ClickCease

Oculus Rift zal tijd nodig hebben om impact te kunnen maken

Facebook kocht eerder dit jaar het bedrijf achter Oculus Rift voor het niet misselijke bedrag van 2 miljard door. Baasje Zuckerberg is vastberaden om deze investering terug te gaan verdienen. Volgens hem moet de Rift maarliefst 50 tot 100 miljoen keer verkocht worden om ‘betekenisvol’ te zijn.

Onderdeel van nieuw platform

Oculus is al een tijde onderdeel van het imperium van Facebook en aandeelhouders willen natuurlijk weten hoe het bedrijf winst denkt te gaan maken met Virtual Reality. Duidelijk is dat Mark Zuckerberg een langetermijnsvisie hanteert. Hij laat weten dat er volgens hem elk tien tot 15 jaar een nieuw groot platfrom ontstaat. Volgens hem zijn Virtual Reality en Augmented Reality een groot van deze revolutie. Oculus blijft voortgang boeken en is voorverchter op het gebied van VR. Over tien of twintig jaar wordt wellicht terugekeken op dit apparaat als de Atari of Nintento 8 Bit van dit tijdperk.

Investering snel terug te verdienen

Zuckerberg is vrij pessimistisch over de toekomst van de Rift. Hij denkt dat het meerdere versies kan duren voordat de streefaantallen zijn verkocht. Pas dan kan gesproken worden over een echt nieuw platform dat de entertainmentindustrie kan veranderen. Ik deel zijn vrij negatieve visie niet. Hoewel Oculus Rift tijd nodig zal hebben verwacht ik dat eind volgend jaar er een flink aantal verkocht zullen zijn.

De consumentenversie wordt namelijk begin dit jaar verwacht en zal tussen de 200 en 400 dollar gaan kosten. Als we uitgaan van een lage prijs van 200 dollar en een lage verkoopaantallen van 50 miljoen dan casht Facebook minimaal 10 miljard. Snel terugverdient dus.  Wanneer wij in Nederland in de Oculus Rift kunnen kopen is niet bekend, waarschijnlijk zullen iets langer moeten wachten. De release in Amerika zal waarschijnlijk de meeste aandacht krijgen.

Facebook blijft geld pompen in Oculus

Facebook had al flink geinvesteerd in Oculus maar laat het daar niet bij. Het bedrijf gaat in de toekomst nog meer geld in het bedrijf pompen. Facebook enthousiasme om meer te investeren is wordt aangewakkerd door development community. Inmiddels zijn er meer dan honderdduizend dev kits verscheept naar 30 landen.  Facebook erkent dat we nog in de beginstadia van Virtual Reality zitten en dat het langer kan duren voordat we het volle effect van de investeringen zullen zien. Facebook blijf echter ‘aggresief investeren’ in de Rift.

Tot dusver enkel positieve effecten van de overname door Facebook. Wij hopen dat de inversteringswoede vruchten afwerpt en de ontwikkeling van Virtual Reality een flinke boost krijgt.

 

 

Menu sluiten
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.