Palmer Luckey’s oordeel over Pre-orders Rift

De pre-orders van de consumentenversie van de Oculus Rift zijn gisteren begonnen, en dat ging niet bepaald zonder slag of stoot. De website van Oculus lag af en toe plat en het PayPal systeem werkte niet omdat er een verkeerde prijs was ingevoerd door Oculus. De oprichter van Oculus Palmer Luckey heeft een AmA thread op Reddit geopend om vragen te beantwoorden over zijn ervaring met de pre-orders. Ook gaf hij informatie over de slechte berichtgeving en het tot stand komen van de prijs van de Rift, dit was aanzienlijk meer dan hij eerst had vermeld op Twitter.

AmA

Who is Palmer Luckey, and why is he funding pro-Trump trolls? | Oculus |  The GuardianReddit is een platform op internet waar internetgebruikers kunnen praten over alles en nog wat. Af en toe is er een belangrijk persoon of een bekend persoon op de website die gebruikers de mogelijkheid geeft om hem of haar de kleren van het lijf te vragen.

Gisteren was het Palmer Luckey die de vragen beantwoorde. Wat vooral opviel tijdens zijn AmA was de eerlijkheid, Luckey was niet bang om zijn fouten toe te geven en was naar eigen zeggen de geloofwaardigheid van Oculus aan het redden.

Prijs

Reddit gebruiker codisms stelde de vraag: De prijs is nou eenmaal wat het is, ik begrijp dat hoogwaardige elektronica veel geld kost. Mijn vraag is: waarom was de berichtgeving over de prijs zo slecht? 599 dollar ligt namelijk ver uit de buurt bij 350 dollar.

Luckey heeft eerder dit jaar vermeld op Twitter dat de prijs van de consumentenversie dicht in de buurt zou liggen van de prijs van een DK2, dat zou 350 dollar zijn. Gisteren werd echter bekend gemaakt dat de Oculus 599 dollar kost, bijna het dubbele bedrag dat oorspronkelijk genoemd werd. Daar komen de verzend kosten nog bij op, in Australië moet men 135 dollar bijbetalen om het product thuis te krijgen.

Berichtgeving

CES 2022: alle aankondigingen die er toe doen op de tech show‘’Ik heb de berichtgeving erg slecht gedaan. Eerder dit jaar zijn we begonnen met het informeren over de prijs van de Rift en een bijbehorende computer. Samen zou dit ongeveer uitkomen op 1500 dollar, dit was rond de tijd dat we de prioriteit gingen leggen bij de kwaliteit van het product en niet de prijs. Veel winkels hebben dit bericht verkeerd opgepakt en vertelden dat de Rift zelf 1500 dollar zou gaan kosten’’.

Hierdoor dachten mensen dat de Rift ontzettend duur was, en sommige mensen kregen zelfs het idee dat de Oculus een apparaat was waarbij je geen PC nodig had. Voor de meeste mensen die niet beschikken over een goede PC, zal het totaalpakket nog steeds in de buurt komen van 1500 dollar hiervan zal het grootste deel van het budget opgaan aan de PC. Voor gamers die al beschikken over een goede PC met een krachtige grafische kaart ligt de verhouding duidelijk anders, daarom heeft Luckey toen gezegd dat de Rift ongeveer 350 dollar zou kosten. Dit was voornamelijk om de klanten gerust te stellen, en om van de illusie af te komen dat de Rift 1500 dollar zou kosten.

Onduidelijkheid

Oculus-Rift-6Later heeft Luckey weer geprobeerd te laten merken dat de Rift toch meer zou kosten dan Oculus had verwacht. Er zijn veel redenen waarom Oculus en Luckey niet beter hun best hebben gedaan om de klant te informeren over specificaties, financiële aspecten en computers. Hij geeft geen verklaring waarom ze niet meer hebben gedaan om de klant te informeren.

Wel geeft hij een aan dat  er een ander probleem was,  namelijk de dat mensen de 350 euro kostende DK2 als voorbeeld namen . Ze gingen er vanuit dat de consumenten versie hetzelfde zou kosten en Oculus en Palmer Luckey hebben er niet genoeg aan gedaan om duidelijk aan te geven dat dit niet het geval was.

Om helemaal duidelijk te zijn zegt Luckey: ‘’wij verdienen niets aan de Rift. De Xbox controller die in het pakket zit heeft ons vrijwel niets gekost, deze kun je dan ook makkelijk doorverkopen met winst. Veel mensen hebben de wens dat wij de extra’s uit het pakket laten om de prijs van de Rift omlaag te halen. De waarheid is echter dat deze ”nutteloze” extra’s geen impact hebben op de prijs, de twee speciaal voor VR gebouwde OLED schermen hebben dat wel.

Facebook Ends Oculus Rift Line of VR Headsets, Announces Quest 2Deze schermen hebben een hoge pixeldichtheid en hoge refreshwaarde, samen met een tracking systeem, het lage gewicht en de duurzaamheid van het product krijg je een beter product dan waar je voor betaald. Daarnaast heeft de Rift speciale lenzen die veel moelijker en duurder zijn om te maken dan normale lenzen.

Ik geef toe dat 599 dollar duur is, maar je krijgt voor deze prijs meer dan een televisie of smartphone die in dezelfde prijsklasse ligt. Het probleem ligt dus niet bij de prijs, maar bij onze slechte communicatie naar jullie toe.’’

Antwoorden

Llucky-palmeruckey heeft dus spijt van acties in het verleden, hij doet ook geen poging om een probleem op te lossen. Hij doet een poging om de klanten te informeren en zijn excuses aan te bieden, iets dat je niet vaak ziet als een bedrijf een fout heeft gemaakt. De belangrijkste vraag is dus al heel uitgebreid beantwoord, maar Luckey Palmer bleef alle inkomende vragen netjes beantwoorden

V: Wat gaat de Oculus Touch ongeveer kosten?
A: Ik ga hier geen uitspraken over doen, ik heb mijn les geleerd.

V: Hoeveel games kunnen we verwachten voor de Rift aan het eind van dit jaar?
A: Minstens honderd, 20% Oculus Studios en de rest komt van andere partijen.

V: John Carmack zei dat hij verwacht dat we de helft van de tijd niet aan het gamen zullen zijn op de Rift, waar refereert hij naar? Oculus Medium, of Toy Box?
A: Hoe verassend het ook is, de meerderheid van de Gear VR gebruikers spendeert zijn tijd aan het kijken van filmpjes en ervaringen. Gamen is dus geen prioriteit, op het begin zal dit wel zo zijn voor de Rift omdat dit een console is. Maar op den duur zullen mensen andere content gaan gebruiken op het Oculus Platform.

V: welke prijzen kunnen we verwachten voor films/games in de Oculus Store, de meerderheid op de Store van de Gear VR is namelijk gratis.
A: De prijs zal variëren van niets, tot aan hoger geprijsde kwaliteit games. De prijzen zullen gelijk zijn aan de prijzen van Console en PC games.

V: Er zijn bepaalde applicaties in de Gear VR store die mensen op bepaalde plekken in de wereld niet kunnen downloaden, krijgen we ook met die onzin te maken met de Rift?
A: Wij streven er naar om content beschikbaar te maken over de hele wereld, soms komt het voor dat dit niet mogelijk is om technische of politieke redenen.

V: Is het nodig om Windows 10 te installeren om de Rift te gebruiken?
A: Nee, de Rift ondersteund Windows 7,8 en Windows 10.

V: Hoelang zullen de kabels zijn van de headset naar de PC, is het ook mogelijk om die kabels langer te krijgen?
A: 4 meter van de Rift naar de PC, het is wel mogelijk om de kabels te verlengen.

V: Je zegt de hele tijd: We zien elkaar in de Rift, wat bedoel je hiermee?
A: We gaan elkaar vast tegenkomen op sociale platformen of multiplayer games als EVE: Valkyrie, ik kan ook niet de hele tijd aan het werk zijn!

Release

We krijgen dus de mogelijkheid om te gamen tegen de oprichter van Oculus, hoe gaaf is dat? Er zijn nog veel meer vragen gesteld aan Palmer Luckey, maar hij was erg druk met CES.

Wellicht dat hij later nog meer vragen zal beantwoorden, we hebben in ieder geval al veel bijgeleerd over de werkwijzen van Oculus en Luckey. Nu is het nog even wachten op de officiële release van de Rift, zodra we deze binnen hebben vergeet iedereen de prijzen en de fouten die gemaakt zijn. Ondertussen blijven wij Reddit in de gaten houden, ook zullen we nog meer artikelen schrijven over de virtual reality release games.

Menu sluiten
You are now on the VR Expert Business site in the Netherland region
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.