ClickCease

Pico 4 Enterprise Review

 • nov 02, 2022
 • 17 minuten
VR Expert - Pico 4 Enterprise Front
VR Expert - Pico 4 Enterprise
VR Expert - Pico 4 Enterprise bovenkant

Tijdens de aankondiging van de Pico 4 VR bril werd ook een bedrijfsversie van de virtual reality bril aangekondigd, genaamd Pico 4 Enterprise. Een capabele zakelijke VR-headset met extra functies die cruciaal zijn voor zakelijke toepassingen. Maar hoe doet deze het ten opzichte van zijn naaste concurrent, de Meta Quest Pro?

In deze uitgebreide Pico 4 Enterprise review behandelen we de uitgebreide functies, specificaties en prestaties, om te eindigen met een prijsvergelijking en conclusie. Uiteindelijk is dit om u te helpen de beste zakelijke VR bril te kiezen.

In dit uitgebreide overzicht behandelen wij:

 • Voor- en nadelen
 • Specificaties
 • Wat zit er in de doos
 • Ontwerp en comfort
 • Gebruiksgemak
 • Vermogen en prestaties
 • Display
 • Tracking
 • App Store
 • Streaming
 • Geluid
 • Controllers
 • Prijs
 • Conclusie

Voordelen en nadelen van de Pico 4 Enterprise

VoordelenNadelen
Veel goedkoper dan Meta Quest ProHeeft niet de nieuwe Qualcomm Snapdragon XR2+ (Gen 2) processor
4K+ resolutie displayAlleen Bluetooth koptelefoons voor betere audio
Zeer licht en comfortabel
Full color passthrough
Breed 105° field of view
Automatische IPD aanpassing
Face, eye en hand tracking
Batterij gaat langer mee dan die van de Meta Quest Pro

Specificaties van de Pico 4 VR bril voor ondernemingen

Display

4K+

Resolutie

2160 x 2160 pixels per oog

Refresh rate

72/90 Hz

Pixels per inch

1200 Pixels Per Inch

Field of View

105°

Lens type

Pancake

Processor

Qualcomm Snapdragon XR2

Gewicht

295 g (586 g met hoofdband)

Opslag (ROM)

256 GB

RAM

8 GB

Tracking

Inside-Out 6DoF met 5 geïntegreerde camera’s

Eye tracking

Ja

Face tracking

Ja

Hand tracking

Ja

Gebruiksduur van de batterij

3 uur

Prijs

€899

 

Unboxing van de Pico 4 Enterprise 

Wanneer u de doos van de Pico 4 Enterprise ontvangt, ziet u een glanzend wit ontwerp dat tegenwoordig de standaard lijkt te zijn voor virtual reality-verpakkingen. Eenmaal geopend is de VR bril veilig opgeborgen en ziet u het volgende:

 • 1x Pico 4 Enterprise
 • 2x Pico 4 controllers
 • 1x USB-C voedingsadapter
 • 1x USB-C naar USB-C kabel
 • 1x schoonmaakdoekje
 • 2x Controller koordjes
 • 2x glazen afstandhouders
 • VR Expert Productgids

Ontwerp en comfort van de Pico 4 Enterprise

De Pico 4 Enterprise is ontworpen om te worden gedragen zonder de bovenste hoofdband. De redenering is dat een hoofdband oncomfortabel kan zijn, onnodige druk uitoefent op de bovenkant van het hoofd van de drager en bovendien iemands kapsel in de war schopt.

Om dit doel te bereiken heeft PicoXR – opnieuw – de batterij achteraan geplaatst, waardoor een comfortabelere gewichtsbalans wordt bereikt. Maar daar blijft het niet bij. De nieuwe Pico 4 VR bril is voorzien van de innovatieve pancake lens, een optische technologie die een veel slankere en lichtere vormfactor mogelijk maakt door de afstand tussen de ogen van de drager en het scherm te verkleinen.

VR Expert - Pico 4 Enterprise vs Neo 3

In de praktijk betekent dit technische hoogstandje dat de Pico 4 Enterprise zonder hoofdband slechts 295 gram weegt, vergeleken met de 395 gram van de Pico Neo 3 Pro. Het totale gewicht bedraagt 586 gram, vergeleken met 620 gram voor de Neo 3 Pro en 722 gram voor de Meta Quest Pro.

Bij onze tests bleek dat het lichtere gewicht leidt tot minder belasting van de neusbrug, waardoor de bril ook na urenlang gebruik comfortabeler is. Als kanttekening hebben wij ook genoten van de PU-leren gezichtsbedekking, die gemakkelijk schoon te maken is met een doekje en minimale zweetabsorptie.

De snelste manier om te weten of uw Pico 4 de consumenten- of ondernemingsvariant is, is door naar de voorkant te kijken. Het ontwerp van de Pico 4 Enterprise valt op met een aantrekkelijke gouden glans op het voorvizier, vergeleken met het glanzende zwart van de Pico 4 voor consumenten. De vormfactor lijkt op een skibril met een lichte kromming op het vizier en wordt bepaald door de eerder genoemde pancake-lens.

VR Expert - Pico 4 Enterprise

Bovendien vonden wij de bovenste klittenband alleen nodig bij actief gebruik van de bril, zoals training en simulatie buitenshuis. Voor zittend gebruik op kantoor en in design is de pasvorm van de bril voldoende, zodat de bovenste band niet nodig is.

Al met al is de Pico 4 VR bril esthetisch voor productiviteit en zakelijke toepassingen.

Gebruiksgemak van de Pico 4 Enterprise

Een van de belangrijkste kenmerken van de nieuwe Pico 4 Enterprise brillen is de automatische IPD-aanpassing. Dit betekent dat wanneer u de VR-headset opzet, u een klein motortje hoort dat de schermen en lenzen van de bril perfect op uw ogen afstemt. Dit wordt bereikt door de ingebouwde eyetracking en maakt het gebruik van de bril eenvoudig en snel. Wij vonden zelfs dat de bril daardoor zeer geschikt is voor gebruik door meerdere mensen op kantoor. Iets wat ook van pas komt op conferentiestands wanneer veel mensen de bril snel achter elkaar moeten gebruiken. Een ander voordeel van automatische IPD-aanpassing is dat het simulatorziekte vermindert, die ontstaat als de bril niet goed aansluit op de ogen van de drager.

VR Expert - IPD Adjustment Pico 4

Als u termen of afkortingen tegenkomt die u nog niet eerder bent tegengekomen, zal onze uitgebreide woordenlijst voor virtual reality u helpen: De ultieme VR-glossary van woorden, termen en acroniemen.

Aan de slag gaan met de Pico 4 VR bril betekent dat u een Pico account nodig heeft. In tegenstelling tot de consumentenversie van de Pico 4 hoeft u op het Pico Enterprise-apparaat echter alleen basisinformatie te verstrekken, waardoor er aanzienlijk minder gegevens over de gebruiker worden opgeslagen dan bijvoorbeeld bij de apparaten van Meta. De registratie kan worden voltooid op een PC, en wij vonden het proces snel en pijnloos, het duurde ongeveer 2 minuten. Verder biedt PicoXR een capabele en gebruiksvriendelijke Mobile Device Manager (MDM). Van daaruit kunt u elke Pico 4 Enterprise bril afzonderlijk draadloos bedienen, zoals het instellen van specifieke veiligheidsmaatregelen en updates.

Na registratie is ook het instellen van de volgzone en bewaker moeiteloos. Dankzij de 16MP camera voor full-color passthrough kunt u uw echte wereld duidelijk zien vanuit de bril. Dit is geen verrassende functie, aangezien full-color video passthrough de industriestandaard aan het worden is voor nieuwe virtual reality brillen. Meta Quest Pro beschikt bijvoorbeeld ook over deze mogelijkheid. Op de Pico Neo 3 Pro is de video passthrough zwart-wit, wat de klus klaart, maar het is lastiger om de tracking zone in te stellen omdat u minder details ziet.

Vermogen en prestaties van de Pico 4 Enterprise

De Pico 4 Enterprise wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 1 chipset die tegenwoordig in de meeste VR brillen zit. Een capabele maar gedateerde verwerkingseenheid die eind 2019 werd geïntroduceerd en gebruik maakt van de System-on-Chip infrastructuur van de Snapdragon 865-chipset voor smartphones.

Ondanks de generatie 1 verwerking, vonden we het in staat om de meeste zakelijke toepassingen met gemak en energie-efficiënt uit te voeren.

Helaas is de Pico 4 Enterprise bril niet uitgerust met de nieuwe Qualcomm Snapdragon XR2+ (Gen 2) chipset van de Meta Quest Pro. Een verwerkingseenheid die ongeveer 50% sneller en beter presteert dan zijn Gen 1-voorganger. In de praktijk kan dit betekenen dat de Pico 4 VR bril in de toekomst op complicaties stuit als er nieuwe VR-software wordt uitgebracht die snellere verwerking en grafische mogelijkheden vereist.

Waar de Pico 4 Enterprise is verbeterd ten opzichte van de Neo 3 Pro is het RAM-geheugen. Pico 4 Enterprise wordt geleverd met 8 GB RAM, terwijl Neo 3 Pro slechts 6 GB heeft. In feite zagen we een aanzienlijk verschil in het aantal toepassingen dat de bril tegelijkertijd kan draaien. Als we dit echter vergelijken met de Meta Quest Pro, heeft de bril 12 GB RAM. Dus hoewel de verwerking en uitvoering van veeleisende toepassingen soepeler verliep op de Quest Pro, hangt er wel een hoger prijskaartje aan.

U kunt een persoonlijke beoordeling krijgen om te zien of de Snapdragon XR2-chipset van de Pico 4 Enterprise aan uw behoeften voldoet door hier contact op te nemen met onze experts.

Weergave van de Pico 4 Enterprise

Een van de trekpleisters van de Pico 4 Enterprise is de visuele ervaring. PicoXR heeft het zelfs aangekondigd als zijn “beste scherm tot nu toe”, wat ongetwijfeld het geval is. Getalsmatig heeft de Pico 4 Enterprise een scherpe resolutie van 2160 x 2160 pixels per oog, wat 35% betere beelden oplevert dan de concurrentie. De Pico Neo 3 Pro heeft bijvoorbeeld 1832 x 1920 pixels per oog, terwijl de nieuwe Meta Quest Pro 1800 x 1920 pixels per oog heeft. Met andere woorden, de Pico 4 Enterprise heeft een van de meest meeslepende en gedetailleerde schermen op de markt, wat in onze tests betekende dat we tekst gemakkelijker konden lezen en de kleinste labels in simulaties konden zien.

VR Expert - Pico 4 Display

Ten tweede waren we onder de indruk van het ultrabrede horizontale gezichtsveld van 105°, een ervaring die vergelijkbaar is met de 106° FoV van de Meta Quest Pro. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe meeslepend een ultrabreed gezichtsveld is. Ter vergelijking: sommige VR brillen hebben een duidelijk ‘bioscoop effect’ waarbij het lijkt alsof u zich in een verduisterde bioscoop bevindt, in tegenstelling tot een virtual reality bril.

Evenzo vonden wij de 90 Hz vernieuwingsfrequentie op de Pico 4 Enterprise ruim voldoende voor de meeste geteste zakelijke toepassingen. Natuurlijk kan de Quest Pro worden geklokt op 120 Hz ten koste van de levensduur van de batterij. Maar het verschil is volgens ons nauwelijks merkbaar voor het menselijk oog.

Tot slot zijn we erg blij dat de Pico 4 Enterprise geïntegreerde eyetracking heeft. Een functie die tal van gebruiksmogelijkheden biedt en het vooruitzicht van dynamische foveated rendering op de bril. Dynamic foveated rendering is een innovatie die de resolutie optimaliseert naar waar u in realtime naar kijkt, waarbij het scherm aan de randen van uw zicht wordt vervaagd. In feite concentreert dit de rekenkracht op waar het belangrijk is, in plaats van de hele scène op het scherm weer te geven. Dynamische foveated rendering is spannend omdat het de visuele getrouwheid tot tien keer kan verhogen, waardoor het lijkt alsof u door een raam kijkt in plaats van naar een scherm.

 

Pico 4 Enterprise

Pico Neo 3 Pro

Meta Quest Pro

Resolutie

2160 x 2160 pixels per oog

1832 x 1920 pixels per oog

1800 x 1920 pixels per oog

Foveated rendering

Dynamic

No

Dynamic

Refresh rate

90 Hz

90 Hz

90/120 Hz

Field of view

105°

98°

106°

Tracking van de Pico 4 Enterprise

Net als zijn consumentenvariant heeft de Pico 4 Enterprise in totaal vijf externe trackingcamera’s, twee aan de bovenranden en twee aan de onderranden, met één extra camera aan de voorkant van de bril. Ter vergelijking: de Pico Neo 3 Pro heeft vier externe volgcamera’s. De vijfde extra camera op de Pico 4 Enterprise is de 16MP full-color camera die in de video passthrough wordt genoemd. Wij vonden dat deze een indrukwekkende gekleurde video passthrough leverde voor mixed reality doeleinden en de gevallen van dode zones in de tracking voor zowel hand tracking als de nieuwe Pico 4 controllers verminderde. In werkelijkheid vonden wij dat Pico’s eerste stap in native hand tracking bewonderenswaardig en zeker nuttig was, en zeer dicht bij de hand tracking van Meta/Oculus Quest 2 kwam.

Ten slotte is ook het trackinggebied vergroot tot 10×10 meter, vergeleken met de virtual reality-standaard van 8×8 meter.

De tracking is niet alleen aan de buitenkant van de Pico 4 Enterprise bril verbeterd, maar ook aan de binnenkant. Er zijn twee extra interne tracking camera’s toegevoegd voor eye tracking – één voor elk oog – en één interne tracking camera voor face tracking.

Voor eyetracking hebben wij dergelijke brillen getest met één camera versus twee, en het verschil in trackingbetrouwbaarheid en betrouwbaarheid ligt mijlenver uit elkaar. Met twee eyetracking-camera’s is de tracking snel genoeg om microbewegingen zoals oogtrillingen te volgen, terwijl de algemene soepelheid van de pupil tracking opmerkelijk is.

Ten tweede is face tracking relatief nieuw voor PicoXR, dus we waren benieuwd hoe ze het zouden aanpakken. We kunnen zeggen dat de toegevoegde camera voor face tracking gezichtsuitdrukkingen heel realistisch nabootst, waardoor vergaderingen levensechter worden, en dat is iets wat veel werknemers op afstand zouden waarderen.

Hoewel de tracking op de Pico 4 Enterprise niet zo uitgebreid is als bij de Meta Quest Pro, met 16 trackingcamera’s tussen de bril en de controllers en body tracking. Wij concluderen dat met de lagere prijs van de Pico 4 Enterprise in vergelijking met de Quest Pro, de trackingopties uitzonderlijk zijn.

VR Expert - Pico 4 Tracking

Pico 4 Enterprise’s zakelijke app store

Opmerkelijk aan de Pico 4 VR bril is dat hij sideloaded software en APK’s op het apparaat toestaat. Dit betekent dat bedrijven hun aangepaste software niet in de Pico Store hoeven te publiceren voordat ze deze op de bril installeren. In plaats daarvan kunnen bedrijven hun HMD specifiek aanpassen aan hun unieke doeleinden. Het besturingssysteem van de Pico 4 Enterprise is gebaseerd op Android en dus open-source, wat betekent dat het ontwikkelen van aangepaste software eenvoudig is.

Bovendien is de Pico 4 Enterprise app store uniek ten opzichte van zijn consumenten tegenhanger en biedt productiviteitstoepassingen die niet te vinden zijn op de Pico 4. Met andere woorden, we krijgen het gevoel dat PicoXR zich blijft richten op bedrijven, ondanks zijn uitstapje naar virtual reality voor consumenten.

Streaming

In het verleden hebben we de Pico Business Suite geprezen voor zijn VR brillen, en het is de moeite waard om er nogmaals op te wijzen. Pico Business Suite rust op drie pijlers: synchronisatie, streaming en kioskmodus. De tweede pijler, streaming, wordt ingevuld via de handige Pico Streaming Assistant, waardoor het proces gebruiksvriendelijk kan worden ingesteld. Bovendien wisten we voor de release al dat de Pico 4 Enterprise bril geen Display Port zou hebben. Dit elimineert in theorie de optie voor bedrade streaming voor de VR bril. Echter, na het verkennen van opties, vonden we de meegeleverde USB-C poort in staat om bekabeld te streamen naar een extern scherm via de Pico Streaming Assistant software. Het was ook mogelijk om SteamVR content af te spelen op de Pico 4 Enterprise via Wi-Fi of USB-C.

VR Expert - Pico Streaming Assistant

Als alternatief kan streaming ook worden voltooid via de draadloze dongle accessoire. Hoewel de bekabelde verbinding stabieler was, vonden we de synchronisatie tussen de bril en de gestreamde content via miracast vrij goed, met slechts weinig vertraging. Hij is zeker in staat om VR-inhoud op een extern scherm te tonen. 

In the same context, Kiosk Mode on PicoXR’s devices – enabling the business to control access to specific content – has always been user-friendly and quick to enable. The same is the case for Pico 4 Enterprise.

Geluid

Zoals we in de review van de Pico 4, de consumentenvariant, al concludeerden, zijn de geïntegreerde luidsprekers van deze bedrijfsversie hetzelfde.

VR Expert - Pico 4 Sound

De bril levert een soortgelijke geluidservaring als de Meta Quest Pro en is beter dan de Pico Neo 3 Pro met een diepere bas, krachtigere middentonen en heldere hoge tonen. Wij raden echter altijd aan een Bluetooth-hoofdtelefoon met 3D-audio te gebruiken in plaats van ingebouwde luidsprekers.

Controllers

Een andere verbetering ten opzichte van de oude variant zijn de nieuwe Pico 4 Enterprise controllers met superieur comfort en prestaties.

Hoewel de controllers optische tracking gebruiken in plaats van LiDAR of IR, presteerden onze tests van de nieuwe controllers bewonderenswaardig met minimale dode zones en algemene soepelheid bij een hoge trackingfrequentie. Wij denken dat dit komt doordat de diagonaal gedraaide trackingring van de controllers een groter trackinggebied mogelijk maakt, samen met de extra trackingcamera op de bril.

VR Expert - Pico 4 Controller

Ten tweede is zorg besteed aan het gevoel en de bouwkwaliteit van de controllers in vergelijking met de oude controllers voor de Pico Neo 3 Pro. Bij onze stresstests hadden de nieuwe controllers weinig wiebels en gaven ze weinig mee, zonder rondslingerende losse stukjes.

Een andere verrassing die het vermelden waard is, is de betere haptiek van de nieuwe controllers. In feite kun je het verschil voelen tussen schrijven op een virtueel whiteboard met een marker en een stuk digitaal papier met een potlood. Het is een kleine functie, maar iets wat volgens ons enorm bijdraagt aan de immersie.

Prijs

In tegenstelling tot eerdere Pico 4 VR brillen komt de Pico 4 Enterprise HMD in één versie met 256 GB opslagruimte voor de prijs van €899.

Interessant is dat PicoXR heeft besloten om geen secundaire eye tracking-variant op te nemen, zoals eerder werd gezien, wat aangeeft dat eye tracking de industriestandaard is geworden voor enterprise VR. Met dit in gedachten is de Pico 4 Enterprise veel beter dan de Pico Neo 3 Pro, ondanks zijn hogere prijs. Als we hem echter vergelijken met de versie voor eyetracking, de Pico Neo 3 Pro Eye, die verkrijgbaar is voor € 749, ligt de uiteindelijke beslissing genuanceerder.

Niettemin blijkt dat de Pico 4 VR bril van de Meta Quest Pro, die voor €1800 in de winkel ligt, een veel betere deal is vanwege de uitgebreide functies.

VR Expert - Pico 4 Enterprise Hero

Conclusie

In veel opzichten is de Pico 4 VR bril de nieuwe beste enterprise VR bril voor de meeste toepassingen. Wanneer echter aan specifieke bedrijfsbehoeften moet worden voldaan, verandert de conclusie.

Wat is de beste algemene enterprise VR bril?

Zonder twijfel biedt de Pico 4 Enterprise de beste functies voor zijn prijs. De vergelijking is eenvoudig: voor de helft van de prijs van Meta Quest Pro krijgt u een superieur 4K+ resolutie scherm, oog-, gezichts- en hand tracking, full-color video passthrough voor mixed reality doeleinden, automatische IPD aanpassing en eersteklas comfort met 586 gram in een ongelooflijk slanke vormfactor. Meta Quest Pro heeft een snellere processor en body tracking, maar hij is meer dan dubbel zo duur.

Ik ben in de VS – welke enterprise VR bril is het beste?

Helaas is er geen update of de Pico 4 Enterprise beschikbaar zal zijn in Noord-Amerika. In dat geval raden wij de Meta Quest Pro aan.

Wat is de beste enterprise VR bril – prijs is geen probleem.

Als de kosten geen rol spelen en u de meest geavanceerde VR bril wilt, raden wij de Varjo Aero of Varjo VR-3 aan. Wij raden deze geavanceerde VR brillen echter alleen aan voor veeleisende ontwerp-, ontwikkelings- en simulatietoepassingen.

Ik wil een VR bril met eyetracking: De rest heb ik niet nodig.

In dat geval raden wij de Pico Neo 3 Pro Eye aan. Deze bril is nog steeds bewonderenswaardig, en zijn eyetracking is solide. Houd echter rekening met een kleiner gezichtsveld, een lagere resolutie en geen face en hand tracking.

VR Expert - Pico 4 Enterprise headset met controllers
Pico-Neo-3-VR-Headset-Angle
VR Expert - Meta Quest Pro
 

Pico 4 Enterprise

Pico Neo 3 Pro

Meta Quest Pro

Prijs

€899

€599

€1800

Display

4K+

4K

4K

Resolutie

2160 x 2160 pixels per oog

1832×1920 pixels per oog

1800 × 1920 pixels per oog

Foveated rendering

Dynamisch

Nee

Dynamisch

Refresh rate

90 Hz

72/90 Hz

90/120 Hz

Field of view

105°

98°

106°

Processor

Snapdragon XR2 Gen 1

Snapdragon XR2 Gen 1

Snapdragon XR2+ Gen 2

RAM

8 GB

6 GB

12 GB

Tracking

Inside-out tracking met 5 geïntegreerde camera’s + face, eye en hand tracking

Inside-out tracking met 4 geïntegreerde camera’s

Inside-out tracking met 10 geïntegreerde camera’s + face, eye, body en hand tracking

Gewicht

586 g (295 g zonder hoofdband)

620 g (395 zonder hoofdband)

722 g

Aanbevolen artikelen

Discussion

Geef een antwoord

×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.