ClickCease

OLED vs LED voor Virtual Reality Headsets: Wat is het beste scherm?

LCD vs OLEd Display for VR - VR Expert

De keuze tussen OLED en LED in een virtual reality koptelefoon is bepalend voor aspecten als visuele getrouwheid en prijspunt. Het is dan ook een van de meest doorslaggevende aspecten van een VR-headset. De resolutie is belangrijk, maar de beeldschermengine die het beeld produceert speelt een factor die vaak vergeten wordt. Hier is waarom het van cruciaal belang is.

In dit artikel zult u ontdekken:

  • De verschillen tussen de OLED- en de LED-technologie
  • De voordelen van elk binnen een virtual reality headset

De verschillen tussen de OLED- en de LED-technologie

Wat is een LED-display?

Een LED-display werkt door een LCD te laten verlichten door een LED-paneel. 

Een LCD zonder lichtbron is gewoon zwart en zal zwart blijven. Daarom zorgt een LED-paneel (light-emitting diodes) voor de achtergrondverlichting die door het LCD-scherm schijnt. Daardoor ontstaan de pixels die uw ogen zien.

Wat is een OLED scherm?

Een OLED-display heeft daarentegen nog steeds de “lichtgevende diodes”. Het verschil is dat elke diode “organisch” is. Vandaar de naam OLED.

De eigenschap van deze organische lichtgevende diodes is dat zij hun eigen licht kunnen produceren, d.w.z. dat er geen LCD-paneel nodig is. In wezen is elke pixel een zelfvoorzienende generator van kleur en verlichting. In de praktijk fungeert een OLED-display als zijn eigen lichtbron, wat betekent dat wanneer het aan is, u de pixels – het display – kunt zien, en wanneer het uit is, het volledig zwart is. OLED beeldschermen hebben dus een ongelooflijk diep zwart en contrastniveau.

OLED algemene voordelen

Andere verschillen met de OLED-displaymotor zijn dat hij een dunner profiel mogelijk maakt, over het algemeen lichter van gewicht is, minder energie verbruikt, oprolbaar is en over het algemeen betere kijkhoeken biedt.

Algemene voordelen van LED

Terwijl OLED diepere zwarttinten en contrasten biedt, bieden LED-motoren hogere helderheidsniveaus. De reden daarvoor is natuurlijk dat het paneel van diodes dat de achtergrondverlichting van de LCD verzorgt, een sterkere luminantie kan hebben dan de afzonderlijke organische diodes.

Vergelijking van kleurnauwkeurigheid

De kleurnauwkeurigheid is een gelijkspel tussen OLED en LED beeldschermmotoren. De reden daarvoor is dat het LED-paneel dat de achtergrondverlichting van het LCD-scherm verzorgt, zo gerijpt is dat het resultaten kan leveren die vergelijkbaar zijn met de kleurprestaties van OLED’s, die vroeger een betere en levendigere kleurweergave gaven. Ook software-oplossingen zoals HDR (high dynamic range) maken het verschil tussen LED en OLED gelijk.

Verversingssnelheid van OLED vergeleken met LED

De verversingssnelheid is de snelheid waarmee elke pixel van toestand verandert, d.w.z. hoe snel het totale beeld wordt bijgewerkt om door het menselijk oog te kunnen worden waargenomen. Terwijl het menselijk oog slechts ergens tussen de 30 en 60 beelden per seconde kan waarnemen, kan onze cognitie ongeveer 75 beelden per seconde registreren. Bijgevolg verhoogt alles hoger dan 75 beelden per seconde de immersie, omdat onze hersenen wat gezien wordt als reëler zullen interpreteren.

LCD vs OLEd Display for VR - VR Expert 2

OLED beeldschermen kunnen, omdat elke pixel als zijn eigen lichtbron fungeert, veel sneller vernieuwen dan een LED beeldscherm dat een aparte lichtbron nodig heeft.

Voordelen van elk in een virtual reality headset

LED-display voor virtuele realiteit

LED-displays in virtual reality zijn een oudere technologie en zijn goedkoper te produceren, waardoor de prijs van VR-headsets op dit moment lager ligt.

Vervolgens produceren LED-displays hogere helderheidsniveaus. Dit is echter minder belangrijk in VR, omdat de ervaring in een gesloten headset zit en zich dus altijd in een verduisterde omgeving afspeelt. 

OLED-scherm voor virtuele realiteit

Op bijna alle fronten is de OLED technologie beter voor virtual reality. Het beschikt over diepere zwartheidsniveaus, wat van cruciaal belang is, omdat de afstand tussen de ogen van de drager en het scherm veel kleiner is. 

LCD vs OLEd Display for VR - VR Expert

OLED maakt een veel slanker en lichter profiel mogelijk, wat het gewicht op het hoofd van de drager vermindert en virtual reality minder omslachtig maakt. 

De verversingsfrequentie is bij OLED hoger, waardoor het voor de fabrikanten gemakkelijker is de werkelijkheid te weerspiegelen en de onderdompeling te vergroten. 

Tenslotte is het stroomverbruik van een OLED veel lager dan dat van de LED-technologie. Hierdoor kan de batterij van stand-alone VR headsets langer meegaan.

Conclusie

OLED-schermen bieden verschillende voordelen ten opzichte van de LED-technologie voor virtual reality headsets. Die voordelen zijn onder meer diepere zwarttinten en contrastniveaus, hogere vernieuwingsfrequenties, en een lager stroomverbruik. Naarmate de technologie rijper wordt, zullen waarschijnlijk alle VR-headsets OLED-schermen hebben, want het verschil tussen OLED en LED is in het voordeel van OLED. De reden waarom OLED niet in meer virtual reality headsets te zien is, komt neer op het prijspunt en de rijpheid van de technologie.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.