ClickCease

Oculus Rift wordt draadloos

De Oculus Rift is een VR headset die samen met de HTC Vive laat zien wat er op dit moment mogelijk is met Virtual Reality. Toch hebben beide headsets één groot nadeel; je moet de VR headset via een kabel verbinden met de PC. Dat is niet zo’n ramp als je op een stoel zit. Maar als je vrij wilt rondlopen kan een kabel je toch beperken in de bewegingsvrijheid.

Met eenvoudige maar draadloze oplossingen als de Gear VR en Google Cardboard enerzijds, en de “inside-out” tracking van de Microsoft Windows Mixed Reality headsets. Anderzijds begint de Oculus Rift toch een beetje gedateerd aan te voelen. Met de nieuwe module van TPCast kun je de bestaande Oculus Rift draadloos maken, in afwachting van de volgende generatie Oculus VR headsets. De Oculus rift werkt al met drie sensoren.

TPCast

Eigenaars van de HTC Vive kennen deze naam waarschijnlijk al, TPCast werd al eerder uitgebracht voor de HTC Vive Virtual Reality headset. Het betreft een module voor de Oculus Rift die je bovenop de VR headset moet plaatsen. Met de ingebouwde accu van 20.000 mAh kun je ongeveer vijf uur draadloos in de virtuele wereld rondlopen op een afstand van maximaal vijf meter van de computer. Zowel de HDMI als de USB informatie wordt draadloos verzonden van PC naar de VR bril. Je kunt VR applicaties laten maken met een resolutie tot maximaal 2160 x 1200 met een vertraging van maximaal 2ms. Het is van groot belang dat deze “latency” zo laag mogelijk blijft om misselijkheid tijdens het gebruik te voorkomen. Ook voor snelle games mag de vertraging niet merkbaar zijn. Er is nog geen prijs bekend, verwacht een prijskaartje dat ongeveer gelijk ligt aan de huidige prijs van een compleet Rift set. Het is daarmee geen goedkope oplossing, maar met name voor zakelijk gebruik kan de TPCast een ideale accessoire zijn voor de Oculus Rift.

Lees meer over een VR app laten maken.

Santa Cruz

De TPCast is een tijdelijke oplossing voor een bekend probleem met de huidige generatie VR headsets. Al in 2016 liet Oculus een prototype zien genaamd “Santa Cruz”, een VR headset die compleet draadloos is, en ook geen externe trackers meer nodig heeft. Op 12 oktober 2017 werd aangekondigd dat ontwikkelaars hier volgend jaar mee aan de slag kunnen gaan. De Santa Cruz lost de twee voornaamste problemen met de Rift in één klap op; je hebt geen externe trackers meer nodig, en je kunt draadloos verbinding maken met de PC. Op dit moment heb je minimaal drie tracking kastjes nodig om een volledige “room scale” ervaring te maken. Dit noemt men “outside-in” tracking. De Microsoft HoloLens bood al eerder “inside-out” tracking, deze Mixed Reality headset heeft sensoren en camera’s om de ruimte te analyseren. Deze technologie wordt ook toegepast in de verschillende Windows 10 VR headsets. Maar waar de Windows VR brillen nog met een kabel aan de computer worden gekoppeld, zal de Santa Cruz volledig draadloos werken.

Oculus Go

 

De smartphone houders konden al langer zonder draden functioneren omdat alle hardware in de VR bril aanwezig was. Een smartphone heeft een gyroscoop, GPS en camera waarmee je rotatie en voor een deel zelfs positie kunt bepalen. De Samsung Gear VR is een populair voorbeeld van een smartphone houder die in combinatie met een Galaxy toestel een eenvoudige maar doeltreffende VR ervaring biedt. Je hebt er naast de houder wel een luxe Samsung Galaxy toestel voor nodig. Recent heeft Facebook, eigenaar van Oculus, aangekondigd dat er een Oculus Go zal verschijnen. Deze headset heeft alle benodigde hardware ingebouwd, en werkt met exact dezelfde applicaties als die voor de Gear VR uitgebracht zijn. Dat is niet zo verbazingwekkend aangezien Oculus ook de software voor de Gear VR heeft ontwikkeld. Met een prijs van naar schatting 200 euro wordt de drempel voor betaalbare Virtual Reality een stuk lager.

Lees meer over de draadloze toekomst van VR.

Oculus Dash

Microsoft wil het Mixed Reality Windows 10 systeem aan de man brengen als desktop vervanger. Of dat net zo soepel werkt als je zou wensen is nog de vraag, toch wil Oculus niet achterblijven. Met Oculus Dash kun je ook normale “platte” apps in VR weergeven, net als een multi-monitor opstelling. Overigens werkt Meta Inc. al enkele jaren aan een dergelijk systeem met hun eigen Mixed Reality headset. Hoewel dit soort demonstraties er indrukwekkend uitzien wordt niet duidelijk hoe effectief dit in praktijk zal werken. Je krijgt bijvoorbeeld niet te zien hoe je snel een mailtje kunt typen. En perfecte spraakherkenning zal nog even op zich laten wachten.

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.