ClickCease

Photokina in 360 Graden

Photokina is de grootste beurs van de wereld op het gebied van fotografie. Sinds 1950 wordt deze beurs elke twee jaar georganiseerd in Duitsland. Hier kun je alle nieuwe camera’s bekijken en betasten van de grootste fotografie merken ter wereld. Photokina is toonaangevend als het gaat om camara’s en fotografie, steeds meer wordt de Photokina daarmee ook een VR beurs. Daarnaast komen we ook nieuwe merken tegen die met innovatie hun eigen plekje willen veroveren in de fotografie markt.

Welkom in de toekomst

De wereld van fotografie is niet altijd even vooruitstrevend. Het duurde lang voordat digitale fotografie geaccepteerd werd door de professionals en serieuze hobbyisten. De meeste vernieuwingen vinden momenteel plaats op het gebied van betere lenzen, grotere CCD’s en extra Megapixels.

Dit jaar was er een “Futurezone” in hal negen ingericht waar de bezoekers de nieuwste 360 camera’s konden bewonderen. Camera’s die in staat zijn een foto te nemen met een volledig 360 graden Panorama beeld. Dit zijn volgens VR-Expert de meeste interessante camera’s die er in de “Futurezone” werden gepresenteerd:

Kodak 4KVR360

Kodak bracht al eerder Panorama camera’s op de markt, momenteel is de Kodak Pixpro SP360 4K nog in de winkels verkrijgbaar. In de eerste helft van 2017 zal de 4KVR360 het oude type vervangen. De vorige versies waren al populair, met name door de uitgebreide mogelijkheden om deze camera als (waterdichte) action camera te gebruiken.

Er was al een manier om twee camera’s samen te gebruiken voor een volledig 360 graden beeld, nu komt er een nieuw model met twee ingebouwde lenzen. Het merk Kodak is overigens allang niet meer het bedrijf van vroeger, tegenwoordig is het in handen van JK Imaging.

Vuze VR 3D 360 Camera

Dit platte doosje biedt ruimte voor maar liefst acht camera’s waarmee 4K video vastgelegd kan worden. Wat de Vuze onderscheidt van de rest is de 3D opname. In feite zijn het 4×2 camera’s die gezamenlijk voor een opname zorgen met diepte.

En daarmee is de Vuze uniek in de consumentenmarkt. Met een prijskaartje van 800 dollar is het nog steeds een relatief dure consumenten camera, je krijgt er wel een klein statief en een Homido headset bij. Deze camera zal vanaf oktober verkrijgbaar zijn.

Panono Camera

In tegenstelling tot de meeste Panorama camera’s is dit puur een fotocamera. In deze bol met een diameter van 11cm zitten maar liefst 36 fixed focus camera’s verscholen die samen een beeld van 108 MP kunnen produceren.

De gimmick van deze camera is de volledige 360 graden opname, het is de mogelijk om deze camera omhoog te gooien en zo een luchtfoto te maken. Je kunt de camera ook veilig op een statief zetten.

Sphericam V2

Sphericam heeft een nieuwe versie van hun opvallende 360 graden camera gepresenteerd, deze keer uiteraard ook uitgerust met een 4K beeldresolutie. Deze camera is erg compact (6,5cm) en heeft een aluminium behuizing waarmee de camera tegen een stootje kan.

De Sphericam V2 heeft als bijzondere eigenschap de optie om te filmen in RAW formaat, dat geeft de filmer achteraf veel meer mogelijkheden om de weergave van de kleuren, contrast en helderheid bij te stellen.

Freedom360 GoPro Mount

GoPro heeft ook dit jaar weer enkele nieuwe action camera’s geïntroduceerd. Weer een beetje beter, en weer een beetje kleiner. Maar een 360 Panorama camera ontbreekt nog steeds in de line-up.

De Freedom360 GoPro Mount laat je zes GoPro camera’s in één houder plaatsen waarmee je een volledig 360 graden beeld kunt opnemen in een zeer hoge resolutie. De beelden moeten wel achteraf met software aan elkaar “gestitched” worden, deze software wordt niet standaard meegeleverd.

Orah 4i

Met ruim tweeduizend euro is de Orah 4i zeker niet de goedkoopste 360 graden camera. Er gaan vier Sony camera’s schuil in de compacte behuizing. De resolutie ligt wederom op 4K, helaas met slechts 30 beelden per seconde. Hoewel de Orah camera op een SD kaart kan opnemen is de camera eigenlijk gemaakt voor live broadcast streaming.

De vier microfoons zorgen voor een ruimtelijke audio opname. Om de beelden live te “stitchen” heb je wel een extern kastje nodig. Deze camera richt zich met name op de professionele markt, toch lijken de technische specificaties op het eerste gezicht wat achter te lopen op de concurrentie.

Nikon Keymission

Naast Kodak is Nikon het enige bekende camera merk tussen al deze nieuwkomers. Nikon slaat met de nieuwe Keymission lijn een nieuwe weg in. Als eerste is er de KeyMission 360, een 360 graden Panorama camera die veel lijkt op de Kodak KVR360 en waarschijnlijk ook in dezelfde prijsklasse zal komen te liggen. Met 4K video en 20MP fotokwaliteit kan het een interessante camera worden voor een redelijke prijs.

Daarnaast zal Nikon ook de KeyMission 170 en de KeyMission 80 uitbrengen. De 170 heeft een groothoeklens van 170 graden en een resolutie van 12MP. De Nikon versie van een GoPro dus. De KeyMission 80 wordt een “live blogging” camera die veel lijkt op de oude Flip camera’s. De KeyMission 80 is uitgerust met twee camera’s en een resolutie van 1080p. Dat lijkt op een smartphone camera zonder phone, en waarschijnlijk ook niet zo “smart”.

360 graden video staat centraal

Hoewel de Photokina zich vooral richt op fotografie speelt video een belangrijke rol bij 360 graden camera’s. Dit is het jaar van de 4K camera’s, de resolutie is eindelijk voldoende om een acceptabel scherp beeld te produceren op een VR headset.

De eerste generatie 360 graden camera’s moesten het doen met een behoorlijke lage resolutie. Er is nog steeds geen standaard om 360 graden beelden vast te leggen, de twee camera methode wordt wel steeds vaker toegepast zoals in de camera’s van Kodak, Nikon en ook in de Gear 360 camera van Samsung.

Panoroma fotografie is niet voor iedereen

De 360 graden “VR” camera’s werden in een aparte hal geplaatst, de “Futurezone”. Wordt hiermee aangeduid dat Panorama fotografie de toekomst is? De uitdaging van een fotograaf is de mooiste compositie te maken met de perfecte lichtinval om een emotie op te wekken. Bij 360 graden camera’s wordt de toeschouwer een interactief onderdeel bij de foto.

Niet elke fotograaf zit hier op te wachten. Naast Kodak stapt Nikon met de KeyMission 360 nu ook in de wereld van 360 graden fotografie. Het zal waarschijnlijk voorlopig een gescheiden wereld blijven; de fotograaf en filmmaker die controle wil houden over elk beeld, en de nieuwe generatie fotografen en filmmakers die het publiek meer vrijheid geven.

Menu sluiten
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.