Pico 4 vs Oculus Quest Pro: Welke moet u kopen?

VR Expert - Pico 4 vs Quest Pro

Nu de nieuwe generatie VR- en MR-headsets van Meta en Pico in de vorm van de Pico 4 en Meta Quest Pro op de markt komen. Wij vonden het een perfect moment om de belangrijkste verschillen tussen de Pico 4 en de Quest Pro te vergelijken en te analyseren om u te helpen beslissen welke u moet kopen en waarom u een van beide zou kopen.

We zullen zien:

 • Voor- en nadelen
 • Specificaties
 • Ontwerp en comfort
 • Scherm
 • Tracking
 • Controllers
 • Streaming
 • Inhoud
 • Eerste installatie
 • Prijs
 • Conclusie

Voordelen van de Pico 4 vs Meta Quest Pro

Pico 4Meta Quest Pro
Beste prijs/kwaliteitsverhouding voor standalone VR headsetsGeïntegreerd volgen van het lichaam
Eigen fitnessapplicatie16 geïntegreerde camera’s
Bedrade streaming oplossing
Mixed reality-mogelijkheden

Nadelen van de Pico 4 vs Meta Quest Pro

Pico 4Meta Quest Pro
Vereist externe trackers voor het volgen van het lichaamDuur
Geen bekabelde streaming, alleen draadloosVereist een Meta-account
Geen mixed reality-mogelijkhedenGeen eigen fitnessintegraties

Vergelijking van de specificaties van de Pico 4 en de Quest Pro

In de onderstaande tabel vindt u een vergelijking van de specificaties van beide toestellen.

Pico 4Meta Quest Pro
Scherm4K+ONBEKEND
Resolutie2160 x 2160 pixels per oog2160 x 2160 pixels per oog
Refresh rate72/90 Hz90 Hz
Pixels per inch1200 Pixels Per InchONBEKEND
Zichtbaar FoV105°ONBEKEND
Lens typePancakePancake
ProcessorQualcomm Snapdragon XR2Qualcomm Snapdragon XR2
Gewicht295 gramONBEKEND
Opslag (ROM)128 GB / 256 GB64 GB /256 GB
RAM8 GB6 GB
TrackingInside-Out 6DoF met 5 geïntegreerde camera’sInside-Out 6DoF met 16 geïntegreerde camera’s
Levensduur van de batterij3 uurUNKNOWN
Price€429 (128 GB)

€499 (256 GB)

800-1000

Ontwerp en comfort van de Quest Pro en Pico 4 headsets

De nieuwe headsets van Pico en Meta hebben een belangrijke evolutie ondergaan dankzij de integratie van pancake lenzen. Dankzij deze evolutie in lenstechnologie zijn zowel de Quest Pro als de Pico 4 headsets nu slechts ⅓ zo dik als hun voorgangers de Pico Neo 3 Link en de Oculus Quest 2

Pico is een pionier geweest in het plaatsen van de batterij van hun apparaten in het achterste deel van de hoofdband. Dit is niet anders bij de Pico 4 en heeft altijd gezorgd voor een goede gewichtsverdeling waardoor de apparaten comfortabel zijn voor langere speelperioden. De Quest Pro lijkt deze filosofie van het plaatsen van de batterij in de hoofdband ook te hebben overgenomen om de gewichtsverdeling te verbeteren. Het is belangrijk te vermelden dat dit idee jaren geleden ook door Microsoft werd gebruikt voor de Hololens 2

VR Expert - Pico 4 vs Quest Pro

De Quest Pro en Pico 4 zijn beide voorzien van een fit wheel aan de achterkant om de pasvorm van het apparaat aan te passen. Hierdoor kan veel sneller en gemakkelijker een betere pasvorm worden gevonden, omdat dit kan met de headset op het hoofd. De Pico 4 verschilt van de Quest Pro door de toevoeging van een klittenbandsluiting aan de bovenkant, die niet aanwezig is op de Quest Pro.

Het meest opvallende verschil is de kleur, waarbij de Pico kiest voor een overwegend wit ontwerp met een glanzend afgewerkt zwart voorpaneel. Terwijl de Meta kiest voor een zwart ontwerp dat meer doet denken aan de kleurencombinatie van de Oculus Rift S of de originele Oculus Quest

Over het geheel genomen lijken beide apparaten comfortabel te dragen dankzij de nieuwe displays die het gewicht van de apparaten verlagen en een gelijkmatige gewichtsverdeling hebben, met als enige verschil de bovenste band van de Pico 4, die waarschijnlijk een iets betere pasvorm heeft.

VR Expert - Pico 4 Side

Als u in de war bent door alle termen en afkortingen in dit artikel, helpen wij u met dit artikel: De ultieme VR-glossary van woorden, termen en acroniemen

Beeldscherm van de Pico 4 in vergelijking met de Quest Pro

De Meta Quest Pro displays hebben 2,48 inch mini-LED’s met een resolutie van 2160×2160 per oog en een verversingssnelheid van 90 Hz. Dit is dezelfde resolutie en vernieuwingsfrequentie als bij de Pico 4, die wordt geleverd met 2,56-inch LCD-schermen. Het gezichtsveld van de Quest Pro is echter nog niet bekend, omdat dit waarschijnlijk tijdens Meta’s Connect-evenement wordt aangekondigd. Daarom weten we ook niet wat de pixeldichtheid van de Meta Quest Pro zal zijn.

Hoewel het nog niet is bevestigd, zal de Quest Pro beschikken over eye tracking, wat betekent dat waarschijnlijk dynamische foveated rendering zal worden geïntegreerd – wat de visuele helderheid enorm zal verbeteren. De Pico 4 wordt ook geleverd met eye-tracking, wat dynamische foveated rendering mogelijk maakt.

Tracking van de Pico 4 vs Quest Pro

Beide headsets zullen standalone zijn met inside-out tracking van geïntegreerde camera’s. De Pico 4 is uitgerust met 5 camera’s, verdeeld in 4 fisheye-camera’s op de bovenste en onderste hoeken van de headset, en één op het voorpaneel. De camera aan de voorkant is geen fisheye camera, maar een 16MP RGB camera die zorgt voor een hoge kwaliteit kleurendoorvoer.

We weten nog niet hoe groot de trackingzone van de Quest Pro is, terwijl de Pico 4 een trackinggebied van 10×10 meter biedt. De tracking van de Pico 4 is uitstekend en staat op gelijke hoogte met de Oculus Quest 2. 

VR Expert - Pico 4 Gaming

Totdat de Quest Pro officieel wordt gelanceerd, is het moeilijk te zeggen hoe goed de tracking zal zijn. Aangezien de Quest Pro naar verwachting wordt uitgerust met in totaal 16 trackingcamera’s en wetende hoe goed de vorige Meta-apparaten waren, is het waarschijnlijk dat de Quest Pro een superieure tracking zal hebben. Samen met de tracking zal hij ook color passthrough mogelijkheden hebben.

De Pico 4 heeft hand tracking en face tracking, maar de Quest Pro brengt dit naar het volgende niveau wat de Pico 4 kan, maar dan met eye tracking en body tracking. 

Niettemin zal de Pico 4 worden geleverd met ingebouwde hand-tracking, waarvan we de kwaliteit nog moeten testen. Omdat de Quest Pro een premium apparaat is, wordt de headset geleverd met in totaal 16 trackingcamera’s. Dit betekent dat handen, lichaam, gezicht en ogen zullen worden gevolgd op de Quest Pro.

Hand tracking

Voor algemene tracking heeft de Quest Pro waarschijnlijk een streepje voor op de Pico 4. Als het gaat om sociale VR, een belangrijk aandachtspunt voor Meta in de metaverse, is de Quest Pro in het voordeel ten opzichte van de Pico 4, omdat er meer gebaren en realisme kunnen worden toegevoegd aan uw avatars door de toegevoegde body tracking. Maar de noodzaak van 16 camera’s voor deze tracking is niet noodzakelijk voor een echt meeslepende VR-ervaring. 

Verschillen tussen controllers op de Pico 4 en Quest Pro

Het belangrijkste verschil tussen de controllers van de Quest Pro en de Pico 4 is dat op de Quest Pro controllers zes infrarood volgcamera’s worden geïnstalleerd. De controllers hebben ook een Qualcomm System-on-Chip en een oplaadbare 3.200 mAH-batterij. Met andere woorden, de kwaliteit van de tracking op de Quest Pro controllers zal beter en stabieler zijn.

VR Expert - Quest Pro Controller

Daarnaast bieden beide controllers 6DoF tracking, waarbij de Pico 4-controllers een comfortabelere vorm en knopindeling hebben.

VR Expert - Pico 4 Controller

Verder zullen de Quest Pro-controllers de innovatieve PlayStation Sense-controllers evenaren en zijn ze voorzien van gelokaliseerde haptiek in elke knop en handpalmsteun. Al met al overtreffen de Quest Pro-controllers de Pico 4-controllers.

Streamen op de Quest Pro vs Pico 4

De enige manier om de Pico 4 met SteamVR te verbinden om toegang te krijgen tot zijn bibliotheek van meer dan 4000 titels is door gebruik te maken van een draadloze WiFi 6 verbindingsdongle, wat problemen kan opleveren. Dit komt omdat de displayport-ingang uit de Pico 4 is verwijderd. Als het echter van belang is om over bedrade streaming te beschikken, blijven de Pico Neo 3 Link of Quest 2 goede opties. De WiFi 6 mogelijkheden van de Pico 4 zouden echter meer dan voldoende moeten zijn om 4K, 90 Hz content naar een scherm te streamen. 

Voor de Quest Pro zijn de streamingopties nog niet helemaal duidelijk, maar gezien het succes van de Quest Link is het waarschijnlijk dat er een bedrade streamingoptie komt en zeker een draadloze streamingoptie. De kwaliteit daarvan zal vergelijkbaar zijn met die van de Quest 2 headsets.

Inhoud vergelijking

De grootste bibliotheek met VR-content en games is SteamVR. De Pico Store heeft echter het aanbod van content uitgebreid, waardoor het aanbod van de Meta / Oculus Store begint te evenaren. Beide headsets krijgen toegang tot SteamVR en hun eigen native app store. Elk platform heeft een aantal exclusieve titels die uw keuze kunnen beïnvloeden.

Het belangrijkste verschil zal zijn de extra lagen van immersie die mogelijk zullen zijn met de apparaten op de bestaande content stores. Hoe zal bijvoorbeeld het op hoog niveau volgen van gebruikerslichamen door de Quest Pro het verschil uitmaken tussen Metas Horizon Worlds sociaal VR-platform en Pico Worlds, dat alleen gebruik kan maken van body tracking via extra accessoires of externe trackers. 

VR Expert - Pico Fitness

Pico heeft echter een sterke focus op de fitnesssector met de lancering van een eigen fitnessapplicatie. Deze is nog niet opgenomen in het eigen OS van Meta.

Welke headset u kiest, hangt dus af van de games die u wilt spelen en de mogelijkheden die u uit uw headset wilt halen. 

Eerste installatie op de Pico 4 en Quest Pro

Beide headsets zijn standalone en de bedrijven die ze maken staan bekend om hun eenvoudige en probleemloze installatie. Beide bedrijven bieden een bijbehorende app om de installatie en installatie nog eenvoudiger te maken. 

VR Expert Quest Guardian

Beide vereisen het aanmaken van een Pico- of Meta-account om toepassingen te downloaden en te installeren. Het moet gezegd worden dat Meta een gebrekkige reputatie heeft met betrekking tot het verzamelen van gegevens en hoe ze die gebruiken, dus wees u daarvan bewust.

De enige onbekende is hoe de mixed reality-functionaliteiten van de Quest Pro extra stappen in het installatieproces kunnen toevoegen, waardoor de tijd tussen het openen van de doos en het spelen erop toeneemt.

Prijsverschil tussen Quest Pro en Pico 4

De prijs is een van de grootste verschillen tussen de toestellen. De Pico 4 wordt geleverd in twee varianten: 128 GB voor 429 euro en 256 GB voor 499 euro. De Quest Pro zal naar verwachting op de markt worden gebracht als een premium product vanwege zijn innovatieve functies en zal ergens tussen de 800 en 1000 euro per toestel kosten. 

Het verschil in prijs is vooral te danken aan de extra mogelijkheden op het gebied van mixed reality, high fidelity tracking en de innovatieve body tracking-technologie in de Quest Pro.

VR Expert - Pico 4 vs Quest Pro

Conclusie

Als conclusie bij de vergelijking tussen de Pico 4 en de Quest Pro, is de beslissing wat u gaat kopen gewoon een kwestie van wat u met het apparaat wilt. Om het u gemakkelijk te maken heb ik een aantal categorieën gemaakt om u te helpen bij uw keuze.

Ik wil de meest geavanceerde standalone VR-headset

Als u gewoon de meest geavanceerde standalone VR-headset op de markt wilt, is de Quest Pro het beste antwoord.

Ik wil de beste allround standalone VR-headset qua prijs en kwaliteit.

Als u de beste standalone VR-headset wilt met de beste specificaties voor een goede prijs, dan is de Pico 4 de juiste keuze.

Ik wil meer dan alleen een standalone VR-headset

Als u meer wilt dan alleen een standalone VR-headset, maar wel met de VR-mogelijkheden, dan is de Quest Pro uw weg vooruit dankzij zijn mixed reality-mogelijkheden en uitgebreide tracking.

Ik heb een Oculus Quest 2 en wil mijn apparaat upgraden voor betere tracking en de verbeterde vormfactoren.

Als u de nieuwste generatie toestellen wilt aanschaffen omdat uw oude toestel kapot gaat of een upgrade nodig heeft, dan raad ik u de Pico 4 aan met zijn verbeterde tracking, comfort en de pancake lensoptiek.

Discussion

Geef een antwoord

Menu sluiten
Je bent nu op de zakelijke Nederlandse site
×

Winkelwagen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.