ClickCease

Overwegingen bij het huren van Pico VR brillen

Voor presentaties was jarenlang de Samsung Gear VR de meest populaire virtual reality headset voor professioneel gebruik. Na de introductie van de Oculus Go, een standalone toestel met grotendeels overeenkomstige specificaties, is de Gear VR een beetje naar de achtergrond verdwenen. Maar er is nóg een alternatief voor deze twee VR brillen; de Pico G2 4K. Waarom zou je een Pico VR bril huren terwijl er al verschillende vergelijkbare apparaten verkrijgbaar zijn? De voordelen en nadelen van Pico VR brillen en vergelijkbare toestellen vind je op deze pagina.

Standalone VR brillen

Virtual reality headsets zoals de HTC Vive en de Oculus Rift zijn krachtige en veelzijdige accessoires voor een eveneens krachtige PC of laptop. De hardware om geheel zelfstandig te werken ontbreekt. Voor complexe simulaties is dat doorgaans geen bezwaar, maar een 360 video bekijken is minder praktisch met deze producten. De kosten liggen ook aanzienlijk hoger.

Voor meer eenvoudige presentaties zijn er de standalone VR brillen met alle hardware reeds ingebouwd. De mobiele processor is weliswaar niet zo krachtig als de grafische kaart in een PC, voor 360 video en minder processor intensieve presentaties is mobiliteit van groter belang dan beeldkwaliteit.

Met en zonder dieptewaarneming

Er zijn twee soorten standalone virtual reality headsets. Enerzijds heb je de toestellen zonder dieptewaarneming (3DoF), anderzijds zijn er de systemen met dieptewaarneming (6DoF). Dit verschil is met name van belang voor realtime 3D games en presentaties. De Lenovo Mirage en de Oculus Quest bieden deze mogelijkheid. Daarmee waren ze overigens niet de eerste op de markt, de Pico Neo was de eerste standalone VR bril met complete bewegingsvrijheid. De tracking van dat apparaat was nog niet optimaal, het geeft wel aan dat Pico een innovatief bedrijf is.

Voor een videopresentatie kun je beter een 3DoF Pico VR bril huren, of een Oculus Go. Deze brillen hebben niet die geavanceerde ruimtelijke tracking, maar dat is voor een video niet nodig. Voor staande en zittende ervaringen zijn deze virtual reality headsets de beste keuze omdat ze compact zijn, eenvoudig te configureren en een hoge beeldkwaliteit bieden. Maar waarom zou je een Pico VR bril huren en niet de Oculus Go?

Pico Interactive biedt innovatie uit China

Hoewel het bedrijf in meerdere landen een kantoor heeft waaronder de Verenigde Staten en Japan, is het een Chinees bedrijf. Vaak worden Chinese merken gezien als inferieure kopieën van producten uit Amerika, Japan of Korea, toch is dat zeker niet altijd het geval. Pico Interactive was niet alleen de eerste fabrikant van een standalone virtual reality bril (Goblin), ze brachten ook de eerste draagbare VR bril met ruimtelijke waarneming op de markt (Neo).

Wanneer je naar de huidige lijn kijkt met de G2 en G2 4K zou je op het eerste gezicht denken dat ze de toestellen van Samsung en Oculus hebben nagemaakt, maar als je wat verder kijkt lijkt het meer alsof de bekende merken de kunst van Pico hebben afgekeken. De waarheid ligt een beetje in het midden, ontwikkelaars en fabrikanten maken graag gebruik van elkaars innovaties, zeker in virtual reality is er enorm veel concurrentie. Maar waarom zou je de Pico VR bril huren in plaats van de Samsung Gear VR of de Oculus Go?

Lees meer over de verschillen tussen de Pico g2 4K serie.

Samsung Gear VR

Er wordt nog steeds dankbaar gebruik gemaakt van de Gear VR tijdens evenementen over de hele wereld. Ook pretparken zetten deze VR bril in voor achtbanen met extra visuele elementen. Toen de Gear VR werd gelanceerd sloeg dit apparaat een brug tussen de zeer beperkte Google Cardboard houders. Die met een smartphone werken, en de PC virtual reality headsets die weer te gecompliceerd waren voor het grote publiek.

De Gear VR is een kunststof behuizing waar een Galaxy serie Samsung smartphone in wordt gestoken. De fysieke plug in de behuizing zorgt voor een optimale virtuele beleving, het design doet niet onder voor ‘echte’ VR brillen. Een Galaxy toestel werkt op basis van het Android besturingssysteem, met daaroverheen een extra laag ontwikkeld door Oculus. Zeker na de introductie van een speciale VR controller is de Gear VR uitgegroeid tot een uiterst capabele virtual reality headset.

Het is wel een nadeel dat er een Galaxy toestel ‘opgeofferd’ moet worden om gebruik te maken van de behuizing. Met de introductie van de Galaxy S10 serie heeft Samsung besloten niet langer de Gear VR te ondersteunen. Dit betekent overigens niet dat deze toestellen onbruikbaar zijn geworden, er zijn immers nog veel oudere toestellen in omloop. Het geeft wel aan dat de functionaliteit niet verder uitgebreid zal worden.

Oculus Go

Zoals we zojuist al hebben aangegeven maakt de Gear VR gebruik van de Oculus software. Deze ‘schil’ over het Android systeem werd ontwikkeld door Oculus, de virtual reality divisie van Facebook. In 2018 kwam dit merk met de Oculus Go, een standalone VR bril met vrijwel dezelfde technische specificaties als de Samsung Gear VR, maar dan met alle hardware reeds ingebouwd.

Er is dus geen losse smartphone meer nodig om het apparaat in werking te stellen. Dat maakt het gebruiksgemak nog eenvoudiger, wat met name voor de professionele markt erg interessant is gebleken. De apps van de Gear VR en de Go zijn voor het grootste deel identiek, het is wel mogelijk dat de prestaties op de Go iets beter zijn.

In 2019 werd de Oculus Quest gelanceerd, die in staat is om een ‘roomscale’ ervaring te bieden, wat betekent dat het mogelijk is om vrij in de ruimte te bewegen. De aanzienlijk hogere aanschafprijs en het feit dat 360 video niet mooier of beter wordt weergegeven in dit toestel maakt de Go voor events en een virtuele bioscoopervaring nog steeds een voordelige keuze. In praktijk worden zowel de Gear VR systemen als de Oculus Go apparaten vaak gebruikt voor evenementen, beurspresentaties en om stakeholders te informeren.

Pico G2 4K

Maar deze pagina gaat vooral over de redenen om een Pico VR bril te huren. Laten we eerst de voornaamste beperking benoemen; het aanbod apps is in de Pico Store veel beperkter dan voor bovenstaande producten het geval is. Voor zakelijk gebruik zal je dit geen bezwaar zijn omdat er doorgaans gebruik gemaakt wordt van custom apps en video. Het zijn de andere verschillen die een Pico VR bril huren toch heel interessant zal maken.

De technische specificaties zijn gelijk aan of zelfs beterdan de toch al indrukwekkende Oculus Go. Denk aan de interne processor, de grafische processor, de kijkhoek en met name de beeldresolutie mag zeker genoemd worden. De Pico G2 4K uitvoering biedt een aanzienlijk scherper beeld dan de Gear VR en Go kunnen weergeven, en zelfs beter dan PC headsets die veel duurder zijn. Een ander voordeel is de betere toegang tot het onderliggende Android systeem, daarmee kan bijvoorbeeld de kioskmodus van het apparaat snel geactiveerd worden.

Dat betekent een afgesloten systeem dat je eenvoudig aan bezoekers of gasten kunt overhandigen. Er zijn nog een aantal andere features geïmplementeerd die specifiek ontwikkeld zijn voor presentaties en evenementen, zo kun je de oriëntatie vergrendelen. Tijdens je presentaties waarbij de headset moeten worden gedeeld met meerdere gebruikers kan dit veel ergernis besparen.

Waarom de Pico VR bril huren?

De aanschafprijs van de Pico G2 4K ligt hoger dan de prijs voor de Oculus Go. Het is daarnaast ook geen toestel voor huis- tuin- en keukengebruik. Voor presentaties is deze virtual reality headset wel een uitkomst, en lijkt zelf speciaal ontwikkeld te zijn voor professionele toepassingen. Zelfs aan een hygiënisch kussen voor het gezicht is gedacht, het open systeem maakt configuratie en maatwerk aanzienlijk eenvoudiger. Het merk Pico is wellicht niet zo bekend in het Westen. Toch kan een Pico VR bril huren dé oplossing bieden voor zakelijk gebruik van virtual reality.

Lees meer over welke VR bril u het beste kan huren.

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.