ClickCease

Pico 4 Review

 • sep 28, 2022
 • 12 minuten
VR Expert - Pico 4 Front
VR Expert - Pico 4 Side
VR Expert - Pico 4 Top

De Pico 4 VR-headset is er en hij is aangesteld als uitdager van de allesoverheersende Meta Quest 2 VR-headset. In deze uitgebreide Pico 4 review analyseren wij de belangrijkste kenmerken, prijzen, specificaties en prestaties van de headset om te zien of hij de titel van beste all-in-one VR headset heeft verdiend en om u te helpen beslissen welke virtual reality headset u moet kopen.

In deze Pico 4 review zullen we zien:

 • Voor- en nadelen
 • Specificaties
 • Wat zit er in de doos
 • Ontwerp en comfort
 • Gebruiksgemak
 • Vermogen en prestaties
 • Display
 • Tracking
 • App Store
 • Streaming
 • Geluid
 • Controllers
 • Prijs
 • Conclusie

Voordelen en nadelen van de Pico 4

VoordelenNadelen
Kost €429, goedkoper dan Quest 2Geen bekabelde streamingfunctie
4K+ resolutieGeen koptelefoonaansluiting
Super comfortabel voor lange periodes
Full color passthrough met mixed reality functies
105° gezichtsveld
Inheemse Pico fitness-app

Specificaties van de Pico 4 all-in-one VR-headset

Hieronder vindt u een overzicht van de technische specificaties van de Pico 4

Weergave

4K+

Resolutie

2160 x 2160 pixels per oog

Refresh rate

72/90 Hz

Pixels per inch

1200 Pixels Per Inch

Field of view

105°

Lens type

Pancake

Processor

Qualcomm Snapdragon XR2

Gewicht

295 gram

Opslag (ROM)

128 GB / 256 GB

RAM

8 GB

Tracking

Inside-Out 6DoF met 5 geïntegreerde camera’s

Levensduur van de batterij

3 uur

Prijs

€429 (128 GB)

€499 (256 GB)

Unboxing van de Pico 4

Zoals de trend lijkt te zijn in de tech-industrie heeft Pico voornamelijk gekozen voor een witte doos. Op de doos staan foto’s van het apparaat, de beschikbare spellen en algemene informatie, waaronder certificeringen en waarschuwingen. Iets anders is de parelpaarse afwerking van de bovenkant van de doos, die paarser wordt naarmate men verder weg is, wat best cool is. Zodra de doos is geopend, is een kartonnen omhulsel te vinden dat ervoor zorgt dat het apparaat goed beschermd is en niet kan bewegen. De kabels en accessoires zijn ook mooi verpakt in aparte kartonnen dozen binnen de behuizing. 

Wanneer de doos wordt geopend vindt u de volgende inhoud:

 • Pico 4 VR Headset
 • 2x Next Generation Pico Controllers
 • 2x sleutelkoorden voor controllers
 • 4x AA batterijen
 • USB-C oplaadkabel + AC adapter
 • Gezichtsbeschermer
 • Bril afstandhouder
 • Neuskussen
 • Product handleidingen

Ontwerp en comfort van de Pico 4

De voorkant van de Pico 4 is veel lichter dan die van zijn voorganger, de Pico Neo 3 Link, met een gewicht van 295 gram tegenover 395 gram. De nieuwe Pancake lens hebben bijgedragen aan een veel slankere en lichtere vormfactor. De voorkant van de Pico 4 is slechts ⅓ zo groot als de voorkant van de Neo 3 Link. Een van de problemen met VR-headsets met fresnellenzen in het verleden was het ongemak veroorzaakt door al het gewicht aan de voorkant van het apparaat, maar met 295 gram heeft Pico een grote stap gezet om het minder opvallend en comfortabeler te maken.

VR Expert Pico 4 vs Neo 3

De Pico 4 gaat nog verder in comfort door voort te bouwen op de beproefde batterij aan de achterkant van de hoofdband. Door de batterij aan de achterkant van de hoofdband en dus aan de achterkant van het apparaat te plaatsen heeft het een uitzonderlijk evenwichtige gewichtsverdeling. Net als bij de vorige headsets is Pico doorgegaan met het gebruik van een 3-delige hoofdband en een fit-wheel om het apparaat gemakkelijk op de centimeter af te stellen voor een goede pasvorm. De bovenkant van de hoofdband maakt gebruik van klittenband en is niet per se nodig en kan gemakkelijk worden verwijderd, maar kan sommige gebruikers meer stabiliteit bieden. 

Na een mix van games gespeeld te hebben gedurende 2-3 uur, met alleen pauzes om wat zweet af te vegen, bleef de headset comfortabel zitten met weinig ongemak.

Qua uiterlijk heeft de Pico 4 een licht grijs-witte kleur. Een van de problemen met de Quest 2 en Pico Neo 3 Link is dat het wit gemakkelijk vuil kan worden; dit kan een rol hebben gespeeld in de gedachte van Pico, want het grijs-wit ziet er zo goed als nieuw uit na veelvuldig gebruik. 

De kleinere voorkant van de headset in vergelijking met de Quest 2 en Neo 3 Link geeft het ook een veel stijlvoller en aantrekkelijker uiterlijk.

VR Expert - Pico 4 Front
Pico-Neo-3-VR-Headset-Angle
Quest 2

Gebruiksgemak van de Pico 4

Net als bij de Neo 3 Link moet u een Pico-account aanmaken om de Pico 4 te kunnen gebruiken. Registratie is super eenvoudig en kan vooraf op de computer worden gedaan voor een sneller proces. Het duurde niet meer dan 2 minuten om een account aan te maken voor Pico en vervolgens in te loggen op uw Pico 4 headset. Hierna blijft het account op het apparaat totdat u uitlogt, waardoor het een eenmalige actie is.

Tot slot is het ook gemakkelijker om de trackingzone of het grensgebied vast te stellen op de Pico 4 met zijn 16MP RGB-camera die kleurenvideo doorlaat. Dit betekent dat de opstelling gebruiksvriendelijker is omdat u uw omgeving duidelijk kunt zien om uw speelgebied af te bakenen. Vergeleken met de Pico Neo 3 Link en de Oculus Quest 2 die alleen zwart-wit video passthrough ondersteunen.

Vermogen en prestaties van de Pico 4

De Pico 4 draait op de toonaangevende Qualcomm Snapdragon XR2-processor. De XR2 is krachtig en energiezuinig. Het is ook een op maat gemaakte chip voor XR-headsets. De XR2 biedt de Pico 4 voldoende rekenkracht om titels als “I Expect You To Die 2” en “Half-Life: Alyx” in hoge resolutie op de headset te draaien.

VR Expert - Pico Immersion

Een belangrijke verbetering van de Pico 4 is het RAM-geheugen. Ter vergelijking: de Neo 3 Link en Quest 2 hebben 6 GB RAM, terwijl de Pico 4 8 GB heeft. Dit betekent dat op de Pico 4 meer toepassingen tegelijk kunnen draaien dan op de andere twee headsets en dat zwaardere toepassingen soepeler kunnen draaien.

Display van de Pico 4

De Pico 4 wordt geleverd met wat Pico zijn beste beeldscherm tot nu toe noemt. Het zogenaamde 4K superdisplay biedt 35% beter zicht dan standaard 4K. De Pico 4 biedt een resolutie van 2160 x 2160 pixels per oog. Het apparaat biedt ook 1200 pixels per inch waardoor de kwaliteit van de content in de headset nog beter is dan die van de Pico Neo 3 Link. Een van de beste aspecten van de Pico 4 is het ultrabrede gezichtsveld van 105 graden. Dit is veel meer dan bij de Quest 2 en Neo 3 Link.

De Pico 4 heeft een verversingssnelheid van 90 Hz en hoewel de Quest 2 120 Hz kan bieden, was dat voor ons geen spelbreker. 90 Hz is meer dan voldoende voor de meeste toepassingen die wij gebruikten.

VR Expert - Pico 4 Display
 

Pico 4

Pico Neo 3 Link

Meta Quest 2

Resolutie

2160 x 2160 pixels per oog

1832×1920 pixels per oog

1832×1920 pixels per oog

Foveated rendering

Dynamisch

Nee

Statisch

Vernieuwingssnelheid

72/90 Hz

90/120 Hz

90/120 Hz

Gezichtsveld

105° 

98° 

97° 

Tracking

Waar de Pico Neo 3 Link en Quest 2 slechts vier geïntegreerde fisheye-camera’s hebben voor tracking, heeft de Pico 4 er vijf. Net als bij de Quest 2 en Neo 3 Link zijn twee van de camera’s bevestigd op de bovenste hoeken van de headset en twee op de onderste hoeken.

VR Expert - Pico 4 Front Side

Deze extra vijfde camera op de Pico 4 is een 16MP met volledige RGB-ondersteuning, wat mixed reality-functies en full-color video passthrough mogelijk maakt. Aangezien de andere twee headsets alleen volgcamera’s hebben, is hun videopassthrough in zwart-wit, zoals eerder vermeld. In de praktijk maakt dit het instellen van de tracking zone en Guardian gemakkelijker en natuurlijker op de Pico 4. 

Bovendien, als uw fysieke ruimte het toelaat, is het trackinggebied op de Pico 4 met 10×10 meter groter, vergeleken met 8×8 meter op de Neo 3 Link en Quest 2. Beide zijn voldoende speelruimte, maar het grotere trackinggebied op de Pico 4 nodigt uit tot meer actieve beweging en minder beperking.

VR Expert - Pico 4 Gaming

Net als andere standalone, inside-out VR-headsets biedt de Pico 4 6DoF positionele tracking. Daarnaast biedt de Pico 4 geïntegreerde handtracking. Na uitgebreide tests vonden wij de hand tracking voor de eerste native hand tracking integratie van het bedrijf erg goed. Bijna gelijk aan of iets beter dan het niveau van de Quest 2.

App Store

De Pico 4 heeft toegang tot de Pico Store. De Pico Store heeft een lange weg afgelegd en is de snelst groeiende marktplaats voor VR-content aan het worden. Momenteel bevat de app store 250 VR games met elke week nieuwe titels, waarvan sommige exclusief zijn voor eerste en tweede partijen. Een van die exclusives is het meest gespeelde dansspel in de geschiedenis: Just Dance. 

De Pico 4 zal ook kunnen worden gebruikt met SteamVR. Met toegang tot SteamVR kunt u meer dan 4000 titels spelen. 

Ontdek onze top picks van de beste games die beschikbaar zijn voor de Pico 4.

VR Expert - Pico 4 Games

Om te concurreren met de sociale VR-platforms van de Meta Store: Horizon Worlds, heeft Pico zijn eigen metaverse sociale VR-platform ontwikkeld, genaamd Pico World, dat we momenteel testen en binnenkort een volwaardige vergelijkende review zal zijn.

Een plek waar Pico schittert is virtual reality fitness met de speciale Pico Fitness app. Een gezondheidsplatform met een calorieënteller en prestatietracker, dat aan populariteit en gebruikersaantallen wint. De Pico fitness tracker zal indien toegestaan uw calorieën en activiteiten bijhouden voor alle apps tijdens uw sessie en is daarmee de eerste in zijn soort voor VR.

VR Expert - Pico Fitness

Streaming

Een van de belangrijkste ontwerpbeslissingen van Pico was het verwijderen van de ingebouwde displaypoort. Dit betekent dat de Pico 4 vanaf het moment van schrijven geen specifieke bekabelde streaming heeft. Dit betekent dat SteamVR alleen draadloos toegankelijk is op de Pico 4. Dit laat gebruikers twee opties. 

De eerste optie is het gebruik van de virtuele desktopapplicatie om PC VR-games draadloos te streamen. 

De tweede optie is het gebruik van de draadloze dongle accessoire voor de Pico 4, waarmee u deze kunt aansluiten op de PC en met behulp van de Pico streaming assistant kunt gebruiken als PC VR-headset.

VR Expert - Pico 4 Gaming

Op het gebied van casting heeft de Pico een ingebouwde casting-functie, die gemakkelijk verbinding kan maken met alle miracast-apparaten. Miracast moet niet worden verward met Chromecast. Miracast is echter te vinden in bijna alle Smart TV’s en apparaten die geen eigendom zijn van Google.

Geluid

In de meeste gevallen laten de ingebouwde luidsprekers van virtual reality HMD’s te wensen over. Maar in geval van nood of als uw Bluetooth-hoofdtelefoon wegvalt, volstaan ze.

Hetzelfde kan worden gezegd van de geïntegreerde luidsprekers van de Pico 4. Hoewel ze krachtiger zijn met een rijkere bas en minder vervorming bij hogere volumes dan de Quest 2, is een goede Bluetooth-hoofdtelefoon moeilijk te verslaan en wordt aanbevolen voor de Pico 4.

Controllers

Bij de Pico 4 is het ontwerp van de controllers ingrijpend gewijzigd, gericht op meer comfort, gebruiksgemak en mogelijkheden.

De Pico 4 gebruikt optische tracking in plaats van LiDAR; een trackingmethode die betrouwbaarheidsproblemen kan veroorzaken. Deze worden dode zones genoemd, waar de tracking stopt of stottert. Door het slankere ontwerp van de Pico 4-controllers en de diagonaal gedraaide volgring komen deze dode zones echter minder vaak voor.

VR Expert - Pico 4 Controller

Ook wat betreft de bouwkwaliteit zijn de Pico 4-controllers een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de Neo 3 Link-voorganger, met minder meegeven en wiebelen. De onderdompeling van de controllers is ook verbeterd, met haptische feedback gelokaliseerd in elke knop en trigger.

Kortom, de Pico 4 controllers zijn een veel betere uitgave met verbeterde tracking, comfort en haptiek.

Prijs

De Pico 4 is geprijsd voor een indrukwekkende 429 euro voor de 128GB-variant en 499 euro voor de 256GB-variant. Met deze prijzen zijn de headsets scherper geprijsd dan de oudere Meta Quest 2.

VR Expert - Pico 4 Announcement

Conclusie

Het heeft even geduurd, maar de kroon is overgegaan van Quest 2 naar Pico 4 voor de beste all-in-one VR-headset. De enige twee gevallen waarin wij de Quest 2 aanbevelen boven de Pico 4 zijn als bekabeld streamen een must is, of als een verversingssnelheid van 120 Hz vereist is.

Daarnaast levert de Pico 4 aanzienlijk betere visuele prestaties met hogere pixels per inch, een breder en meeslepend gezichtsveld, superieur comfort, en het beste van alles, tegen een lagere prijs dan de Oculus Quest 2 / Meta Quest 2.

Kortom, de nieuwe Pico 4 is klaar om de mantel van de eens onaantastbare Meta Quest 2 over te nemen.

Klik hier om te kopen of ontdek meer over de Pico 4 van VR Expert.

VR Expert - Pico 4 Front
Pico-Neo-3-VR-Headset-Angle
Quest 2
 

Pico 4

Pico Neo 3 Link

Meta Quest 2

Prijs

128 GB: €429

 

256 GB: €499

449 €

128 GB: €449

 

256 GB: €549

Display

4K+ LCD

4K LCD

4K LCD

Resolutie

2160 x 2160 pixels per oog

1832×1920 pixels per oog

1832×1920 pixels per oog

Foveated rendering

Optie voor dynamisch

Nee

Statisch

Vernieuwingssnelheid

72/90 Hz

90/120 Hz

90/120 Hz

Gezichtsveld

105° horizontaal

98° horizontaal

97° horizontaal

Processor

Qualcomm Snapdragon XR2

Qualcomm Snapdragon XR2

Qualcomm Snapdragon XR2

RAM

8 GB

6 GB

6 GB

Tracking

Inside-out tracking met 5 geïntegreerde camera’s met gezichts- en hand tracking

Inside-out tracking met 4 geïntegreerde camera’s

Inside-out tracking met 4 geïntegreerde camera’s met hand tracking

Gewicht

295 gram (586 gram met hoofdband)

395 gram (620 gram met hoofdband)

503 gram

Aanbevolen artikelen

Discussion

Geef een antwoord

Je bent nu op de zakelijke Nederlandse site
×
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.