegingsvrijheid.

Ontwerp en comfort

Oculus/Meta Quest 2 is een van de bekendste VR-headsets. Bovendien hebben de Quest 2 en de PSVR2 een unieke en opvallende design-esthetiek, die herkenbaar is door er alleen maar naar te kijken.

Quest 2

Wat het comfort betreft, is de PSVR2 nog niet uitgebracht en wordt er nog gespeculeerd over het comfort. De voorganger, PSVR, had echter een innovatieve halo-strap-oplossing, die de zwaarte van de voorkant van de headset helpt te verlichten. Eigenlijk staat PSVR notoir bekend als een van de meest comfortabele virtual reality headsets op de markt, en PSVR2 zal daar waarschijnlijk op voortbouwen.

PSVR2 - VR Expert

Ter vergelijking: de Quest 2 out-of-the-box strap is niet de meest comfortabele. Het is gebruikelijk om doe-het-zelf oplossingen te vinden op de Quest sub-Reddit, waar gebruikers de PSVR halo strap aan de Quest 2 hebben bevestigd voor meer comfort. Dit ondanks het lagere totaalgewicht van de Quest 2 en is de reden waarom het Quest 2 Elite Strap accessoire populair is.

Weergave

In ruwe resolutie en FoV cijfers is er weinig verschil tussen Quest 2 en PSVR2. De OLED display engine in PSVR2 is echter geschikter voor virtual reality dan de LCD in Quest 2. Terwijl PSVR2 ook een hoog-dynamisch bereik heeft voor diepere zwarttinten en levendige kleuren.

Bovendien biedt PSVR2, met zijn geïntegreerde eyetracking, dynamische foveated rendering, terwijl Quest 2 statische foveated rendering levert. Met andere woorden, PSVR2 zal zijn visuele ervaring beter kunnen optimaliseren dan de Quest 2 en een vloeiendere en meer meeslepende ervaring kunnen leveren.

Oculus/Meta Quest 2 PlayStation VR2
Resolutie 1.832 x 1.920 Pixel per oog 2,000 x 2,040 per oog
Refresh rate 120 Hz 90/120 Hz
Field of View 113° diagonaal 110° diagonaal
Display Engine LCD OLED HDR
Optics Fresnel Fresnel
Foveated Rendering Statisch Dynamisch

 

Helaas heeft PlayStation besloten om niet de asferische lens te gebruiken die in PSVR zit. Maar ging in plaats daarvan voor de oudere optiektechnologie, Fresnel. Aangezien de PlayStation VR2 nog niet is uitgebracht, zal het interessant zijn om te ervaren of de fresnel-lens invloed zal hebben op de visuals.

Tracking

Het belangrijkste verschil tussen de twee headsets is dat de Quest 2 stand-alone kan werken. Terwijl de PlayStation VR2 aan een PlayStation 5 vastgemaakt moet worden om te kunnen functioneren. Praktisch gezien vermindert dit de draagbaarheid en de algemene bruikbaarheid van de PSVR2 ten opzichte van de Quest 2. Het komt echter door een meer capabele verwerking, want de Qualcomm Snapdragon XR2 chipset die in de Pico Neo 3 Link en Neo 3 Pro zit, is minder krachtig dan een PlayStation 5.

Ook hebben zowel de Quest 2 als de PSVR2 video-passthrough, voor het gemak bij het lokaliseren van iemands controllers of het communiceren met iemand buiten de spelsessies om.

Tenslotte, waar Quest 2 hand-tracking biedt, uitgebracht in een recente update door Meta (voorheen Facebook), heeft PSVR2 ingebouwde eye-tracking die de onderdompeling in de VR inhoudservaringen kan verhogen, en zal waarschijnlijk hand-tracking hebben in latere updates.

Inhoud

Zowel de inhoudsbibliotheek van de Quest 2 als die van de PSVR2 is immens. De PSVR2, gesteund door Sony Entertainment Studios, biedt echter exclusieve first- en second-party titels die niet te vinden zijn op de Quest 2. Hetzelfde kan gezegd worden van de abonnementsdienst PlayStation Plus.

Tegelijkertijd is de spelbibliotheek van de Quest 2 ruim voldoende om aan de behoeften van elke VR-gamer te voldoen.

Controllers

De controllers die voor PSVR en Quest 2 worden aangeboden hebben mogelijkheden voor 6 vrijheidsgraden, wat betekent dat bewegingen in de virtuele wereld worden gevolgd. Meer in detail zijn de Quest 2 controllers van de derde generatie in staat om vingers gedeeltelijk te volgen en capacitieve sensoren te gebruiken. 

Oculus_Quest_2_Controller

De controllers werken echter op AA-batterijen en zijn dus niet oplaadbaar, wat de PSVR2 controllers wel zullen zijn.

Evenzo is de DualSense controller van de PlayStation 5 de meest geavanceerde controller op de markt, met dynamische actuators die de drukintensiteit veranderen op basis van wat er in het spel gedaan wordt. Een roestige hendel in een videospelletje is bijvoorbeeld moeilijker aan de controller te trekken dan een hendel in mintconditie. De PSVR2-handcontrollers zullen waarschijnlijk deze innovatieve technologieën overnemen.

Prijs

De prijs van de Quest 2 is $399 (voor het 128GB Quest 2 model). Wat dit betekent, is dat het gespeculeerde prijspunt van de PSVR2 hetzelfde zal zijn als dat van de Quest 2. Dat betekent dat u uw aankoopbeslissing moet nemen op basis van functies en specificaties, en niet op basis van uw portemonnee. Evenals of u een Sony Playstation 5 spelcomputer bezit.

Conclusie

In sommige opzichten is het merkbaar dat er een gat van twee jaar zit tussen de Quest 2 en de PSVR2. De controllers op de PSVR2 zijn oplaadbaar en hebben extra functies die de onderdompeling verhogen. Evenzo zal de visuele ervaring op de PSVR2 waarschijnlijk superieur zijn dankzij de OLED-schermengine met HDR en de dynamische foveated rendering van de Tobii eye-tracking.

Bovendien zal het out-of-the-box comfort tussen de PSVR2 en de Quest 2 waarschijnlijk beter zijn op de PSVR2 dankzij het nieuwe Halo-riempje, dat het gewicht van de hoofdtelefoon beter verdeelt dan het riempje van de Quest 2. Terwijl PlayStation Entertainment Studios over de hele wereld ook exclusieve spelinhoud voor de PSVR2 zullen aanbieden, die nergens anders te spelen is.

Conclusie: als u een exclusief VR-gameheadset wilt die met uw PlayStation 5 werkt en de hogere prijs niet erg vindt, ga dan voor de PSVR2.

Als u echter meer vrijheid wenst, een budget hebt, en meer sociale VR-ervaringen wilt zoals de Horizon-platforms, dan raden wij u aan om voor de Quest 2 of de Pico Neo 3 Link te gaan.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
Je bent nu op de zakelijke Nederlandse site
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.