Oculus Quest 3: Verschijningsdatum, functies en kosten: Alles wat je moet weten

VR Expert - Oculus

Met meer dan 10 miljoen verkochte Oculus Quest 2 units sinds de lancering in 2020, kijken we gretig uit naar Meta’s volgende VR headset; de Oculus Quest 3. 

Volgens een tweet van Brad Lynch, XR Hardware Analyst/VR Level Designer, lanceert Meta twee headsets, Project Cambria (Q2, 2022) en Oculus Quest 3 (Q3, 2023). 

In dit artikel lees je over de voorlopige lanceringsdatum van de Oculus Quest 3, de prijs, features, en voorspellingen. 

Oculus Quest 3 Verschijningsdatum

Volgens de tweet van Brad zal de Oculus Quest 3 worden aangekondigd tijdens Connect 2023 in oktober en kort na de lancering in de verkoop gaan – vergelijkbaar met de Quest 2.

De releasedatum van de Quest 3 ziet er veelbelovend uit aangezien een artikel van een gerenommeerde tech website, TechRadar, Mark belicht, waarin staat dat Meta heeft gewerkt aan nieuwe hardware die op hetzelfde platform zal passen als de Quest 2 tijdens de investeerders earnings call terug in 2021. 

We wachten op dit moment op een officiële aankondiging van Meta. Maar laten we eerst eens kijken hoe de Quest 3 zich zal onderscheiden van de zeer populaire Oculus Quest 2. 

Oculus Quest 2 vs. Quest 3

Quest 3 zal dezelfde basisfuncties hebben als Quest 2. Het zal een alles-in-een virtual reality headset zijn met een ingebouwde processor, batterij, VR content bibliotheek, en inside-out sensoren voor positionele tracking. 

Er zal echter een significant verschil zijn tussen de Oculus Quest 3 en 2 en zijn voorganger op het gebied van hardware, ontwerp en functies. 

Hardware

Volgens het lek van Brad is Meta in gesprek met Changxin Technology voor de productie van de uOLED displays voor de Quest 3 

Momenteel worden OLED schermen gebruikt in sommige VR headsets zoals PimaxVision 8K X en Sony’s PSVR. 

Bovendien werd de oorspronkelijke Quest aangedreven door de Snapdragon 865. Om gebruikers een ervaring van een hoger niveau te bieden, kreeg Oculus Quest 2 een grote hardware-upgrade met ’s werelds eerste XR-platform, Qualcomm’s Snapdragon XR2, die 50% meer pixels ondersteunt dan de originele Quest. 

Volgens een artikel van tech website Tomsguide, is het mogelijk dat Meta zijn eigen CPU gebruikt voor de Quest 3 en niet Qualcomm’s next-gen VR chip. 

Ontwerp

Volgens Brad Lynch zou de Oculus Quest 3 gebruik maken van uOLED, wat de Quest 3 compact en betaalbaar zou maken in vergelijking met zijn voorganger.

Brad voegde verder toe dat Meta een deal heeft getekend om productielijnen voor deze displays te bouwen met Changxin Technology, hoewel we niet zeker weten of dat waar is of niet, aangezien hij weigerde zijn bron bekend te maken. 

Software en opslag

Van mobiele mixed reality-camera’s om MR-beelden te maken tot het gebruik van Facebook Messenger in Virtual Reality om vrienden en familieleden te bellen. Meta Quest 3 kan de meeste functies van zijn laatste update, V35, gelanceerd in oktober 2021, repliceren in de nieuwe VR-headset. 

Terwijl Oculus Quest 2 beschikbaar is in twee varianten, 128GB en 256GB, zien we mogelijk een enorme toevoeging aan de opslaglijn met een 512GB variant voor Oculus Quest 3. 

Games

Vorig jaar, tijdens Meta Connect, kwamen we te weten dat de VR-versie van Grand Theft Auto in ontwikkeling is door een Australische ontwikkelaar, Video Games Deluxe. 

Hoewel GTA San Andreas naar Oculus Quest 2 gebruikers zal komen, is het mogelijk dat Meta het spel exclusief voor Oculus Quest 3 zal lanceren, om zo een boost te krijgen bij de eerste verkoop en om er meer belangstelling uit te krijgen.

Controllers en tracking

Hoewel de derde generatie Oculus Touch controllers een bredere ruimte en verbeterde haptische feedback bieden, zien we Meta de ervaring misschien naar een nieuw niveau tillen door speciale haptische handschoenen te lanceren met Quest 3 om de gameplay naar een nieuw niveau te tillen. 

Een paar maanden terug postte Mark Zuckerberg een video van zijn team bij Facebook Reality Labs dat werkt aan een haptisch handschoen prototype bestaande uit actuatoren om gebruikers een gevoel van aanraking te geven in de virtuele omgeving. 

Gezien het feit dat Sony van plan is om zijn PSVR 2 te lanceren met een ingebouwde haptische feedback functie, wil Meta niet achterblijven in het bieden van gebruikers met een diepere aanwezigheid in VR door middel van zijn VR handschoenen. 

Kosten Oculus Quest 3

Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is voor hoeveel de headset geprijsd zal zijn, lijkt het erop dat hij binnen de prijsklasse van 299 tot 400 dollar zal zweven, vergelijkbaar met die van de Quest 2. Dit is om ervoor te zorgen dat de Quest-lijn, in tegenstelling tot Project Cambria, dat gepositioneerd zou worden als een bedrijfsopleidingstoestel, toegankelijk blijft voor mensen wereldwijd. 

Quest 3: wat we kunnen verwachten in 2023

Met het succes van Oculus Quest 2, zouden we graag een aantal verbazingwekkende verbeteringen zien in Quest 3. Hier zijn een aantal van de dingen. 

Hoge resolutie: Met het gebruik van uOled display, verwachten we dat de resolutie van Quest 3 zal stijgen naar 2160 x 2160 per oog van 1832 x 1920 per oog, die aanwezig is in Oculus Quest 2. 

Hoge verversingssnelheid: Hoewel 120 HZ verversingssnelheid wordt beschouwd als heilige-graal voor gamers, zou het goed zijn om 140 HZ verversingssnelheid te zien in Quest 3 voor een veel meer meeslepende ervaring. 

Meer games: De Quest bibliotheek is nog steeds in ontwikkeling. Met Quest 3 zouden we een aantal AAA game studio’s in actie kunnen zien. 

De weg vooruit voor Quest 3

Meta Quest 3 zou Mark Zuckerberg’s visie van het bouwen van de Metaverse verder kunnen stimuleren en de interactie van mensen met hun vrienden en familieleden kunnen verheffen.

Volgens een artikel van TechCrunch hebben consumenten over de hele wereld de Oculus App 2 miljoen keer gedownload tussen 23-29 december. 

Deze groeiende interesse van consumenten is een sociaal bewijs voor Meta om betere hardware en ervaringen te blijven bouwen voor het publiek. 

Het enige wat we nu nog kunnen doen is afwachten hoe Oculus Quest 3 er volgend jaar uit komt te zien.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
Je bent nu op de zakelijke Nederlandse site
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.